Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

bebekler neden derin uykuya geçemez

Ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri de geceleri uyumayan bebekleri olabilmektedir; çünkü özellikle yenidoğan döneminde ve 4 aylık bebekte uyku sorunları, bebeklerin sağlıklı uykuyu alamamalarının  ve derin uykuya geçememelerinin yanı sıra ebeveynlerin de dinlenememesine sebep olmaktadır.

Birçok ebeveyn beyaz gürültü sesleri yardımıyla bu sorunu aşmaya çalışsa da altında yatan nedenler merak edilmeye devam etmektedir. Biz de, sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz ailesi olarak, bebeklerde derin uykuya geçememe, bebeklerde uyku sorunları ve uyku gerilemesinin nedenlerini açıklamaya çalıştık.

yenidogan uyumama

Yenidoğan Huzursuzluğu

  • Hamilelik süresince bebeklere, annenin kan dolaşım sesi, dış dünya sesi, organ sesleri, annenin kalp atışları gibi seslerin bir araya gelmesinden oluşan ve beyaz gürültü diye adlandırılan bir sesler bütünü eşlik etmektedir.
  • Beyaz gürültü seslerine anne karnında alışan minikler, dünyaya geldiklerinde ise o sesten mahrum kalmakta ve kendilerini huzursuz hissetmektedirler.
  • Bu yoksunluğun sonucunda da 0-3 aylık bebeklerde ağlama krizleri, huysuzluk, uyuyamama gibi sorunlar baş göstermektedir ve bu durum yenidoğan huzurluğu olarak adlandırılmaktadır.

Eğer yenidoğan bebeğinizde uyuyamama sorunu var ise, sebebi muhtemelen budur ve bebeğinize hediye ettiğiniz beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı ile sorununuzu çözebilirsiniz. Beyaz gürültülü uyku arkadaşı, içinde bulunan sensörlü beyaz gürültü cihazı sayesinde hem bebeğinizin 5 dakika içinde uykuya dalmasını sağlar hem de bebeğiniz ağladığında ya da hareket ettiğinde tekrar devreye girerek, uykusunun bölünmesini engeller.

Kolik Bebek Sendromu

Kolik bebek sendromunun tek bir tanımı olmasa dahi bebeklerde ilk 3 haftadan 4. aya kadar sürebilen, gaz kaynaklı bir sağlık sorunudur. Kolik bebek sendromu yaşayan bebeklerde en sık rastlanan belirtileri ise;

  • Şiş karın
  • Günde 3 saatten fazla süren ağlama
  • Bebekte uyku düzensizliği ya da uyuyamama şeklinde sıralanmaktadır.

Eğer uyumayan bebek, uykusuzluğun yanı sıra çok fazla ağlıyorsa ve 4 aylıktan küçükse, kolik bebek sendromundan şüphelenmeniz ve doktorunuza başvurmanız gerekebilir. “Kolik Bebek Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Sakinleştirilir?” yazımıza göz atarak daha fazla bilgi de edinebilirsiniz.

kolik bebek uykuya gecememe

Bebeklerde Sağlık Sorunları

Bebeklerde uyku düzeninin birden bozulması, artan uykusuzluk ve huzursuzluk gibi bir durum ile karşı karşıyaysanız, bebeğinizin altta yatan başka bir sağlık sorunu olabilir ve konuşamayan bebeğiniz, sıkıntısını bu şekilde dile getiriyordur. Şüphelenmeniz ve belirtilerini takip etmeniz gereken başlıca bebek sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeklerde ishal
  • Bebeklerde kabızlık
  • Bebek reflüsü
  • Gaz sancısı
  • Bebeklerde burun tıkanıklığı
  • Bebeklerde ateş

Maddelerde geçen sorunlar hakkında ayrıntılı bilgi ve önerileri için: Ebeveynlere Tavsiyeler

Yukarıda sıralanan bebek sağlık sorunları hakkında daha fazla bilgi alabilir ve bebeğinizi gözlem altında tutabilirsiniz. Bebeğin uyku düzeninde bozulma dışında bir belirti gözlemlediğinizde doktorunuza başvurmanız ve gerekli tedaviye başlamanız hem bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir hem de özlediği uyku düzenine kavuşmasını sağlar.*

Bebeğin Aç Olması

Özellikle yeni ebeveyn olan ebeveynlerin başına gelebilecek bir bebeklerde uykusuzluk sebebidir; çünkü ilk ay boyunca sık sık uyanan ve emmek isteyen bebeğinizin ne zaman aç olduğunu anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Bebeğinizin uyumama nedeninin açlık kaynaklı olup olmadığını anlamak için, uyuyamayan bebeğinizi emzirmeyi deneyebilir ve gevşeyerek uyku dalıyor ise, açlık yüzünden uyuyamadığını anlayabilirsiniz.

Anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda da bebekler aç kalarak, uyuyamayabilirler ve bebekleri uzun uzun emen ebeveynler de sorunun açlık olduğunu anlamakta güçlük çekebilir. Eğer anne sütünüzün yetersiz geldiğinden şüpheleniyorsanız, anne sütünü arttıran yiyecekleri deneyebilir ya da doktorunuza başvurabilirsiniz.

bebek uyumama nedenleri

Yanlış Yatak Seçimi

Bebeğinizin ilk 3 ay boyunca neredeyse sadece uyuduğunu ve emdiğini gözlemlemiştirsiniz; işte bu gözleminizden de yola çıkarak, bebeklerde uykunun ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli olan uykunun kaliteli olabilmesi için ise, biz ebeveynlere bebekler için doğru yatak seçimini yapmak ve uygun ortamı yaratmak düşmektedir.

Bebeklerin ilk 6 aya kadar sünger yatak kullanması, çok sert ya da yumuşak yataklarda uyumaması ve yatağında uyku sırasında onu rahatsız edecek ya da tehlike oluşturacak nesnelerin bulunmaması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için Bebek Yatağı Nasıl Olmalı yazımıza da göz atabilir ve bebeğinizin uyku sorunlarını çözmek konusunda bir adım daha ilerleyebilirsiniz.

Diş Çıkarma Dönemi

“6 aylık/ 7 aylık bebek neden uyumaz?” sorusunun cevabı, genellikle diş çıkarma huzursuzluğudur, hatta bazı bebeklerde ilk diş 4. ayda dâhi çıkabilmekte ve bebeklerin uyku düzeni bozulabilmektedir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin uyku düzeninin bozulmasının asıl nedeni, yüksek ateştir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşleri normalin biraz daha üstüne (37 derece) çıkar ve bebekler huysuzlanmaya ya da uykuya dalamamaya başlar. Ciddi ağlama krizlerine ve uykusuzluk nedeniyle bebeklerin direncinin düşmesine sebep olan bu dönemde, yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi ve Belirtileri yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrılık Korkusu

Bebeğiniz artan zihinsel kabiliyetleri sayesinde artık, nesne kalıcılığını ve sizin rutinlerinizi kavramaya başlar. Böylece siz hazırlanırken gideceğinizi, onu yalnız bırakacağınızı ve başka bir yerde var olmaya devam edeceğinizi de anlamaya başlar; ancak, onu neden bırakıp gittiğinize anlam veremez ve bebeklerde ayrılık korkusu dediğimiz bu sorunu yaşamaya başlar. Özellikle 8-9. aydan itibaren artan ve bebeklerin uyku düzenini bozan, travmatik hatıralar bırakabilen bu dönem, ebeveynler için de çok zorlayıcı olmaktadır. Bebeklerde ayrılık korkusu ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi alarak, bu süreci en az sorunla atlatmanın yollarını öğrenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için oldukça faydalı olabilir.

 

İsterseniz "Bebeğim Uyumuyor Ne Yapabilirim" isimli yazımızı okuyarak bebekleri uyutmak konusunda tavsiye alabilirsiniz.

Yada 3 tane bebek uyku eğitimi yöntemini anlattığımız "Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir?" isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

*Ayrıntılı bilgi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün bebeklerde uyku hakkındaki rehberlerine de göz atabilirsiniz.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan huzursuzluğu nedir?

Bebeklerin ilk 3 ay boyunca dış dünyaya alışmaya çalışmalarına ve bu süreçte, uyumama ya da ağlama gibi sorunlar yaşamalarına yenidoğan huzursuzluğu denir.

Kolik bebek sendromu nedir?

Kolik bebek sendromunun tek bir tanımı olmasa dâhi bebeklerde ilk 3 haftadan 4. aya kadar sürebilen, gaz kaynaklı bir sağlık sorunudur.

Kolik bebekler nasıl sakinleştirilir?

Bebeğinizin karnına masaj yapmak, emzirmek ve beyaz gürültü sesleri dinletmek kolik bağlantılı ağlama krizlerinde size yardımcı olabilir.

Bebeklerin uyumama nedenleri nelerdir?

Bebeklerin başlıca uyumama nedenleri diş çıkarma, yüksek ateş, kolik bebek sendromu ya da açlıktır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating