Uykusuzluğa Ne İyi Gelir? Uykusuzluğa İyi Gelen Besinler

uykusuzluga iyi gelen besin

İster kronik uykusuzluk olsun, ister kısa süreli uykusuzluk, ikisi de hayat kalitemizi önemli ölçüde düşüren sorunlar. Peki, yok mudur bu uykusuzluğun çözümü? Tabii ki var! Yeter ki doğru alışkanlıkları ve beslenme düzenini hayatımıza adapte edebilelim. Bu sebeple, 'Uykusuzluğa ne iyi gelir?' sorusunu yanıtlamadan önce, Daha Kolay Bir Uyku İçin 10 Öneri yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Eğer önerileri okuduysak şimdi uykusuzluğa iyi gelen yiyecek ve içecekleri öğrenebiliriz.

Uykusuzluğa İyi Gelen Yiyecekler

Öncelikle belirtmek isteriz ki uykusuzluğa iyi gelen besinler hemen elimizin altında;

  • Süt ve süt ürünleri
  • Ceviz ve badem
  • Yaban marulu
  • Muz
  • Bal
  • Yulaf ezmesi

"Peki neden?" diyorsanız:

Süt Neden Uyku Getirir?

Süt ve süt ürünlerinin uykumuzu getirmesinin iki ana nedeni var: Triptofan ve laktoz. Özellikle yoğurtta yüksek oranda triptofan bulunur. Triptofan ise uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hormonunun salgılanmasını tetikler. Melatonin hormonu salgılayan bedenimizin uyku-uyanıklık dengesi düzene girer ve biyolojik saatimiz işlemeye başlar. Kronik uykusuzluk olarak da bilinen insomnia tedavisinde sıklıkla başvurulan melatonin takviyesini doğal yolla almak için süt ve süt ürünlerine başvurabiliriz.

Ayrıca, hepimizin bildiği gibi süt ve süt ürünleri, 'süt şekeri' olarak da bilinen laktoz içerir. Süt ürünleri tükettiğimizde ise laktoz, laktik maya denilen bakteriler aracılığıyla laktik aside dönüştürülür; yani yorgunluk asidine. Vücudumuzda laktik asit biriktiğinde / arttığında ise uykuya eğilim, yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler baş gösterir ve beynimize uyumamız gerektiğinin sinyalleri verilir.

sut neden uyku yapar

Badem ve Ceviz Neden Uykusuzluğa İyi Gelir?

Badem ve cevizin uykusuzluğa iyi gelme nedeni melatonin içermesidir. Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hormonu, beyindeki epifiz bezinden salgılanır ve biyolojik saatimizi düzenler. Ancak, güneş ışığına yeteri kadar maruz kalmamak ve yaş gibi nedenlerle salgılanması azalır. Bu durum da bize uykusuzluk olarak geri döner.

Ancak, ceviz 2,5-4,5 ng/g civarında melatonin içerir; hem de insan vücudunda kullanıma hazır olan formunu. Bu nedenle, badem ve ceviz uykusuzluk tedavisinde kullanılan doğal ilaçlar olarak kabul edilir.

Yaban Marulu Neden Uykusuzluğa İyi Gelir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki 'Marul uyku getirir.' bilgisi yanlıştır. Marul değil, yaban marulu uyku getirir ve günlük kullanımda alışık olduğumuz marula kıyasla oldukça farklı bir bitkidir.

Acı marul, dağ marulu ya da yabani marul isimleriyle de bilinen bu bitki laktukaryum isimle bir madde içerir. Bu madde, ağrı kesici, sakinleştirici ve hatta kas gevşetici özelliklere sahip kuvvetli bir tür bitki sütüdür. Bu madde sayesinde yaban marulu uykusuzluk ve kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılır. ,

Ancak belirtmek isteriz ki laktukaryum'un çok kuvvetli olması ve üzerinde yeteri kadar araştırma yapılmamış olması nedeniyle ilaçlarda kullanımına henüz izin verilmemektedir.

Bu nedenle, bireysel kullanımda da dikkat edilmelidir. Bizden size bir tüyo; Akdeniz ve Ege mutfağında dağ marulu olarak bilinen bu bitkiye sık sık yer verilir ve dilerseniz nasıl kullanılması gerektiğini işin ehli olan Egelilerden öğrenebilirsiniz.

uyku yapan tarif

Muz Neden Uykusuzluğa İyi Gelir?

Muzun uykusuzluğa iyi gelme nedeni iyi bir magnezyum ve potasyum kaynağı olmasıdır. Ayrıca, azımsanmayacak miktarda triptofan içerir. Muz, mineral zenginliği nedeniyle kasların gevşemesini ve kemikler üzerindeki baskının azalmasını sağlar; yani bedenimizin gevşemesini.

Ayrıca, yukarıda da açıkladığımız gibi triptofan, epifiz bezini tetikler ve melatonin salgılanmasını sağlar. Bu iki etki bir araya geldiğinde de muz uykusuzluğa iyi gelen besinler arasında kendine yer bulur.

Yulaf Ezmesi Neden Uykusuzluğa İyi Gelir?

Yulaf ezmesinin uykusuzluğa iyi gelme nedeni de tıpkı ceviz ve badem gibi melatonin içermesi: hem de vücudumuz tarafından işlenmeye hazır formunda.

Ayrıca, marketlerde rahatlıkla bulunabilen D vitamini arttırılmış yulaflar, serotonin hormonu salgılanmasını da tetikler. Böylece, kolay uykuya dalmanızı kolaylaştıracak hormomların vücudumuzdaki oranı artar ve uzun vadede sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabiliriz.

Bal Neden Uyku Getirir?

Balın uykusuzluğa iyi gelen besinlerden olma sebebi ise triptofan ve glikojen'dir. Triptofan melatonin hormonunu tetikleyerek daha düzenli bir uyku döngümüz olmasını sağlar.

Glikojen ise hem beynimize uykuya geçmek için gerekli dürtüyü sağlar hem de adrenalin akışını bloke ederek uykumuzun bölünmesini engeller. Yani düzenli, sağlıklı ve kesintisiz bir uyku için yatmadan önce bir kaşık bal tüketmek çok iyi bir yardımcıdır.

Ayrıca, Uyku Getiren Bitki Çayları tariflerimize de göz atmanızı ve rutinize mutlaka birini eklemenizi tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Süt içmek uyku getirir mi?

Evet, süt içerdiği triptofan sayesinde uyku hormonu olarak da bilinen melatonin'in salgılanmasını sağlar. Böylece biyolojik saatimizi düzenler ve daha düzenli uyumamızı sağlar.

Uyku getiren yiyecekler nelerdir?

Eğer uyumakta zorlanıyorsanız süt, süt ürünleri, ceviz ve badem gibi besinleri tüketerek 1 saat içinde uykunuzun gelmesini sağlayabilirsiniz.

Melatonin takviyesi nasıl alınır?

Doğal yollarla melatonin almak için ceviz ve badem tüketebilirsiniz. Ortalama 2.5-4.5 g melatonin içerirler; hem de vücudumuzun direkt işleyebileceği formda.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?