Sabah Enerjik Uyanmak İçin Ne Yapmalıyız?
Sabahları erken uyanmak ve güne dinç başlamak hepimizin arzusu. Ancak, bazen sabahları enerjik uyanmak zor olabiliyor; sebebi ise oldukça basit: Enerjik uyanma yollarını bilmiyor oluşumuz. Halbuki bedenimizin ihtiyacı olan bu temel alışkanlıkları edindiğimiz sürece, sabahları dinç kalkmak sandığımızdan çok daha kolay.
Sabah Neden Yorgun Uyanırız?
Öncelikle bu sorunun cevabını evrerek başlayalım. Eğer uyku apnesi, akdeniz ateşi ya da diyabet gibi rahatsızlıklarımız yoksa, enerjik uyanamama sebebimiz genelde yanlış alışkanlıklardır:
- Yeterli su tüketmemek
- Dengeli beslenmemek
- Çok fazla kafein tüketmek
- Aşırı alkol ya da sigara kullanımı
- Hareketsizlik
- Uyku hijyenine dikkat etmemek
- Uygun uyku ortamı oluşturmamak
- Uzun ekran süresi
- Stresli yaşam
- Depresyon
Bunlar ve benzeri önemsiz sandığımız alışkanlıklar aslında sabah enerjimiz üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip. Peki, bu alışkanlıklardan kurtulmak ve güne enerjik başlamak için neler yapabiliriz?
Sabah Enerjik Uyanma Yolları
Güne daha enerjik başlamak için aşağıdaki adımları takip edebilir ve bu küçük değişiklikler ile bile amacımıza ulaşabiliriz. Ayrıca belirtmek isteriz ki bu değişiklikler yalnızca sabah enerjimizi değil; genel sağlık durumumuzu da olumlu etkileyecektir. Örneğin, kalp sağlığımızı ve bağışıklığımızı arttıracak, stresten uzak durmamıza da yardımcı olacaktır.
-
Enerjik Uyanmak İçin Su Tüketimine Dikkat!
Birçoğumuz düzenli su içmek için diyette olduğumuz günleri bekliyoruz. Ancak, düzenli su tüketimine tüm organlarımızın ve cildimizin de ihtiyacı var; yalnızca metabolizmamızın değil.
Günde ortalama 2 litre su tüketen bir bireyin vücudunda ödem oluşumu azalır. Bu da vücudumuzda yüke neden olan ve bizi yorgun hissettiren toksinlerden arınmamızı sağlar. Tabii ki bu maddeye daha az kafein ve sigara-alkol tüketmemiz gerektiğini de eklemeliyiz. Dozunu kaçırdığımız günler de ise tabii ki bol bol su içerek bedenimizdeki yüklerinden kurtulmamız lazım. Basit gözüküyor, değil mi?
-
Doğru Uyku Ortamı Dinç Uyanmak Demek!
Sağlıklı uyku ortamı dendiğinde aklınızda bir şey canlanmıyorsa endişelenmeyin; herşey oldukça basit:
- Odamızda yatak odası bitkileri hariç bitki olmamalı.
- Yatak odamızda teknolojik aletler bulunmamalı.
- Oda sıcaklığımız 16-19 derece olmalı.
- Odamızın nem oranı yaklaşık %65 olmalı.
- Loş bir ortamda uyumamız lazım.
-
Enerjik Uyanmak İçin Güneş'e İhtiyacımız Var!
Evet, perdeler kapalı ve loş bir ortamda uyumak, daha kolay uykuya dalmamızı sağlıyor. Ama konu sabahları uyanmak olduğunda maalesef o kapalı perdeler, bizim daha geç ve yorgun uyanmamıza neden oluyor. Peki, ne yapabiliriz?
Eğer akşamları uygun saatlerde uyursak, perdeleri kapatmamıza da gerek kalmaz. Zaten sanılanın aksine erken uyanmanın yolu, erken yatmak değil biyolojik saatimizi düzenlemekten geçer. Bir de odamıza Güneş'in dolmasına izin vermekten çünkü Güneş vücudumuzda adrenalin hormonunun salgılanmasına neden olur. Artan adrenalin hormonu ise daha uyanmamız gerektiğinin sinyallerini bedenimize verir.
-
Mavi Işıktan Uzak Durmak Enerjik Uyanmak İçin Şart!
Birçoğumuz işyerinde saatlerimizi ekran karşısında geçiriyoruz ve biliyoruz ki bu bedenimizi oldukça kötü etkiliyor. Peki, ya telefon ve laptop karşısında geçirdiğimiz saatler? Kim ne yapıyor, diye bakarken geçip giden dakikalar...
Bilmeliyiz ki tüm o dakikalar yalnızca zamanımızdan değil; uykumuzdan ve enerjimizden de akıp gidiyor. Mavi ışığın zararlarına maruz kalan bedenimizde kümülatif etki giderek artıyor ve daha az uyuyan, yorgun uyanan ve stresli bireylere dönüşüyoruz. Çözüm ise oldukça basit; uygulamalarımıza süre kısıtlaması koymak! Böylece biz farkında olmadan geçen dakikaları, bizim yerimize telefonlarımız fark eder ve bizi uyarır.
-
Düzenli Hareket Sabah Enerjimizi de Arttırır!
Düzenli egzersiz ya da hareketli yaşam dendiğinde aklınıza en az 10.000 adımlar, her gün 1 saat sporlar geliyor olabilir. Ancak, var olan hareketliliğinize yalnızca bir 10 dk daha eklemek bile oldukça önemli. Yalnızca 10 dakikalık bir meditasyon ya da sabah egzersizi, yaklaşık 20 günlük bir sürede etkilerini gösterir.
Stres seviyemizi düşürmesinin yanı sıra biyolojik saatimizin düzene girmesini de sağlar. Tek yapmamız gereken her gün 10 dakikamızı sağlık bankamıza aktarmak!
Yalnızca 5 madde ile 2 hafta içinde daha kolay ve dinç uyanabiliriz. Ayrıca, bu olumlu alışkanlıklar yorgun uyanmamıza neden olan stres, kaygı, depresyon gibi diğer olumsuz etkileri de azaltır. Kısa egzersizler, sağlıklı uyku ve yeterli su tüketimi ile birçok uyku ve sağlık düşmanını yenebiliriz.