Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi ve Belirtileri
Bebeklerin en sancılı gelişim aşamalarından biri olan diş çıkarma dönemi, birçok ebeveyn için kaygı sebebidir. Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar, diş çıkarma belirtileri nelerdir ve bu döneme özel olan huysuzluk ya da uykusuzluk gibi sorunları aşmak için neler yapmak gerekir benzeri sorular, ebeveynler tarafından en çok merak edilenler arasındadır. İnternetteki bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek ve bu süreçte size yardımcı olabilmek amacıyla, Budizzz ailesi olarak diş çıkarma döneminde en çok merak edilenleri açıklamaya çalıştık.
Bebekler Diş Çıkarmaya Ne Zaman Başlar?
- Bebekler yaklaşık olarak 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlarlar ve bu dönem 3 yaşının sonuna kadar devam eder.
- Ancak. bazı bebeklerde diş çıkarma dönemi 4. ayda da başlayabilir.
- 2,5 sene içinde çıkardıkları bu dişleri, 6 yaşına kadar kullanırlar ve sonra, süt dişleri dökülmeye başlar.
- Genellikle, ilk çıkan dişler alt ön dişler olmakla birlikte, son çıkan dişler ise azı dişleri olarak bilinmektedir. Fakat hem dişlerin çıkma sırası hem de diş çıkarma yaşı, bebekten bebeğe değişebilmektedir.
- Bu sebeple, bebeğiniz yaşı gelmesine rağmen henüz diş çıkarmaya başlamadıysa telaşlanmanızı gerektiren bir durum olmayabilir. Unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişim hızı ve düzeyi kendine özeldir.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta da diş çıkarma ile bebeklerin ellerini ya da oyuncaklarını ağzına götürmesi arasında organik bir bağ olmadığıdır. Dünyayı elleriyle keşfeden bebeklerimiz, 3. aylarından itibaren bu davranışı sık sık tekrarlar ve bu şekilde çevrelerindeki nesneleri birçok yönden algılayabilirler. Bu yüzden, bebeğinizin erken diş çıkarmasından kaygılanmanızı gerektirecek bir durum yoktur.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Diş çıkarma belirtileri, bebekten bebeğe değişebilmektedir; biz en yaygın olan belirtileri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Eğer bebeğiniz aşağıdaki belirtilerden birkaçını gösteriyorsa, diş çıkarma döneminde olabilir.
- Uyku düzensizliği
- Huysuzluk
- İştahsızlık
- Diş etinde şişlik veya morluk
- Ağız salgılarında artış
- İshal
- Kilo kaybı
- Ağız çevresinde döküntü
- Hafif ateş (maksimum 37 derece)
Bu belirtilerden ateş ya da ishal gibi durumlar, diş çıkarmadan kaynaklanıyorsa 1 ya da 2 gün içinde geçecektir. Ancak, 3 günden uzun sürmesi halinde doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapmalıyım?
- Diş çıkarırken artan salyalar, bebeğinizin ağzının çevresinde kızarıklıklara ve döküntüye sebep olabilir. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için, ağız çevresini sık sık silebilir ve bebekler için özel üretilen nemlendiricilerden yardım alabilirsiniz.
- Salya salgısındaki artış ve ishal, bebeğinizde sıvı kaybına sebep olabileceği için, emzirme sıklığınızı arttırmak ya da daha fazla su içirmek yararlı olabilir.
- Bebeğiniz diş etlerindeki kaşıntı nedeniyle, bulduğu nesneleri ağzına sokma eğiliminde olabilir. Bebeğinizin vücuduna ağız yoluyla girebilecek mikropların önüne geçmek için, çocuğunuzu havuç benzeri sert sebzelere ya da diş kaşıyıcı oyuncaklara yönlendirebilirsiniz. Diş kaşıyıcı oyuncak kullanacaksanız sık sık sterilize edilmesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
- Amigurumi diş kaşıyıcı seçeneğini tercih ederseniz hem doğal ahşap malzemelerle üretilen hem de cila vb. koruyucular içermediği için bebeğinizin sağlığını en az tehdit eden ürünlerle bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
- Bu dönemde, bebeğinizin diş etleri çok hassaslaşabileceği için, az çiğnenen gıdalarla beslemeyi tercih edebilirsiniz. Yoğurt, meyve püresi ya da muhallebi gibi gıdalar yardımcınız olabilir. (Bebeğinize bu dönemde hazırlayabileceğiniz sağlıklı ek gıda tariflerimize göz atmayı unutmayın.)
- Bu dönemde, bebeğinizin huysuzluğu artabileceği ve uyku düzensizlikleri yaşayabileceği için, onu rahatlatacak yöntemlere de başvurmanız gerekebilir. Uyutmadan önce ılık banyo yaptırmak ya da beyaz gürültü eşliğinde uyutmayı denemek, bebeğinizi sakinleştirecek ve uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
Dilerseniz resmi halk sağlığı kuruluşu Sağlığım'ın içeriklerine de buradan göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebekler ne zaman diş çıkarır?
Yaklaşık 6. ayda ilk dişlerini çıkartmaları gerekmesine rağmen, bazı bebekler 4. ayda ya da 10 ayda diş çıkartmaya başlayabilir.
Diş çıkaran bebekte ishal ve ateş normal midir?
Evet, ateşi tehlikeli seviyelere ulaşmadığı sürece endişelenmenize gerek yoktur ve bebeklerde ateş düşürme yöntemlerini uygulamanız yeterlidir.
Diş çıkaran bebeğin uyku düzeni bozulur mu?
Evet, diş çıkarma dönemi bebeklerde uyku gerilemesine neden olmaktadır.
Diş çıkaran bebek nasıl sakinleştirilir?
Bebeğinizi yemek yemeye zorlamamak, beyaz gürültü seslerinden yardım almak ve dikkatini oyuncaklarına çekmek, diş çıkarma huzursuzluğunu azaltabilir.