Bebekler İçin Evde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
İçerik |
Genel Ev İçi Önlemler |
Banyo İçin Önlemler |
Mutfak İçin Önlemler |
Yatak Odası İçin Önlemler |
Salon İçin Önlemler |
Sıkça Sorulan Sorular |
Her ne kadar miniklerimizin üzerinden gözümüzü ayırmasak da dünyayı keşfetme sürecinde olan ve her şeyi merak eden bebeklerimizi tehlikelerden korumak mümkün olmayabiliyor. Özellikle emekleme ve yürümeye başlama dönemlerinde, bebekleri kontrol etmek daha da zorlaşıyor ve miniklerimiz tehlikelere açık hale geliyor. Bu dönemde hem bebeklerimizi kısıtlamadan dünyayı keşfetmelerine izin verebilmek hem de onları olası tehlikelerden korumak için en doğru yöntem ise, bebekler için ev içi önlemleri ihmal etmemek. Peki, bebekler için evde hangi güvenlik önlemleri alınmalı? Evin neredeyse her odası için derlediğimiz güvenlik tavsiyelerimizi yazımızda bulabilirsiniz.
Ev İçinde Alınması Gereken Bebek Önlemleri
- Listenin başında tabii ki hepimizin bildiği, priz emniyetleri geliyor. Eğer evinizde zemine ya da mobilyalara yakın prizler bulunuyorsa, priz emniyeti kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Yürümeye yeni başlayan bebekler için bir diğer tehlike ise kaygan paspas ve halılardır. Eğer sizin de evinizde bu tarz sergiler varsa, altına kaydırmaz bant yapıştırmanızı tavsiye ederiz.
- Eğer evinizin içinde merdiven varsa merdivenlerin en alt ve üst basamaklarına kapı ve merdiven boyu tırabzan yaptırmanızı tavsiye ederiz çünkü bebekler ayaklanan bebeğiniz merdivenlerde keşfe çıkmak isteyebilir.
- Evdeki tüm pencerelere bebek kilidi takmak da atlanmaması gereken bir önlemdir. Her ne kadar bebeğinizin buralara ulaşamayacağınızı sansanız da miniklerimiz mobilya, masa ya da sandalye yardımı ile bu pencerelere ulaşma ihtimali her zaman vardır.
- Bebeğinizin ağzına atma ihtimali olan bozuk para, düğme gibi maddelerin yanı sıra pil gibi patlayıcı özelliği olan eşyalarınızı da bebeğinizin ulaşamayacağı noktalara kaldırmanızı tavsiye ederiz.
- Bebeklerin ilk kez ayağa kalktıkları dönemlerde, dengelerini kaybederek düşmeleri an meselesidir. Bu sebeple, bebeğinize düşme anında zarar verebilecek tüm sivri köşelere kauçuk ya da silikon koruyucu takmanız gerekebilir.
Banyoda Alınması Gereken Bebek Önlemleri
- Banyoda alınacak bebek önlemlerinin başında elektrikli aletlerin bebeklerin ulaşamayacağı yerlere kaldırılması gelmektedir; özellikle de saç kurutma makinesi, düzleştirici gibi makinelerin çünkü minik bebeğiniz henüz bu aletleri suyla temas ettirmemesi gerektiğini bilmiyor.
- Ayrıca bebek banyosu esnasında kullandığınız ısıtıcıları da bebeğinizin ulaşabileceği yerlerde bulundurmamanızı tavsiye ederiz.
- Yukarıda bahsettiğimiz kaydırmaz bant önlemini almak için en doğru yer şüphesiz ki banyolardır çünkü hem banyo paspasları kaymaya daha meyilli hem de banyo yüzeyleri daha serttir.
- Tabii ki temizlik malzemelerini de bebeğinizin ulaşamayacağı bir yere kaldırmanız gerekir. Çamaşır suyu, yer temizleyicisi gibi malzemelerinizi banyo dolabının içinde muhafaza ediyorsanız dahi yerlerini değiştirmenizi tavsiye ederiz çünkü minikler dolapları açmaya bayılıyor.
- Bu sorunu banyo dolaplarınızın kapaklarına bebek kilidi takarak da çözebilirsiniz. Böylece, bebeğinizin törpü gibi kesici aletlere erişimini de engelleyebilirsiniz.
Mutfakta Alınması Gereken Bebek Önlemleri
Öncelikle bebeğinizin mutfağa girmesini bir süre engellemenizi tavsiye ederiz; özellikle de emekleme döneminde, çünkü bu dönemde bebeğiniz buzdolabının arkasında keşfe çıkmak isteyebilir. Ancak eğer siz mutfaktayken bebeğiniz ile ilgilenecek biri yoksa, bebeğinizi mutfağa almanız gerekebilir. Bu durumlarda aşağıdaki önlemleri alarak hem bebeğinizi olası tehlikelere karşı koruyabilir hem de mutfağı yasaklı bölge olmaktan çıkarabilirsiniz:
- Bebeğinizin dolaplardaki kesici ya da delici özelliği olan malzemelere -çatal, bıçak, makas gibi- ulaşmaması için, mutfak dolaplarınızın alt kapaklarına bebek kilidi takabilirsiniz.
- Bebeğinizin mutfakta bulduğu herhangi bir kırıntıyı ağzına atmaması için, her yemek sonrasında masanın çevresini süpürmeniz de gerekebilir. Unutmamalısınız ki biz yetişkinlerin gözünden kaçan birçok detay bebeklerimiz tarafından fark edilebiliyor, minnacık kırıntılar dahi.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeğinizin buzdolabının arkasına erişimini engellemek için, buzdolabınızı elinizden geldiği kadar duvara yaklaştırabilirsiniz. Bu yöntem, bebeğinizin dolabın arkasına girmesini ya da elini sokmasını engelleyecektir.
- Bulaşık makinelerinin kapaklarını kapalı tutmak da bir diğer önemli ayrıntı. Her ne kadar bulaşık makineleri yıkamayı bitirdikten sonra kapağını açıp kurumasına yardımcı olmak isteseniz de açık olan kapak bebeğinizin gözünden kaçmaz ve bebeğinizin makine içindeki bıçak ya da çatallara erişmesine neden olabilir.
- Açık bulaşık ya da çamaşır makinesi kapaklarının oluşturduğu bir diğer tehlike de bu kapaklardan güç alarak kalkmak isteyen bebeğinizin dengesini kaybederek düşmesine neden olabilmeleridir.
- Eğer bebeğinizle BLW yöntemini uyguluyorsanız ve size masada eşlik ediyorsa, masada bulunan çatal-bıçak gibi malzemeleri ulaşamayacağı şekilde yerleştirmenizi tavsiye ederiz.
- Bütün bu önlemlerin yanı sıra, mutfakta geçirmeniz gereken zamanı bebeğinizin uyku saatlerine denk getirmek de hem güvenlik açısından içinizin rahat olmasını sağlayacak hem de işinizi kolaylaştıracaktır.
Yatak Odasında Alınması Gereken Bebek Önlemleri
Bebeğinizin yaşına ve uyku eğitimi alıp almamasına bağlı olarak hangi odada yattığı da değişiyor olabilir. Bu sebeple, biz maddeleri hazırlarken hem ebeveyn hem de bebek odası için gerekli olan önlemleri derlemeye özen gösterdik.
- İster bebeğiniz kendi odasında yatıyor olsun ister sizinle, her iki durumda da yatakları pencere ve balkonlardan uzağa yerleştirmenizi tavsiye ederiz çünkü miniklerimiz beşiklerinin kenarlarına tırmanarak dağcılık oynamak isteyebilir.
- Bebek beşiği seçerken, beşiğin parmaklıklarının bebeğinizin üstünden atlayamayacağı, tırmanamayacağı ya da arasından sığamayacağı şekilde olmasına da özen gösterebilirsiniz.
- Hiçbir şekilde bebeğinizin uyduğu odanın kapısını kapatmamalısınız. Eğer bebeğinizin ev içindeki seslerden ya da televizyon gürültüsünden uyanmasından tedirgin oluyorsanız, beyaz gürültü seslerinden yardım alabilirsiniz.
- Hepimiz süslü bebek battaniyelerine ve yastıklarına bayılıyoruz. Ancak üzerinde minik işlemeler, boncuklar ya da düğmeler bulunan bazı tekstil ürünleri bebeğiniz için tehlike oluşturabilir. Bebeğinizin bu süslemeleri kopararak ağzını atmasını önlemek için, bebek odası takımlarınızı seçerken olabildiği kadar sade tercihler yapmalısınız.
- Bebek beşiklerinin üzerine takılan dönen oyuncaklar, renkli ışıklar ve benzeri süsler hepimizin kalbini fethediyor. Ancak özellikle 8. aydan itibaren bu ürünler bebeğiniz için kolaylıkla ulaşılabilir ve ağza sokulabilir hale geliyor. Bebeğinizin bu nesneler sebebiyle boğulma riski yaşamaması için kaldırmanızı tavsiye ederiz.
- Eğer bebeğiniz bu malzemeler olmadan uyuyamıyorsa, Budizzz beyaz gürültülü uyku arkadaşı edinebilir ve bebeğinizin herhangi bir risk altında olmadan da mışıl mışıl uyumasını sağlayabilirsiniz.
Salonda Alınması Gereken Bebek Önlemleri
Salonlar ve oturma odaları birçok bebeğin bebek odasından daha fazla vakit geçirdiği alanlardır. Bu sebeple, alınması gereken önlemler de aynı oranda önem kazanmaktadır.
- Öncelikle salonunuzda bulunan tüm cam ve porselen benzeri eşyaları kaldırmanızı tavsiye ederiz; bebeğiniz kavramayı öğrendikten sonra tutup fırlatması an meselesi olacaktır.
- Bebeğinizin dengesini sağlamakta zorlandığı ilk yürüme dönemlerinde, sehpa ve masaların üzerindeki tüm sivri uçlu ürünlerin de rafa kalkma zamanı gelir.
- Salonda bulunan elektrikli aletleri kullandıktan sonra fişten çekmenizi ve prizlere emniyet takmanızı da tavsiye ederiz.
- Bu ürünlerin kabloları varsa -internet ya da televizyon kabloları gibi- yerden geçirmek yerine duvara ya da duvar dibine sabitlemeniz gerekebilir. Böylece bebeğinizin ilgisini çekmezler.
- Orta sehpası gibi sivri uçları bulunan mobilyalar da bebeğinizin ilk yürüme ve emekleme dönemlerinde sorunlara neden olabilir. Kolaylıkla ulaşabileceğiniz kauçuk ya da silikon koruyucular, bebeğinizi bu uçların yarattığı tehlikelerden koruyabilir.
Bebekler için evde alınması gereken önlemlerin başlıcalarını sizin için açıkladık. Ancak, bu maddelerin hepsi genel önlemlerdir ve sizin evinizin ihtiyaçlarına tamamen cevap vermeyebilir. Bu sebeple, bebeğinizin emekleme ve yürüme çağı gelmeden önce evinizi incelemenizi ve başka bir önleme gerek olup olmadığına emin olmanızı tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebek güvenlik önlemleri ne zaman alınmalıdır?
Bebekler için güvenlik önlemleri almanın en doğru zamanı, emekleme dönemi öncesine denk gelen 5. ay ve civarıdır.
Bebekler için evde hangi önlemler alınmalıdır?
Bebekler için evde alınacak önlemlerin başında priz emniyetleri, bebek kilitleri ve kaydırmaz yapışkanlar gelmektedir.
Bebek kilidi nedir?
Bebek kilidi, bebeklerin dolapları ya da pencereleri açmasını engellemek için alınan bir güvenlik önlemidir.
Priz emniyeti nedir?
Priz emniyeti, prizlerin içine takılan ve iletken olmayan malzemelere verilen isimdir. Özellikle bebeklerin prize parmaklarını sokarak zarar görmelerini engellemek için kullanılır.