Bebeğimi Uyutmak İçin Hangi Müzikleri Kullanmalıyım?

Bebeğimi Uyutmak İçin Hangi Müzikleri Kullanmalıyım? - Budizzz

Birçok ebeveyn bebeklerini uyutmak için hangi müzikleri ya da sesleri kullanmaları gerektiği sorusuna yanıt aramaktadır. Özellikle yenidoğanların uykuya dalma ve uyku bölünmesi sorunları yaşadığı ilk 6 ayda aileler, bebeklerinin huzur içinde uyuması için hangi müzikleri dinletmesi gerektiğini araştırmaktadır. Bu ailelerin birçoğunun, ninni ya da piş piş sesi gibi geleneksel yöntemlere başvurmasına rağmen bu yöntem uyku sorununu çözmekte etkili olamamaktadır çünkü bu sesler, bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olmasına rağmen dış uyaranlar tarafından yeniden uyandırılmalarının önüne geçememektedir.  Maalesef ki bir diğer başvurulan yöntem olan, internette bebek uyutan müzik ya da bebek sakinleştiren müzik adı altında yayınlanan sesler de bebek uyutmakta etkili değildir çünkü konu müzik olduğunda bebeklerin vereceği tepkiler, bebeğin anne karnında dış dünyadan duydukları seslere göre farklılık gösterebilmektedir. Öte yandan fön makinesi sesi, elektrikli süpürge sesi, deniz dalgaları gibi sesler tarafından sağlanan beyaz gürültü, bebek uyutan sesler arasında en etkilisi olarak görülmektedir. Beyaz gürültünün faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyor ve faydalı olacağını umuyoruz. Ayrıca, çocuk ve yenidoğan hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vural ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiye ve Bebeklerin Rahatça Uykuya Dalması İçin Tavsiyeler adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Neden Beyaz Gürültü Bebek Uyumakta Daha Etkilidir?

  • Beyaz gürültü, anne karnındaki uğultuya en çok benzeyen ses olma özelliği sayesinde, yenidoğanların kendilerini anne karnındaki kadar huzurlu hissetmesini ve sakinleşmesini sağlamaktadır. Öte yandan, bebek sakinleştiren müzikler adıyla sunulan müzikler hem bebekleri hem de yetişkinleri sakinleştirmekte etkili olmalarına rağmen beyaz gürültü gibi anne karnındaki huzuru sağlama özelliğine sahip değillerdir.
  • Birçok bebek beyaz gürültü sayesinde sakinleşerek kolayca uykuya dalmakta ve beyaz gürültünün maskeleme özelliği sayesinde, dış seslerden etkilenerek uyanmamaktadır. İşte bu maskeleme özelliği, beyaz gürültüyü bebek uyutmakta kullanılan geleneksel yöntemlerden ayırmaktadır çünkü ninni ya da pış pış sesi, bebeğinizi uyutmakta size çok yardımcı olsa da maskeleme özelliğine sahip değildir. Bu yüzden piş piş sesi dinleyerek uyuyan bebeğinizin uykusu, kardeşinin ya da komşuların gürültüsü tarafından bölünebilir.
  • Bebek uyutan müzikler, her bebekte ve yenidoğanda, anne karnında ya da evde maruz kaldığı seslere bağlı olarak, farklı etkilere sahip olmasına rağmen beyaz gürültü birçok bebekte etkili olmaktadır. Yapılan araştırmalar, yenidoğanların %80’inin beyaz gürültü ile 5 dakika içinde uykuya dalabildiğini, yalnızca %20’sinin ise sessiz bir ortamda uyuduğunu göstermiştir.

Beyaz gürültünün faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için blog yazılarımıza da göz atabilir ya da bebek uyutan müzikler arama derdinden kurtulmak için bebeğinize sağlıklı bir uyku için ihtiyaç duyduğu, her zaman yanında olacak bir uyku arkadaşı hediye edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • ninni sesi

    Ninni Sesi

    Ninni sesleri neden bebek uyutmakta bu kadar etkilidir? Bebeklerin sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Ninni bir beyaz gürültü çeşidi midir? Bu ve benzeri tüm sorularınızı yanıtlıyoruz.
  • Pışpış Sesi - Budizzz

    Pışpış Sesi

    Pışpış sesinin bebekleri neden kolayca uyuttuğunu ve bebeklere faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
  • Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler - Budizzz

    Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler

    Peki bebeğiniz anne karnındayken hangi sesleri duyuyor ya da anne karnındaki ses olarak tanımlanabilecek ayrı bir ses var mıdır?
  • Dalga Sesi - Budizzz

    Dalga Sesi

    Deniz sesi, dalga sesi ya da yağmur sesi gibi doğadaki uğultu çeşitleri, birçok insan üstünde huzurlu hissettirme, sakinleştirme ya da kolayca uykuya dalmayı sağlama gibi etkilere sahiptir.