Günümüz şehir yaşamında iç huzurumuzu bulmak giderek zorlaşıyor ve insanlar minimalist yaşam tarzına adapte olarak modern dünyanın getirilerinden arınmaya çalışıyorlar. Peki, minimalizm nedir, minimalist yaşam tarzı ne demektir ve minimalizm nereden gelir?
Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte bulalım.
Minimalizm Ne Demektir?
Öncelikle minimalizm kelimesinin anlamına odaklanalım. Minimalizm aslında ‘sadeleşme’ olarak Türkçe’ye çevrilmektedir ve sanattan hayat tarzına kadar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Buradaki sadeleşmekten kasıt, sadeleşerek niteliğe önem vermek ve nicelikten uzaklaşmaktır; yani daha az ama daha değerli şeylere sahip olmak da denebilir. Minimalist felsefenin bu sadeleşme yaklaşımı sosyal ilişkilerimizden ev düzenine kadar birçok konuda uygulanabilir.
Minimalizm Nedir?
Minimalizm felsefesi sadeleşme ve sadeliği ön plana çıkararak daha huzurlu ve nitelikli bir yaşam biçimi elde etmeyi hedeflemektedir.
Minimalist yaşam tarzının en iyi özeti ‘Daha az sahiplik daha fazla huzur!’ şeklinde yapılabilir. Can Yücel kendisini minimalist olarak tanımlamasa da ‘Bağlanmayacaksın’ isimli şiiri minimalizmi çok güzel özetlemektedir.
Çok sahiplenmeden, çok ait olmadan yaşayacaksın.
Minimalizm Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Görsel sanatlar ve müzikte giderek popülerleşmesi nedeniyle minimalizm ismini dünyaya 1960’lı yıllarda duyurmuştur. Ancak, minimalist felsefenin tarihi bilinenden çok daha eskiye dayanmaktadır ve antik Uzak Doğu felsefelerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle, Zen felsefesinde kendine sıklıkla yer bulan minimalist yaşam tarzı zaman zaman Antik Yunan öğretilerinde ve hatta Müslümanlıkta da karşımıza çıkar. Ancak, yaşam tarzı olarak en çok Japon kültürüne uygundur ve bu nedenle uzun yıllar boyunca Japonya’da benimsenmiş ve uygulanmıştır. Bu nedenle de genellikle Japon Meditasyonu ile anılmaktadır.
Sanatta Minimalizm
Minimalizm felsefesi sanatta etkilerini 1960’lı yıllarda göstermeye başlamıştır ve ilk örneği olarak Kazimir Maleviç’in 1915 yılında yaptığı ‘Siyah Kare’ eseri kabul edilmektedir. Bu akım aslında soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya verdiği vurguya bir tepki olarak ortaya çıkmıştır ve biçimdense niteliğe odaklanmayı hedeflemiştir. Daha çok resim ve heykel alanlarında uygulansa da müzik ve edebiyatta da biçimciliğin sınırlarını aşmayı hedeflemiş ve modern sanata büyük katkılar sunmuştur.
Minimalizm Nasıl Uygulanır?
Öncelikle ‘Herkes minimalist olabilir mi?’ sorunu yanıtlamakla başlayalım: tabii ki “Evet!” Ancak, bu herkesin iç huzuru ya da mutluluğu minimalizm ile bulacağı ya da sahip olmanın bireyleri mutlu etmemesi gerektiği anlamına gelmez. Günümüz tüketim toplumunda satın alma ve sahiplik üzerine kurulan mutluluk algısı sandığımızdan çok daha güçlü olabilir ve kırmak zaman alabilir. Bu nedenle minimalizmi uygulamaya küçük adımlarla başlamak en doğrusu olabilir.
Ancak minimalist yaşam tarzını benimsemenin önemini Fight Club filmindeki Tyler Durden repliği ile de hatırlatmak isteriz:
Sahip olduğun her şey, en sonunda gün gelir sana sahip olur; ancak, her şeyini kaybettikten sonra, her şeyi yapmakta özgürsün.
Sosyal Medyada Minimalizm
Evet, yanlış duymadınız; minimalizm konusunda atabileceğiniz ilk ve en kolay adım sosyal medya temizliği yapmak. Öncelikle yüklü olan uygulamalarınıza bakabilir ve kullanmadıklarınızı silebilirsiniz.
Unutmayın ki her uygulama, aynı zamanda bildirim de demektir ve bizi telefon ya da bilgisayar başında tutmak için her yöntemi dener. Halbuki bizim amacımız bu etkilerden uzaklaşmak ve kendi hayatımıza yoğunlaşabilmek.
Sosyal medya hesaplarınızda takip ettiğiniz hesapları da gözden geçirebilirsiniz; böylece ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz hesaplardan ve bildirimlerden de arınabilirsiniz. Emin olun ki akşam yatağınıza girdiğinizde telefonunuzdan yalnızca meditasyon sesleri gelmesi, bildirimlerle uykunuzun bölünmemesi vazgeçilemez bir rahatlık.
Ev Dekorasyonunda Minimalizm
Tek yapmanız gereken evdeki tüm nesneleri tek tek bulmak ve en son ne zaman işinize yaradığını düşünmek. Biblolar, hediye gelen o saat, dolaba kaldırdığınız ekstra mutfak eşyaları… Hepsi ama hepsi bakımları ile hayatınızdan ne kadar zaman çalıyor hiç düşündünüz mü? Hem de size ek bir değer katmadan. O zaman bunları temizlemekle işe başlayabilirsiniz.
Temizlikten artan zaman, eşyalarını kolayca taşıyabilmenin verdiği hafiflik ve özgürlük… Emin olun aylardır kullanmadığınız o dergiliği bir daha aramayacak ve hafifleyeceksiniz.
Dolap Minimalizmi
Bir diğer küçük adımımız da dolabınızda kullanmadıklarınızdan kurtulmak. Bir gün kilo alınca/ verince giyerim dediğiniz o elbiseler, yalnızca özel günlerde giymenize rağmen dolabınızı işgal eden kıyafetler, daha neler neler… Yarın, hiçbirini sırtınıza yük etmeden yepyeni bir güne uyanın!
Bu küçücük adımlar dahi tüketim toplumunun yarattığı yükü anlamanızı sağlayacak ve minimalizmin bağımlısı olacaksınız. Zamanla alışveriş yaparken ihtiyacınız olmayanları almamaya, sahip olduğunuz eşyaların değil, deneyimlerin mutluluğu getirdiğini anlamaya da başladınız mı tamamdır. Evinizde ve sosyal hayatınızda engellere takılmadan özgürce yürüyebilmeniz an meselesi.
Mindfulness Nedir ve Nasıl Yapılır? yazımıza göz atarak farkındalık yolculuğunuza bir basamak daha ekleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Minimalizm nereden çıkmıştır?
Minimalist felsefe antik Uzak Doğu kültürüne ve Zen Budizmi felsefesine dayanan bir pratik olsa da Yunan kültüründe ve İslam felsefesinde de sıklıkla karşımıza çıkar. Popülerliğini ise 1960’lı yıllarda elde etmiştir ve özellikle Japon yaşam tarzı ile anılmaya başlanmıştır.
Sanatta minimalizm nedir?
Minimalizmin sanattaki ilk yansıması Kazimir Maleviç’in 1915 imzalı Siyah Kare tablosu olarak kabul edilmektedir. Aslında soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya yaptığı aşırı vurguya tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Neden minimalizm ve minimalist yaşam tarzı?
Minimalizm hayatta eşyalara ve nesnelere değil, anılara ve deneyimlere odaklandığı için geniş kesimlerce benimsenmiştir. “Neden minimalist yaşam tarzı?” sorusunun cevabı mutluluğun sahip oldukça değil, deneyim biriktirdikçe artacağı gerçekliğinde yatmaktadır.