Feng Shui Nedir ve Nasıl Uygulanır?

feng shui nedir

Bazı mekanlara girdiğinizde orada çok huzurlu hissetmenize ve saatlerce çıkmak istememenize rağmen, bazı mekanlarda kendinizi dışarı nasıl atacağınızı şaşıyorsunuz değil mi? Peki, bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? Köklü bir Uzakdoğu felsefesi ise Feng Shui, tam olarak bunun nedenlerini açıklıyor ve huzurlu, mutlu bir yaşam alanı oluşturmanın prensiplerini sunuyor.

Feng Shui Ne Demektir?

Felsefeyi daha iyi anlamak için öncelikle kelimenin kökenine ve anlamına bakalım: Çince’de ‘feng’ rüzgar demektir; ‘shui’ ise su. Feng Shui felsefesine göre rüzgar ve su dünyadaki enerji akışını sağlar; diğer bir deyişle olumlu ve olumsuz enerjilerin dolaşımı rüzgar ve su yoluyla olur.

Feng Shui Felsefesi Nedir?

Çoğu insan ‘Feng Shui nedir?’ sorusuna ‘ev dekorasyonu’ ile bağlantılı cevaplar verir; ancak, bu yaklaşım maalesef doğru değildir. Feng Shui felsefesi tepeden tırnağa bir uyum içinde olmayı hedefler ve Feng Shui ev dekorasyonu bunun yalnızca kısıtlı bir kısmıdır.

feng shui felsefesi

Feng Shui felsefesinde amaç, rüzgar ve su ile dolaşan negatif ve pozitif tüm enerjiler ile uyum içinde olmaktır. Bireyin iç dünyasından, nesnelerin yaşanmışlıklarına, renklere, objelere ve doğadaki maddelere kadar her şeyin bir enerjisi vardır. Uyumu sağlamak için ise bütün bu elementler arasındaki dengeyi kurmak gerekir. Feng Shui ev dekorasyonu ise yalnızca evimizde de bu uyumu yaratabilmek ve huzurlu bir yaşam alanına sahip olmak içindir.

Feng Shui tepeden tırnağa uyum içinde olmayı hedefler.

Feng Shui Nasıl Yapılır?

Her bir maddenin ayrı ayrı özellikleri olsa da hepsini farklı yazılarımızla size tek tek açıklayacağız ve bütünlüklü bir Feng Shui uygulamanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Ama genel hatlarıya Feng Shui nasıl yapılır, sorusunun cevabı:

  • Üzerinizdeki negatif enerjilerden kurtulmalısınız.
  • Evinizde kötü anılara sahip objeler varsa onlardan kurtulmalısınız.
  • Feng Shui enerji akış yönlerini öğrenmelisiniz.
  • Evinizi enerji akışını bloke etmeyecek şekilde düzenlemelisiniz.
  • Hem kıyafetlerinizde hem yaşam alanınızda renk seçimi yaparken renklerin enerjilerine dikkat etmelisiniz.
  • Odalarda bulunması ve bulunmaması gereken nesneleri bilmeli ve yaşam alanlarınızdan negatif enerjiyi uzaklaştırmalısınız.
  • Kullanmadığınız eşyaların enerjiyi çekmesini engellemek için minimalist bir yaşam tarzı benimsemelisiniz.
  • Günlük rutinlerinizi oluşturmalı ve düzensiz yaşamdan kaçınmalısınız.
  • Evinizi insanlar dışında canlılarla da paylaşmalısınız. (Evcil hayvanlar ve bitkiler)

Gelin, serimizim bu ilk yazısında Feng Shui yapmanın ana prensiplerine göz atalım.

feng shui meditasyon

1. Feng Shui Yapmak İçin Rahatlamalısınız.

Evet, Feng Shui yalnızca ev dekorasyonu ile olmaz demiştik; sizin de negatif enerjiden uzak durmanız gerekmektedir. Örneğin, çok stresliyseniz, sağlıksız yaşam alışkanlıklarına sahipseniz ve hayat enerjiniz azalmış hissediyorsanız, evinizde Feng Shui dekorasyonu yapsanız dahi uyumu yakalayamazsınız.

Bu nedenle, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeye ve stresle baş etme yollarını da öğrenmeye özen göstermelisiniz. Bizim önerimiz: Meditasyon. Hem zihninize hem de bedeninize iyi gelecek meditasyon yöntemleri ile günde yalnızca 10 dakikada mutluluğun anahtarını bulabilirsiniz.

Günde yalnızca 10 dk meditasyon yaparak mutluluğun anahtarını bulabilirsiniz.
feng shui ne

2. Hayatınızdaki Fazlalıklardan Kurtulmalısınız.

Çoğu insan bu prensibi de dekorasyonla bağdaştırır; ama hayır! Hayatınızdaki fazlalıkların içinde birçok toksik ilişki de var: size olumsuz davranan, sizi psikolojik olarak yıpratan ve negatif enerjilerini size yükleyen insanlardan kurtulmalısınız. Emin olun, o negatif enerjiden kurtulmanın hafifliğini kısa sürede hissedeceksiniz.

Evinizdeki fazlalık eşyalar da hem sizin üzerinizde yük olur hem de enerji akışını bloke eder. Bu nedenle, minimalist ev dekorasyonuna özen göstermeli ve fazla eşyaların hayatınızdan yer ve enerji çalmasını engellemelisiniz. Ayrıca, sosyal medya hasaplarında her gün ne yaptığını nerelere gittiğini gördüğünüz ama aslında yolda görseniz selamlaşmayacağınız insanlardan da kurtulmalısınız.

feng shui renk

3. Feng Shui Renklerine Dikkat Etmelisiniz.

Feng Shui felsefesine göre renklerin de kendilerine has enerjileri olduğunu anlatmıştık. Ancak, bu yalnızca bazı renkleri kullanıp diğerlerini kullanmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Önemli olan her zaman ‘uyumu’ sağlamak! Bu nedenle de her rengin anlamını-enerjisini bilmeli ve nerede kullanmanız gerektiğine dikkat etmelisiniz.

Örneğin, Feng Shui’e göre kırmızı çok yüksek bir enerji yayarak canlılık ve refah getirirken, mavi rengi daha düşük enerjilidir ama huzur ve sakinlik getirir. O halde, yatak odasında kırmızı kullanıp, salonda mavi kullanmak pek uyumlu olmaz, değil mi?

Karışık geldiğinin farkındayız ama endişelenmeyin; hepsini Feng Shui Felsefesine Göre Renkler yazımızda en pratik şekilde anlattık.

feng shui yönleri

4. Feng Shui Enerji Akışını Bloke Etmemelisiniz.

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi rüzgar ve su her yönden farklı fırsatlar ve enerjiler getiriryor size. O halde siz de pozitif enerjinin önünü kapatmamayı ve enerji akışının uyum içinde evimizde dolaşmasına izin vermeyi başarmalısınız. Aksi halde, Feng Shui’de enerji sıkışması olarak adlandırılan durum yaşanır ve yalnızca bu yönlerinin fırsatlarından yararlanamamakla kalmaz, bir de mutsuz, huzursuz bir yaşam alanında bulabilirsiniz kendinizi.

feng shui yaşam

5. Yaşam Alanınızı Canlılarla Paylaşmalısınız.

Evet, Feng Shui felsefesine göre bir insan hayatına pozitif enerjiyi en çok diğer canlılar taşır; hele ki bizimle toksik ilişkiler kurmayan sevimli dostlarımız. Ancak, tabii ki herkesin yaşam tarzı, hayatını bir evcil hayvanla paylaşmaya uygun değildir. Ancak merak etmeyin; bitkiler de aynı enerjiye sahip! Hatta bazı bitkiler yüksek enerjileri ve getirdikleri fırsatlar nedeniyle, Feng Shui felsefesinin vazgeçilmezlerinden.

Hayatımıza pozitif enerjiyi en çok canlılar taşır; hele ki bizimle toksik ilişkiler kurmayan sevimli dostlarımız.

Başlangıç konumuzu bitirdik bile; işte bu kadar basit! Öğrenmeniz gereken yalnızca birkaç kural var, uygulaması ise size kalmış. Ancak yaşamınıza bu felsefeyi dahil ettiğinizde, yaşayacağınız huzuru ve rahatlama hissini mutlaka bir kez deneyimlemenizi tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!