Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

Doğum Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi - Budizzz

Hamileliklerinin keyfini süren ve miniklerini dünyaya getirmek için sabırsızlanan annelerin kafasında soru işaretlerine sebep olan konulardan biri de bebek alışverişi ve doğum çantası hazırlığıdır. Budizzz ailesi olarak, hafta hafta gebeliğinizin ve bebeğinizin gelişimini takip etmeye vakit ayırın ve hamileliğinizin tadını çıkartabilin diye, sizler için kapsamlı bir doğum çantası listesi hazırladık. Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.

Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?

  • Doğum çantası ve bebeğinizin minnacık kıyafetlerini hazırlama konusunda çok hevesli olsanız da doğum çantasını zamanından önce hazırlamanız tavsiye edilmez; çünkü içine koyacağınız elbiselerin havasız kalması ve nemlenmesi sağlıklı olmayacaktır. Unutmayınız ki hastane çantasından çıkan kıyafetler, bebeğinizin hassas cildine de değecek.
  • Hastane çantasını erken hazırlamanın bir diğer sorunu da ebeveynlerin sürekli eksik olup olmadığı konusunda telaşlanmasına sebep olması ve stres unsuru haline dönüşebilmesidir.
  • Bebeğinizin çantasını hazırlamak için en ideal zaman ise gebeliğin 32. haftası olarak bilinmektedir. Böylece hem erken doğum ihtimaline karşı hastane çantanız hazır olur hem de çantada eksik var mı diye sürekli kontrol etmekten ve kıyafetleri havalandırmaktan kurtulursunuz.
  • Eğer çoklu gebelik yaşıyorsanız, ikiz ya da üçüz bebek bekliyorsanız ise bebeklerinizin erken doğma ihtimali daha yüksek olduğu için gebeliğin 25. haftasında doğum çantanızı hazır edebilirsiniz.
  • Doğum çantası için almanız gerekenlerin listenizi çok daha önceden hazırlamaya başlamanız ve eksiklerinizi zamanla tamamlamanız ise hem daha az yorulmanızı hem de çantada eksik eşya kalmamasını sağlayabilir.

Doğum Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

  • Doğum çantası hazırlamanın ilk adımı, hastane çantası için alınacaklar listesi hazırlamak ve eksiltme arttırma yaparak, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir listeye sahip olmaktır.
  • İkinci adım olarak, doğumu gerçekleştireceğiniz hastanenin size sunacağı imkanları öğrenebilirsiniz. Bazı hastaneler yenidoğan takımı, diş fırçası, lohusa takımı gibi malzemeleri kendileri de sunmaktadır. Eğer hastanenin verdiklerini tercih etmezseniz sizin için hazırladığımız listede zaten mevcut.
  • Doğum çantası hazırlarken hastanede kalacağınız süreyi 3 gün olarak düşünmenizi ve kendi alışkanlıklarınızı göz önüne alarak, listeyi 3 günlük hale getirmenizi tavsiye ederiz. Ancak 3 günlük çanta yalnızca tedbirli amaçlıdır ve doğum sonrası hastanede kalış süresi 1- 3 gün arasında değişmektedir.
  • Çantanızı ve listenizi hazırlarken, anne ve bebeğe ait ihtiyaçları ayrı ayrı hazırlamanız, bir şeyleri eksik bırakma ihtimalinizi azaltabilir; çünkü miniğinizin heyecanı içinde anne ihtiyaçları gözden kaçabilir.

Anne Hastane Çantasında Neler Olmalı?

Hastanede 3 gün kalacağınızı göz önüne alarak, listeyi kendi alışkanlıklarınıza ve 3 gün içerisinde nelere ihtiyaç duyacağınıza göre düzenleyebilirsiniz.

  • Listeye geçmeden önce belirtmek isteriz ki bazı anneler pijama tercih etse dahi doğum sonrasındaki kanamalarınız, pijama kullanımını zorlaştıracaktır. Pijama yerine gecelik tercih ettiğinizde ise hem kanamalar daha az sorun teşkil eder hem de eğer ağrılarınız olursa, ped ve üst değiştirme işlemi sırasında zorlanmazsınız.
  • Geceliğinizin önü düğmeli ya da askılı olması da emzirmenizi kolaylaştırır.
  • Anne için alınan kıyafetlerin pamuklu ve terletmeyen kumaşlardan üretilmiş olması da doğum sonrası konforu için olmazsa olmazdır.
 Hastane evrakları
Doğum dosyası
3 adet gecelik (mümkünse askılı ya da önü düğmeli)
Sabahlık ya da şal
Bol miktarda iç çamaşırı (doğum sonrası kanamalarınız nedeniyle)
1 paket hijyenik ped
2 adet havlu
Kirli torbası
Terlik
3 adet çorap
3 adet emzirme sutyeni (göğsünüzde akıntı olma ihtimaline karşı)
Göğüs pompası (ilk emzirmelerinizde ihtiyacınız olabileceği için)
Süt toplama torbaları
Göğüs ucu kremi
Diş fırçası ve macunu
Şampuan
Nemlendirici losyon
Simit yastık (perineye kesik yapılmışsa rahat oturabilmeniz için)
Hastane çıkışı için rahat kıyafet

 

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Doğum Sonrası Bakım Rehberi

Bebek Hastane Çantasında Neler Olmalı?

Bebek alışverişinizi hamilelik süresince yaptığınız için, bebeğinizin doğum çantasında bulunması gereken her şey zaten evinizde bulunmaktadır. Şimdi sıra, 3 gün boyunca hastanede bebeğinizin ihtiyacı olacak malzemeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamakta.

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin doğum çantasına koyacağınız tüm tekstil ürünlerini öncesinde yıkamanız ve ütülemeniz gerekmektedir.
Tulum
Çıtçıtlı body
Pijama
Eldiven
Zıbın
Yelek/ hırka
Toplamda 3 takım kıyafet
3 adet çorap
Şapka
2 adet battaniye (Kalınlık seçiminde mevsimi de göz önüne almanız gerekmektedir.)
Banyo havlusu
Çarşaf (Hastanede verilse dahi kendiniz yıkanmış ve ütülenmiş bir çarşafla ya da müslin örtü ile giderseniz daha sağlıklı olur.)
Yenidoğan ıslak mendili
Bebek losyonu
Pişik kremi
Biberon (Özellikle sezaryen sonrası emzirme mümkün olmayabilir.)
Ana kucağı
Uyku arkadaşı (Doğum sonrasında ve kuvözde uyku sorunlarının çözümüdür ve 3 yaşına kadar bebeğinizin huzurla uyumasına yardımcı olur.)

Doğum çantanızı hazırlarken koymanız gereken ana ihtiyaçların hepsini sizin için bir araya getirmeye çalıştık. Doğuma giderken heyecandan yanınıza almayı unutma ihtimalinize karşı, fotoğraf makinesi, not defteri gibi doğum sonrası hatıraları için kullanmak istediğiniz ürünleri de bir kenara iliştirmenizi tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Hastaneler doğum sonrasında bakım için neler vermektedir?

Hastaneden hastaneye değişmesine rağmen, diş fırçası, şampuan ve benzeri hijyen ürünleri hastaneler tarafından sağlanmaktadır.

Doğum çantası kaç günlük hazırlanmalıdır?

1 günlük bile yeterli olmasına rağmen, 3 günlük bir hazırlık iyi bir önlemdir.

Doğum çantası ne zaman hazırlanmalıdır?

Hamileliğin 32. haftasında hazırlayabilirsiniz; ancak çoklu gebeliklerde 25. haftada hazırlanması önerilmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik