Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

bebek oturma zamani
İçerik Tablosu
Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar? 
Bebeklerin Destekli Oturmaya Başlaması
Bebekler Ne Zaman Oto Koltuğu Kullanabilir?
Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

 

Bebeğinizin ay ay gelişimini çok merak ettiğinizin farkındayız ve tabii bebeklerin ne zaman oturmaya başladığını da. Ancak, bebeklerde oturmaya başlama kaçıncı ayda olduğuna göre değil, oturma aşamalarını tamamlayıp tamamlamasına göre değişir. Gelin birlikte, bebeklerin oturma aşamalarını inceleyelim.

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeklerin oturmaya başlaması için önce belli becerileri edinmesi gerekir. Bu beceriler ise;

  • Gelişmiş gövde kaslarına sahip olmak
  • Dik durabilmek
  • Başını tutabilmek
  • Denge sağlayabilmek

Bebeklerin oturmaya başlaması için bu becerilere sahip olması gerekir. Eğer bebeğiniz henüz bu becerilere sahip değilse "Bebek kaç aylıkken oturur?" sorusunu araştırmaktansa bebeğinizin bu becerilerini geliştirmesine odaklanmalısınız.

Bebeğin bu becerilere sahip olmama nedeni genellikle sırt, boyun ve omuz kaslarının yeteri kadar güçlenmemiş olmasıdır. Tummy Time Egzersizleri yaptırarak, bebeğinizin kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Eğer bebeğiniz bu becerilerin hepsine sahipse, destekli oturma zamanı gelmiş demektir.

Bebekler Kaçıncı Ayda Oturabilir?

Yukarıda da açıkladığımız gibi bebeklerin oturmaya başlama ayı, fiziksel gelişimine bağlıdır. Ancak, bebeklerin oturmak için gerekli olan fiziksel becerileri edinmesi yaklaşık olarak 4. ayda başlar. Yani bebekler 4. aydan itibaren destekli oturmaya başlar.

Ancak, bebeğiniz yukarıdaki oturma becerilerini edinmeden ve doktorunuza danışmadan destekli de olsa oturmasına izin vermemelisiniz!

bebek kacinci ayda oturur

Bebeklerin Destekli Oturmaya Başlaması

Evet; bebeğiniz oturma aşamalarının ilki olan becerilere sahip ve destekli oturmaya hazır. Peki, bebekler destekli oturmaya ne zaman ve nasıl başlamalı?

  • Bebeklerin destekli oturmaya başlama ayı yaklaşık olarak 4. aydır.
  • Ancak, doktorunuz izin vermeden bebeğinizi destekli de olsa oturtmamalısınız ki iskelet sistemine zarar vermeyin.
  • Destekli oturan bebeğiniz ilk başlarda sizin yardımınıza çok ihtiyaç duyacak.
  • Sırtına ve iki yanına yastık koyarak, oturmasını kolaylaştırabilirsiniz.
  • İlk ay boyunca (4. ay), bebeğinizin destekli oturma süresi kısa olmalıdır. 10 dakikalık sürelerde bile bebeğinizin denge becerisi artacaktır.
  • İlk ay boyunca kolayca yana devrilen bebeğiniz, zamanla daha kolay dengede duracak ve daha uzun süre oturabilecektir.
  • Ancak, bebeğinizin yarım saat kadar destekli de olsa oturması ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle, sabırlı olmak ve destekli oturma süresini kısa tutmak önemli.

Bebeğinize sık sık oturma alıştırmaları yaptırmanız, desteksiz oturmaya başlama süresini kısaltacaktır. 

Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturabilir?

Ebeveynlerin sık sık sordukları sorulardan biri de "Bebekler ne zaman oturtulur?" sorusudur. Ancak, desteksiz oturmaya başlamak için de bebeğinizin belirli becerilere sahip olması gerekir. Bu beceriler:

  • Destekli otururken başını dik tutabilmek
  • Yüz üstü yatarken başını kaldırıp dik tutabilmek
  • Destekli otururken dik durabilmektir.

Eğer bebeğiniz bu becerilere sahipse artık desteksiz oturmaya başlayabilir. Zaten, desteklere ihtiyaç duymadığını siz de hemen fark edersiniz. Ancak, yine de iskelet sisteminin ve kaslarının da desteksiz oturmaya hazır olup olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.

bebek desteksiz oturmasi

Bebekler Kaçıncı Ayda Desteksiz Oturabilir?

Bebeğinizin bu becerilere sahip olması ve desteksiz oturmaya başlaması ortalama olarak 7. aydır. Ancak, bazı bebeklerin desteksiz oturmaya başlaması 9. aya kadar sürebilir. Önemli olan, bebeğinizin desteksiz oturmaya hazır olup olmadığını gözlemlemeniz ve gelişimini doğal bir şekilde tamamlamasına izin vermenizdir.

Her bebeğin gelişim evreleri kendine özgüdür ve becerilerini farklı zamanlarda geliştirebilir. Eğer bebeğiniz destekli oturmaya giden yolda yeni beceriler ediniyorsa ve kalça ultrasonunda sorun yoksa her şey yolunda demektir. Desteksiz oturmasını sağlayacak belirli egzersizlere ona destek olmanız yeterli olacaktır.

Bebekler Ne Zaman Oto Koltuğu Kullanabilir?

Bebeğinizin yolculuklarda güvende olması için, oturma koltuğu kullanması elzemdir. Peki, henüz oturamayan bebek oto koltuğu kullanabilir mi?

