Bebeğin Saçını Kazıtmak Saçı Gürleştirir Mi?

bebek saci kazitmak

Bebeklerin saçını kazıtmanın daha hızlı uzamasını ve gürleşmesini sağladığı yönünde bir inanış vardır. Bu nedenle de ebeveynler 'Bebeklerin saçı ne zaman kesilir?', 'Bebek saçı ne zaman kazıtılmalı?' gibi soruları sıklıkla sorarlar. Peki, bu inanış aslında doğru mu? Gelin bebeklerin ilk saç kesimine ve kazıtmanın gürleştirip gürleştirmediğine birlikte bakalım.

Bebeklerin Saçını Kazıtmak Doğru Mu?

Doğru soru kesinlikle bu olmalı ve cevabı: '

  • Hayır!' Sanılanın aksine bebeklerin saçını kazıtmak da kestirmek de doğru değildir.
  • Özellikle kış aylarında doğan bebekler için ilk 6 ay bebeğin saçını kazıtmak da kestirmek de doğru değil.
  • İlk 6 ay boyunca bebekler vücut ısılarını dengelemekte zorlandıkları için, saçlarını kazıtmak ya da kestirmek daha fazla ısı kaybına neden olabilir.

Saç Kazıtmak Saçın Gürleşmesini Sağlar Mı?

Bebeklerin saçını kazıtmanın yanlış bir karar olduğuna yukarıda değindik. Ancak yine de kazıyınca gürleşir mi, diye merak edenler için açıklayalım;

  • Hayır! Bebeğin saçını kazıtmak saçların daha erken çıkmasını sağlar ama gürleştirmez.
  • Daha erken uzaması ise aslında bir yanılgıdır; çünkü bebekler ilk doğduklarında saç folikülleri henüz uyarılmamıştır ve bu nedenle 4-6 ay kadar bir süre saçları uzamayabilir. Bebeğin saçlarını kazıtmak ise folikülleri uyaracağı için bu süreyi öne çekebilir. İkinci, üçüncü kez bebeğin saçını kazıtmak ise maalesef hiçbir değişikliğe neden olmayacaktır.
  • Bebeklerin saçı kazınınca daha gür çıktığı algısının nedeni ise vücuttaki diğer kıllarda olduğu gibi saçta da yeni çıkan saçların daha koyu renk çıkmasıdır.
  • Daha koyu renk olan saçlar ister istemez daha gürmüş yanılgısını da beraberinde getirir. Halbuki saçı kazıtılan bebeğin ne saçlarının gürlüğünde bir değişiklik olmaz.

Peki bebeğin saçını kazıtmak gürleştirmiyorsa, bebeğin saçının gürleşmesi için ne yapabiliriz?

kazitilan bebek saci

Bebeklerin Saçları Nasıl Gürleşir?

Öncelikle bebeğinizin saçını gürleştirmek için kesinlikle doğal ve sağlıklı yöntemler denemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bebeğinizin saçını gürleştirmek için sürdüğünüz bir bitki ya da kürün bebeğinize alerji yapma ihtimali her zaman geçerli. O yüzden, öncelikle 'Bebeğimin saçı neden seyrek çıkıyor?' sorusuna yanıt bulmalı sonrasında da soruna yönelik doğal ve sağlıklı yöntemleri denemelisiniz.

Bebek Saçları Neden Seyrek Olur?

  • Eğer bebeğiniz 0-6 aylıksa saçlarının seyrek olması çok normaldir çünkü henüz saç folikülleri uyarılmamıştır.
  • Yaklaşık 4. aydan itibaren ise bebek saçı denilen saçlar dökülecek ve yerine daha gür saçlar gelecektir. Bu nedenle, henüz endişelenmenize gerek yok.
  • 6 aylık bebeklerde seyrek saçın en yaygın nedeni demir ya da vitamin eksikliğidir. Ek gıdaya geçiş dönemi olarak adlandırılan bu dönemde bebeklerde demir ve vitamin eksikliği hem çok yaygındır hem de  saç seyrekliğine ve güçsüzlüğüne neden olur.
  • Bir diğer önemli neden ise genetik faktörlerdir. Eğer bebeğinizin kan değerlerinde eksiklik yoksa ve bir deri hastalığına sahip değilse bebeğinizin saçları genetik nedenlerle belli bir yaşa kadar seyrek olabilir. 

bebek saaci gurlesmesi icin

Bebek Saçlarını Gürleştirmek İçin Yöntemler

Öncelikle 6. aydan önce endişelenmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sonrasında ise;

  • Öncelikle bebeğinize kan testi yaptırmalısıanız ki demir ya da vitamin eksiği olup olmadığından emin olun. Demir ve vitamin eksikliğine bağlı seyrek bebek saçları yalnızca beslenme tablosundaki değişiklikler ile çözülebilir.
  • Doktorunuza danışarak vitamin takviyeleri almaya da başlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ek gıdalarını iştahla yese bile anne sütü yerine kullandığınız mama bebeğinizin ihtiyaçlarına yönelik olmayabilir. Bebek Mamaları Karşılaştırması yazımıza göz atarak, bebeğinizin ayına ve ihtiyaçlarına uygun bir mamaya geçmeyi düşünebilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz 1 yaşından büyükse ve hâlâ seyrek bebek saçları varsa, dermatoloğa danışmalı ve bebeğinizin bir deri hastalığı olup olmadığına emin olmalısınız.
  • Eğer bebeğinizi 2 günden daha sık aralıklarla yıkıyorsanız, bu aralıkları uzatmayı ya da en azından şampuanı 2-3 günde bir kullanmayı düşünebilirsiniz. Bebek şampuanları her ne kadar bebeğinizin hassas cildine göre üretilse de sık kullanıldığında kuruluğa neden olur. Hele ki bebeğinizin de kuru bir cildi varsa sonuç seyrek ve cansız saçlar olabilir. 
  • Bebeğinizin saçının gürleşmesi için badem yağı ya da aleo vera gibi ürünler kullanmamalısınız. Bazı bireylerin bu ürünlere alerjisi vardır ve alerjik reaksiyonlar bebeklikte tehlikeli olabilir.
  • Bebeklerin saçını kazıtmak her ne kadar saçı gürleştirmese de saç rengini koyulaştıracağı için daha gür bir görünüme neden olur. Eğer bebeğiniz 1 yaşından büyükse bu yöntemi de deneyerek bir göz yanılması yaratabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerin saçını kazıtmak saç rengini değiştirir mi?

Evet, bebeğinizin saçını kazıttığınızda yeni saçları daha koyu renk çıkar. Bu da kazıtılan saçların daha gür gibi gözükmesine neden olabilir.

Bebeklerin saçı kazıtılmalı mı?

Hayır. Bebeklerin saçını kazıtmak, saçın daha gür olmasını ya da hızlı çıkmasını sağlamaz. Yalnızca yeni çıkan saçları daha koyu olduğu için daha gür gibi gözükür; aslında gürlüğü aynıdır.

Bebeklerin saçını kazıtmak zararlı mı?

0-6 aylık bebekler için saç kazıtmak zararlıdır. Bebekler ilk 6 boyunca vücıt ısılarını dengelemekte zorlanırlar ve kazınan saçlar da ısı kaybını daha çok arttırır. Bu nedenle, eğer bebeğinizin saçını kazıtmayı düşünüyorsanız en az 6 aylık olmasını beklemelisiniz.

Bebeklerin saçını kazıtmanın faydaları nelerdir?

Bebeğinizin saçını kazıtmanın tek faydası saçlarının daha koyu renk ve zamanından önce çıkmasını sağlamaktır. Ancak, saç kazıtmak bebeğin saçını gürleştirmez. 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating