Ağlayan Bebeği Sakinleştirme Yolları Nelerdir?

bebek sakinleştirme

Ağlayan bebeği susturmaktan çok sakinleştirmemiz gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Bebeklerin ağlama sebeplerinin altında sanılanın aksine her zaman biyolojik sebepler yatmaz. Bazen "Bebekler neden ağlar ya da neden uyumaz?" sorularının altında başka nedenler de olabilir: büyüme atağı haftası ya da yaş sendromu gibi. İşte böyle durumlarda biz ebeveynler olarak bebeklerimizi sakinleştirme yollarını biliyor olmalı ve doğru yaklaşım sergilemeliyiz. Bakalım neler yapabiliriz?

Yenidoğan Bebeği Sakinleştirmek

Öncelikle yenidoğan bebeğin çok ağlama nedeninin, 3. ayını doldurmuş bir bebekle aynı olmadığını bilmemiz gerek. Yenidoğan bebeklerin ağlama nedeni genellikle bebeğin anne karnındaki ortamdan yoksun kalmış olması ve dış dünyaya adaptasyonda sorun yaşamasıdır. Peki yenidoğan bebeği sakinleştirmek için ne yapabiliriz?

  • Öncelikle tabii ki tüm biyolojik ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmalıyız.
  • Anne karnındaki huzurlu ortamı ona yeniden sağlamaya çalışmalıyız.
  • Rahimde dokuz ay boyunca ona eşlik eden beyaz gürültü seslerinden faydalanabiliriz.

ağlayan bebek

  • Bu sesler, anne karnı ambiyansını replika edecek ve bebeği sakinleştirecektir.
  • Ayrıca, bebeğin anne kokusu alması ve sesini duyması da aynı etkiyi biraz da olsa sağlayacaktır.

Bebeklerin uykuya dalmakta da zorlandıkları bu dönemde, eğer bebek kolik değilse anne karnı ambiyansını yaşatmak sakinleşmesini sağlayacaktır. Uyku arkadaşları da bebeğin özellikle gece huzursuzluklarını çözmek ve kolay uykuya dalmasını sağlamak için çok faydalıdır.

1. Önce Biz Sakin Kalmalıyız.

Evet, yanlış okumadınız. Birçok ebeveyn ağlayan bebeği sakinleştirme yolları arasa da ilk ve en önemli kural, ebeveynin sakin kalması ve bebeğe yardımcı olmasıdır. Bebekler sesimizin yumuşaklığından, kokumuzdan ve sakin tavırlarımızdan etkilenecektir. Aksi takdirde, ebeveynin huzursuzluğunu fark eden bebek daha da hırçınlaşabilir ve ağlama krizleri artabilir.

2. Bebeğin Alıştığı Desteklerden Yardım Almalıyız.

Bazı bebekler annelerinin kucaklarında, bazıları pusetlerinde bazıları ise kundaklamışken kendilerini daha güvende hisseder. Bu destekler özellikle uyku eğitimi döneminde birçoğumuz için engeldir ve bebeğimizi bu desteklerden kurtarmak isteriz. Ancak, bebeğimizin gelişimi ve ihtiyaçları maalesef ön gördüğümüzle aynı ilerlemez ve bebek bu desteklere ihtiyaç duymak isteyebilir.

Böyle durumlarda, desteği sürdürme konusunda ısrarcı olmak yerine bebeği sakinleştiren bu basit yollara devam etmemiz gerekebilir. Unutmamalıyız ki biz bu destekleri kesmek istesek de bebeğimizin ihtiyaçları asıl zamanı belirler ve bu desteklerden onu mahrum etmek daha da hırçınlaşmasına neden olabilir.

bebek sakinleştirmek

3. Bebek Rahatlatma Yollarını Alışkanlık Edinmeliyiz.

Nedir bu yollar derseniz, aşağıdaki küçük pratikleri deneyebilirsiniz:

  • Bebeğin karnına sıcak havlu koymak
  • Uyku öncesinde ılık banyo yaptırmak
  • Özellikle karın ve ayak bölgesine masaj yapmak
  • İdeal uyku ortamını sağlamak 

4. Aylık Gelişimini Takip Etmeli ve Hazırlıklı Olmalıyız.

Bebeklerin ay ay gelişimlerine göre ihtiyaçları ve ruhsal durumları da değişmektedir. Hatta ilk 12 aylık dönemde bebeğin bir haftası ile diğerinin birbirini tutmaması dahi oldukça normaldir. 

Büyüme atağı haftalarında, diş çıkarma dönemlerinde ve yaş sendromlarında bebeklerimizin psikolojik durumu değişkenlik gösterir. Bu dönemleri önceden bilmek ve önlem almak ise bebeğimizin huysuzluk ve ağlama krizlerine karşı hazırlıklı olmamızı sağlar. 

İşte yalnızca bu kadar! Ağlayan bebeği sakinleştirmek için mucize bir yol maalesef yok. Tek önemli olan bebeğimizin içinden geçtiği süreci doğru anlamak ve ihtiyacına cevap verebilecek doğru yaklaşımı sergileyebilmek. Bunu başardığımız ve bebeğimizi doğru gözlemlediğimiz sürece ağlama krizleri bizim için sorun olmayacak!

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • Doğum Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi - Budizzz

    Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik