Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir?
Özellikle 3 aylık bebeğin emmeyi reddetmesi ve 4 aylık bebeklerde meme reddi oldukça yaygın durumlardır. Birçok anne bu durumu sütünün az gelmesine bağlamakta ve çareyi bebeğini mama ile beslemekte bulsa da aslında meme reddinin birçok farklı sebebi vardır ve çözülemeyecek bir konu değildir. Peki, 3 4 aylık bebek neden memeyi reddeder? Memeyi reddeden bebek yeniden emer mi? Bebeğin birden emmek istememesinin sebepleri nelerdir? Bu ve benzeri tüm sorularınızın yanıtlarını, aynı sorunları yaşayan annelerin ve uzmanların görüşlerine başvurarak hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Bebekler Neden Birden Memeyi Reddeder?
İştahı ve beslenme düzeni yerinde olan bebeklerin neden birden emmeyi reddettiklerini “Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?” yazımızda ayrıntıları ile bulabilirsiniz. Ancak emmeyi reddeden bebeği yeniden memeye alıştırmak için ipuçlarını anlatmadan önce hızlıca değinmek gerekirse, bebeklerde meme reddi nedenleri arasında en yaygın olanlar şöyle bilinmektedir:
- Bebeğin diş çıkarma döneminde olması
- Bebeğin fark edilmeyen burun tıkanıklığı
- Annenin stresli bir süreçten geçiyor olması
- Anne sütünün tadı ve kokusundaki değişimler
- Bebeğin ek gıdaya geçiyor olması (“6 aylık bebek neden emmeyi reddeder?” sorusunun en yaygın cevabıdır.)
- Bebeğin ağzında pamukçuk olması
- Annenin yeniden hamile kalması
- Emzirmenin uygun ortamda yapılmıyor oluşu
Emmeyi Reddeden Bebek Yeniden Emer mi?
Birçok ebeveyn bu sorunun cevabının “Hayır.” olduğunu düşünse ve telaşlansa da sorunun cevabı “Evet”tir. Ancak bebeğinizin yeniden emmesini sağlamak için sabırlı olmalı, stresten uzak durmalı, kendinizi suçlamamalı ve denemekten vazgeçmemelisiniz. Bebeğinizde kilo kaybı ya da büyüme durması yoksa hemen mamaya sarılmanıza da gerek yok demektir. Unutmayın ki siz mama verdikçe bebeğinizin anne sütüne olan ilgisi de azalacak ve bebeğinizin az emmesi sizin süt üretiminizin azalmasına sebep olacaktır. Peki, emmeyi reddeden bebeği yeniden emzirme yöntemleri nelerdir?
Emmeyi Reddeden Bebeği Yeniden Emzirme Yöntemleri
- Bebeğinizin burnunun tıkalı olmadığından emin olmalı ve burnunu rahatlatmalısınız; bazen geniz dolması ya da bebeğin burnunu yabancı cisim sokmasından kaynaklı tıkanıklıklar ebeveynler tarafından fark edilmemekte ve bebekte emme reddine sebep olabilmektedir. “Bebeklerde Burun Tıkanıklığı” yazımıza göz atarak, bebeğinizin burnunun tıkalı olması halinde neler yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
- Bebeğiniz diş çıkarma döneminde ise diş etlerini rahatlatacak yöntemlere başvurmalısınız. Bebeğinizin diş çıkarma döneminde olup olmadığından emin olmak için, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik var mı diye kontrol etmelisiniz. Henüz diş çıkarması için çok erken olduğunu düşünüyor dâhi olsanız bazı bebekler beklenilenden çok daha erken diş çıkarabilmektedir ve 4 aylık bebeğin emmeyi reddetme sebeplerinden biri de bu olabilmektedir. Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza göz atarak, diş çıkarma belirtilerinin tam listesine ulaşabilirsiniz.
- Acı ve keskin kokulu gıdaları tüketmemeye çalışmalısınız. Normalde tüketmediğiniz ya da acı ve keskin kokulu bir besin maddesi tükettiyseniz, bebeğinizin bu besinin tadından rahatsız olma olasılığı yüksektir. 1-2 gün sonra bebeğinizin meme reddi sona erdiyse, sorun bu olabilir.
- Bebeğinizi sessiz ve karanlık bir odada emzirmelisiniz. 3 ve 4 aylık bebeklerin emmeyi reddetme sebeplerinin başında, ilgi dağınıklığı gelmektedir. Dünyayı keşfetme sürecinde olan bebekler, özellikle 3 ve 4. ayda dışarıdan gelen herhangi bir uyarana çok tepki vermektedir ve hemen ilgileri o uyarana kaymaktadır. Bu durumdan kaçınmamak için bebeğinizi baş başa olabileceğiniz bir odada emzirmenizi tavsiye ederiz.
- Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bebeklerin ilk 3 ay boyunca mideleri çok küçüktür ve birazcık sütle dahi rahatlıkla doyarlar. Ancak 3 ayın sonunda ve 4. ayda bebeklerin süt ihtiyacı da artar. İlk 3 ay yeterli olan sütünüz bu dönemde bebeğinize az gelmeye başlayabilir. Bu durumu aşmak için, Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler yazımıza göz atabilirsiniz.
- Stresten uzak durmalısınız. Sizin emzirirken yaşadığınız huzursuzluk ya da stres bebeğinizi de olumsuz etkiliyor olabilir ve memeyi reddetmesine neden olur. Hastalık, yorgunluk ve stres gibi sorunlarla boğuştuğunuz zamanlarda, emmeyi reddetme huyu olan bebeğinizi önceden sağdığınız sütünüzü biberon yoluyla vererek besleyebilirsiniz. Bu sayede, siz bu süreçten geçerken bebeğinizin anne sütü ile kurduğu ilişki de olumsuz etkilenmemiş olur.
- Bebeğiniz memeyi reddediyorsa, sütünüzü sağmaya yine de devam etmelisiniz. Memelerinizin tam boşalmaması, süt kanallarının tıkanmasına ve anne sütünün azalmasına neden olabilir. Bu sebeple, bebeğiniz emmese dahi her iki göğsünüzü de tamamen boşaltmanız önemlidir ve sütünüzün kesilmesini önler.
- Bebeğinize bir süre emzik vermemelisiniz. Eğer bebeğinizi sakinleştirmek için emzik kullandıysanız ve sıklıkla emzik veriyorsanız, bebeğiniz bir zaman sonra memeyi reddetmeye başlayabilir; çünkü bebeklerin meme ihtiyaçları yalnızca açlıktan değil, emme refleksini tatmin etme gereksiniminden de gelmektedir. Ancak, emzikle emme reflekslerini tatmin eden bebekler, annelerini emmeye gerek duymamaya başlayabilirler. Eğer bebeğinizin emziksiz uyuyamayacağını düşünüyorsanız, beyaz gürültü seslerininden ya da Budizzz uyku arkadaşından yardım almayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin 5 dakika içinde uykuya dalmasına yardımcı olacak ve emzik gibi emme sorunlarına yol açmayacaktır.
- Memenizi C şeklinde kavrayarak emzirmeyi denemelisiniz. Bebeklerin memeyi reddetme sebeplerinden biri de annenin süt akış hızının yavaşlamasıdır. Emmeye çalışmasına rağmen ağzı süt ile dolmayan minikler sinirlenerek memeyi emmekten vazgeçebilirler. Özellikle emzirirken memeye makas hareketi yapmak, bu duruma neden olabilir. Emzirirken göğsünüzü alttan ve üstten kavramanız ve C şeklinde tutarak süt akışını hızlandırmanız, bebeğinizin de sizin de işinizi kolaylaştıracaktır.
- Emzirme rutininizde değişiklikler yapmalısınız. Her ne kadar bebekler rutinleri seviyor da olsalar bazı küçük değişiklikler, oluşmakta olan olumsuz alışkanlıkları kırmakta bire birdir. Örneğin, bebeğinizi hep oturarak emziriyorsanız artık yürüyerek emzirmeyi deneyebilirsiniz. Uyanır uyanmaz emzirmek yerine uyumaya yakın emzirmeye başlamayı da deneyebilirsiniz.
Bebeğin emmeyi aniden reddetmesi durumunda başvurabileceğiniz birkaç yöntemi sizlerle paylaşmaya çalıştık ve faydasını göreceğinizi umuyoruz. Ancak, bebeğiniz yine de emmeyi reddediyorsa ve boy-kilo oranı yaşıtlarından geri kalmaya başladıysa, mamalardan yardım almanın vakti gelmiş olabilir. Ayrıca, bebeğinizin bulunduğu aya göre ideal boy-kilo oranı, doktor kontrolleri, karşılaşması muhtemel sorunlar gibi konularda size yardımcı olabilmek için hazırladığımız Ay Ay Bebek Gelişimi rehberimizi mutlaka takip etmenizi de tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Emmeyi Reddeden Bebek Yeniden Meme Tutar Mı?
Evet, bebeğinizin yeniden emmeye başlayabilir. Ancak, bebeğinizin neden memeyi reddettiğini bulmalı ve bu sorunu ortadan kaldırana kadar da sabırlı olmalısınız. Bazen yalnızca yemek düzeninizi değiştirmeniz bile sütünüzün tadını ve kokunu değiştirebilir ve bebeğinizin yeniden emmek istemesine neden olabilir.
Emmek İstemeyen Bebeğe Emzik Verilmeli Midir?
Emmek istemeyen bebeğe emzik vermenin herhangi bir zararı olmasa da asla önerilmez; çünkü bebeğiniz emme refleksini emzikle tatmin edebilir ve yeniden anne sütü emme alışkanlığı edinmesi daha zor olabilir.
Memeyi Reddeden Bebeğe Yeniden Meme Nasıl Tutturulur?
Öncelikle meme reddinin sebeplerini öğrenmeli ve bu sorunu ortadan kaldırmalısınız. Bu süreçte deneyebileceğiniz en hızlı çözümler, emzirdiğiniz odayı değiştirmek, emzirme pozisyonunuzu düzeltmek ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek sütünüzün kokusunu ve tadını değiştirerek yeniden cazip hale getirmeye çalışmaktır.