Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ebeveynlerin yenidoğanlarda ve bebeklerde en sık karşılaştığı sorunlardan biri burun tıkanıklığı olarak bilinmektedir. Araştırmalar, bebeklerin yalnızca soğuk algınlığı sebebiyle dâhi ayda 7-8 kez burun tıkanıklığı sorunu yaşadığını göstermektedir. Bebeklerimizin sorunlarını konuşarak dile getiremediği göz önüne alındığında, bu sık rastlanan sorunun belirtilerini, bebeğimizi rahatlatacak yöntemleri ve benzeri bilgileri öğrenmek, biz ebeveynlerin sorumluluğu olarak görülebilir. Bu yüzden, Budizzz ailesi olarak, bebeklerde burun tıkanıklığı konusunda bilinmesi gerekenleri bir araya getirmeye çalıştık.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde ve yenidoğanlarda da, burun tıkanıklığının birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında, soğuk algınlığı ve nem oranının azalmasına bağlı olarak burun içi kuruması olmasına rağmen, aşağıda listelediğimiz gibi, altta yatan daha kompleks sebepler de olabilir. Bu yüzden, bebeğimizi gözetim altında tutarak sorunlarını anlamaya çalışmak ve gerekli durumlarda erken harekete geçerek doktor yardımı almak önemli olabilir.

  • Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu sorunları, bebeklerdeki burun tıkanıklığının en sık rastlanan sebebi olarak görülmektedir.
  • Nem oranının düşmesine bağlı gelişen burun içi kuruması da sık rastlanan sebeplerin başında gelir. Burun içindeki kuruluk mukusun sertleşmesine ve tıkanıklığa sebep olduğu için, özellikle ev içindeki nem oranının düştüğü kış aylarında dikkatli olunmalıdır.
  • Bebeklerde burun tıkanıklığının bir diğer sebebi de geniz eti büyümesi olabilir. Burun yoluyla bebeğin vücuduna giren tozlar, geniz etinin büyümesine ve tıkanıklığa sebep olabilir. Böyle bir durumun olup olmadığı, bebek uyurken takip edilerek anlaşılabilir; çünkü geniz etine bağlı gelişen burun tıkanıklığı yaşayan bebekler, uyurken hırıltı ve horlama benzeri sesler çıkarırlar.
  • Burundaki kemik eğriliği, deliklerin kısmi kapalı olması ve benzeri sorunlar da bebeklerin burun tıkanıklığı sorunu yaşamasına sebep olabilir ve yine uyku sırasında gözlemle anlaşılabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı sorunun 10 günden fazla sürmesi de, burun yapısındaki anormalliklerden şüphelenmeyi gerektirebilir.
  • Özellikle bebeklerin kavrama becerisinin arttığı dönemlerde, burunlarına soktukları bir cisim sebebiyle de tıkanıklık oluşabilmektedir. Bu cisimler, genze kaçma ve boğulmaya sebep olma gibi riskler barındırdığı için ekstra dikkatli olmak gerekebilir.
  • Ayrıca bazı alerjik bebeklerde de burun tıkanıklığı görülebilmektedir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

  • Bebekte iştahsızlık ya da emerken sık sık memeyi bırakma, bir burun tıkanıklığı belirtisi olabilir; çünkü emme sırasında bebeklerin burunlarından nefes alması gerekmektedir. Ancak, burunda tıkanıklık varsa bebek nefes almak için sık sık memeyi bırakabilir ya da iştahsızlık sorunu yaşayabilir.

Bebeklerde Meme Reddi yazımızı okuyarak, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

  • Bebeğin uyurken hırıltı ya da horlama benzeri sesler çıkarması da burun tıkanıklığı sorununu akla getirmelidir. Bu belirti, burun tıkanıklığının yanı sıra geniz eti ya da burun yapısındaki farklılıkları (kıkırdak bozukluğu, deliklerde kısmi kapalılık vb.) da işaret ediyor olabilir.
  • Uykuya dalamama ya da sık sık uyanma da bebeklerde burun tıkanıklığı belirtiler arasında görülebilir; çünkü burnu tıkalı olan bebeklerin yaşadığı nefes alma güçlüğü, uyku esnasında bebeği rahatsız edebilir.
  • Gaz sancılarında artma da burun tıkanıklığı sorununu işaret ediyor olabilir; çünkü burnundan nefes almakta zorlanan bebek, ağız yoluyla nefes almaya başlayabilir ve hava yutmaya bağlı olarak gaz sorunu yaşayabilir.

