Baby Shower Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

baby shower nedir ne yapilir
İçerik Tablosu
Baby Shower Nedir?
Baby Shower Geleneği Nereden Gelir?
Baby Shower Ne Zaman Yapılır?
Baby Shower'ı Kim Düzenlemelidir?
Baby Shower Partisi Nerede Yapılabilir?
Baby Shower Partisi Nasıl Yapılır?
Baby Shower Partisinde Neler Yapılır?
Baby Shower Partisi Oyun Önerileri
Baby Shower Hediye Önerileri

 

Günümüzde giderek popülerleşen "Baby Shower ne demektir?", "Baby Shower partilerinde ne yapılır?" ve "Baby Shower kökeni nedir?" gibi tüm soruların yanıtlarını gelin hep birlikte öğrenelim. Yazımıza geçmeden önce En İyi Yendioğan Bebek Hediyeleri listemize bakmanızı da ayrıca tavsiye ederiz.

Baby Shower Nedir?

Baby Shower doğum öncesinde anne ve babaya hem manevi hem de maddi anlamda destek olmak için yapılan bir kutlamadır. Köken olarak Antik Mısır'a kadar dayanan doğum öncesi kutlamalardan biridir; ama günümüz dünyasında biçimi biraz değişikliğe uğramıştır.

Baby Shower sayesinde hem anne ve babaya sevdikleri destek olabilir hem de bebeğe hediyeler alarak maddi anlamda yüklerini hafifletebilirler. Ayrıca, doğum öncesi yapılan toplu bir kutlama doğum sonrasında annenin dinlenme vaktini de arttırır.

Baby Shower Ne Demektir?

Baby Shower Türkçesi kelime anlamı olarak 'bebek yıkama'dır. Ancak kutlama anlamında kullanılan Baby Shower, 'bebeği hediyelerle yıkamak' anlamına gelir. 

Hepimizin bildiği gibi tam da kelime anlamındaki gibi bu partilerde bebek ve anne Baby Shower hediyeleri ile donatılır.

Baby Shower Geleneği Nereden Gelir?

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeklerin dünyaya gelişlerini kutlama geleneği Antik Mısır'a kadar dayanır.
  • Ancak, günümüzdeki haliyle Baby Shower geleneği Viktorya Dönemi İngiltere'sinden gelmektedir.
  • Bu dönemde İngiltere'de bebeklerin doğumlarını kutlamak amacıyla yalnızca kadınlar katıldığı ve annelerin birbirleriyle deneyimlerini paylaştıkları çay partileri yapılırdı.
  • Ancak, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki ekonomik zorluklar nedeniyle Baby Shower geleneğinde de değişiklikler olmuştur; ve deneyim paylaşımının yanı sıra anne-bebek ihtiyaçlarının da hediyelerle giderildiği bir hale bürünmüştür.
  • Burada amaç ailenin ekonomik yükünü hafifletmek ve hem birlikte keyifli vakit geçirirken hem de dayanışma içinde olmaktır.

baby shower partisinde neler

Baby Shower Ne Zaman Yapılır?

Baby Shower organizasyonu genellikle doğumdan 2 ay önce yapılmaktadır. Böylece hem anne adayının hamilelik semptomları artmamış olabilir ve davetlilerle rahatlıkla vakit geçirebilir hem de ebeveynlere geriye kalan yenidoğan ihtiyaçlarını tespit etmek ve tamamlamak için yeterli zaman kalır.

Baby Shower'a Erkekler Katılabilir Mi?

Öncelikle Baby Shower partileri ilk ortaya çıktığı dönemlerde erkekler bu etkinliğe katılamıyordu; çünkü amaç annelerin gebelik ve doğum deneyimlerini birbirleriyle rahatlıkla paylaşabilmeleriydi.

Ancak, günümüzde Baby Shower organizasyonları anne-baba adaylarının sevdikleriyle bir araya gelerek keyifli vakit geçirmeleri üzerine kurulu bir etkinlik olduğu için genelde herkesin katılımına açık yapılmaktadır. Yine de doğuma çok az vakti kalan annenin bu kararı vermesi en doğrusu olabilir.

Baby Shower'ı Kim Düzenlemelidir?

Geleneksel olarak Baby Shower'ı anne adayının kız kardeşi ya da yakın bir arkadaşı düzenlemektedir. Ancak, günümüzde Baby Shower organizasyonları için özel organizasyon şirketleri de bulunmaktadır. 

İster organizasyon şirketiyle anlaşın ister bir yakınınız Baby Shower hazırlıklarını yapsın; biz mutlaka siz anne babaların da sürece dahil olmasını tavsiye ederiz. Baby Shower hazırlıkları hem keyif almanızı hem güzel anılar biriktirmenizi hem de doğuma sayılı günler kala zamanın daha hızlı geçmesini sağlayacaktır.

Baby Shower Partisi Nerede Yapılabilir?

Bu eğlenceli parti için herhangi bir mekan kısıtlaması tabii ki yok. İster kendi evinizde isterseniz tatlı bir mekanda bu etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, evde yaparsanız sonrasında etrafı toplamak, temizlemek hamilelikte biraz zor olabilir. Bu nedenle ya size yardımcı olacak birini bulmanızı ya da dışarıda bir mekanda yapmanızı tavsiye ederiz.

baby shower partisi nasil

Baby Shower Partisi Nasıl Yapılır?

  1.  Öncelikle Baby Shower partisini nerede yapacağınıza karar vermeli ve düzenlemelere başlamalısınız.
  2. Ardından basılı ya da elektronik Baby Shower davetiyeleri hazırlanmalı tabii.
  3. Zamanlamayı sevdiklerinizin planlarına da uygun yaparsanız, davetiyenize bolca olumlu dönüş olacaktır.
  4. Eğer bebeğinizin ihtiyaçlarını önceden belirlerseniz, davetiyelerle birlikte lazımlı olanlar listesini de yollayabilirsiniz.
  5. Sonraki adımda tek yapmanız gereken Baby Shower partisi için gerekli olan süslemeleri toparlamanız; renkli tabaklar, minik süs bebek ayakkabıları ve daha nicesi...
  6. "Baby Shower partisinde ne yapılır?" sorusunu da cevaplayıp güzel bir etkinlik planı çıkardınız mı, tamamdır!
  7. Aman fotoğraf çekecek birini de ayarlamayı ihmal etmeyin ki sevdiklerinizle bol bol mutlu anı biriktirebilin.

Baby Shower Partisinde Neler Yapılır?

Bu etkinlik tamamen sizin sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilmeniz için; bu nedenle ne yapılır sorusunun net bir cevabı yok.

Ancak Baby Shower'ların en yaygın etkinliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Baby Shower ikramlıklarının hep birlikte tadı çıkarılır.
  • Anne ve babaya Baby Shower hediyeleri verilir.
  • Birlikte anı fotoğrafları çekilir.
  • ve tabii ki olmazsa olmaz Baby Shower oyunları ile keyifli vakit geçirilir.

Baby Shower Partisi Oyun Önerileri

"Baby Shower'da oyun mu oynanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ama "Evet."; Baby Shower oyunları oldukça popülerdir ve organizasyonunuzun modunu birden yükseltir. 

İşte en eğlenceli Baby Shower oyun önerilerimiz:

1. "Bebek" demek yasak!

Evet, yanlış duymadınız. Baby Shower partinizin bir bölümünde "Bebek" demeyi yasaklayın ve bakın bakalım neler oluyor. Özellikle böyle bir etkinlikte "Bebek" dememenin ne kadar zor olduğunu tahmin bile edemezsiniz. İlk söyleyen tabii ki kaybeder; cezasını önceden belirlemeyi unutmayın.

2. "Tahmin et bakalım!" oyunu

Bu oyun için tek ihtiyacınız olan renkli not kağıtları ve küçük bir kutu. Eğer gerekli malzemeleriniz hazırsa davetlilerinize bebeğinizle ilgili tahmin etmelerini istediğiniz birkaç soru sormaya başlayabilirsiniz. Örneğin "Bebeğimizin ilk kelimesi ne olacak?", "Sarışın mı olacak esmer mi?", "Kime daha çok benzeyecek?" gibi sorular sorabilirsiniz.

E tabii davetlileriniz de cevaplarını önceden dağıttığınız minik kağıtlara yazacak. Bakalım ne cevaplar gelecek! Eğer davetlilerinize cevaplarının altına isimlerini yazmalarını rica eder ve bir kutuda saklarsanız, bebeğinize büyüdüğünde tatlı bir anı da bırakmış olursunuz.

3. Mama içeriklerini tahmin etmece

Henüz bebek mamalarının ilginç karışımlarına alışık olmayabilirsiniz; hele ki ilk bebeğinizse. Ancak, tanıdığımız sevdiğimiz tüm o tatlar bebek mamalarında ne kadar değişiyor bir bilseniz...

İnternetten bulduğunuz birkaç bebek maması tarifini misafirleriniz için Baby Shower ikramlıkları yapılırken hazırlayın ve onlardan tahmin etmelerini isteyin. Mamanın içindekileri en doğru tahmin eden davetlinin ödülünü de ihmal etmeyin tabii.

baby shower oyunlari

Baby Shower Hediye Alınır Mı?

Öncelikle sorunuzun yanıtı "Evet." Baby Shower organizasyonlarında anne ve babanın doğumla birlikte artacak ekonomik yüklerini azaltmak için küçük hediyeler alınır.

"Peki, Baby Shower'da ne alınır?" diye merak ediyorsanız okumaya devam edin lütfen.

Baby Shower Hediye Fikirleri

Bir Baby Shower partisine davet edildiniz ve ne alacağınızı bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin en iyi Baby Shower hediye listesini sizin için hazırladık bile:

1. Beyaz Gürültülü Uyku Arkadaşı

Beyaz gürültülü ve sensörlü bir uyku arkadaşı demek, sevdiklerinize Baby Shower hediyesi olarak uyku vermek demek; çünkü bu uyku arkadaşının içinde bulunan seslerin bebeklerin %80'inin 5 dk'da uyumasını sağladığı kanıtlandı. Yenidoğan bebekleri huzurla uyusun diye, sevdiklerinize uyku hediye edin.

İncelemek için: Budizzz uyku arkadaşı

2. Yenidoğan Fotoğraf Albümü

Baby Shower'da henüz minik bebişin bir fotoğrafı yok tabii; ama anne-baba adayından ultrason resimlerini belli etmeden isterseniz fotoğraf albümünün ilk üyesi olarak ekleyebilirsiniz. 

Hamileyken anne ve babayla çekilen bir fotoğrafınızı da iliştirirseniz miniğe ömür boyunca baktıkça sizi hatırlayacağı bir anı bırakabilirsiniz.

3. İlk Adım Ayakkabısı

İlk adım ayakkabısı kullanmasına daha çok var biliyoruz; ama ilk adım ayakkabıları her zaman saklanır. Bu hediyeyi başkalarına kaptırmadan önce siz alın ki hem anı olarak her zaman saklansın hem de o minicik ayaklarda hediyenizi görmenin tadını çıkartabilin.

4. Masal Kitabı

Bebeklerin dil gelişimi için aynı masalların tekrar tekrar okunması çok önemlidir. Neden bu başucu masallarından biri sizin hediyeniz olmasın ki? Böylece hediyeniz miniğe hem bebekliğinde hem de okuma yazmayı öğrendiğinde eşlik edebilir. Bu faydalı ve kalıcı hediyeyi kaçırmayın.

Budizzz ve Kuki İki Kahramanın Bir Günü Masal kitabına da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Baby Shower Nasıl Okunur?

Baby Shower kelimesi 'beybi şâvır' şeklinde okunur.

Baby Shower İsmi Nereden Gelir?

Baby Shower gelenek olarak Viktorya Dönemi İngiltere'sinden geldiği için ismi de İngilizce'dir.

Baby Shower Kaçıncı Haftada Yapılır?

Baby Shower partisi genellikle doğumdan 2 ya da 1 ay önce yapılır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik