Babalık İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

babalık izni

Babalık izni ya da diğer adıyla baba doğum izni, tıpkı annelik izni gibi bebek bekleyen ebeveynlerin kullanabildiği bir izindir ve 4857 sayılı iş kanunca belirlenmiştir. Ancak babalık izninin süresi ve hakkın başlama süresi annelik izninden oldukça farklıdır. Peki, babalık izni kaç gündür? SGK babalık izni ve Emekli Sandığı babalık izni farkları nelerdir? Evlat edinen baba da babalık izni kullanabilir mi? Babalık izni hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Babalık İzni Kaç Gündür?

Babalık izni süresi 5-10 gün arasında değişmektedir çünkü 2019 yılındaki düzenlemeyle birlikte Emekli Sandığı ve SGK’lı çalışanlar arasında babalık izni farklı kurallara tabi kılınmıştır ve uzunlukları farklıdır.

Emekli Sandığı Babalık İzni

Emekli Sandığı’na bağlı olan çalışanlar babalık izni için, 657 sayılı devlet memuru kanununa tabidir ve doğum sonrasında mazeret izninden faydalanabilirler.

Emekli Sandığı’na bağlı çalışan babalar, mazeret izni kapsamı altında 10 günlük babalık izni kullanabilirler.

Bu 10 günlük izin süresince çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz.

SGK Babalık İzni

SGK’ya bağlı olan çalışanlar babalık izni için, 4857 sayılı iş kanununa tabidir ve doğum sonrasında 5 günlük babalık izni hakkına sahiptir.

Bu sebeple “Özel sektörde babalık izni kaç gündür?” sorusunun cevabı da 5 gündür ve taşeron işçiler için de aynı durum geçerlidir.

SGK babalık iznini kullanmanız maaşınızda herhangi bir kesintiye neden olmaz.

Eğer 4B doğum izni kurallarının esas alındığı sözleşmeli personellerdenseniz, babalık izni süreniz 2 gün olarak belirlenmiştir. Sözleşmeli çalışanların babalık izni de diğer izinlerde olduğu gibi maaşlarından kesilmez.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalık izni ile annelik izni arasındaki önemli farklardan biri de iznin başlangıç zamanıdır; çünkü babalık izni ancak doğumdan sonra kullanılabilir ve izni kullanma hakkınız bebeğinizin doğumu ile başlar.

Babalık İzni İçin Nasıl Başvurulur?

Babalık izni hakkınızdan yararlanmak için çalıştığınız kuruma babalık izni dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Aşağıda örneğini de bulabileceğiniz babalık izni dilekçesinde, annenin planlanan doğum tarihi ve babanın kimlik bilgileri bulunmalıdır. Ancak işveren kurumun ek bir belge isteyip istemediğini önceden teyit etmeniz süreci kısaltmanızı sağlayabilir.

Evlat Edinince Babalık İzni Kullanılabilir mi?

Evlat edinme halinde kullanılan izin yasada babalık izni olarak geçmese de bu sorunun cevabı “Evet”tir; yani evlat edindiğinizde izin kullanabilirsiniz ama aşağıda sıraladığımız kurallar çerçevesinde.

  • Evlat edindiğinizde babalık izni kullanabilmeniz için, bebeğin yaşının 3’ten küçük olması gerekmektedir.
  • Evlat edinme durumunda hak kazanılan izni anne ve baba aynı anda kullanılamaz; eşlerden yalnızca biri bu izni kullanabilir.
  • 3 yaşından küçük bebeği evlat edinen anne ya da babadan biri, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı ve 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından yararlanabilir.
  • Evlat edinme durumunda geçerli olan izinler, bebeğin aileye teslim edildiği tarihten itibaren kullanılabilir.

Babalık İzni Dilekçesi Örneği

Babalık izni almak için kurumunuza vermeniz gereken dilekçe bu şekilde düzenlenmelidir. Eğer memur değilseniz, dilekçedeki kanunu 4857 sayılı iş kanunu olarak değiştirmeyi ve 10 gün yerine 5 günlük izin yazmayı lütfen unutmayınız.

babalık izni dilekçesi

Eğer babaya verilen doğum izni hakkında verdiğimiz bilgiler sizin için faydalı oldu ise annelik izni hakkında hazırladığımız rehbere de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Memurlar için babalık izni kaç gündür?

Memurlar için babalık izni 10 gündür.

Sözleşmeli çalışanlar için babalık izni kaç gündür?

Sözleşmeli çalışanlar için babalık izni 2 gündür.

Babalık izni için nereye başvurulur?

Babalık izni almak için işveren kurumunuza, babalık izni dilekçesi vermeniz gerekmektedir.

Babalık izni kaç gündür?

Babalık izni her iş grubuna göre değişse de 5-10 gün arasıdır. 

Babalık izninde maaş kesintisi olur mu?

Hangi iş kolundan olursanız olun babalık izniniz süresince maaşınızdan bir kesinti yapılamaz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik