Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?

bebekler emmeyi neden reddeder

İştahı yerinde olan, düzenli emen ve anne sütüne devam eden bebeğiniz bir anda emmeyi reddetmeye mi başladı? Merak etmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz; o kadar çok anne meme reddi sorununu yaşıyor ki. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu sorunun nedeni kesinlikle siz ya da sütünüz değil. “Bebekler emmeyi neden reddeder?” sorusunun altında tamamen anneden bağımsız birçok sebep yatıyor olabilir. Peki, bebeklerin emmeyi reddetme sebepleri nelerdir ve neler yapmanız gerekir? Bebeklerin memeyi reddetmesine neden olan yaygın nedenleri bu yazımızda bulabilir ve bebeğinize yeniden meme tutturmak için yapabileceklerinizi “Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir” yazımızdaki anne deneyimlerine dayanan ipuçlarını okuyarak öğrenebilirsiniz.

indirim

Bebeklerin Memeyi Reddetme Nedenleri

Bebeklerin memeyi reddetmelerinin arkasında psikolojik nedenler yatabildiği gibi bebeğin içinden geçtiği gelişimsel dönemler, burun tıkanıklığı gibi küçük sağlık sorunları ve tat konusundaki hassasiyet de yaygın nedenler arasındadır.

1.      Annenin ya da Bebeğin Stresli Olması

Stresin sizin süt üretiminiz üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi bebeğinizin iştahı ve anne sütü ile ilişkisi üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yaşadığınız dönemsel gerginlikler, kafayı taktığınız herhangi bir konu ya da emzirirken huzursuz hissetmeniz bebeğinizi etkileyebilmektedir. Eğer sebebin bu olduğunu düşünüyorsanız, stresli döneminiz bitene kadar sütünü sağmayı ve bebeğinizi biberonla beslemeyi deneyebilirsiniz. Böylece, bebeğinizin meme ile kurduğu ilişkinin bozulmasını engellemiş olursunuz.

2.      Bebekte Burun Tıkanıklığı

Özellikle yabancı bir cismin burna girmesinden ya da genzin dolmasından kaynaklanan burun tıkanıklıkları, ebeveynler tarafından kolay fark edilememektedir. Bu süreçte burun tıkanıklığı ile mücadele eden bebekler ise, burunlarından nefes almakta zorlandıkları için memeyi bırakarak ağızdan nefes almaya çalışmaktadırlar. Birçok ebeveyn tarafından memenin reddi ile karıştırılan bu durumun çözümü ise gayet basittir; en hızlı şekilde bebeğin burun tıkanıklığının giderilmesi. Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atarak, burun tıkanıklığının diğer belirtileri ve çözüm yolları hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

emmeyi reddeden bebek

3.      Emzirilen Ortamın Uygun Olmaması

Dünyayı keşfetme sürecinde olan minikler, dışarıdan gelen her türlü uyarana karşı çok dikkatlidirler. Televizyondaki herhangi bir ses, araba kornaları, kardeşlerin koşturmaları gibi birçok farklı uyaran bebeğin dikkatinin memeden uzaklaşarak başka yönlere kaymasına ve beslenme düzeninin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, bebeğinizle baş başa kalabileceğiniz, sessiz ve karanlık bir ortamda emzirmeyi deneyebilirsiniz.

4.      Bebekte Pamukçuk

Özellikle bebekliğin ilk dönemlerinde oluşma olasılığı daha yüksek olan pamukçuk, bebeklerin yanaklarının iç tarafında, dilde ya da damakta görülen bir mantar enfeksiyonudur. Ağız içinde beyaz lekelenmeler ve salya salınımındaki artışla fark edebileceğiniz pamukçuk verdiği acı nedeniyle, bebeklerin hem memeyi hem de ek gıdayı reddetmesine sebep olabilir. Eğer bebeğinizde pamukçuk belirtileri varsa, mutlaka doktorunuza danışmanızı ve vakit kaybetmeden tedaviye başlamanızı tavsiye ederiz. Pamukçuk’un emzirme yoluyla meme ucunuza bulaşması durumda, bebeğinizi emziremediğiniz günlerin sayısı artabilir.

5.      Bebekte Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerin diş çıkarma döneminde anne sütünü reddetmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur; çünkü şiş olan diş etleri, emzirme esnasında bebeğin canının yanmasına sebep olabilmektedir. Bebeğinizin henüz diş çıkarma yaşının gelmediğini düşünüyorsanız bile olsanız damak ve diş etlerini kontrol ederek, şişlik ve kızarıklık olup olmadığına bakabilirsiniz; çünkü bazı bebekler 4 aylıkken dahi diş çıkarmaya başlayabilirler. Bebeğinizin diş çıkarma döneminde onu rahatlatmak için neler yapabileceğinizi, Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.

6.      Bebekte Kulak Enfeksiyonu

Genellikle bağışıklık sistemi henüz yeteri kadar gelişmemiş olan bebeklerde ortaya çıkan kulak enfeksiyonu zamanında fark edilmediği takdirde, kulaktaki ağrı yayılarak çeneyi de etkilemeye başlar. Özellikle emme esnasında ağzını oynatması gereken bebeğinizin ağrısı artar ve bebek bu olumsuz durumu meme ile bağdaştırmaya başlar. Doktorunuza danışarak ayrıntılı bilgiyi almanızı ve enfeksiyon tedavisine vakit kaybetmeden başlamanızı tavsiye ederiz.

emmeyi reddeden bebekler neden

7.      Yanlış Emzik Kullanımı

Bebekleri sakinleştirmek için kullanılan emzikler, her ne kadar annelere yardımcı olsa da emziğin yoğun kullanılması bebeklerin emmeyi reddetmelerine sebep olabilir; çünkü bebeklerin emmelerinin tek sebebi acıkmaları değildir, emme reflekslerini tatmin etmek için de anne göğsüne ihtiyaç duyarlar. Ancak, parmak emme alışkanlığı olan ya da emziği gereğinden fazla kullanan bebekler, emme reflekslerini bu şekilde tatmin ettikleri için memeye ihtiyaç duymamaya başlayabilirler ve emme sıklıkları azalır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için Bebeklerde Emzik Kullanımı yazımıza göz atmanızı ve emzik kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri okumanızı tavsiye ederiz.

8.      Anne Sütünün Tadındaki Değişimler

Yediğiniz ve içtiğiniz her ürün, sütünüzün tadını da etkilemektedir ve bebeğiniz de bu tatları almaktadır, hatta anne karnındayke plesanta yoluyla beslenen bebekler dâhi annelerinin tükettikleri besinlerden etkilenirler. Özellikle son zamanlarda soğan, lahana, karnabahar gibi acı ve koku içeren besinler tükettiyseniz, bebeğiniz bu besinlerin tadından rahatsız oluyor olabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaştığınızı düşünüyorsanız, birkaç öğünü atlayarak bebeğinizi mama ya da ek gıda ile beslemeyi deneyebilirsiniz. Bu süre zarfında sütünüzdeki tat ya da koku değişimi geçecektir; ama emzirme işlemeni atladığınız öğünlerde sütünüzü yine de sağmayı ihmal etmemelisiniz ki sütünüzde azalma ve göğüslerinizde ağrı olmasın.

9.      Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Bebeklerin ek gıdaya başladığı 6-7. aylar, beslenme düzenlerinde büyük değişimleri de beraberinde getirir. Hayatlarındaki rutinler çok sabit olan bebeklerin böyle ani bir değişime verdiği yaygın tepkilerden biri de uy ve beslenme düzeninde oluşan bozulmalardır. Eğer ek gıdaya geçiş döneminde böyle bir sorunla karşılaştıysanız, bebeğiniz emmeyi yeniden kabul edene kadar sütünüzü sağarak saklamanızı ve ek gıdaya alıştırma sürecine devam etmenizi tavsiye ederiz.

Bu süreçte kesinlikle ek gıdadan vazgeçip tekrar yalnızca anne sütü ile beslenmeye dönmemelisiniz; çünkü her ne kadar anne sütü bebekler için en sağlıklı besin kaynağı da olsa, 6 aydan sonra bebekler hastalıklar ile savaşmak için ihtiyaç duydukları antikorları anne sütünden almazlar ve kendi bağışıklık sistemlerinin gelişmesi gerekir. 6 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak bu dönemle ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz sağlıklı ek gıda tariflerimizi de deneyebilir ve bebeğinizin menüsünü zenginleştirebilirsiniz.

10.  Annenin Yeniden Hamile Kalması

Eğer bebeğinizi emzirmeye devam ederken yeniden hamile kaldıysanız, vücudunuzdaki değişen hormon dengesi sütünüzün tadını da etkileyebilir ve bebeğinizi anne sütünden uzaklaştırabilir. Eğer yeniden hamile kaldıysanız, bebeğinizin beslenme düzeni hakkında doktorunuza başvurmanızı ve aşağıda sıralanan tavsiyeleri denemenizi öneririz.

11.  Anne Sütünün Yavaş Gelmesi

Bu zamana kadar sütünüzün hızından kaynaklı bir sorun yaşamamış olabilirsiniz; ancak stresli bir dönemden geçmeniz ya da yorgunluk, hastalık gibi sorunlarla baş ediyor olmanız, sütünüzün akış hızını yavaşlatabilir. Bebeğiniz ise emmek için uğraştığında ve ağzı süt ile dolmadığında demotive oluyor ve emmeyi reddediyor olabilir. Eğer sebebin bu olduğunu düşünüyorsanız, sütünüzü sağmanızı ve sonrasında biberon ile vermenizi tavsiye ederiz. İçinden geçtiğiniz zorlu dönem bittiğinde, bebeğiniz emmeye yeniden başlayacaktır.

12.  Annenin Sütünün Azalması

Özellikle “4 aylık bebeğim memeyi reddediyor, neden?” sorusunun cevabı olarak, anne sütünün azalması karşımıza çıkmaktadır. İlk 3 ay bebeğiniz sizi iştahla dahi emiyor olsa, midesi çok küçüktür ve az miktardaki süt bile onu doyurmaya yetmektedir. Ancak, 4. ayla birlikte bebeklerin mide kapasiteleri ve iştahları artmakta ve anne sütü yetersiz gelebilmektedir. Böyle bir durum yaşıyorsanız, Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler yazımıza göz atarak, tavsiyelere deneyebilirsiniz. Ancak emzirmeye ara vermemenizi tavsiye ederiz; çünkü ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar. Bebeğiniz memeyi reddediyorsa dahi sütünüzü sağabilir ve bebeğinize biberonla verebilirsiniz.

13.  Dil Bağı

Dilin altında olan ve dilin hareketlerini kısıtlayan ince bir zar olan dil bağı, bazı bebeklerde çok kısa ya da kalın olabilmektedir. Genellikle bebeğin ilk muayenesi sırasında fark edilen bu duruma müdahale edilmez; çünkü zaten dil bağı ilk 1 yıl içerisinde uzar. Ancak, bebekte beslenme sorunlarına neden oluyorsa, kilo alımını zorlaştırıyorsa, emerken dil bağı yüzünden zorlanan bebek memeyi reddediyorsa, doktorunuz küçük bir cerrahi müdahale ile dil bağını kesmeye karar verebilir.

Dilerseniz Sağlık Bakanlığı'nın Bebeğim EmmeyiReddediyor, Ne Yapabilirm? yazısına da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ek Gıda Meme Reddine Neden Olur Mu?

Ek gıda meme reddinin başlıca nedeni olmasa da ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerin memeyi reddetmesi oldukça yaygındır. Bu durumda ek gıdadan vazgeçmek yerine bebeğinize zaman vermeniz ve sevdiği ek gıda tariflerine yönelmeniz tavsiye edilir.

4 Aylık Bebek Neden Emmek İstemez?

4 aylık bebeğin memeyi reddetme sebebi genelde diş çıkarma döneminin erken başlamış olmasıdır. Siz henüz farkında olmasanız da miniğinizin ilk dişleri geliyor olabilir. Bu durumda hem ağrı, diş etlerinde kaşınma hem de ateş nedeniyle bebeğinizin emmek istememesi oldukça doğaldır.

Emzirme Döneminde Yeniden Hamile Kalmak Zararlı Mıdır?

Emzirme döneminde yeniden hamile kalmanın herhangi bir zararı yoktur; ancak bebeğinizin anne sütünü reddetmesine neden olabilir. Bu sebeple, anne sütü alımının çok önemli olduğu ilk 6 aylık dönemde yeniden hamile kalmamanız önerilir.

6 Aylık Bebek Neden Emmek İstemez?

6 aylık bebeğin memeyi reddetmesinin başlıca iki nedeni vardır; ek gıdaya geçiş dönemi ya da diş çıkarma. Her iki durumda da emmek istememenin yanı sıra bebekte huysuzluk, ağlama krizleri gibi belirtiler de görülebilir.

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Doğum Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi - Budizzz

    Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?