6-12 Ay Bebekler İçin Oyuncak Önerileri

6 12 ay bebek oyuncakları

 

Bebeklerin ilk 1 yıllık dönemleri zihinsel, duygusal ve bedensel gelişimleri için çok önemli bir süreçtir. Bu süreçte, bebek gelişimini destekleyen bebek oyuncaklarını bilmek ve tercih etmek de en az o kadar önemlidir. Peki, 0-1 yaş bebekler için hangi oyuncaklar tercih edilmelidir ve bu oyuncaklar bebeklerin hangi yönden gelişmesine katkı sağlar? 6-12 ay bebek oyuncakları hakkında tüm merak ettiklerinizin cevapları bu yazımızda.

6-9 Ay Bebek Oyuncakları

6-9 bebek oyuncaklarını 6 ay ve 7-8 ay olarak bölmek gerekir; çünkü 6. ay bebekler için ciddi bir dönüm noktasıdır. Bebeklerin hem fiziksel hem de bilişsel gelişimi için önemli adımların atıldığı bu ayda oyuncakların özellikleri de ayrıştırılmalı ve özenle seçilmelidir.

  • 6 ay bebek oyuncakları:

6 aylık bebek gelişimi konusunda bir dönüm noktası olarak görülür; çünkü bu ayda bebekler desteksiz oturmaya başlarlar ve yürümeye giden yoldaki ilk başarıların da temeli atalır. Bu sebeple, 6. ayda fiziksel gelişim çok önemlidir ve mutlaka oyuncaklar tarafından desteklenmelidir.

  • Yumuşak toplar -  Bebeğinizin kavrayabileceği büyüklükte olan bu toplar, ince motor gelişimini desteklemek için çok önemlidir. Topu birbirinize atıp tutma, elden ele geçirerek inceleme gibi aktivitelere bebeğinizi yönlendirmeyi unutmayın.
  • Konuşan oyuncaklar - Miniğiniz artık çevresindeki belirli nesnelerin adlarını öğrenmeye başladığı ve sesleri tanımlayabildiği için, bu oyuncaklar bebeğinizin konuşma becerilerini destekleyecektir.
  • Şekil ayırıcı ahşap bloklar - Bebeklerin nesneleri şekillerine göre belirli deliklerden geçirmeleri üzerine kurulu olan bu ahşap setler ise zihinsel gelişimi ve kompleks düşünme becerisini destekler.

 

  • 7-8 ay bebek oyuncakları:

7 ve 8 aylık bebek gelişiminde en öne çıkan konu kompleks düşünme ve çözüm üretme konusundaki yapıtaşlarıdır. Bu dönemde bebekler önlerine koyulan oyuncakları yalnızca incelemekle kalmaz, oyuncakla oynamak için gerekli olan adımları da ebeveynlerinden görerek öğrenir ve kompleks düşünme yoluyla tekrar etmeye çalışırlar.

  • Üst üste dizilen ahşap bloklar - Bebeğinizin üst üste dizmesi temeline dayalı bu oyuncaklar, bebeğinizin somut nesneler arasındaki büyüklük küçüklük ilişkisi ve neden-sonuç bağını çözmesine yardımcı olur.
  • Sesli/ düğmeli oyuncaklar - Bebeğiniz işitsel beceriler konusunda altın günlerini yaşıyor. Bebek davulları, küçük piyano ya da ritim oyuncakları, bebeğinizin geleceğin sanatçısı olma yolundaki ilk adımları olacaktır.
  • 6+ ay yapbozlar - Henüz yapboz için çok erken diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü bebeğinizin neden-sonuç ilişkilerini çözme konusundaki becerileri giderek gelişiyor. Yaşına uygun yapbozlar sayesinde küçük dâhinin gelişimini desteklemeyi ihmal etmemelisiniz.

6 12 ay bebek oyuncakları

 

  • 9-10-11 aylık bebek oyuncakları:

9-10 aylık dönemde bebekler hâlâ oturma evresinde olsa da hem kaba hem de ince motor becerileri hızla gelişmeye devam etmektedir ve minikler oturdukları yerden çevrelerindeki nesnelere uzanmaya, yeni oyuncakları kurcalamaya devam ederler. Bu sebeple, ne kadar ilgisini çekecek oyuncağı bir araya getirirseniz, bebeğinizin ilk yaşına giden yoldaki adımlarını o kadar sağlamlaştırırsınız.

  • En sevdiği oyuncak - Bu dönemde bebeğinizin kendisi için bir oyuncak seçmesine izin vermenizi tavsiye ederiz. Seçilen gözde oyuncakla her zaman oynamasına ise izin vermemeli, bu oyuncağı yürüme ve emekleme alıştırmaları için saklamalısınız. Oyuncağı ulaşamayacağı bir yere koymak emeklemesini ve kaba motor becerilerini geliştirmesini sağlayacaktır. Ayrıca, yürümeye bu kadar az zaman kalmışken karın ve sırt kaslarını da geliştirebilir.
  • Bebek kitapları - Bol resimli bebek kitapları bu dönemde bebeğinizin çok dikkatini çekecektir; çünkü artık miniğiniz daha fazla rengi ayırt edebiliyor ve renkli nesnelere olan ilgisi yenidoğan döneminden bile fazla. Sayfaları değiştirmeye çalışmasının ince motor becerilerinin gelişimi için ne kadar faydalı olduğunda bahsetmemize gerek bile yok.
  • Karalama setleri - El becerileri giderek gelişen miniğiniz için karalama yapabileceği ve hayal dünyasını genişletebileceği bir set almanın da tam vakti. Ancak, özellikle belirtmek isteriz ki 1 yaşından küçük bebeklere uygun olan setlerden almaya özen göstermelisiniz; aksi takdirde istenmeyen kazalara davetiye çıkarabilirsiniz.

 

  • 1 yaş bebek oyuncakları:

1 yaş bebek gelişimi için çok önemli dönüm noktalarından biridir; çünkü bu yaştan itibaren bebekler kompleks düşünmenin yanı sıra bireysel tercihlerini oluşturma, yürüme, denge kurmayı öğrenme ve dil becerilerini geliştirme konusunda çok hızlıdırlar.

  • Oturabileceği bir araba - Evin içinde güvenli bir şekilde sürmesine izin verdiğiniz sürece, oyuncak araba sürmek bebeğinizin hem denge kurma becerisini geliştirmesine yardımcı olur hem de birey olarak kararlar vermesine teşvik eder.
  • Öğretici ve sesli oyuncaklar - Dokununca dokunduğunuz yeri söyleyen bebekler, geometrik şekillerin adlarını söyleyen setler vb. 1 yaş bebeği için en iyi oyuncaklar arasındadır. Bebeğinizin yalnızca kelime haznesi genişlemekle kalmaz, bilişsel gelişimi de hızlanır.
  • Yürüme arkadaşıUyku arkadaşı ile büyüyen bebeğinize artık yeni bir yardımcı daha lazım olacak; yürüme arkadaşı. Yürüteçlerin aksine bebeğinizin kendi başına denge kurmasını sağlayan, sırt ve bacak kaslarının gelişmesine yardımcı olan yürüme arkadaşları, ilk adım için de müthiş bir motivasyon.

6 ay bebek oyuncaklarından 1 yaş bebek oyuncaklarına kadar bebeğinizin gelişimini destekleyecek en iyi oyuncakları sizler için derledik. Ancak özellikle hatırlatmak isteriz ki bebek gelişimini desteklemek için her zaman oyuncak almak gerekmez. Oyuncakların bebeğinizi hangi açıdan desteklediğinizi bildiğiniz sürece, aynı amaca hizmet eden birçok farklı ev yapımı oyuncak da üretebilir ve oyunlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.

MEB'in 0-36 Ay Bebekler İçin Etkinlik Kitabı'na da göz atmanızı tavsiye ederiz.

 Sıkça Sorulan Sorular

Ahşap bloklar bebek gelişimini nasıl destekler?

Ahşap bloklar bebeğinizin ince motor becerilerinin gelişmesini, neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini ve kompleks düşünmeyi öğrrenmesini sağlar.

6 aylık bebek hangi oyuncaklarla oynamalıdır?

6 aylık bebekler için en doğru oyuncaklar, kavrayabilecekleri büyüklükteki yumuşak toplardır. Bu topları atarak, elden ele değiştirerek vb. ince motor gelişimlerini hızlandırabilirler.

Bebekler kaç aylıkken resim yapabilir?

Bebekler yaklaşık 9-10 aylıkken resim yapmaya başlayabilirler; ancak 1 yaşından küçük bebekler için üretilmiş olan karalama setlerinin kullanılması koşuluyla.

Bebekler ne zaman tuşlu oyuncak kullanabilir?

Bebekler 9. aydan itibaren tuşlu oyuncaklarla oynayabilirler; ancak mutlaka ebeveyn gözetimi olmalıdır ki olası bir boğulmanın önüne geçilebilsin.

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik