Minimalizm Nasıl Yapılır? Minimalist Yaşam Tarzı Rehberi

evde minimalizm

Öncelikle Minimalizm Nedir? yazımıza kısaca bir göz atmanızı tavsiye ederiz; çünkü minimalizmin çıkış noktasını, sanattaki yansımalarını ve genel minimalizm felsefesini öğrenmek demek, “Minimalizm nasıl uygulanır?” sorusunun cevabına neredeyse ulaşmak da demektir.

Minimalizmin ne olduğunu kavradıktan sonra minimalist yaşam tarzı için tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları incelemek ve sizin yaşam tarzınıza uygun olanları uygulamaya başlamak!

  • Daha az sahiplik, daha çok anı!

      Öncelikle minimalist felsefenin bu mottosunu benimsemekle işe başlayabiliriz. Günümüz toplumu bizi sürekli satın almaya ve daha fazla tüketmeye itse de aslında asıl mutluluğun deneyimlerimiz ve anılarımızda saklı olduğunu unutmamalıyız. Evet, o elbiseyi çok beğendik ve dolabımızda dursun istiyoruz; çünkü özel bir günde giyebilir ve çok güzel görünebiliriz. Ama o özel gün ne zaman olacak ve bu mutluluk ne kadar sürecek? Peki, ya bir tatilin ya da dostlarımızla gittiğimiz bir konserin, tiyatronun verdiği keyif? Sanırız cevap açık; asıl mutluluğu biriktirdiğimiz anılarda ve deneyimlerde bulacağız, eşyalarda değil!

      minimalist yaşam

      Asıl mutluluğu biriktirdiğimiz anılarda ve deneyimlerde bulacağız; eşyalarda değil.

      • Daha az sahiplik, daha çok özgürlük!

        Bu maddeye Can Yücel’in dizeleri ile başlamak isteriz:

        ...
        Çok eşyan olmayacak mesela evinde.
        Paldır küldür yürüyebileceksin.
        İlle de bir şeyleri sahipleneceksen,
        Çatıların gökyüzüyle birleştiği yerleri sahipleneceksin.
        Gökyüzünü sahipleneceksin,
        Güneşi, ayı, yıldızları...
        Mesela kuzey yıldızı, senin yıldızın olacak.
        "O benim." diyeceksin.
        Mutlaka sana ait olmasını istiyorsan bir şeylerin...
        Mesela gökkuşağı senin olacak.
        İlle de bir şeye ait olacaksan, renklere ait olacaksın.

        Minimalist yaşam tarzının getirdiği özgürlüğü bu dizelerden dahi hissedebiliyoruz değil mi? Evde paldır küldür yürüyebilmek, güneşi ayı sahiplenmek, aniden karar alıp hızlıca bavulunu toplayabilmek ve yeni yolları adımlamaya başlamak ya da yalnızca hafta sonlarımızı bir sürü eşyamızı ya da dolabımızı toparlayarak, temizleyerek geçirmemek… Üstümüzden kalkacak yükü ve hissedeceğimiz hafifliği hayal edin ve hemen başlayın.

        • Minimalist Yaşam Tarzı 1: Yüklerimizden Kurtulalım!

          Nasıl minimalist olunur? sorusunu cevaplamak yerine, direkt işe koyulalım: tek yapmamız gereken evdeki tüm eşyalarımızı bulmak, özellikle de aylardır kullanmadıklarımızı ve aşağıdaki soruları soralım.

          1. Bu eşyayı en son ne zaman kullandım?
          2. Peki, bir daha ne zaman kullanacağım?
          3. Temizliği ya da bakımı için ne kadar zaman harcıyorum?
          4. Buna gerçekten ihtiyacım var mı?
          5. Benim için manevi bir değeri var mı?

          minimalist yatak odası

          Sorularımızın cevaplarına göre o eşyayı bağışlamak, değiş- tokuş pazarlarına gidip daha çok ihtiyacımız olan bir maddeyle değiştirmek (Farklı bir deneyim daha ekleyebiliriz hanemize: değiş-tokuş pazarı ziyareti!) vb. tüm çözüm yollarını deneyebiliriz: Unutmayalım ki amacımız yüklerimizden kurtulmak.

          • Minimalist Yaşam Tarzı 2: Dolap Temizliği

            Bir gün bana olur ya da özel bir günde giyerim, diye beklettiğimiz bütün o kıyafetler… Ya da çok güzel olduğu için aldığımız ama asla kombinleyemediğimiz ayakkabılar, kemerler… Hepsi ama hepsi hayatımızdan zaman çalıyor ve biz dolabımızı temizlemediğimiz sürece de çalmaya devam edecek.

            Bugün kendimize bir iyilik yapalım ve bu zaman aşırıcıların hepsinden kurtulalım. Temiz durumda olanları ayırıp daha çok ihtiyacı olan birine verelim ya da değiş tokuş deneyimimiz için kullanalım. Böylece, hem sabahları “Ne giyeyim?” derdinden kurtulup her şeyle kombinlenebilen o müthiş parçaları keşfedelim hem de dayanışma kültürünün getirdiği mutluluğu kucaklayalım.

            Yalnızca eşyalarımız değil, mutluluklarımız da paylaştıkça çoğalır

            • Minimalist Yaşam Tarzı 3: Alışveriş Listesi

            Evet, yanlış duymadınız: annelerimiz babalarımızın bu değerli alışkanlığını yeniden edinelim. Alışveriş listesi ile yola çıkmak yalnızca ihtiyacımız olmayanları tüketmemizi engellemez, aynı zamanda alışveriş ve planlama için ayırdığımız zamanı da yarı yarıya indirir.

            Her hafta başında o haftanın yemek planını yapar ve eksik listesiyle alışverişe çıkarsak hem dolapta bozulan gıdalarla uğraşmayız hem de “Ne yemek yapsam?” sorusu için harcadığımız zamandan tasarruf ederiz.

            minimalist alışveriş

            Kıyafet alışverişlerimizde de her sezon başında eksiklerimizi belirleyebilir ve sezon öncesi bu eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Böylece her mevsim geçişinde uygulamalarda kıyafet arama, markaların yeni sezon ürünlerine göz atma gibi zaman aşırıcılardan kurtulabiliriz.

            Bu karar hem zamanımıza hem de bütçemize faydalı olacak, emin olabilirsiniz.

            • Minimalist Yaşam Tarzı 4: Dayanışma ve Değiş Tokuş Kültürü

              Olmazsa olmazlarımızdan biri de dayanışma kültürü olmalı. Evet, o elbiseyi çok beğendik ve doğum günümüzde giymek istedik; ama sonrasında aylarca dolabımızda beklemesine gerek var mı? Daha çok ihtiyacı olan birine vermek, bir arkadaşımız ile paylaşmanın vereceği mutluluğu düşünelim bir de?

              Ya da daha önce hiç katılmadığımız değiş-tokuş etkinliklerinde elde edeceğimiz yeni deneyimleri ve anıları? Belki de bu etkinlikler tam bize göredir ama henüz farkında bile değilizdir; denemeye değer değil mi?

              • Minimalist Yaşam Tarzı 5: Sosyal Medya Temizliği

                Gün boyu yıllardır görmediğimiz insanların hayatları hakkında bildirimler alıyor, gittikleri gezdikleri yerlere, yediklerine içtiklerine maruz kalıyoruz ve farkında bile olmadan bu ayrıntılar ile saatlerimizi heba ediyoruz. Halbuki buna ihtiyacımız var mı? Aynı vakti günlük 10 dk’lık meditasyonlar yaparak, merak ettiğimiz bir yemeğin tarifini deneyerek ya da kendimizi geliştirmek istediğimiz bir alanda kurs alarak harcayamaz mıyız? Kesinlikte “Evet”.

                minimalist nasıl

                O zaman sosyal medya şirketlerine değil, kendimize yatırım yapma zamanımız geldi.

                • Minimalist Yaşam Tarzı: Bildirimlere Son

                  Telefonlarımızdan, bilgisayarımızdan gelen sonsuz bildirimlerden de arındık mı tamamdır! Sosyal medya bildirimleri olmadan, bize işlerimizi hatırlatan mailler olmadan yatağa girmek; yalnızca kendimize odaklanmak ya da sakin bir uyku meditasyonu ile uykuya dalmak… Hayal gibi değil mi, ama değil ve değişim bizim ellerimizde.

                  Kaç yaşında olursak olalım gece yatağımıza girdiğimizde yalnızca sessizliğe, huzurlu bir uyku meditasyonuna ya da mutlu bir masala ihtiyacımız var; sürekli bizi bölen bildirimlere değil. Sabah rutinimizde ise rahatlatıcı bir doğa sesi ile uyanmak, sağlıklı bir kahvaltı ya da sabah meditasyonu… Saatler sonra ilgilenmemiz gereken işlerle ya da o an aklımızda bile olmayan içeriklerle ilgili bildirimlere değil.

                  Bildirimlerimize son verelim ve hayatımızda kendimize daha fazla yer açalım. Unutmayın değişim yalnızca bizim elimizde!

                  Son olarak yalnızca kendinizle çıktığınız bu yolculukta size eşlik etmesi için Meditasyon Çeşitleri Rehberi‘mizi de önermek isteriz ki günde yalnızca 10 dk ile yolunuz farkındalık ve huzur ile aydınlanabilsin.

                  Sıkça Sorulan Sorular

                  Minimalizm nasıl uygulanır?

                  Minimalist yaşam tarzını uygulamak için yalnızca aşağıda sıralanan basit adımları hayatınıza adapte etmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında minimalizmin hafifliği zaten sizi sarmalayacak ve yeni huzurlu hayatınız için kendiniz adımlar atmaya başlayacaksınız.

                  Minimalist yaşam tarzı ne demektir?

                  Sadeliğin ve niceliktense niteliğin ön planda tutulduğu yaşam tarzına minimalizm adı verilir; yani daha az sahiplik ve daha çok anı, özgürlük olarak özetlenebilecek bir yaşam tarzı ve estetik anlayıştır.

                  Minimalist ev dekorasyonu nedir?

                  Ev dekorasyonunda minimalizm ihtiyaç olmayan eşyaların evde bulundurulmaması ve daha az eşya ile daha kullanışlı bir ev ortamı yaratmayı hedeflemektir. Kullanılmayan eşyaları başkalarına armağan etmek ve daha kaliteli ama daha az eşya ile evimizi dizayn etmek, minimalist ev dekorasyonunun olmazsa olmazıdır.

                  İlginizi Çekebilecek İçerikler

                  Hepsini Gör
                  • uykuya dalamama nedenleri

                    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

                    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
                  • uyku sesleri

                    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

                    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
                  • verimli uyku saatleri

                    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

                  • kaliteli uyku icin

                    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

                    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!