Adım Adım Mantra Meditasyonu Nasıl Yapılır?

mantra meditasyonu rehberi

Adım adım mantra meditasyonu sürecini okuduğunuza göre, mantra meditasyonu hakkında ön bilgiye çoktan sahip olduğunuzu varsayıyor ve hızlıca özetini vermekle yetiniyorsanız. Ancak, bu teknik ile ilk kez tanışacaksanız “Mantra Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atmanızı ve ön bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

Meditasyona yeni başlayanlar için kurtarıcı nitelikte olan bu tekniği uygulamanın ne kadar basit olduğunu öğrenince eminiz siz de çok şaşıracaksınız.

Mantra Meditasyonu Nedir?

Mantra meditasyonu Sanskritçe hece ya da şiirleri ifade eden mantra kelimesinden gelmektedir. Ancak bu hece ya da şiirlerin asıl işlevi doğru telaffuz ve tekrar ile bireyi var olan durumundan uzaklaştırmak, zihni yanıltmak ve mediatif duruma geçirmektir. 

Birçok dinde ve felsefede de karşılığı bulunan mantra meditasyonunun İslami formu ise zikir olarak bilinmektedir. 

Mantra Meditasyonu Yapma Adımları

Aşağıdaki adımları takip ederek mantra meditasyonu yolculuğunuzda izlemeniz gereken yolun kabataslak bir haritasını çıkarabilir ve ilk adımlarınızı atabilirsiniz. İlk başlarda bizim tarafımızdan verilen bilgileri kullansanız dahi zamanla kendi yolunuzu çizeceğinizden ve size en uygun yöntemi keşfedeceğinizden hiç şüphemiz yok.

mantra meditasonu nasil

1. Adım: Mantranıza karar verin.

Kulağa garip geldiğinin ve kafa karıştırıcı olduğunun farkındayız; ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi mantra kişiyi rahatlatan ve zihnini özgürleştirmesine yardımcı olan kelimelere/ hecelere verilen isimdir; yani tek yapmanız gereken bir kelime üzerinde karar kılmak. 

Peki, mantra nasıl bir kelime/ hece olmalıdır?

Meditasyonda genel olarak kullanılan mantralar Sanskritçe kelimelerdir ve bunların başında; “Om”, “Om mani padme hum”, “O hum” gibi ifadeler yer alır. Sizin de fark ettiğiniz gibi bu kelimeler genelde “o” harfi ile başlamakta ve “m” harfi ile bitmektedir; çünkü mantra meditasyonunda açılış ve kapanış mantrası denilen bir kavram vardır. Ağzın açıldığı ve konuşmaya hazır hale geldiği “o” “u” gibi harfler genelde açılış mantrası olarak kullanılırken, “m” “n” gibi sesler ise kapanış mantrası olarak kullanılır ve sessizliği temsil eder. 

Ancak, meditasyon yaparken her zaman bu “Om” seslerini kullanmanız gerekmez. Tamamen sizin uydurduğunuz bir kelime de aynı işlevi görebilir; hatta birçok insan mantra olarak bilmediği bir dildeki, kendisi için anlamsız olan kelimeleri tercih etmektedir çünkü buradaki asıl amaç, zihnin tek bir noktaya odaklanmasını sağlamak ve düşünce akışı zincirini kırabilmektir. Bilmediğiniz bir dildeki sözcükler, size başka konuları çağrıştırma konusunda çok daha zayıf kalacağı için, zihninizi ve odağınızı kontrol altına almanızı kolaylaştırır.

Öte yanda, mantra olarak bireyi rahatlatan ve pozitif duygulara yönlendiren kelimeler de kullanılabilir. Bu pratiği ise en çok hippilerde görürüz; öyle ki 70’li yıllarda hippiler mantra olarak genelde “barış”, “aşk”, “özgürlük” gibi kelimeleri kullanmışlardır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu kelimelerin çağrışımları bilmediğiniz bir dile göre çok daha kuvvetlidir ve eğer mantra meditasyonuna yeni başladıysanız, düşünce akışınızı kırmanızı zorlaştırabilir. 

mantra nasil olmali

2. Adım: Rahat bir pozisyon ve ortam belirleyin.

Televizyonda gördüğümüzün aksine mantra meditasyonu yapmak için ille de olması gereken bir pozisyon yoktur: Önemli olan hangi pozisyonda kendinizi daha rahat hissettiğiniz ve daha raht nefes alıp verebildiğinizdir. Bu sebeple, oturarak, bağdaş kurarak ya da uzanarak hangisi sizi daha rahat hissettiriyorsa bu pozisyon üzerinde karar kılabilirsiniz.

Ancak, konu ortam olduğunda mantra meditasyonu yapmak sizi biraz kısıtlayabilir; çünkü diğer meditasyon tekniklerinde ortam seçeneği biraz daha genişken maalesef mantrada durum böyle değildir. Adeta bir trans haline geçmeniz planlanan bu meditasyon tekniğinde oldukça sessiz bir ortamda olmanız ve olabildiği kadar az bölünmeniz gerekmektedir. Ayrıca, ortamda size yoğun çağrışımlar yapan ya da dikkatinizi dağıtma ihtimali olan nesneler de bulunmamalıdır. Bu iki ana kurala uyduğu sürece, ev, bahçe ya da doğa fark etmeksizin bir ortam belirleyebilirsiniz. 

Meditasyon yaparken ortam ve pozisyonda dikkat edilmesi gerekenler hakkında daha ayrıntılı bilgi için “Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz. 

mantra meditasyonu ne demek

3. Adım: Nefesiniz ve mantranız üzerine yoğunlaşın.

Meditasyonda nefesin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz; her meditasyon tekniğinde olduğu gibi mantra meditasyonunda da gözünüz kapalı olmak kaydıyla birkaç dakika nefes egzersizi yapmak ve kalp merkezine yönelmek önemlidir.

Dilerseniz Meditasyon Nefesi Teknikleri yazımızı da okuyabilir ve teknikler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki mantra meditasyonunuzda tekrarladığınız mantra ve nefesiniz arasında bir uyum olmak zorunda değildir. Yani heceleri nefesinize göre bölmek durumunda değilsiniz; ancak özellikle yoga geçmişi olan insanlar senkronize olmayan nefes ve mantradan rahatsız olabilir ve odak sorunu yaşayabilirler. Bu durumda, açılış mantranızı nefes alırken, kapanış mantranızı ise nefes verirken söyleyebilirsiniz. Örneğin, nefes alırken ‘o’, verirken ‘m’ sesi çıkarabilirsiniz. 

Eğer mantranızı tekrar edemeyeceğiniz bir ortamdaysanız (Örneğin, toplu taşıma), yalnızca mantranızın tekrar edildiğini hayal etmeniz de yeterli olabilir. Yumuşak bir sesin kulağınıza mantranızı fısıldadığını hayal etmeniz de en az sizin tekrar etmeniz kadar etkili olabilir. 

mantra nasil yapilir

4. Adım: Zaman konusunda esnek olmaya çalışın.

Meditasyona başlayan birçok insan uzun dakikalar boyunca meditasyon yapmak ister ve o kadar uzun süre odaklanamadığında ise kendini başarısız hisseder; halbuki şimdiden belirtmek isteriz ki meditasyon uzunluğunuzun başarılı olup olamamakla alakası yoktur. Aksine, meditasyona başladığınız ilk zamanlarda bedeninizin ve zihninizin ihtiyacı tahmin ettiğinizden çok daha azdır ve kısa bir meditasyon bile sizin için çok şey ifade edebilir.

Ancak, genellikle mantra meditasyonunda mantranın tekrar edilme süresi 20 ilâ 30 dakika arasındadır ve sonrasında bu tekrarı bir sessizlik ve huzur durumu takip eder. Mantra tekrarının sizin için daha kısa olması önemli değildir; çünkü eğer 20-30 dakika boyunca odaklanamıyorsanız zaten kendinizi zorlamanıza gerek yoktur. Önemli olan odağınızı kaybetmeyeceğiniz ve mediatif duruma geçeceğiniz süreye kadar mantranızı tekrar etmeniz.

Mantra tekrarını izleyen sürenin ise kesin bir rakamı maalesef bulunmamaktadır. Bazı bireyler için bu mediatif durum 1-2 dakika sürse de bazı bireyler meditasyonlarının ilk adımları dahi olsa bu durumdan uzun dakikalar boyunca çıkamaz ve alarm kurma ihtiyacı hisseder. Bu durumda, yine süreyi belirleyecek olan bedeninizin ve zihninizin ihtiyaçlarıdır. Bu sebeple, size verebileceğimiz en iyi tavsiye zaman konusunda esnek olmanız ve kendi meditasyon ihtiyaçlarınıza kulak vermeniz olabilir.

Mantra meditasyonu işte bu kadar basit! Ancak bu adımları yerine getiremiyor ya da mantranızı tekrar ederken odaklanamıyorsanız da endişelenmeyin. Meditasyon teknikleri düşündüğünüzden çok daha fazla ve herkese uygun bir teknik var.

Önemli olan yola çıkmak, rotanızı başarıyla çizeceğinize dair ise hiçbir şüphemiz yok.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?