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır? yazımıza göz atarak pratik yöntemler öğrenebilirsiniz.

  • Bebeklerde burun tıkanıklığının verdiği rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk, ağlama krizleri gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
  • Ateş de burun tıkanıklığına eşlik eden belirtilerden biri olabilir. Bebeklerde ateş üzerine hazırladığımız yazımıza göz atmanız, burun tıkanıklığına bağlı ateş ve kritik ateş arasındaki farkı tespit etmenize yardımcı olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Durumunda Neler Yapılmalı?

Burun Aspiratörü Kullanımı:

Birçok yenidoğan setinde de bulunan burun aspiratörü, özellikle yenidoğanlarda burun tıkanıklığı sorununu çözmek için kullanılabilir. Ancak, nefes yoluyla çalışan burun aspiratörünü kullanırken, çok derin nefes çekmemeye ve çok sık kullanmamaya dikkat etmek gerekir; çünkü güçlü bir nefes dâhi bebeğinizin çok hassas olan burnuna zarar verebilir. Tahrişe bağlı yaralar, mukozada bozulma ya da burun kanaması gibi sorunlar yaşamamak için dikkatli olunmalıdır.

Serum Fizyolojik Kullanımı:

Bir tür tuzlu su içeriği barındıran bu damlaları, doktorunuzun önerdiği oranda kullanmanız, bebeğinizin burun tıkanıklığını gidererek rahat nefes almasına yardımcı olabilir.

Nem Oranını Arttırmak:

Bebeğin burun tıkanıklığı sorunu yaşamaması için odasının nem oranını yüksek tutmak önemli olabilir. Odayı sık sık havalandırmanın yanı sıra nem sağlayıcı bir cihaz kullanabilirsiniz; kış aylarında ise oda sıcaklığını ortalama 24 derecede tutmak ya da radyatörlerin üzerine bir kase su koymak yardımcı olabilir.

Yastık Yükseltmek:

Bebeğinizin nefes alırken yaşadığı güçlük nedeniyle sık sık uyanması ve uykusuz kalmasının önüne geçmek için yastığını biraz yükseltmeyi deneyebilirsiniz; bebeğiniz bu şekilde daha rahat nefes alacaktır. Ayrıca uyku sorunlarının önüne geçmek için, bebeğinize beyaz gürültü dinletebilir ya da Budizzz uyku arkadaşı edindirerek uyku düzenini koruyabilirsiniz.

Bebeğiniz için nasıl bir yastık kullanmanız ve yastığın yüksekliğinin nasıl olması gerektiği gibi konularda bilgi almak için: Bebeklerde Yastık Kullanımı

Sıvı Alımını Arttırmak:

Bebeklerde burun tıkanıklığı dönemlerinde, bol sıvı tüketimi önerilmektedir. Yenidoğanlarınızı daha sık emzirebilir ya da bebeğiniz su içmeye başladıysa, daha fazla su verebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz kuruluğa bağlı sorunlarla daha kolay baş edebilir.

Ilık Banyo:

Bebeğe ılık bir banyo yaptırmak da burun tıkanıklığını çözmek için denenebilir. Ilık banyo sırasında burun içi yumuşar ve mukus daha kolay temizlenir. Böylece burnun tahriş olması ya da tam temizliğin sağlanamaması gibi sorunların önüne geçilebilir.

 

Bebeklerde burun tıkanıklığı konusunda bilinmesi gerekenleri açıklamaya çalıştık. Ancak, özellikle 10 günden fazla süren tıkanıklık durumunda, doktorunuza başvurmanız ve altta yatan fizyolojik bir sebep olup olmadığına emin olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler neden memeyi reddeder?

Bebekler diş çıkarma, burun tıkanıklığı gibi başka nedenlerle memeyi reddedebilirler.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl çözülür?

Burun aspiratörü ya da serum fizyolojik kullanarak bebeğinizin burun tıkanıklığını açabilirsiniz.

Bebeklerde burun tıkanıklığı huzursuzluğa neden olur mu?

Evet, hatta ağlama krizleri ve memeyi reddetme de olabilir.

Burnu tıkalı bebek uyurken nefes almakta zorlanır mı?

Evet ama sağlığını tehdit edecek kadar değil; yine de yastığını yükselterek bebeğinizin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik