Bebek Liderliğinde Beslenme Yöntemi (BLW) Nedir?
Son dönemlerde gittikçe popülerleşen BLW (Baby Led Weaning) yöntemi nedir? BLW yöntemine ne zaman başlanmalıdır ve faydaları nelerdir? BLW olarak da bilinen bebek liderliğinde beslenme yöntemi hakkında tüm merak ettikleriniz ve hatta fazlası bu yazıda.
Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW)
Bebek liderliğinde beslenme yöntemi, BLW yani Baby Led Weaning olarak da bilinen ve bebeklerin kendi kendilerine beslenmesini temel alan bir beslenme yöntemidir. Bebeklerin el-göz koordinasyonundan, yetişkinlikteki beslenme alışkanlıklarına kadar birçok konuda olumlu etkilere sahip olan bu yöntemi uygulamaya başlamadan önce ise bazı temel bilgilere sahip olmanız gerekmektedir.
BLW Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek liderliğinde beslenme yöntemini başlamadan önce aşağıdaki temel kuralları bilmek ve uygulamak gerekmektedir;
- Bebeğinizin destekli de olsa, dik bir şekilde oturabiliyor olması gerekir.
- Bebeğiniz beslenirken, ağzını görebileceğiniz bir konumda olmalıdır ki olası bir olumsuzlukta hemen müdahale edebilesiniz. Unutmamak gerekir ki miniğiniz kendini beslenmeyi daha yeni yeni öğreniyor.
- Bebeğinize verdiğiniz besinlerin kolaylıkla yiyebileceği boyut ve yumuşaklıkta olması gerekmektedir. BLW yöntemi için yiyecek önerilerimize göz atarak ne yemesi ne yememesi gerektiğine dair fikir alabilirsiniz.
- Bebeğinizin beslendiği sırada kesinlikle güldürmemelisiniz; aksi takdirde tıkanma ya da boğulma gibi olumsuzluklara davetiye çıkarabilirsiniz.
Bebek Liderliğinde Beslenme Yönteminin Yararları
Yukarıda sıralanan temel bilgileri bildiğiniz ve uyguladığınız sürece, bebeğinizin BLW yönteminden elde edeceği birçok fayda bulunmaktadır. Bu faydaların başlıcalarını ise şöyle sıralayabiliriz;
- Bebeğiniz yiyecekleri tatlarının yanı sıra dokuları ve kokuları ile de keşfetme fırsatı bulacaktır. Bu sayede, beslenmek bebeğiniz için eğlence bir aktivite halini alabilir ve iştahının artmasını sağlayabilir.
- Ne kadar yemek yemesi gerektiğine kendisi karar veren bebeğiniz, iştah kontrolünü öğrenecektir. Bu sayede, fazla beslenmeden kaynaklanan bebek reflüsü ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek yeme bozuklukları riski azalacaktır.
- Bebeğiniz ilk zamanlarda pek beceremeyecek de olsa, zamanla yiyecekleri kavrayarak ağzına götürmekte daha başarılı olacaktır. Size küçük bir beceri gibi gözükse de bu beceri, bebeğinizin ince motor gelişimini ve el-göz koordinasyonunu olumlu etkileyecektir.
- Mama sandalyesinde aile yemeklerine katılmak ve yetişkinlerin sosyal yaşamında kendine daha fazla yer açmak, bebeğinizin ilerleyen yaşlarda daha öz güvenli ve girişken bir birey olmasına da katkı sağlar.
BLW Yöntemi Ne Zaman Uygulanmaya Başlanmalı?
BLW yönteminin uygulanabilmesi için ilk koşul tabii ki bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olmasıdır. Bu sebeple, Bebek Liderliğinde Beslenme için standart zaman bebeğinizin 6. ayıdır. Ancak aşağıdaki soruları cevaplayarak da bebeğinizin BLW yöntemi uygulamaya hazır olup olmadığını öğrenebilirsiniz;
- Bebeğiniz destekli de olsa dik bir şekilde oturabiliyor mu?
- Bebeğiniz nesnelere uzanarak kavrayabiliyor mu?
- Bebeğiniz çiğneme hareketi yapmayı becerebiliyor mu?
- Verdiğiniz herhangi bir yumuşak besini yemeye başladı mı?
- Oyuncaklarını kemirmeye başladı mı?
Yukarıdaki soruların en az iki tanesine cevabınız “Evet.” ise bebeğiniz BLW yöntemi uygulamak için hazır demektir. Ancak, bebeklerin en az 6 ay süreyle anne sütü ile beslenmesinin, bebek sağlığı için çok önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bebek Liderliğinde Beslenme Nasıl Uygulanır?
- Bebek Liderliğinde Beslenme yöntemini uygulamaya başladığınız ilk aylarda, bebeğinizin önüne tabak ya da kase koymamanızı, yiyecekleri doğrudan mama sandalyesinin üstüne koymanızı tavsiye ederiz.
- Bu yöntemi uygularken etrafından kirlenmesinden ve yemeklerin saçılmasından korkmamanız gerekmektedir çünkü bebeğinizin eline geçeni etrafa fırlatma ihtimali oldukça yüksektir. Unutmamalısınız ki asıl önemli olan bebeğinizin besinleri keşfetmesi ve olumlu deneyimler ile bağdaştırması.
- Hijyen için mama sandalyesinin düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesine özen göstermelisiniz.
- Aile yemeklerinizi Bebek Liderliğinde Beslenme saatleri ile aynı zamana denk getirmeniz de önemlidir. Bu sayede, bebeğiniz de sizinle yemek yiyerek sosyal becerilerini geliştirebilir ve BLW yöntemine olan ilgisi artar.
- BLW yöntemi için önerilen yemekleri bebeğinize verdikten sonra ise tek yapmanız gereken, miniğinizin yemekleri kavrayarak ağzına götürmesini beklemek.
- BLW yöntemi her ne kadar bebeğiniz tarafından yönetilmesi gereken bir süreç olsa da bebeğinizi sıkça gözlemlemeniz çok önemlidir; hele ki ilk aylarda. Böylece olası herhangi bir kazayı ya da boğulmayı da engellemiş olursunuz.
BLW Yöntemi Yiyecekleri
BLW yönteminde tercih edilen başlıca besinler;
- Buharda pişmiş havuç
- Tatlı patates
- Brokoli gibi sebzeler
- Armut benzeri sulu meyveler
- Muz dilimleri’dir.
Bebeğinize muhallebi yedirirken meyve dilimleri ile, çorba içirirken ise brokoli gibi sebzelerle servis edebilirsiniz. Bu sayede, bebeğiniz bir yandan da minik elleriyle kavrayabileceği yiyecekleri tüketmeye devam edebilir.
Ayrıca belirtmek isteriz ki Bebek Liderliğinde Beslenmenin ilk aylarında yemişler, yumurta ve soya gibi alerjen maddelerden kaçınmalısınız.
Bebeklerin 1 yaşından önce tüketmemesi gereken bal, süt gibi besinler de BLW yöntemi kapsamı dışında tutulmalıdır.
Dilerseniz Sağlık Bakanlığı Bebek Beslenmesi Rehberi'ne de göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
BLW Yöntemi ne demektir?
BLW yöntemi Bebek Liderliğinde Beslenme olarak da adlandırılan bir ek gıda alma biçimidir.
BLW Yönteminin faydaları nelerdir?
BLW yöntemi bebeklerin olumlu yeme alışkanlıkları kazanmasını sağlamanın yanı sıra bebek reflüsü ve yeme bozukluğu risklerini de azaltmaktadır.
BLW yöntemine kaçıncı ayda başlanır?
BLW yöntemi için bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olması gerekmektedir; bu sebeple, ideal zamanının 6. ay olduğu söylenebilir.