Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

anne sutune ne gaz yapar

Bebeğinizin gaz sorunları yaşama nedeni sizin tükettikleriniz de olabilir. Anne sütüne gaz yapan yiyecekler, emzirme yoluyla bebeğe de geçer ve gaz sorunlarına yol açabilir. Peki, bebekte gaz olmaması için neler yememelisiniz? Gelin birlikte inceleyim.

Anne Sütüne Gaz Yapan Besinler

  • Kafein
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çiğ meyve ve sebzeler
  • Brokoli ve karnabahar
  • Lahana
  • Baklagiller
  • Şarküteri ürünleri
  • Çikolata

Sütünüze gaz yapan besinlerin başında bunlar gelmektedir ve "Yenidoğan bebeğe ne gaz yapar?" sorusunun cevabı da genelde bu gıdalardır.

Eğer bebeğiniz Kolik Bebek değilse, gaz sorunu yaşamasının nedeni sizin bu besinleri tüketmeniz olabilir; çünkü bebeğinizin hassas sindirim sindirimine bu besinler ağır gelir ve 24 saat içinde gaz sorunlar başlar.

Peki, annenin yedikleri neden bebeğe gaz yapar? Gelin birlikte tek tek inceleyim.

1. Kafein Anne Sütüne Gaz Yapar.

Çay, kahve gibi sıkça tükettiğiniz içeceklerde bulunan kafein bebeğinize gaz yapıyor olabilir. Hele bir de bebeğinizin gaz sorununa uyku bozuklukları eşlik ediyorsa kafeinden şüphelenebilirsiniz.

Çay, kahve ve çikolata gibi kafeinli besin tüketiminize bir hafta ara vererek sorunun bu olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

kahve gaz yapar mi

2. Süt Ürünleri Anne Sütüne Gaz Yapar.

Süt ve süt ürünlerinde bulunan bazı proteinler ve özellikle laktoz bebeklerde gaz sebeplerindendir. Yetişkin bireylerde bile sindirim sorunlarına neden olan laktoza karşı bebeklerin sindirim sistemleri çok daha hassastır; bebeklerin bir yaşına kadar inek sütü içememe nedeni de budur.

Eğer bebeğinizdeki gaz sorunları ile tükettiğiniz süt ürünleri arasında bir paralellik tespit ettiyseniz, keçi sütünden yapılan ürünleri tercih edebilirsiniz. Keçi sütünü sindirmek daha kolay olduğu için anne sütüne daha az gaz yapacaktır.

3. Çiğ Meyve Sebzeler Anne Sütüne Gaz Yapar.

Her meyve ve sebze için bu durum geçerli olmasa da bazıları anne sütüne gaz yapmaktadır. Bunların başında karnabahar, lahana, brüksel lahanası, brokoli ve narenciyeler gelmektedir.

Ancak, bu yiyecekler aynı zamanda süt yapan besinler arasındadır; bu nedenle, tüketmeniz gerekir. Eğer bebeğinize bu besinlerin gaz yaptığını düşünüyorsanız sorumlunun hangisi olduğunu bulmalı ve az miktarda tüketmelisiniz. Ayrıca, sebzeleri haşlayarak yemek de anne sütüne yaptığı gazı azaltır.  Ancak, kesinlikle tamamen yememezlik yapmamalısınız.

4. Baklagiller Anne Sütüne Gaz Yapar.

Hanş akşamdan gazı çıksın diye suya koyduğumuz besinler var ya? Kuru fasulye, nohut, hatta mercimek ve bezelye gibi... İşte tüm bu besinler hem bebeğinize hem de anne sütüne gaz yapar.

Ayrıca anne sütünün kokusunun değişmesine de neden olabilir ve meme reddine yol açar.

Ancak, emzirme sürecinde bu besinlere de ihtiyacınız var. Bu nedenle anne sütüne daha az gaz yapmaları için 24 saat suda bekletmeli, iyice pişirmeli ve az tüketmelisiniz. Hiç tüketmemek doğru bir seçenek olmaz.

sebze anne sutune gaz yapar mi

5. Şarküteri Ürünleri Anne Sütüne Gaz Yapar.

Salam, sosis, sucuk ve benzeri şarküteri ürünleri bebeklere gaz yapar. Bunun nedeni de içlerinde bolca bulunan baharat ve katkı maddeleridir. Bu nedenle, yalnızca şarküteri ürünlerinden değil, baharatlı olan tüm yiyeceklerden de uzak durmalısınız.

Anne Sütü Neden Gaz Yapar?

Anne sütünüz bebeğinize gaz yapıyor diye üzülmeyin; çünkü yanız değilsiniz. Bebeğiniz dünyadaki her tada çok yabancı ve sindirim sisteminin de sizin yediklerinizi sindirmesi için çok erken. 

Bu nedenle, yediğiniz ve içtiğiniz tüm besinler, anne sütü yoluyla bebeğinize geçtiğinde sindirim sorunlarına ve gaza neden olur. Yani bebeğinize anne sütü gaz yapmaz; sizin yedikleriniz-içtikleriniz yapar. Hangi besinlerin anne sütüne gaz yaptığını tespit ederek de bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

Bebeklerde Süt Gazı Nasıl Önlenir?

Bu basit önerilerimizi deneyerek bebeğinizin gaz sorunlarını kolaylıkla azaltabilirsiniz. Bebeğiniz bu önlemlere rağmen hâlâ gaz sorunu yaşıyorsa doktorunuzdan yardım almanızı tavsiye ederiz.

  • Öncelikle anne sütüne gaz yapan besinleri az tüketmelisiniz.
  • Lahana ve karnabahar gibi çok gaz yapan yiyecekleri test ederek bebeğinizin gazının sorumlusunun hangisi olduğunu bulabilir ve tüketmeyebilirsiniz.
  • Sindirimi zor olan inek sütü ve ürünlerinden emzirme döneminde vazgeçebilirsiniz. Maalesef bebeğiniz 1 yaşına kadar bu ürünleri sindiremeyecek.
  • Baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durabilir ve yemeklerinize tuz daha dahil olmak üzere daha az baharat ekleyebilirsiniz.

Anne sütüne gaz yapan besinler hakkında bilmeniz gerekenler bu kadar basit! Birkaç küçük önlemle miniğinizin gaz sorunlarından kurtulabilirsiniz. Sizin önerdiğiniz başka yöntemler varsa yorumlarda bizimle de paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çikolata anne sütüne gaz yapar mı?

Evet. Yalnızca çikolata değil, çay ve kahve gibi kafein içeren diğer yiyecek-içecekler de anne sütüne gaz yapar. Ayrıca, bebekte uykusuzluğa da neden olur.

Hangi sebzeler bebeğe gaz yapar?

Bebeklere ve anne sütüne gaz yapan besinlerin başında lahana, pancar, brokoli ve karnabahar gelir.

Anne sütünün gaz yaptığı nasıl anlaşılır?

Anne sütünün gaz yaptığını bu 2 işaret ile anlayabilirsiniz: Bebeğiniz sürekli değil aralıklı olarak gaz sorunu yaşıyorsa ve özellikle emdikten 1 saat sonra gaz sancıları başlıyorsa.

Anne sütünün gaz yapması nasıl engellenir?

Anne sütüne gaz yapan besinleri tespit ederek daha az tüketmek ve sebzeleri haşlayarak yemek gaz sorunlarınızı azaltacaktır. Ayrıca, bebeğinizin sindirim sisteminin henüz hazır olmadığı inek sütü vb. ürünleri de beslenme listenizden çıkarmalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating