Bebeklerde Büyüme Atakları
Her şey yolunda giderken, bebeklerin bir anda iştahının kesilmesi, uyku düzeninin bozulması ya da ağlama krizleri yaşaması birçok ebeveyni korkutmaktadır. Ancak genellikle bu durumun nedeni büyüme ataklarıdır. Bebeğinizin hangi haftalarda büyüme atağı geçireceğini bildiğiniz sürece hem endişeleriniz azalır hem de bebeğinizin bu dönemi daha rahat atlatmasını sağlayabilirsiniz.
Bu sebeple Budizzz ailesi olarak, bebeklerde ay ay büyüme ataklarını, nedenlerini ve büyüme ataklarında yapılması gerekenleri bir araya getirdik. Ayrıca belirtmek isteriz ki Ay Ay Bebek Gelişim rehberimizi de takip ederek, bebeğinizi her ay nelerin beklediğini izlemeniz de faydalı olabilir.
Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?
Bebeklerin belli periyotlarda yaşadığı, ağlama krizleri, iştahta azalma, uyku düzeninde bozulma, ruh halinde değişimler şeklindeki ataklardır. Bebeklerin önemli fiziksel ve bilişsel gelişimler gösterdiği dönemlerdir.
Bebeğinizin düzenindeki ve ruh halindeki değişimler, sizi korkutsa ve zor günler geçirmenize neden olsa da her büyüme atağı sonrasında, bebeğiniz ciddi bir ilerleme kat eder. Bu zor günler sonrasında, bebeğiniz bir anda emeklemeye, yürümeye ve daha birçok yeni beceri geliştirmeye başlar.
Bebeklerde Büyüme Atağı Belirtileri
Bebeklerin büyüme ataklarına verdiği tepkiler farklı olabilmekle birlikte en yaygın belirtiler;
- Uyku düzeninde bozulma (Bebeklerde uyku düzeni bozulmasının nedenleri oldukça fazladır. Bu sebeple, neden yalnızca büyüme atağı olmayabilir ve sorunun ne olduğunu anlamak için ayrıntılı bilgiye sahip olmanız gerekebilir.)
- Uykusu gelince huysuzlanma
- Ağlama krizleri (Eğer bebeğiniz küçükse, kolik bebek ihtimalini de düşünmek gerekir.)
- Memeyi reddetme ya da aşırı emme
- Kucak isteme
- Anneye olan düşkünlüğün artması
- Yalnız kalınca huzursuzlanma, şeklinde sıralanabilir.
“Bebeklerde büyüme atakları ne zaman olur?” sorusunun cevabını bildiğiniz sürece, bebeğinizi gözlemlemeniz ve bebeğinize özel belirtileri saptamanız daha kolay olacaktır.
Büyüme Ataklarında Ne Yapmalı?
Büyüme atağı yaşayan bebeğinize yapabileceğiniz en büyük yardım ataklara hazırlıklı olmak ve bebeğinizin size olan ihtiyacının arttığı bu dönemde, onunla daha fazla ilgilenerek güvende hissetmesini sağlamaktır.
- Bebeğinizle daha fazla ilgilenin. Bebeğinizin stresinin ve size olan düşkünlüğünün arttığı bu dönemlerde, onu daha fazla kucağınıza almanız, onunla sık sık konuşmanız ve eğer ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, sizinle yatmasına izin vermeniz gerekebilir.
- Eğer bebeğinizin uyku eğitiminin bozulmasından korkuyorsanız, meraklanmanıza gerek yok; çünkü uyku eğitimi olan bir bebeğin ara ara ebeveynleriyle uyuması ya da uyku rutininde küçük değişimler olması sorun yaratmayacaktır. Unutmayın ki bebeğinizin huzursuz olduğu dönemlerde, en büyük ilaç sizsiniz.
- Uyku rutinleri edinmesini sağlayın. Atak dönemlerini zorlaştıran en büyük faktör şüphesiz ki huzursuzluk, ağlama krizleri ve bunu izleyen uykusuzluk dönemleri. Bu durumu aşmanın en kolay yolu ise bebeğe uyku rutinleri oluşturmaktır. Uyku rutinleri, yalnızca atak dönemlerinde değil; diş çıkarma dönemi, çocukluk çağı ve ayrılık korkusu gibi durumlarla baş etmenizi de kolaylaştırır.
Eğer bebeğiniz henüz 0-24 aylık ise bir beyaz gürültü cihazı edinerek, bebeğinizin sakinleşmesini ve atak dönemlerinde de kolayca uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Beyaz gürültü sesleri, bebeklerin anne karnında 9 ay boyunca duyduğu seslere benzerliği nedeniyle bebeklerin daha huzurlu hissetmelerini, sakinleşmelerini ve kolayca uykuya dalmalarını sağlar.
- Bebeğinizin fiziksel olarak da rahatlamasını sağlayın. Bebeğinize masajlar yapmak ya da birlikte kısa egzersizler yapmak fiziksel rahatlamayı sağlayabilir. Bu sayede hem bebeğiniz sakinleşir hem de birlikte güzel vakit geçirerek, aranızdaki bağı pekiştirebilirsiniz.
- Bebeğinizin yeteri kadar beslendiğinden emin olun. Büyüme ataklarının belirtilerinden biri de bebeğin iştahındaki değişimlerdir. Eğer bebeğiniz memeyi/mamayı reddediyorsa, onu çok zorlamamak koşuluyla sık sık beslemeyi deneyebilirsiniz.
- Eğer bebeğiniz normalden daha iştahlı olduysa ise kilo alacağı korkusunu bir yana bırakarak istediği kadar emzirmeye ya da yedirmeye çalışabilirsiniz. Büyüme atakları süresince, anne sütünün yetersiz kalması çok yaygındır; ancak merak etmeyin, bebeğiniz emdikçe süt salınımınız da artacaktır. Daha fazla bilgi için, Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.
- Bebeğinizin ayrılık korkusunu tetikleyecek davranışlardan kaçının. Bebeğinizin yaklaşık 7. ayında, nesne kalıcılığını kavramasıyla ortaya çıkan ayrılık korkusu, sizi göremediğinde ağlamak, sizi sürekli yanında istemek ve benzeri şekillerde kendini gösterebilir. Özellikle büyüme atakları sırasında ise bu belirtiler artacaktır; ancak ayrılık korkusuna bağlı anksiyetenin tetiklenmemesi için bu dönemde, bebeğinizi yalnız bırakmamaya ya da nereye gittiğinizi, ne zaman geleceğinizi ona açıklamaya özen göstermelisiniz.
Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Kadar Sürer?
Her bebeğin büyüme atağı süresi kendine özel olsa da genellikle 3 gün ile 1 hafta arasında değişmektedir. Burada belirleyici olan ise bebeğinizin yaşıdır; ilk 6 ayda 2-3 gün süren büyüme atakları, bebeğinizin yaşı ilerledikçe 10 güne kadar uzayabilir.
Bebeklerde Büyüme Atağı Haftaları Nelerdir?
Sizin için hazırladığımız listeden bebeğinizin hangi haftalarda büyüme atağı yaşayacağını öğrenebilir, tıklayarak ise o hafta yaşayacağı büyüme atağının ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. Büyüme atağı haftası hesaplamak için tek yapmanız gereken ise bebeğinizin doğum tarihinden itibaren geçirdiği 7 günlük periyodları saymanız.
- 5. hafta büyüme atağı
- 8. hafta büyüme atağı
- 12. hafta büyüme atağı
- 19. hafta büyüme atağı
- 26. hafta büyüme atağı
- 37. hafta büyüme atağı
- 46.hafta büyüme atağı
- 55. hafta büyüme atağı
- 64. hafta büyüme atağı
- 75. hafta büyüme atağı
5. Hafta Büyüme Atağı
- 5. hafta büyüme atağı bebeğiniz 4.5 ya da 5.5 haftalıkken başlayacaktır.
- Atak sonunda bebeğinizin duyu organlarında ciddi gelişimler olacaktır.
- Bebeğinizin sese yönelmesi, sizi tanıyarak gülücükler atması ve sizinle daha çok etkileşime girmesi bu atak sonrasında olur.
- Duyu organlarındaki gelişimin yanı sıra, iç organlarındaki gelişimler de devam eder.
- Kolay bir atak dönemi olmasına rağmen, bebeklerde uykusu gelince ağlama ya da uyuyamama sorunlarının sık görüldüğü bir dönemdir.
- 1 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza da göz atarak, ay boyunca bebeğinizi bekleyen değişimleri ve yapmanız gerekenleri inceleyebilirsiniz.
8. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 7.5 ilâ 9.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Bu sürecin sonunda bebeğiniz, gece ve gündüz ayrımını yapmakta daha başarılı olacaktır.
- Geceleri uyumakta zorlanan bebeğinizin ağlama krizleri yaşaması da beklenir.
- Uykuya dalamamaya bağlı olarak, elleriyle gözlerini ovma ya da kulağına dokunma gibi alışkanlıklar edinebilir. Endişelenmeyin kulağı ya da gözü ağrımıyor; ancak uykuya dalabilmek için yardımınıza ihtiyacı var.
- Bu dönemde ağlama krizleri ve uyku sorunları yaşamasının bir diğer nedeni de gaz sancısı olabilir.
- Müjdemiz var! 8. hafta büyüme atağı sonrasında kaslarını daha kolay kontrol edecek olan bebeğiniz daha kolay gaz çıkaracak ve gaz sancıları azalacaktır.
- 2 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
12. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 11.5 ilâ 12.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Bu sürecin sonunda bebeğiniz, kaslarını kontrol etmekte daha başarılı olacaktır.
- Kas kontrolünün artmasıyla birlikte hem gaz sorunları azalır hem de bebeğiniz daha hareketli bir minik haline gelir.
- 12. hafta büyüme atağı sonrasında bebeğiniz, sağa sola dönmeye çalışmaya da başlayacaktır.
- Bebeğinizin kollarını, bacaklarını sallayarak ve değişik sesler çıkartarak, sizinle iletişim kurmaya başlayacağı dönem de bu atakla birlikte gelir.
- 12 hafta büyüme atağı sonrasında hem çıkarmaya çalıştığı seslere dili dönmediği için hem de elini, ayağını sürekli ağzına götürmeye başladığı için, salyalı bir dönem de sizi bekliyor.
- 3 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
19. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 14.5 ilâ 19.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- 19. hafta büyüme atağı döneminde, bebeklerde beslenme sorunları baş gösterebilmektedir. Bu sebeple, bebeğiniz çok az emebilir ya da doysa dahi açmış gibi ağlayabilir. Merak etmeyin, sorun sütünüzün azalmasında değil; yalnızca bebeğiniz hızlı bir gelişim dönemine giriyor ve ayak uydurmakta zorluk çekiyor.
- 19. hafta büyüme atağı dönemi sonrasında bebeğinizin çok hızlı büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz.
- Bu büyüme atağı sonrasında bebeğiniz, ışığı, sesi, tatları ve kokuları çok daha net algılayacaktır.
- Sesinizi daha iyi tanıyan, sizinle göz teması kurabilmeyi başaran ve dış uyaranlara tepki veren bebeğiniz sizi şaşırtabilir.
- Ayrıca bebeğinizin kas gelişimine bağlı olarak, parmaklarını daha iyi kontrol edecek ve kavrama becerisi gelişecektir.
- 19. hafta büyüme atağı sonrasında bebeğinizin dil gelişimi de hızlanacaktır.
- 5 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
26. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 23.5 ilâ 26.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Bebeğinizin dil gelişiminin hızlanacağından daha önce bahsetmiştik; bu büyüme atağı sonrasında ise bebeğiniz, bazı sessiz harfleri çıkarmaya ve sizin söylediklerinizi taklit etmeye başlayabilir.
- Desteksiz oturmaya da başlayabilir; ancak bebeğinizi oturtmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir çünkü bu dönem bebeğinizin fiziksel gelişimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
- Bu büyüme atağı sonrasında, ek gıdaya da geçmiş olan bebeğinizin hayatında yeni bir dönem başlayacaktır.
- 26. hafta büyüme atağında bebeğiniz, nesne kalıcılığı algısı da gelişecektir. Bu sebeple, ayrılık korkusu yaşaması ve siz görüş alanından her çıktığınızda ağlaması oldukça normaldir.
- 2 yaşına kadar sürebilen ayrılık korkusu nedeniyle bebeğinizde bir travma oluşmaması için neler yapmanız gerektiğini öğrenmeniz ve bebeğinize bu süreci atlatabilmesi için yardımcı olmanız gerekebilir.
- 7 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
37. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 33.5 ilâ 37.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Bu atak döneminde ebeveynleri en çok endişelendiren durum, bebeklerinin ruhsal halindeki ani değişimlerdir; ancak merak etmeyin, çok uzun bir atak döneminden geçmiyorsunuz.
- Bu atak döneminin sonunda sizi en çok şaşırtacak olan bebeğinizin bilişsel gelişimi olabilir.
- 37. hafta büyüme atağı sonrasında bebeğiniz, oyuncaklarıyla yeni oyunlar türetip oynamaya, oyuncakların fonksiyonlarını daha iyi kavramaya ve daha belirgin bir biçimde iletişim kurmaya başlayacaktır.
- Yerde bulduğu her şeyi incelemek, yeni nesneleri tanımak için yerlere ya da birbirine vurmaya çalışmak, hep bu atak döneminin getirileridir.
- Zihinsel gelişiminin yanı sıra bebeğinizin motor gelişimi de hız kesmeden devam edecektir ve bebeğiniz kendini kaldırmayı ve omuzundan destek alarak dönmeyi öğrenecektir.
- 9 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
46. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 41.5 ilâ 46.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- 46. hafta büyüme atağı, çok uzun bir atak dönemi olduğu için zorlu geçebilmektir; ancak bebeğinizin çok büyük değişimlerden geçeceği bir süreçtir.
- Bu atak dönemi sonunda bebeğiniz, adımlamaya başlayabilir ya da kenarlardan tutarak yürüyebilir.
- İnce motor gelişimi de artan bebeğiniz, bu dönem sonunda kaşık kullanmaya ve bardaktan su içmeye de hazır olacaktır.
- Bebeğinizi henüz parmak gıdalar ile tanıştırmadıysanız, bu atak dönemi sonrasında tanıştırmanızı ısrarla tavsiye ederiz.
- 11 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, atak sonunda bebeğinizi bekleyen değişimler ve yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
55. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 50.5 ilâ 55.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- 55. hafta büyüme atağı sonrasında, bebeğinizin yavaş yavaş bir çocuk olma yolunda ilerlediğini daha net fark edeceksiniz.
- Bu atak dönemi sonrasında bebeğiniz, günlük rutinlerinize ayak uydurmayı öğrenecek ve kendi alışkanlıklarını size göre düzenleyecektir.
- Öğrenmenin çok hızlı olduğu bu dönemi, bebeğinizin olumsuz alışkanlıklarını olumlularla değiştirmek için bir fırsata dönüştürebilirsiniz.
- Ayrıca bu dönem sonrasında bebeğiniz, gel-git, ver-at gibi komutları rahatlıkla anlayacağı için yeni alışkanlıklar edinmeye ve oyunlar öğrenmeye de oldukça açık olacaktır.
64. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 59.5 ilâ 64.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Uzun süren ve sancılı geçen dönemlerden biri de 64. hafta büyüme atağı olarak bilinmektedir; çünkü bebeğiniz kendi isteklerinde diretmek, ev rutinine ayak uydurmayı reddetmek gibi davranışlar sergileyebilir.
- Ancak bu dönem sonunda bebeğiniz, neden- sonuç ilişkileri kurmakta ve davranışlarına verdiğiniz tepkileri anlamakta daha başarılı olacağı için, atak sonrasında bebeğiniz olumlu davranışlar geliştirmeye çok daha yatkın olacaktır.
- Bu sebeple, sınırlar çizmenin tam zamanı olabilir.
75. Hafta Büyüme Atağı
- Bu atak bebeğinizin 70.5 ilâ 75.5 haftaları arasında başlayacaktır.
- Bebeğinizin artık çocuk olacağı dönem geldi!
- 75. hafta büyüme atağı sonrasında bebeğiniz, resim yapmaya, çocuklar için müzik aletlerini kullanmaya ve temel dans eğitimi almaya, fiziksel olarak hazır olacaktır.
- Ayrıca, temel erdem olguları da bu atak sonrasında oluşacaktır. Bebeğiniz iyiyi kötüyü, yanlışı ve doğruyu bu dönemden sonra anlamaya başlayacaktır.
- Ayrıca, aylardır sizi zorlayan ayrılık korkusu da bu atakla beraber azalmaya başlayacaktır.
- Bu atak sonrasında, ayrılık korkusunun yerini meşhur 2 yaş sendromu alır.
UNİCEF'in İlk Anlar Önemlidir projesi kapsamında oluşturulan bebek gelişim evreleri kitapçığına da mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde büyüme atağı ne demektir?
Bebeklerin önemli bilişsel ve fiziksel gelişimlerden geçtikleri dönemlere büyüme atağı denmektedir.
Bebeklerde büyüme atağı belirtileri nelerdir?
Bebeklerde büyüme atakları belirtilerinin en yaygınları, iştahta azalma, uyku düzeninde bozulma ve sebepsiz huzursuzluktur.
Bebeklerde büyüme atakları ne kadar sürer?
Bebekten bebeğe değişmesine rağmen, bir büyüme atağı ortalama 2 ilâ 10 gün sürer.
Bebeklerde büyüme atakları ne zaman biter?
Bebeklerin yaşaması beklenen son büyüme atağı 75. Haftada gerçekleşir.