Süt Yapan Yiyecek ve İçecekler

anne sütü arttıran yiyecekler

Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldınız; ama şimdi de emzirme sorunları ile mi karşı karşıyasınız? Öncelikle belirtmek isteriz ki bu süreçte yalnız değilsiniz ve özellikle sezaryen doğum sonrası anne sütü gelmemesi çok yaygın yaşanan bir durum olmasına rağmen, emziren anneler için beslenme önerilerini uyguladığınız sürece kolayca üstesinden gelebileceğiniz bir sorun. Sizin ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak bu yazımızda hem anne sütünü arttırmak için yapılması gerekenleri hem de süt yapan yiyecek-içecekleri derleyerek, siz sevgili annelere yardımcı olmaya çalıştık.

Anne Sütünü Arttırma Yolları

  • Anne sütünü arttırmanın en önemli kuralı, moralinizi yüksek tutmak, stresten uzak durmak ve süt üretimi için gerekli olan yeterli uykuyu almaktır.
  • Araştırmalar göstermektedir ki stresten uzak duran ve yeterli uykusunu alan annelerin süt üretimi, diğer ebeveynlere kıyasla 27% daha fazladır.
  • Yenidoğan bebeğiniz ve evdeki diğer sorumluluklarınız arasında geçen ilk haftalarda dinlenmenin ve yeterli uykuyu almanın zor olduğunu biliyoruz. Ancak, yenidoğan bebekler için uyku tavsiyelerine uyarak ya da beyaz gürültü seslerinden faydalanarak, bebeğinizin uyku saatlerini düzenleyebilir ve dinlenmek için kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz.
  • Ayrıca, emzirme işleminin kendisi de süt bezlerini tetiklemekte ve daha fazla süt üretilmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple, sütünüz az dahi geliyor olsa emzirmeye yine de devam etmeniz önemlidir. Eğer sütünüz emziremeyecek kadar az geliyorsa, düzenli olarak sağmayı da deneyebilirsiniz. Böylece hem süt üretiminiz artar hem de biriktirdiğiniz anne sütlerinden miniğiniz yararlanabilir.
  • Gece emzirmelerinin de süt üretiminde ve süt kanallarının açılmasında olumlu bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple, bebeğiniz gece uyanmıyor dahi olsa sütünüzü sağmaya devam edebilirsiniz.
  • Emzirmeye devam etmek kadar, doğru emzirme pozisyonlarını kullanmak da önemlidir. Özellikle makas hareketi yaparak gerçekleştirilen emzirme, süt kanallarının tıkanmasına sebep olabilir. Bu sebeple, memenizi alttan ve üstten kavrayarak C şeklinde kavramanız ve hafifçe sıkarak emzirmeniz gerekmektedir.
  • Süt üretimini yavaşlatan sebeplerden biri de gergin ve tam boşalmamış memelerdir. Bu sebeple, emzirirken ya da sütünüzü sağarken bir memeniz tamamen boşaldıktan sonra diğerine geçmeniz daha doğru olacaktır.
  • Emziren annelerin yemesi gereken yiyecekler arasında bolca protein olduğunu fark etmişsinizdir. Ancak, süt üretimini arttırmak için almanız gereken proteinleri hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan dengeli bir şekilde sağlarsanız, süt üretiminiz daha olumlu etkilenecektir.
  • Ayrıca, doğum kontrol hapları hormonal dengenizde değişiklikler yapacağı için, süt üretiminizi olumsuz etkileyebilir. Farklı doğum kontrol yöntemlerine başvurmanızı ve süt üretiminiz artana kadar doğum kontrol hapı kullanımını ertelemenizi tavsiye ederiz.
  • Anne sütünü arttırmak için uygulanması gereken son ve en önemli kurallardan biri de doğru besinleri tüketmek ve doğanın mucizelerinden yararlanmaktır.
anne sütü yapan yemekler

    Anne Sütü Yapan Yiyecek ve İçecekler

    Emzirme serüveninizde size destek olacak başlıca besinleri ve neden süt yaptığını, besin gruplarına göre düzenlenmiş başlıklarımızda bulabilirsiniz.

    Anne Sütü İçin Su

    Anne sütünü arttırmak için kompostolara ya da bitki çaylarına başvurmadan önce, yapmanız gereken ilk ve en önemli değişiklik günlük içtiğiniz su miktarını arttırmaktır; çünkü anne sütünün %55’i yağ, % 37’si karbonhidrat ve %8’i protein iken %88’i sudur. Bebeklerin ilk 6 ay su içmelerine gerek kalmamasının sebebi de anne sütündeki yüksek su oranıdır ve süt salınımını arttırmak için annenin yeterli miktarda su tüketmesi çok önemlidir. Peki, emziren anneler günde kaç litre su içmelidir? Bu soruya “ortalama 2- 2,5 litre” şeklinde cevap verilse dâhi günlük alınması gereken su miktarı yaşa, etkinlik seviyesine, kiloya ve kullanılan ilaçlara göre değişiklik göstermektedir. En doğru miktarı doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz; özellikle hamilelik döneminde fazla kilo aldıysanız, doktorunuz ortalamadan daha fazla su içmenizi önerebilir.

    Anne Sütü Yapan Meyveler

    Bol miktarda potasyum, kalsiyum içeren ve A, C vitaminleri ile lif açısından zengin olan meyveleri tüketmeniz süt üretiminizi arttıracaktır. Özellikle ayva, incir, kayısı ve dut emziren annelerin tüketmesi önerilen meyvelerdir. Kayısı içinde triptofan isimli, süt üretimini tetikleyen prolaktin hormonunun salgılanmasını arttıran bir madde barındırdığı için, emzirme döneminde bol bol tüketilmelidir; dut ve incir gibi kalori değeri yüksek meyveler ise hem ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar hem de süt üretimini olumsuz etkileyen kansızlıkla mücadelenizde size yardımcı olur. Bu meyveleri tükettiğiniz sürece çiğ, fırınlanmış ya da komposto şeklinde tüketmeniz fark etmeyecektir; ancak eğer meyve tüketimi gaz sorunu yaşamanıza sebep oluyorsa, komposto şeklinde tüketmeniz daha uygun olacaktır.

    Anne Sütü Yapan Sebzeler

    Bütün yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri fitoöstrojenler sayesinde prolaktin hormonunu tetiklemekte ve süt yapmaktadır. Bu sebeple, mevsim yeşilliklerini olabildiği kadar sofranıza eklemenizi ve ara öğünlerinizde sık sık tüketmenizi tavsiye ederiz. Özellikle tüketmeniz önerilen sebzeler ise karalahana, havuç, ıspanak ve ısırgandır. Sezaryen doğum sonrasında emzirme sorunlarının sebeplerinin başında süt kanallarının açılmamış olması geldiği için, süt kanallarını genişleten havucu sık sık tüketebilirsiniz. Ayrıca, ısırgan otu sofralarımızda çok yer almamasına rağmen, anne sütünü arttırmakta çok faydalı bir sebzedir ve süt yapan ısırgan yemeği tarifini kullanarak, bu lezzetleri sebzenin mucizelerinden yararlanabilirsiniz.

    anne sütü arttıran

    Anne Sütü Yapan Yemişler

    Kuru yemişler hamilelik döneminde olduğu kadar emzirme döneminde de tüketilmesi gereken besinlerdir. Ayrıca, anne sütünü arttırmanın yanı sıra hamilelik sonrası yaşanan kabızlık sorunlarını gidermekte de oldukça faydalılardır. Emzirme döneminde tüketilmesi tavsiye edilen başlıca yemişler ise badem, hurma, ceviz ve fındıktır. Ancak, kavrulmuş olarak tüketmeye alıştığımız bu yemişleri, emzirme döneminde çiğ olarak tüketmeniz daha doğru olacaktır; çünkü yemişler kavrulduğunda hem içerdikleri yağın trans yağa dönüşme ihtimali artar hem de dışlarındaki ince, lif zengini tabakayı kaybederler.

    Anne Sütü Yapan Baklagiller

    Birçok emziren anne, gaz yapmaları sebebiyle baklagillerden uzak durmaktadır; ancak bu durum süt üretimini olumsuz etkileyebilir; çünkü özellikle mercimek, nohut ve fasulye gibi besinler bitkisel protein kaynakları olduğu için, anne sütü üretimini hızlandırırlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi, emzirme döneminde almanız gereken protein miktarını hayvansal kaynakların yanı sıra bitkisel kaynaklardan da almanız gerekmektedir. Bu sebeple, emzirme döneminde mercimek ve fasulye gibi baklagilleri sofranızdan eksik etmemenizi ve eğer gaz sorunu yaşıyorsanız, baklagilleri tüketmeden önce uzun süreli bir ıslatma sürecinden geçirmenizi tavsiye ederiz.

    Anne Sütü Yapan Çaylar

    Hamilelik döneminde uzak durmanız tavsiye edilen bitki çaylarını, emzirme döneminde yeniden kontrollü bir şekilde tüketmeye başlayabilirsiniz. Özellikle papatya ve rezene çayları, emzirme döneminde kurtarıcınız olacaktır. Lohusalık dönemindeki stresi azaltan ve yeterli uykunuzu almanızı sağlayan papatya çayı sizin sağlığınızı olduğu kadar bebeğinizin sağlığını da olumlu etkileyecektir; rezene çayı ise hem sizin sindirim sorunlarınıza iyi gelecek hem de anne sütü yoluyla bebeğinizin bünyesine de geçerek, bebeğinizin gaz sorunlarını azaltacaktır. Eğer eczanelerde satılan emziren anne çaylarından tüketmek istiyorsanız ise, doktorunuza başvurmanızı ve hangi ürünü kullanacağınıza doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda karar vermenizi tavsiye ederiz.

    Anne Sütü İçin Alkolsüz Malt

    Alkolsüz malt anne sütünü arttırır mı?” sorusunun cevabı birçok ebeveyn tarafından merak edilmektedir. Bu sorunun cevabı “Hem hayır hem de evettir.”; çünkü malt anne sütünü arttırmakta etkili bir besin olmasına rağmen, anne sütü içindeki su miktarının ciddi oranda artmasına sebep olur. Bu sebeple, emzirme döneminde beslenme kurallarına dikkat edilmeden ve yeterli beslenme sağlanmadan kullanılan malt, anne sütünü arttırmasına rağmen, sütünüzün kalitesini arttırmakta yetersiz kalacak ve bebeğinizin yeterli besini alamamasına sebep olacaktır. Emzirme döneminde tüketmeniz gereken besinlere dikkat ettiğiniz sürece ise, alkolsüz maltlardan ya da eczanelerde satılan malt özlerinden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler, barındırdıkları yüksek antioksidan ve B vitamini sayesinde hem bebeğinizin hem de sizin bağışıklığınızı da olumlu etkileyecektir.

    Süt YapanTarifler

    Süt Yapan Hoşaf Tarifi

    Porsiyon miktarı: 3

    Hazırlanma süresi: 5 dakika

    Pişirme süresi: 10 dakika

    süt yapan hoşaf tarifi

    Malzemeler

    • 1 kuru incir
    • 3 kuru kayısı
    • 3 kuru erik
    • 5 adet karanfil
    • Dilediğiniz kadar taze nane yaprağı
    • 3 adet çubuk tarçın
    • Yarım limon
    • 1,5 litre su
    1. Kuru meyveler 4’er parçaya ayrılarak tencereye eklenir.
    2. Karanfil ve tarçın de tencereye eklenir.
    3. 1,5 litre su da eklendikten sonra, ocağın altı açılır.
    4. Kaynadıktan 4-5 dakika sonra tencere ocaktan alınır.
    5. Tüketmeden önce taze nane yaprakları da eklenir.

    Süt Yapan Smoothie Tarifi

    Porsiyon miktarı: 2

    Hazırlama süresi: 5 dakika

    süt yapan smoothie

    Malzemeler

    • 1 su bardağı süt
    • 1 su bardağı meyve (damak tadınıza göre dilediğiniz mevsim meyvesi)
    • 1 tatlı kaşığı bal
    • 1 avuç ceviz ya da fındık
    • Buz (tercihe bağlı)

    Bu tarifi hazırlamak için tek yapmanız gereken bütün malzemeleri blenderdan geçirmektir.

    Süt Yapan Isırgan Yemeği Tarifi

    Porsiyon miktarı: 5

    Hazırlama süresi: 10 dakika

    Pişirme süresi: 30 dakika

    süt yapan ısırgan otu

    Malzemeler

    • 1 kilogram ısırgan otu
    • 2 litre su
    • 1 yemek kaşığı tuz
    • 4 yemek kaşığı un
    • 1 yemek kaşığı mısır unu
    • 1,5 bardak et suyu
    • 1 adet orta boy soğan
    • 1 çay kaşığı nane
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    1. Bol suda yıkanan ve süzülen ısırgan otunun üzerine, mısır ununu serpiştirin.
    2. Tencerede kaynamakta olan suya ısırganlar ve tuz eklenir.
    3. Isırganların sapları yumuşayınca, ocaktan alın ve yeniden süzün. Süzdüğünüz suyu saklayın.
    4. Süzülen ısırgan otlarını blenderdan geçirin.
    5. Süzdüğünüz ısırganları yeniden suyunun içine ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.
    6. Başka bir tavaya koyduğunuz 1,5 bardak et suyunun içine, 4 yemek kaşığı ununuzu ekleyin ve topaklanmaması için hızlıca karıştırın.
    7. Hazırladığınız karışımı, pişmekte olan ısırganların üzerine ekleyin.
    8. Bir tavada tereyağı, nane ve soğanı kavurun.
    9. Kavurduğunuz tereyağlı karışımı da kısık ateşte pişmekte olan ıspanağınıza ekleyin ve malzemeler iyice özdeşleşene kadar pişirmeye devam edin.

    Süt Yapan Bal Kabağı Çorbası Tarifi

    Porsiyon miktarı: 5

    Hazırlama süresi: 30 dakika

    Pişirme süresi: 40 dakika

    süt yapan bal kabağı

    Malzemeler

    • 3 dilim bal kabağı
    • 1 patates
    • 1 havuç
    • 3 yemek kaşığı bitkisel yağ
    • 1 soğan
    • 1 su bardağı et suyu
    • 1 su bardağı süt
    • 2 litre su
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1/2 çay kaşığı zerdeçal
    • 1 çay kaşığı karabiber
    1. Kabakları küp küp doğrayın ve patatesinizi rendeleyin.
    2. Tencereye eklediğiniz bal kabağı ve patatesin üzerine 2 litre suyunuzu da ekleyip, kaynatmaya başlayın.
    3. Soğan ve havucunuzu da rendeledikten sonra, bitkisel yağınızı eklediğiniz bir tavada kavurun.
    4.  Kavurduğunuz harcı, kaynamakta olan kabak ve patatesinize ekleyin ve 1 su bardağı et suyunu ilave edin.
    5. Kaynamakta olan sebzeleriniz yumuşadığında, karışımı blenderdan geçirin.
    6. 1 su bardağı sütü yavaş yavaş ilave edin ve kesilmemesi için hızlıca karıştırmaya devam edin.
    7. Tuz, karabiber ve zerdeçalınızı da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın ve çorbanızı soğumaya bırakın.

    *Kaynak: Sağlık Bakanlığı e-Kütüphane Anne Sütü

    Sıkça Sorulan Sorular

    Alkolsüz malt anne sütünü arttırır mı?

    Malt anne sütü içindeki süt miktarının artmasına, dolaylı olarak da anne sütünün fazla gelmesine sebep olur. Ancak asıl faydası, anne ve bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen zengin antioksidan ve B vitamini içeriğidir.

    Emzirme döneminde kaç litre su içilmelidir?

    Emzirme döneminde içilmesi gereken su miktarı ortalama 2- 2,5 litre olsa da yaşa, etkinlik seviyesine ve kiloya göre değişiklik göstermektedir.

    Havuç anne sütünü arttırır mı?

    Havuç doğrudan anne sütünü arttırmasa da süt kanallarının genişlemesini sağlar ve özellikle sezaryen sonrası yaşanan süt sorunlarını çözmekte çok faydalıdır.

    Anne sütünü arttıran meyveler nelerdir?

    Anne sütü yapan meyvelerin başında, incir, dut ve kayısı gelmektedir. Özellikle kayısı içerdiği triptofan isimli madde sayesinde anne sütünün artmasını sağlar.

    İlginizi Çekebilecek İçerikler

    Hepsini Gör
    • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

      Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

    • mindful parenting

      Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

    • bebekler neden derin uykuya geçemez

      Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

      Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik