7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık olan bebeğinizin fiziksel gelişiminin yavaşlamasına rağmen, motor becerileri ve iletişim kurmaktaki hızlı gelişiminin sizi şaşırttığının ve takip etmekte zorlandığınızın farkındayız.

Budizzz ailesi olarak, bebeğinizin 7 aylık gelişiminde sizi neler beklediğini ve bilmeniz gereken küçük ayrıntıları açıklamaya çalışarak, size yardımcı olmak istedik. 7 aylık bebek gelişiminde beslenme, uyku düzeni, 7 aylık bebeğin boyu ve kilosu nasıl olmalı, bebeklerde anemi nedir gibi konularda merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

 

İçerik
7 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

7 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

7 Aylık Bebek Oyuncakları
7 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
7 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni
7 Aylık Bebek Neler Yemeli?

7 Aylık Bebek Neler Yememeli?
Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) Yöntemi
Bebeklerde Demir Eksikliği ve Anemi
7 Ayık Bebek Sütten Kesilir Mi?

 

 

7 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

Cinsiyet

Boy

Kilo

Erkek

68.6 cm

8.3 kg

Kız

68 cm

7.8 kg

 

 

Yukarıdaki tabloda verilen bilgiler, 7 aylık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe değişim gösterebilmektedir.

  • Örneğin, bazı bebekler genetik faktör nedeniyle yaşıtlarından çok önde olabilmekte ya da beslenme düzenine bağlı olarak daha kilolu olabilmektedir.
  • Bebeğinizin değerleri, tablonun çok dışında olmadığı ya da bebeğinizde büyüme yavaşlaması gözlemlemediğiniz sürece, bebeğinizin sağlığı konusunda endişelenmeniz gerekmeyebilir.

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş zamanına bağlı olarak, bebeğinizde ani kilo alma ya da kilonun kısa süreli sabitlenmesi gibi değişiklikler söz konusu olabilir; çünkü ek gıdaya geçiş dönemi, bebeğinizin hayatındaki önemli değişimlerden biridir ve bünyeleri hassas olan bebeklerimiz, bu dönemde farklı tepkiler verebilmektedir.

Bebeğinizin büyüme eğrisini düzenli takip etmek için Otomatik Persentil Hesaplayıcı'mızı da kullanabilirsiniz.

 

7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

7 aylık olan bebeğinizin motor hareketleri ve iletişim becerilerindeki gelişme, hız kesmeden devam edecektir. İşte 7. ayla beraber bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz davranışlar ve beceriler:

  • Görme yeteneği çok gelişmiş olan bebeğiniz, nesneleri uzun süre takip edebilir, kendisine yaklaşmakta olan bir cismi fark ederek tepki verebilir, hatta yuvarlanan cisimlerin peşinden gidebilir.
  • 7 aylık olan bebeğiniz sizin fark etmediğiniz ayrıntıları fark ederek inceleyebilir ve sessizce yere düşen bir cismi bile takip ederek tepki verebilir.
  • 7. ayda bebeğinizin dil gelişimi de hız kesmeden devam edecektir ve uzun zamandır beklediğiniz 'an-ne' ya da 'ba-ba' kelimelerinin bebeğinizin ağzından dökülmesi an meselesidir.
  • Dil ve sosyal gelişimine bağlı olarak bebeğiniz, sizin söyledikleriniz dikkatle dinleyecek ve algıladığı heceleri taklit etmeye çalışacaktır. Bebeğinizin gelişimini desteklemek için, ona kitap okumanızı, bol bol sohbet etmenizi ve evdeki nesnelerin isimlerini öğretmenizi tavsiye ederiz.
  • Sosyalleşme konusunda giderek uzmanlaşan bebeğiniz, mimiklerinizden ve sesinizin tonundan sizin duygu durumunuzu anlayacak seviyeye çoktan gelmiştir. Sizin hoşunuza gittiğini fark ettiği davranışları tekrarlayabilir ve kızdığınız alışkanlıklardan vazgeçebilir.
  • Neden- sonuç ilişkisi kurma yeteneği de giderek artan bebeğiniz, ağladığında onunla ilgilendiğinizi ve benzeri bağlantıları kurmaya da başlayacaktır ve bu bilgilerini size karşı kullanma ihtimali vardır.
  • 7 aylık bebeğiniz, sizin duygularınızı anlamak kadar, kendi duygularını ve isteklerini belli etmekte de ustalaşacaktır.
  • Yabancı ayrımının iyice belirginleşmeye başladığı 7. ayda bebeğiniz, tanımadığı insanlara karşı tepki gösterebilir, huysuzlanabilir ve siz olmadan yabancılarla geçirdiği yalnız vakitlerde terk edilme korkusu yaşayabilir.
  • Yukarıda sıralanan değişimlerin yanı sıra bebeğinizin fiziksel becerileri de 7. aylık bebek gelişimi sürecinde oldukça artacaktır.
  • Özellikle ellerini kullanma konusunda gelişen bebeğiniz, nesneleri elleri arasında değiştirebilir, baş parmaklarını daha ustaca kullanarak nesneleri kavramaya ve manipüle etmeye başlayabilir ve vücuduna dokunarak kendini keşfedebilir.
  • Bebeğinizin başparmağını daha ustaca kullanması beraberinde kaşık tutma ve kendi kendine yemeyi öğrenme gibi becerileri de getirebilir.
  • Bazı ebeveynler bebeklerinin fiziksel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğü için, bu aydan itibaren kaşık kullanımını teşvik etmektedir; ancak bu çok tartışmalı bir pratiktir; çünkü motor hareketleri yaşıtlarının önüne geçen bebeğinizin zihinsel gelişimi hâlâ 7 ay düzeyindedir ve fiziksel becerilerinin sonuçlarını tartamayabilir.
  • Örneğin; kaşık tutmayı öğrenen bebeğiniz, yaşı ilerledikçe, henüz erken dahi olsa bıçak ve çatala da yönelmeye çalışabilir ve kendine verebileceği zararların bilincinde olmayabilir.
  • Bu nedenle bebeğinizin gelişimini desteklemek için çatal kaşık kullandırtmak yerine BLW yöntemine teşvik etmek daha faydalı olacaktır.
  • Bebekler ortalama 8. ayda emeklemesine rağmen, sizin bebeğinizin 7. ayda emeklemeye başlama ihtimali vardır. Özellikle Tummy Time Egzersizleri yaptırılan bebeklerin karın, bacak ve sırt kasları daha güçlü olduğu için, erken emekleme ve erken yürüme ihtimalleri vardır.
  • Çoktan destekli oturmaya başlayan bebeğiniz, 7.ayda desteksiz oturmayı da öğrenebilir. Ancak tekrar belirtmek isteriz ki bebeklerin oturmaya başlama yaşları değişiklik gösterebilmektedir ve bebeğinizin iskelet sisteminde bir sorun oluşmaması için doktorunuza başvurmadan, destekli ya da desteksiz oturma alıştırmalarına başlamamanız gerekmektedir.


7 aylık bebek neler yapabilir

 

7 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

  • Bebeğinizin emeklemeye başladığı 7.ayda, bebeğinizin karın, kol- bacak ve sırt kaslarının gelişimi için Tummy Time egzersizlerine devam edebilir ya da yüzüstü yatırarak kendisinin egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yüzüstü yatırdığınızın bebeğiniz artık kendini kaldırarak oturur konuma geçmeye çalışacaktır ya da görüş mesafesine bıraktığınız oyuncaklarına ulaşmak için emekleyecek ya da sürünecektir.
  • Bebeğinizin emeklemeye başlama sürecinde, doğru emekleme ya da yanlış emekleme gibi bir ayrım olmadığının bilincinde olmanız ve bebeğinizi zorlamamanız da çok önemlidir. Bazı bebekler ulaşmak istedikleri nesneye popolarını dönerek, ters dahi emekleyebilirler.
  • 7. ayla birlikte bebeğiniz, kenarlardan tutarak ayağa kalkmaya da hazırlanmaya başlayacaktır. Bebeğinizi dik bir şekilde, zemine yakın tutarak ayaklarının üzerine daha fazla yük vermesini ve adımlamayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Yürür? yazımıza göz atarak bebeğinizin yürüme evreleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

  • Bebeğinizin sosyal becerilerini ve dil gelişimini desteklemek için, onunla bol bol sohbet edebilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Evdeki nesnelerin adlarını tekrarlayarak, tanıtmaya başlamak da yararlı olacaktır.
  • Bebeğinizin dişlerinin çok kaşındığı 7. aydan itibaren, ona bir diş kaşıyıcı alabilir ya da gözetiminiz altında olması koşuluyla eline havuç verebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza göz atmanızı da tavsiye ederiz.

  • Hareket kabiliyeti artan 7 aylık bebeğinizin bol egzersiz yapması ve kaslarını geliştirmesi için, yuvarlanan sesli oyuncaklardan faydalanarak, takip etmesini sağlayabilir ya da saklayarak bulmaya teşvik edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin yabancı korkusunu yenmesi ve sosyal becerilerini geliştirmesi için, aile dışındaki bireylerle de bir araya gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Aile büyüklerini ziyaret etmek, akranı olan bebeklerle bir araya gelmesini sağlamak ya da diş buğdayı partisi vermek hem bebeğiniz hem de sizin için ideal etkinlikler olabilir.
  • Ek gıdaya geçişin neden olabileceği olumsuzluklara karşı da dikkatli olmanız çok önemlidir. Hatırlatmak isteriz ki ek gıdaya geçişle birlikte bebeklerde kabızlık ve uyku gerilemesi sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır.
  • Bu dönemde, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli olan uyku düzeninin bozulmaması için, deniz dalgaları sesi gibi beyaz gürültü seslerinden yardım alabilirsiniz. Daha fazla seçenek öğrenmek için, Bebeğimi Uyutmak İçin Hangi Müzikleri Kullanmalıyım? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.
  • Bebeğinizin gelişimini kontrol altında tutmak ve doktorunuza başvurarak kan değerlerini kontrol ettirmek de 7. ay için önemlidir; çünkü ek gıdaya geçişin getirdiği bir diğer sorun da bebeklerde anemi (kansızlık) gibi hastalıklardır.

7 aylık bebeğin gelişimi için neler yapılabilir

 

7 Aylık Bebek Oyuncakları

Öncelikle belirtmek isteriz ki 6 aylık bebek oyuncakları, 7. ayda da bebeğinizin ilgisini çekmeye devam edecektir; ancak, oyun halıları ya da karın üstü oyun platformları gibi oyuncakları rafa kaldırmanız gerekebilir; çünkü hareket kabiliyeti artan bebeğiniz, o oyuncakların sağladığı kısıtlı alanda vakit geçirmek yerine evin içinde dolanmayı tercih edecektir.

Bebeğinizin oyuncaklarına ekleyebileceğiniz, diğer gelişim destekleyici ürünler ise şöyle sıralanabilir:

  • Ahşap bloklar: Ahşap dışında da seçenekleri bulunan blokların, ahşap olanlarını tercih etmeniz, bebeğinizin kanserojenle temasını azaltacaktır. Ayrıca, farklı boyutlarda ya da şekillerde olan bloklar, bebeğinizin sıralama, nesneleri farklı yönleriyle algılama gibi yeteneklerinin gelişimi için önemlidir.
  • Diş kaşıyıcı oyuncaklar: Bu oyuncakların seçiminde, kullanılan malzemenin sağlıklı olması ve küçük parçalar içermemesi önemlidir; çünkü bebeğiniz oyuncağı ağzında tutarken, sağlıksız malzemeler nedeniyle hastalanabilir ya da kopan küçük malzemeler boğazına kaçabilir.
  • 7 aylık bebekler için yapboz: Bebeğinizin yapbozları tam anlamıyla yapabilmesi için henüz çok erken; ancak, bebeğinizle birlikte yapabilir ve yapboz parçalarını inceleyerek, şekillerini algılamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Çıngıraklı toplar: Bebeğinizin ses çıkartan oyuncaklara daha fazla ilgi gösterdiğini ve bu oyuncakların, duyusal gelişimine katkı sağladığını zaten fark etmişsinizdir. 7. ayla birlikte hareketliliği artan bebeğiniz, çıngıraklı topların peşinde evin içinde dolanarak, fiziksel açıdan da kendini geliştirecektir.

7 aylık hangi oyuncakları

7 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

  • 7 aylık olan bebeğinizin artık gece uyanmalarını bırakması ve emzirme, sallama gibi rutinler olmadan da uyuyabilmesi beklenmektedir.
  • Ancak her bebeğin gelişim hızı ve düzeyi kendine özel olduğu için, bebeğinizin uyku düzeninin farklı olması sizi endişelendirmemelidir.
  • Tekrar belirtmek isteriz ki anneden bağımsız uyuma alışkanlığı edinmek, bebeklerin ilerleyen yaşlarda daha öz güvenli ve bağımsız bireyler olmasını sağlayabilmektedir. Bu nedenle, bebeğinize uyku eğitimi vermeye başlayabilir ve olumlu uyku alışkanlıklarını destekleyebilirsiniz.

Halihazırda uyku düzeni oturmuş bebeğinizin, aniden uyku gerilemesi yaşaması ve geceleri ağlayarak uyanması gibi olumsuzluklar da bu dönemde karşılaşabileceğiniz uyku sorunlarındandır. Ancak endişelenmenize gerek yok; çünkü 7. ayda karşılaşılan bu sorunun nedeni, genellikle diş çıkarma dönemidir ve beyaz gürültü oyuncaklarından yararlanarak, diş çıkarma nedeniyle huysuzlanan bebeğinizin sakinleşmesini ve uykuya daha kolay dalmasını sağlayabilirsiniz.

7 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

  • 7. aya kadar bebeğinizi yalnızca anne sütü ile beslediyseniz ve ek gıdaya henüz geçmediyseniz, 7. ayda başlamanız gerekmektedir; çünkü her ne kadar anne sütü bebeklerin ihtiyacı olan tüm değerleri barındırmasıyla bilinse de ek gıdaya geç başlamanın da olumsuzlukları vardır.
  • Bebekler 6. aya kadar anne sütünden elde ettikleri antikorlar sayesinde hastalıklarla savaşırlar; ama 7 aylık bebek gelişim sürecinde bebeğinizin artık kendi bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekir.
  • Ek gıdaya geçiş sürecinde neler yapmanız gerektiği, 3 gün kuralı ve ek gıdaya geç başlamanın getirdiği olumsuzluklar hakkında ayrıntılı bilgi için 6 Aylık Bebek Beslenme Düzeni yazımıza başvurabilirsiniz.
  • 7. ayla birlikte, bebeğinize yedirdiğiniz meyve ya da sebze pürelerinin pütürlü olmasına özen gösterebilirsiniz; çünkü pütürlü beslenme, bebeğinizin çiğneme yeteneğini geliştirmenin yanı sıra yemek içindeki besinlerin tatlarını ayrı ayrı almayı da sağlar.
  • Bebek Liderliğinde Beslenme olarak da bilinen BLW yöntemine başlamak için de 7. ay doğru bir zamandır ve bebeğinizin olumlu beslenme alışkanlıkları edinmesi için tavsiye edilmektedir.

7 Aylık Bebek Neler Yemeli?

7 aylık bebeğinizin beslenmesi, 6. ay ile hemen hemen aynıdır ve aralarındaki tek fark mevsimselliktir; çünkü bebeğinize vermeniz gereken tüm besinlerin mevsimine uygun ve taze olması gerekmektedir. Umarız, bebeğinize her mevsimde hazırlayabileceğiniz alternatif tarif önerilerimizi beğenirsiniz.

Bebek Yoğurdu Tarifi

bebek yoğurdu

 Hazırlama süresi: 10 dakika

Malzemeler:

Çiğ süt (tercihen keçi sütü)

1 tatlı kaşığı yoğurt mayası

Yapımı:

  1. Öncelikle çiğ sütünüzü kabarana kadar kaynatmalı ve ılımaya bırakmalısınız.
  2. Ilıyan sütünüzün içine 1 tatlı kaşığı yoğurt mayanızı eklemeli ve karıştırmalısınız.
  3. En az 8 saat dışarıda bekleyecek olan yoğurdunuzu, 1 gece de buzdolabında bekletmenizi tavsiye ediyoruz.

Bebek Ekmeği Tarifi

bebek ekmeği tarifi

Hazırlama süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Malzemeler:

3 su bardağı un

2 yemek kaşığı zeytinyağı

5 yemek kaşığı ev yoğurdu

Yarım su bardağı su

1 tatlı kaşığı maya

Yapımı:

  1. Tüm malzemeleri karıştırarak homojen bir hamur elde etmeli ve mayalanması için en az 15 dakika dinlendirmelisiniz.
  2. İstediğiniz şekli vererek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı pembeleşinceye kadar pişirmelisiniz.