  • 0-10 kilo arası bebekler, oto koltuğunu yatar pozisyonda kullanmalıdır.
  • Aksi takdirde, iskelet sistemleri zarar görebilir.
  • Eğer bebeğiniz 10 kilonun üzerindeyse oto koltuğunda rahatlıkla oturabilir.
  • Oto koltukları zaten bebeğinizin yaş-boy-kilo oranına göre üretildiği için bebeğinizin iskelet sistemini destekleyecek ve uzun oturma sürelerinde bile zarar görmemesini sağlayacaktır.

Dilerseniz Bebek Oto Koltuğu Nasıl Seçilir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

bebek oturmaya baslama asamalari

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

Bebeğinizin oturmaya başlama ayı gelmesine rağmen henüz oturmaya başlamadıysa, aşağıdaki yöntemlerle bebeğinize oturmayı öğretebilirsiniz.

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerin oturmaya başlamama nedeni genelde kaslarının güçsüz olmasıdır. Bu nedenle, bebeğinize Tummy Time egzersizleri yaptırmak hem oturmayı öğrenmesini sağlar hem de kaslarını kuvvetlendirir.
  • Bebeğiniz yüz üstü yatarken, onunla konuşmaya ve dikkatini çekmeye çalışın. Böylece, bebeğiniz size bakmak için kafasını kaldıracak ve başını dik tutmayı öğrenecektir. Bebeğinizin başını dik tutmayı öğrenmeden desteksiz oturması mümkün değil.
  • Bebeğinizi zorlamamak adına, destekli oturma süresini adım adım arttırabilirsiniz. Bebeğiniz zamanla dengede durmayı öğrenecek ve daha uzun süre destekli oturabilecektir.
  • Denge kurmayı öğrenen bebeğiniz, desteksiz oturma vakti geldiğinde ona bir oturma yastığı alabilirsiniz.
  • Oturma yastığı ya da yumuşak bir yüzey sayesinde bebeğiniz desteksiz oturmaya çok daha kolay alışacaktır.

Bebekler Neden Oturmaz?

Eğer bebeğinizin oturmaya başlama ayı geldiyse ama henüz oturmuyorsa aşağıdaki belirtileri gözlemlemelisiniz. İşte bebeklerin oturmama nedenleri:

  • Kasları yeteri kadar gelişmemiş olabilir.
  • Yeteri kadar yüz üstü zaman geçirmiyor olabilir.
  • İskelet sistemi yeteri kadar gelişmemiş olabilir.
  • Boyun kasları henüz başını dik tutabileceği kadar geişmemiş olabilir.
  • Oturmak istemiyor olabilir.
  • Fiziksel gelişimi yaşıtlarından yavaş olabilir.

Bebeğinizin oturma aşamalarını sizler için tek tek açıkladık. Eğer bebeğinizin hangi ayda neler yapabileceğini merak ediyorsanız, Bebekler Ay Ay Neler Yapabilir? rehberimizi takip edebilirsiniz.

Ayrıca, Herkes çin Spor Federasyonu'nun Bebek Egzersizleri'ne de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler oto koltuğuna ne zaman oturur?

10 kilonun üzerindeki bebekler oto koltuğuna oturabilir. 0-10 kilo arası bebekler ise oto koltuğunda yatarak seyahat etmelidir.

Emekleyen bebeğin oturmaması normal mi?

Eğer bebeğiniz emeklemesine rağmen oturmuyorsa, önemli olan belli becerileri elde edip etmemiş olmasıdır. Eğer bebeğiniz başını dik tutabiliyorsa, destekli otururken devrilmiyorsa oturmasına fiziksel bir engel yoktur.

7 aylık bebek neden oturmaz?

Bebeklerin oturmaya başlaması kas ve iskelet sistemi gelişimlerine bağlıdır. Bebeğinizin oturabilmesi için Tummy Time egzersizleri yaparak, kaslarını güçlendirmesi gerekir.

Bebek ne zaman oturtulur?

Bebeklerin oturabilmesi için öncelikle başını dik tutabiliyor olması gerekir. Eğer bebeğiniz başını dik tutabiliyorsa ve 4. ayına geldiyse destekli oturma alıştırmalarına başlayabilirsiniz.

Bebek Oturma Yastığı Ne İşe Yarar?

Bebekler desteksiz oturmaya başlarken, yumuşak ve içe göçen zeminlerde oturmalıdır. Bebek oturma yastıkları da bu amaçla kullanılır. Böylece bebek dengesini kurmaya alışana kadar küçük bir destek almış olur. Ancak, evdeki yumuşak bir yatak, yorgan vb. de aynı işlevi görebilir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Sezaryen Sonrası Cinsel İlişki

    Sezaryen sonrasında ilk cinsel ilişki ne zaman olmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Sezaryen sonrası cinsel ilişkide neden ağrı olur? Tıkla ve hemen öğren.
  • Baby Shower Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

    "Baby Shower ne demektir, Baby Shower partisi ne zaman ve nasıl yapılır, ne hediyeler alınır?" gibi tüm sorularınızın cevaplarını hemen öğrenin.
  • Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

    Bebeğin tuvalet eğitimine hazır mı? Tuvalet eğitimi sürecinde nelere dikkat etmeli ve neler yapmalısın? Hemen oku, hepsini ayrıntılarıyla öğren!
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating