Bebeğim Uyumuyor, Ne Yapabilirim?
Bir bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Sizler için bebeklerin uyumama nedenlerinden ve çözüm önerilerinden bir derleme gerçekleştirdik.
Yaşadığınız durumların bazıları tüm bebekler tarafından yaşanan bir durum olabilir. Bazen de biri için işe yarayan diğeri için işe yaramayabilir. Örneğin kolik bebeklerde uyku sorunlarının çözümü için farklı yollar denemek gerekebilir. Bizim önerimiz durumunuza uygun çözümü seçerek bir hafta deneme yapmanız olacaktır. Eğer işe yaramazsa, bir başka öneriyi deneyebilirsiniz. İşinize yarayan bir çözüm bulacağınıza eminiz.
Bebeklerde Uyku Problemleri ve Çözüm Önerileri
1) Bebeğim sürekli emmek istiyor, uyumuyor!
Anneye yakın olmak istiyor olabilir.
Bu şikayetin sebeplerinin başında anneye yakın olma güdüsü geliyor. Bu davranışın altında kendini anne karnındaki ortama yakın hissetme ve anne sıcaklığına yakın olma ihtiyaçları yatıyor olabilir. Bu durumu ayırt etmek için bebeğinizi bu bakış açısıyla gözlemleyebilirsiniz.
Bebeğinize anne karnındaki ambiyans seslerini taklit eden bir uyku arkadaşı hediye ederseniz, çok daha kolay sakinleştiğini ve uykuya daldığını görebilirsiniz. Anne karnı ambiyansını replike eden beyaz gürültü sesleri, özellikle yenidoğan uyku sorunları için birebirdir.
Anne sütü bebeğe yeterli gelmiyor olabilir.
Bebeğinizin emzirme süresi 10 dakikadan kısa sürüyorsa memedeki sütü iyi boşaltamıyor olabilir. Bu durum sütünüzün yetersiz gelmesine ve bebeğinizin sürekli emmek istemesine ortam hazırlayabilir. Emzirmeden önce memeden gelen sütün miktarını kontrol edebilir olası yetersizlik durumunun önüne geçebilirsiniz.
Bebeklerde Meme Reddi yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Gaz sancısı olabilir.
Bebekler süt emerken hava yuttukları için midelerinde gaz birikir. Bu gaz bir süre sonra eğer çıkartılmaz ise bebekte sancı yapmaya başlar. Herhangi bir rahatsızlığında olduğu gibi gaz sancısında da bebeğinizin kendini en güvende hissettiği yer olarak annesinin kucağında olmak isteyebilir. Anne kucağında olmak emme güdüsünü tetikleyerek, emmek isteyebilir.
2) Bebeğim beşiğinde uyumuyor!
İlk aylardan itibaren bebeğin uyku düzenini oluşturmak ebeveynlerin hayatını da oldukça kolaylaştırır. Odasında uyutulan bebek ağladığı zaman yanına sakince giderek kucağınıza almadan yatağının yanında ninni, pışpışlama ve okşama ile bebeğinizi sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Ağlama sensörü özellikli uyku arkadaşı edinebilirsiniz.
Bir başka yol ise bebek taklit etmeyi öğrenecek kadar büyüdüğünde, bebeğin yanındayken arka arkaya derin sesli nefes alarak bebeğinizin sizi taklit etmesini sağlayabilir böylece ona bir tür rahatlama egzersizi yaptırarak rahat uykuya geçmesini destekleyebilirsiniz.
Pusetinde uyumayan bebekler ise dış dünyaya oryantasyon sürecinde desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bu tarz durumlarda anne karnı ortamına benzer ortamı sağlayan beyaz gürültü sesleri çıkaran uyku arkadaşı edinerek bebeğinizin dış dünyaya uyum sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz.
Ayrıca, eğer bebeğiniz 3 aylıktan büyükse uzmanlar tarafından ısrarla tavsiye edilen uyku eğitimi yoluna da başvurabilirsiniz. Böylece bebeğiniz zamanla kendi kendine uyumayı öğrenebilir.
3) Bebeğim gece & gündüz farkını anlamıyor, uyumuyor!
Yenidoğan bebeklerde ilk günlerde dış dünyaya adaptasyon sürecinde olacağı için uyku düzenine müdahale edemeyiz fakat ikinci haftadan sonra bebeğinize gece ve gündüzü ayırt etmesini öğretebilirsiniz.
Gündüzleri uyanık olduğu zamanlarda dış ortam seslerinin (telefon, müzik, tv vb) olduğu aydınlık bir ortamda bulunmasını sağlayarak uyku ile uyanıklık arasındaki farkı anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Uyku saati dışında beslenme sonrası uyuklamaya başlayan bebeğinizi uyanık tutmaya çalışmanız rutini öğrenmesini destekleyebilir.
Geceleri ise dış ortam sesleri, ışığın ve oyun gibi aktivitelerin azalması gece olduğunda uyku zamanının geldiğini anlamasını yardımcı olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebekler neden uyumaz?
Karnı acıkan, ayrılık korkusu yaşayan, diş çıkarma döneminde olan ya da gaz sancısı yaşayan bebekler uyku sorunları yaşayabilirler.
Bebeklerin uyku düzeni neden bozulur?
Bebekler diş çıkarma dönemi, katı gıdaya geçiş dönemi ya da 4. ayda uyku gerilemesi yaşayabilirler ve bu durum, uyku düzenlerinin bozulmasına neden olur.
Bebeğim neden sürekli uyanıyor?
Bebeğinizin karnı toksa ve gaz sancısı çekmiyorsa, uyanma sebebi dış ortam sesleri olabilir. Arka plan seslerinin bloke etmesi için beyaz gürültüden yararlanabilirsiniz.