Bebekler İçin Meyveli Yulaf Tarifi

meyveli yulaf tarifi

Hazırlama süresi: 5 dakika

Pişirme süresi: 10 dakika

Malzemeler:

15- 20 gram yulaf ezmesi

5 yemek kaşığı su ya da süt

Mevsim meyveleri

Yapımı:

  1. Mevsimine göre seçtiğiniz meyveleri soymalı ve bir miktar suyla haşlamalısınız.
  2. Yumuşayan meyvelerinizi çatal ile ezerek püre haline getirmelisiniz.
  3. Yulaf ezmesi ve suyu (tercihe göre sütü) yulaflar yumuşayana kadar pişirmeli ve püre haline getirdiğiniz meyveleri eklemelisiniz.
  4. Dilerseniz bir tatlı kaşığı pekmez de ekleyebilirsiniz.

Bebek Muhallebisi Tarifi

bebek muhallebisi tarifi

Hazırlama süresi: 5 dakika

Pişirme süresi: 10 dakika

Malzemeler:

100 ml su

1 tatlı kaşığı pirinç unu

3 ölçek süt

Yapımı:

  1. Su ve pirinç unu, kısık ateşte muhallebi kıvamı alana kadar pişirilmelidir.
  2. Ocaktan indirdiğiniz muhallebinize devam sütünü de ekledikten sonra bebeğinize vermeye hazır olacaktır.
  3. Dilerseniz mevsim meyvelerini püre haline getirerek ekleyebilir ve meyveli muhallebi hazırlayabilirsiniz.

Daha fazla tarif için Ek Gıda Tarifleri'mize de göz atabilirsiniz.

7 Aylık Bebek Neler Yememeli?

7 aylık bebeğin neler yememesi gerektiğini, 6 aylık bebek gelişimi yazımızda belirtmiştik. Ancak bebeğinizin besleme programının daha da zenginleşeceği 7. ayda, bebeğinizin yememesi gereken tüm besinleri bilmeniz gerekmektedir.

7 aylık bebek neler yememeli

 

  • Tuz ve Şeker: Bebeğiniz için hazırladığınız hiçbir mamaya tuz ya da şeker eklememelisiniz.
  • Bal: Alerji yapma ve bebeklerde tıkanmaya sebep olma ihtimali yüksek olan bal, 1 yaşından önce bebeklere verilmemelidir.
  • Yumurta: Bebeğinizin alerji göstermemesi için yumurtanın akını da bir yaşına kadar vermemelisiniz.
  • Çilek, kivi, şeftali ya da fıstık ezmesi gibi alerji yapma ihtimali olan diğer besinleri de 1 yaşına kadar bebeğinizin beslenme programına eklememeli ve zamanı geldiğinde, 3 gün kuralına uyarak vermelisiniz.
  • İşlemden geçirilmiş et ürünleri ve konserveler: Salamı, sucuğu, sosisi ya da konserve sebzeleri bu kategori altında düşünebilirsiniz.
  • Sakatatlar: Her ne kadar protein ve demir yönünden zengin de olsalar, bakteri taşıma ihtimali olduğu için, sakatatların bebeklere verilmemesi gerekmektedir.
  • Kahve ve çikolata gibi kafeinli ürünler
  • Asitli içecekler: Hem içindeki tatlandırıcılar nedeniyle zararlı olabilir hem de gaz nedeniyle, bebek reflüsünü tetikleyebilir.
  • İnek Sütü: İnek ve keçi sütü sindiriminin zorluğu nedeniyle, 2 yaşından küçük bebeklere verilmemelidir.
  • Turunçgiller: Turunçgiller, demir emilimini arttırdığı için bebekler için faydalıdır ancak 9. aydan önce tüketilmesi tavsiye edilmemektedir; çünkü bebeğinizde gaz sorunlarına yol açabilir.

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) Yöntemi

BLW (Baby Led Weaning) yöntemi, bebeklerin ek gıdaları sevmesi ve iştahla yemesi gibi amaçlarla, katı gıdaya geçiş döneminde uygulanan bir beslenme pratiğidir. Bebeğin kısıtlayıcı tavırlar olmadan, kendi kendine beslenmesi olarak da tanımlanabilir.

Ek gıdaya geçişe başladığınız 6. ya da 7. ayda uygulayabileceğiniz Bebek Liderliğinde Beslenme yönteminin bilinen herhangi bir zararı yoktur; ancak bebeğinize risk oluşturmaması için ise bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

BLW Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Bebeğinizin destekli de olsa, sağa sola devrilmeden dik oturabilir durumda olması gerekmektedir.
  2. Bebeğinizin kendini beslediği zaman aralığında mutlaka ağzını görebileceğiniz bir konumda olmalıdır ki acil durumlarda müdahale edebilesiniz.
  3. Bebeğinize verdiğiniz besinlerin kolaylıkla yiyebileceği boyut ve yumuşaklıkta olması gerekmektedir.
  4. Bebeğinizin beslendiği sırada kesinlikle güldürmemelisiniz; aksi takdirde tıkanma ya da boğulma gibi olumsuzluklara davetiye çıkarabilirsiniz.

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) Faydaları

Yukarıda sıraladığımız önlemleri aldığınız sürece, Bebek Liderliğinde Beslenme yönteminden elde edebileceğiniz faydaların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Yiyecekleri dokuları, kokuları ve tatları ile istediği kadar inceleme ve keşfetme fırsatı olan bebeğiniz, yemek saatlerini keyifli bulacak ve daha iştahlı olacaktır.
  • Ne kadar yemek istediğine kendi karar veren bebeğiniz, iştah kontrolünü öğrenir ve hem fazla beslemeden kaynaklı bebek reflüsü gibi olumsuzlukları hem de ilerleyen yaşlarda yeme bozukluğu yaşama ihtimali azalır.
  • Yemeklerini deneye yanıla da olsa doğru bir şekilde kavramayı ve ağzına götürmeyi öğrenir. Her ne kadar basit bir beceri gibi gözükse de bebeğinizin el- göz koordinasyonun gelişmesi ve ince motor becerilerinin desteklenmesi için oldukça önemlidir.
  • Mama sandalyesiyle aile yemeklerine katılan ve sosyalleşen bebeğiniz, ilerleyen yaşlarda daha öz güvenli ve girişken bir birey olabilir.

Bebeklerde Demir Eksikliği ve Anemi

Ek gıdaya geçtiğiniz 6. ve 7. aydan itibaren, bebeğinizde sıklıkla kontrol etmeniz gereken hastalıkların başında demir eksikliğine bağlı anemi gelmektedir; çünkü bu hastalığın 2 yaş altındaki en önemli nedeni, yeterli anne sütünün alınmaması ya da ek gıda programının yanlış hazırlanmasıdır.

Peki 7. ayda dikkat etmeniz gereken bebek anemisi nedir?

Anemi, alyuvar ve hemoglobin sayısının, birlikte ya da ayrı olması fark etmeksizin, yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Hemoglobinin üretimi için demire gereksinim duyulduğu için de demir eksikliğine bağlı olarak anemi gelişimi hem bebeklerde hem de yetişkinlerde oldukça yaygındır. Bu hastalık sonucunda ise kanın taşıdığı oksijen miktarı azalmakta ve hücrelere yeterli oksijen gitmemektedir.

Bebeklerde Demir Eksikliği Nedenleri

  • Bebeklerde bilinen en yaygın nedeni, yetersiz anne sütü alımı ve ek gıdaların demir yönünden yetersiz olmasıdır.
  • Çölyak gibi demir emilimini azaltan hastalıkların tespit edilememesi de demir eksikliğine ve anemiye neden olabilmektedir.
  • Enfeksiyonlar da demir emilimini azaltarak anemiye neden olabilir.
  • Erken doğum da bebeklerde anemiye sebep olabilmektedir; çünkü belli oranda demir rezervi ile doğan bebekler, 5. aya kadar bu rezervden yararlanırlar, ancak erken doğumda bu avantaj sağlanamayabilir ve daha erken yaşlarda demir eksikliği yaşanabilir.
  • Bağırsak parazitleri ise çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir demir eksikliği nedeni olsa da bebeklerde de görülme ihtimali vardır.

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri

  • Yorgunluk
  • Güçte azalma
  • İştahta Azalma
  • Yanaklarda ve gözlerde solgunluk
  • Nefes darlığı
  • Algılamada yavaşlama
  • Ağlama krizleri
  • Metal yüzeyler ya da toprak gibi besin olmayan gıdaların yalanması

Bebeğinizde bu davranışların birden fazlasını aynı anda gözlemliyorsanız, doktorunuza başvurmanız ve tedaviye başlamanız gerekmektedir. Erken tedavi ile bütün semptomlar ortadan kalkabilmektedir; ancak tedavi edilmediği sürece, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimini ciddi anlamda yavaşlatır.

 bebeklerde demir eksikliği belirtileri 

Bebeklerde Demir Eksiliği Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerde demir eksikliği belirtileri ortaya çıktığında ilk yapılması gereken doktora başvurmaktır ve aşağıda sıraladığımız yöntemler, demir eksikliğini evde tedavi etmek amaçlı değil, önlemek amaçlıdır.

  • Bebeğinizin demir eksikliği riskine sahip olup olmadığını belirlemek, atmanız gereken ilk adımdır.
  • Bebeğiniz erken doğduysa, anne sütü ile beslenemiyorsa ya da sizin demir eksikliğiniz varsa, bebeğiniz demir eksikliğine bağlı anemi risk grubundadır.
  • Bebeğinizi en az 6 ay olmak üzere, 2 yaşına kadar yeterli anne sütü ile beslemeniz gerekmektedir. Eğer sütünüzde azalma ya da kesilme sorunu yaşıyorsanız, Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir? yazımıza göz atarak, tavsiyeleri uygulamayı deneyebilirsiniz.
  • Bebeğinizde demir eksikliğine bağlı anemiyi önlemek için, sizin de demir yönünden zengin besinler tüketmeniz gerekmektedir. Özellikle ek gıda alımının olmadığı ilk 6 ay için, bu pratik çok önemlidir.
  • Ek gıdaya geçiş dönemi olan 6. ve 7. aydan itibaren, bebeğinizin beslenme programına, demir yönünden zengin et ürünlerini ve demir emilimini arttıran turunçgiller ve benzeri besinleri ekleyebilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş dönemi olan 7. ayda, demir eksikliğine bağlı aneminin yanı sıra bebeklerde kabızlık gibi sorunlar da sıklıkla yaşanabilmektedir. Bebeğinizin karşılaşabileceği diğer sorunlar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve hazırlıklı olmak için, uzman görüşleri doğrultusunda hazırladığımız ebeveynlere tavsiyeler blog'umuza da göz atabilirsiniz.

 7 aylık bebeklerin yine de neden aşı olmadığını merak ediyorsanız, Sağlık Bakanlığı Bebek Aşı Takvimi'ni inceleyebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Sütten Kesilir Mi?

Öncelikle sorunuzun cevabını verelim "Evet."

  • Bebeğiniz ilk 6 ay boyunca anne sütünden aldığı antikorlar sayesinde hastalıklarla savaşmaktadır. Bu sebeple ilk 6 ay anne sütü alabiliyorsa emmesi önemlidir.
  • Ancak, 7. ayın başından itibaren bebeğinizin kendi bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekir; çünkü artık hastalıklarla kendisi savaşmalıdır.
  • Bu sebeple, 7. aydan itibaren bebeğinizi sütten kesmeniz geçmiş aylara göre çok daha muhtemeldir.
  • Zaten bebeklerin sütten kesilmesi gereken ay tartışmalı bir konudur. Uzun süredir 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi gerektiği savunulurken; son zamanlarda bebeklerin en fazla 12. aya kadar emmesi gerektiğini savunan pediatristlerin ve kişilik uzmanlarının sayısı artmaktadır.
  • Bu sebeple, eğer bebeğinizi emzirmenizin önünde bir engel varsa 7. ayda bebeğinizi sütten kesmek zorunda kaldığınız için kendinizi kötü hissetmemelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

7 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

7 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 68.6 cm ve ortalama kilosu 8.3 kg’dır.

7 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

7 aylık kız bebeğin ortalama boyu 68 cm ve ortalama kilosu 7.8 kg’dır.

7 aylık bebek oyuncakları nelerdir?

Diş kaşıyıcılar ve ahşap bloklar, 7 aylık bebek gelişimi için en uygun oyuncaklardır.

7 aylık bebek neler yiyemez?

7 aylık bebeklerin kesinlikle yememesi gereken gıdalar, süt, bal, sakatat ve turunçgillerdir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • 12 Aylık Bebek Gelişimi

    12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 11 Aylık Bebek Gelişimi

    11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 10 Aylık Bebek Gelişimi

    10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
  • 9 Aylık Bebek Gelişimi

    9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!