Mantra Meditasyonu Ne Demektir, Nasıl Yapılır?

mantra meditasyonu

Öncelikle “Mantra meditasyonu ne demektir?” sorusunu cevaplayarak başlayalım: mantra Sanskritçe şiir ve hece anlamına gelmektedir. Ancak buradaki şiir ve heceden kasıt, doğru şekilde telaffuz edilip tekrarlandığında bireyin sinir sistemi, zihni ve bedenini olumlu etkileyen ve daha yüksek bir bilince ulaşmasını sağlayan ses titreşimleri bütünüdür.

Mantralar birçok dinde ve felsefi düşüncede farklı karşılıklara sahiptir. Örneğin Hindular için “spritüal ses formülü” olan mantra, İslamiyet’te karşılığını zikir olarak bulur. Ancak nihai hedef genelde aynıdır; zihni dinginleştirerek daha yüksek bir bilinç seviyesine ulaşmak.

Mantra Meditasyonu Nedir?

Mantraların tekrarlanması yolu ile yapılan meditasyonlara mantra meditasyonu adı verilir. Bu meditasyonların ana amacı, zihni boşaltmak, konsantrasyonu arttırmak ve zihnin düşünce zincirini kırmaktır. Özellikle meditasyona yeni başlayanlar ve düşüncelerden/ kaygılardan uzaklaşmakta zorlananlar tarafından tercih edilen bir tekniktir.

Mantra meditasyonu ayrıca, zihni yanıltmayı da içerir; meditasyonda mantraların kullanım amacı da budur.

mantra meditasyonu nasil yapilir

Mantralara uzun süreli yoğunlaşma ve tekrarlama sürecinde zihin yanıltılır. Özellikle anlamsız bir kelime etrafında yoğunlaşan zihni kontrol etmek, günlük akıştan kurtarmak kolaylaşır. Bu teknik için kullanılan mantra bir hece olabileceği gibi bir tekerleme, uydurulmuş kelimeler ya da şarkı olabilir.

Ayrıca, mantra meditasyonu ile öğrenilen zihin kontrolü, diğer tekniklere geçişte de esneklik sağlar. 

Mantra Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

Birçok meditasyon merkezi ve deneyimli insanın yeni başlayanlar için mantra meditasyonunu önerdiğini fark etmişsinizdir. Peki, neden özellikle mantra meditasyonu? Mantra meditasyonunu diğerlerinden farklı kılan teknik dışı özellikler nelerdir? Aslında bu soruların cevabı genel olarak mantra tekniğinin faydalarında yatmaktadır: 

  • Mantra meditasyonunun en önemli faydası nöroplastisite sağlamasıdır.

Nöroplastisite aslında zihnin adaptasyon yeteneği olarak açıklanır. Bu yetenek sayesinde insan zihni farklı fiziksel ve biyolojik değişikliklere daha kolay uyum sağlayabilir; dinamik bir değişim içinde olur. Özellikle, sürekli bir akış ve değişim içinde yaşayan büyük şehir insanı için nöroplastisite yadsınamaz bir avantajdır.

Zihnin bu becerisinin körelmesi durumunda ise huzursuzluk, stres ve kaygı bozuklukları kaçınılmaz olabilir. İşte mantra meditasyonu tam olarak bu noktada imdadımıza yetişir; çünkü bilimsel araştırmalar mantra meditasyonlarının nöroplastisiteyi yani zihnin adaptasyon yeteneklerini arttırdığını kanıtlamıştır. 

  • Mantra meditasyonu sinir sisteminde rahatlama sağlar.

Bu durum da bireyin mediatif konuma geçmesini kolaylaştırır. Bu sebeple, eğer meditasyona yeni başladıysanız ve odaklanmak, düşüncelerinizden uzaklaşmak gibi konularda sorun yaşıyorsanız mantra meditasyonu bu konuda büyük bir yardımcıdır.

Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

  • Mantra meditasyonunu grup aktivitesi olarak birliktelik duygusunu geliştirir. Mantra meditasyonu bireysel bir zihin aktivitesi olarak uygulanabileceği gibi toplu pratiklere de uygundur ve uyum arttırıcı özelliği vardır.

Partneriniz ya da yakın arkadaşınızla yapacağınız birçok aktivite aranızdaki uyumu arttırır; ancak konu mantra meditasyonu olduğunda birliktelik duygusu çok daha gelişmiştir; çünkü bilimsel araştırmalar, mantra meditasyonunun bireylerin beyin frekanslarını eşitlediğini kanıtlamıştır.

mantra meditasyonu

Evet, yanlış duymadınız! Hepimizin bildiği gibi her bireyin beyin dalgası birbirinden oldukça farklıdır; ancak birlikte mantra meditasyonu yapan bireylerin, beyin frekansları birbirine giderek yaklaşmaktadır. Böylece birçok meditasyon tekniğinin aksine mantra hem toplu çalışmalara olanak sağlar hem de faydasını daha fazla görürsünüz.

  • Zihin ve düşünce akışı kontrolünde uzmanlaşmayı sağlar.
  • Mantra meditasyonunun çokça tercih edilmesine neden olan diğer bir faydası ise oldukça basit olması ve bireylerin düşünce kontrolünü öğrenme yolunda ciddi yol kat etmesine yardımcı olmasıdır.

Eğer meditasyon yapmayı daha önce denediyseniz, aklınızdan sayısız düşünce ve kaygının peş peşe geçtiğini ve kontrol etmenin çok zor olduğunu fark etmişsinizdir. Ancak, mantra meditasyonunda uzun süre tekrar edilen mantralar sayesinde zihni yanıltmak ve düşünce akışının kontrolünü ele almak çok daha kolaydır. 

Mantra Meditasyonu Nasıl Yapılır?

“Peki ama Mantra meditasyonu nasıl yapılır?” diye bir sorunuz varsa, bu bölümde size kısaca özetlemeye çalıştık. Ancak, mantra meditasyonuna başlamadan önce mutlaka “Adım Adım: Mantra Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz; çünkü bu yazımızda aşağıda özetlenen opsiyonlardan hangisini neden seçmeniz ya da seçmemeniz gerektiğine dair ayrıntılı bilgiyi de elde edebilirsiniz.

  1. Öncelikle mantranıza karar vermelisiniz.

Seçeceğiniz mantra tamamen sizin uydurduğunuz bir kelime olabileceği gibi “Om”, “Om mani padme hum” ya da “So hum” gibi meditasyonda sıkça kullanılan Sanskritçe ifadeler de olabilir. Bilmediğiniz bir dilde konuşmaya çalışmak da mantra olarak kullanılabilecek yöntemlerden olmakla birlikte İslami mantra olarak en çok “Ya Allah” kullanılır. Buradaki tek önemli nokta anlamını tam olarak bilmediğiniz ya da sizi ruhsal anlamda iyileştiren bir kelimeyi/ heceyi seçmek ve ona yoğunlaşmaktır.

mantra meditasyonu nasil yapılır

  1. Mantra olarak seçilen kelime/ hece 20-30 dakika tekrar edilir.

Ancak; eğer meditasyona yeni başladıysanız kendinizi bu kadar uzun süre boyunca bu kelimeyi tekrar etmeye ve ona odaklanmaya zorlamak zorunda değilsiniz. Çok daha kısa sürelerde de zihninizi yanıltmayı başarabilir ve hedeflediğiniz mediatif duruma geçebilirsiniz. Birçok meditasyon tekniğin tersine mantra meditasyonu bu anlamda zamanla zorlaşmaktadır.

  1. Mantraya yeteri kadar odaklandıktan sonra tek yapmanız gereken zihninizi serbest bırakmak.

Tamamen boşalmış ve özgürleşmiş bir zihin ile mediatif durumunuzu korumanız bazen 1-2 dakika sürebileceği gibi, bazen dakikalarca sürebilir. Bu durumda, kendinizi gözlemlemeniz ve gerekiyorsa alarm kurmanız gerekebilir.

İşte bu kadar basit! Artık mantra egzersizi yapmak için gerekli olan tüm bilgiye neredeyse hakimsiniz.

Ancak, belirtmek isteriz ki meditasyon yolculuğu her birey için farklıdır. Hepimizin zihni, bedeni aynı şeylere ihtiyaç duymaz.

Eğer mantra tekniğinin size uygun olmadığını düşünüyorsanız ya da denemenize rağmen başarılı olamadıysanız; meditasyon yöntemleri arasından size daha uygun olan birini seçmeniz ve onun üzerine denemeler yapmanız son derece sağlıklıdır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!
  • Sınav Stresi ve Sınav Stresiyle Baş Etme Yolları