6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

6 aylik beslenme
İçerik Tablosu
6 aylık bebek ek gıdaya geçmeli mi?
6. ay bebek beslenme tablosu
6 aylık bebek ne kadar devam sütü içer?
6 aylık bebek ne kadar yer? 
6 aylık bebek neler yiyebilir?
Sıkça sorulan sorular

 

Tebrikler! Bebeğinizle geçirdiğiniz 6 ay boyunca hem kendi sütünüzle hem de devam sütü yardımı ile sağlıklı bir bebek gelişimi süreci yaşadınız. Ancak artık bu ürünlerdeki besinler bebeğinize yeterli gelmiyor ve 6 aylık bebek beslenmesinde sizi birçok değişiklik bekliyor. Gelin birlikte 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, ek gıdaya geçişte neler yapılmalı gibi soruları, 6 aylık örnek beslenme tablosu ile inceleyelim.

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçmeli Mi?

Evet; 6 aylık beslenmesinde en önemli kural ek gıdaya geçişe yavaş yavaş başlamaktır.

  • 6 aylık olan bebeğinizin fiziksel becerileri ve hareketliliği hızla artar. Bu nedenle de daha fazla enerjiye ve besin değerine ihtiyaç duyar; anne sütünün içeriği ona yeterli gelmez.
  • Ayrıca, 6. aydan itibaren bebeğiniz doğumdan kalan antikorlar ile değil kendi bağışıklık sistemi ile korunmaya başlar ve bağışıklığı için güçlü bir beslenme tablosuna ihtiyaç duyar.

Bebeğinizin bütün bu sorunlarının çaresi ise belli: Ek gıdaya geçiş!

Ek gıdaya geçişin erken ya da geç olmasının bebeğinize etkileri hakkında bilgi almak için Ek Gıdaya Geçiş Dönemi yazımıza göz atabilirsiniz.

6. Ay Bebek Beslenme Tablosu

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi adım adım olmalıdır. Bu nedenle, bebeğiniz 7 aylık olana kadar aşağıdaki 6 aylık beslenme tablosunda olduğu gibi yavaş yavaş geçiş yapmalısınız.

6 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU

6 aylik beslenme tablosu


  • 6 aylık bebek beslenme tablosundan da anlaşıldığı gibi bebeğinizin beslenme listesine ek gıdaları yavaş yavaş eklemelisiniz.
  • Eğer bebeğinizi yeni bir gıda ile tanıştırdıysanız, 3 gün boyunca yeni bir besinle tanıştırmamalısınız.
  • Böylece bebeğinizin o besine alerjisi olup olmadığını 3 gün içinde anlayabilir ve ek gıdaya geçişte alerji sorunu yaşamazsınız.
  • Listede sebze püresi, meyve püresi gibi yazılmış olsa da bebeklerin 1 ya da 2 yaşına kadar yememesi gereken besinleri püreye eklememelisiniz.
  • Örneğin patlıcanı 2, yumurta beyazını ise 1 yaşına kadar bebeğinizin beslenme listesine eklememelisiniz.

Eğer ek gıda bulmakta zorlanıyorsanız, Ek Gıda Tarifleri rehberimizi ziyaret ederek 6 aylık ek gıda tarifleri bulabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Ne Kadar Devam Sütü İçer?

Bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olması demek artık devam sütünü kesebilceğiniz anlamına gelmez; hatta devam sütünü 3 yaşına kadar kullanmaya devam etmeniz önerilir. Peki, 6 aylık bebek devam sütü miktarı nedir?

Ay Su miktarı Ölçek Sıklık
6. Ay 180 ml 6 ölçek Günde 5 kez
6-9 Ay 180 ml  6 ölçek Günde 4-5 kez

 

  • 6 aylık bebek beslenmesinde anne sütü sıklığı da devam sütü ile aynı olmalıdır.

0-3 yaş, bebek devam sütü tablosu için Devam Sütü Rehberimize göz atabilirsiniz.

6 aylik ne yer

6 Aylık Bebek Ne Kadar Yer?

  • Öncelikle 6 aylık bebeğinizin ane öğünleri anne sütü iken ara öğünleri yerini yavaş yavaş ek gıdaya bırakmalıdır.
  • 6 aylık bebeğin öğün sayısı ise 5-6 arasında değişir. Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre 3 ana öğün ve 2 ya da 3 ara öğün yapabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde tüketebileceği besinlerin listesini sizler için hazırladık. Umarız 6 aylık beslenme tablomuz, listemiz ve ek gıda tariflerimiz ek gıdaya geçiş sürecinize yardımcı olur.

  • Sebze Püreleri

Katı gıdaya geçişle birlikte bebeğinizde kabızlık sorunları başlayabilir. Ancak, haşlanarak püre haline getirilen sebzeler sayesinde bebeğiniz ihtiyacı olan lifi alacak ve bağırsak sorunları çözülecektir.

  • Meyve püreleri

Bebeğinizin bağırsaklarına iyi gelecek bir diğer besin grubu da meyvelerdir. Ayrıca, mevsim meyveleri vitamin zenginlikleri sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini de destekleyecektir.

Ek gıdaya geçişte en çok önerilen meyve elmadır; dilerseniz rendelediğiniz meyveyi yoğurda katarak bebeğinizin ara öğünlerine ekleyebilirsiniz.

C vitamini zengini olan meyveler de 6 aylık bebek beslenmesinin olmazsa olmazlarındandır; çünkü bebekler 6. aydan itibaren en çok demir eksikliği sorunu yaşarlar, ancak C vitamini demir emilimini kolaylaştırır.

  • Yoğurt

Bebeğinizin 6 aylık beslenme tablosundan ev yoğurdunu da eksik etmemelisiniz ki bebeğinizde kemik gelişimi ve persentil değeri gerilikleri olmasın.

6 Aylık Bebek İlk Meyve & Sebzeleri
6 Aylık Bebek İçin Meyveler  6 Aylık Bebek İçin Sebzeler
Elma Havuç
Kayısı Balkabağı
Avokado* Patates
Muz Ispanak
Şeftali Kabak
Sarı armut Yer elması

 

*Özellikle avokadoyu 6 aylık bebek beslenme listenizden eksik etmemelisiniz. Dilerseniz Bebeklere Avokado Verilir Mi? yazımıza göz atarak, avokadonun bebeklere faydaları hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

6 aylık bebek beslenmesi hakkında tüm bilmeniz gerekenler bu kadar! 3 gün kuralına dikkat ettiğiniz ve anne sütü / devam sütünü ana öğün olarak devam ettirdiğiniz sürece bebeğiniz son derece sağlıklı bir şekilde gerekli besinlerini sağlayacaktır. 

Kaynak: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Sıkça Sorulan Sorular

6 aylık bebek ıspanak yer mi?

Evet. 6 aylık bebeklerin beslenme listesine ıspanak eklenebilir; hatta 6 aylık bebeklerde en çok görülen sorun demir eksikliğidir ve ıspanak sayesinde önlenebilir.

6 aylık bebek günde kaç öğün yer?

Ek gıdaya geçilen 6 aydan itibaren bebekler günde 3 ana öğün, 2 ya da 3 ara öğün yer. Yani 6 aylık bebek toplamda 5 ya da 6 öğün yer.

6 aylık bebek ne kadar emer?

Bebekler 6. aylarında günde 4 kez emerler. Ancak ihtiyaca göre bu sıklık 5'e de çıkabilir.

6 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz ek gıdaya geçmiş olsa da 6. ay için en uygun kahvaltı anne sütü ya da formül mamadır. 

6 aylık bebek gece emer mi?

Hayır. 6 aylık bebekler gece emmezler, gündüz beslenirler. Ancak bebeğiniz henüz alışamadıysa endişelenmeyin; çünkü 6 aylık bebeklerin günde 6 öğüne kadar beslenmeleri normal kabul edilir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • Doğum Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi - Budizzz

    Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik