Hamilelikte Alkol Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gebelikte alkol

Hamilelik süreciniz başladı ya da bebek yapmayı düşünüyorsunuz; ama alkol tüketimi konusunda kaygılarınız mı var? Öncelikle çok haklısınız; çünkü hamilelikte alkol tüketimi konusunda birçok kafa karışıklığı ve yanlış bilgi bulunmakta. Peki, bebeğin anne karnındaki gelişimini kötü etkilememek için hamilelikte ne kadar alkol tüketmek gerekir? 

Gelin gebelikte alkol tüketimine bilimsel veriler ve araştırmalar üzerinden bir kez de birlikte bakalım.

Hamilelikte Alkol Tüketilebilir Mi?

Uzmanlar bu soruya direkt olarak "Hayır!" derler; ancak çevremizdeki hamileyken alkol tüketenler az tükettikleri için bebeklerine zarar gelmediğini de söylerler. Peki, doğru olan hangisi?

Aslında ikisi de!

  • Gebelikte alkol tüketiminin yasaklanma sebebi, bebeğe zarar vermeyecek sınırın bilinmiyor oluşudur; çünkü her insanın alkolü metabolize ederek yıkma hızı birbirinden farklıdır.
  • Yani bazı anneler için haftada 1-2 kadeh şarap bebeğe zarar vermezken, diğer annenin alkol yıkım hızından dolayı bebekte alkole dayalı hastalıklar görülebilir.
  • Bu nedenle, gebelikte tüketilmesi gereken alkol miktarını belirlemek mümkün değildir ve her anne için oran farklı olabilir.

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için hamilelikte alkolü tamamen bırakmak ya da yalnızca özel günlerler sınırlandırmak, en doğru yaklaşım olacaktır.

Hamilelikte Ne Kadar Alkol Tüketilebilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi en sağlıklı olan gebelikte hiç alkol tüketmemektir. Ancak özel günlerde alkol tüketmeniz gerekebilir ve bu sorunun cevabı sizin için önemli olabilir.

Bu sebeple, bilimsel araştırmalara göre hamilelikte tüketilebilecek alkol miktarına gelin birlikte göz atalım:

  • Bebekte sinir sistemi sorunları ortaya çıkmaması için 1-8 adet alkol sınırını geçmemek gerekir; bu rakam 12 gram alkol içeren içkiler için geçerlidir.
  • Ancak maalesef alkolün bebekler üzerindeki etkileri sinir sistemi sorunlarıyla sınırlı değildir.
  • Bu sebeple, 1-8 adet alkol tüketmek güvenlidir cümlesi gerçeği yansıtmaz. Güvenli değildir; yalnızca sinir sistemi gelişimi açısından güvenlidir.
  • Bebeğinizi alkolün olumsuz etkilerinden tamamen korumak için aşmamanız gereken alkol sınırı ise 16 gram'dır.
  • Yani içinde 8 gram alkol bulunan bir içkiden 2 adet. Bu sınırı geçmediğiniz sürece nadiren ya da yalnızca özel günlerde olmak üzere alkol kullanımı bebeğinizin sağlığınızı olumsuz etkilemez.

Danimarkalı bilim insanlarının konu hakkında yürüttüğü bir deneye ve ayrıntılarına BBC Türkçe üzerinden de ulaşabilirsiniz.

hamilelikte ne kadar alkol

Hamilelikte Alkol Tüketmenin Bebeklere Zararları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hamilelikte ne kadar alkol tüketmek zararlı ne kadarı zararsız bilinmemektedir ve bu nedenle alkol yasak kabul edilmekte ve risk en aza indirilmektedir. Peki ya gebelikte alkol tüketilirse?

İşte gebelikte alkol tüketiminin bebeklere zararları:

Bebeğinizin özellikle 5 yaşından sonra DEHB mağduru olması hamilelikte alkol tüketmenizin bir sonucu olabilir; ancak belirtmek isteriz ki DEHB oldukça yaygın bir farklılıktır ve belki de alkolün bebeğinizde bırakacağı en zararsız etkidir.

  • Zeka geriliği ve öğrenme güçlüğü
  • Konuşma bozuklukları

Gebelikte alkol ve sigara tüketimi bebeğin dil gelişimi evrelerini geç tamamlamasına ya da hiç konuşamamasına da neden olabilir.

  • Organ yetmezlikleri

Alkolün emilimi ağızda başlar ve kana karışır; kana karışan alkol ise hızla plesantadan geçerek bebeğe de ulaşır. Teratojen bir madde olan alkol bebekte çok hızlı toksik etkilere neden olur ve organ gelişimini olumsuz etkiler.

  • Kemik ve kıkırdak hücrelerinde ölüm

Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerin yüzlerinde gelişen anomalilerin nedenlerinden biri de budur. Alkol daha tam gelişmemiş olan vücutta hızla hücre ölümüne neden olur ve yüz anomalilerinden farklı bedensel engellere kadar birçok farklılığa neden olur.

  • Fetal Alkol Sendromu (FAS / FASD)

Genetik olmayan motor bozuklukların ve yüz, kalp anomalilerinin en büyük sorumlusu FAS'tır. Ayrıca, bebeklerde koordinasyon bozukluklarına da neden olur ve yetişkinlikte motor becirelerde ciddi geriliklere yol açabilir. 

Araştırmalar göstermektedir ki düzenli alkol kullanan annelerin bebeklerinde FAS görülme olasılığı hiç alkol kullanmayanlara göre %65 daha fazladır. Yalnızca hamileliğin erken dönemlerinde alkol kullanıldı ise rakam %12'dir.

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere hamilelikte alkol kullanan annelerin bebeklerinde herhangi bir olumsuz etki görülmemesi, sizde de durumun aynı olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle, en sağlıklı olan gebe kalmaya karar verir vermez alkolü bırakmaktır. 

Dilerseniz Hamilelikte Tüketilmemesi Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamileliğin ilk haftalarında alkol tüketimi zararlı mı?

Gebeliğin ilk haftalarında alkol tüketen annelerin bebeklerinde Fetal Alkol Sendromu görülme olasılığı, hiç alkol almayan annelere kıyasla %12 daha fazladır. Yani 'Evet'; hamileliğin ilk dönemlerinde içki içmek de bebekler için zararlıdır.

Hamilelikte ne kadar alkol tüketilebilir?

Alkolün emilim hızı her bireyde farklı olduğu için ne kadar alkolün bebeğe zarar vermeyeceğini bilmek imkansızdır. Bu nedenle, riski azaltmak için gebelikte hiç alkol tüketilmemesi gerekir. 

Emzirme döneminde alkol tüketilebilir mi?

Hayır. Alkol emilimi çok hızlı gerçekleşen bir toksik maddedir ve anne sütüyle bebeğe geçmesi mümkündür. Ancak emzirme döneminde alkol tüketmeniz gerekirse en az 24 saat bebeğinizi emzirmeyerek önlem alabilirsiniz; bu süreçte sütünüzü sağıp atmanız gerekir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik