Bebeklerin Rahat Uykuya Dalması İçin Tavsiyeler

Yenidoğan bebekler ilk aylarda kendilerini halen anne karnında gibi hissederler bu yüzden dış dünyaya uyum sağlamaları ve gece & gündüz arasındaki farkları algılamaları zaman alır.

Uyum sağlama süresinde geçen zamanda kendi uyku düzenlerini korumak ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Yenidoğan bebekler, günün çoğunluğunu 2-3 saatlik kısa uykular uyuyarak ve beslenerek geçirirler. Uykuya geçiş süreleri bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Uykuya geçmekte zorlanan bebeği olan ebeveynlerde; uykusuzluk, yorgunluk, tükenmişlik gibi durumlar yaşanabilir.

Bu olumsuz durumları en aza indirmek ve bebeklerin rahat uykuya dalmasında sizlere yardımcı olması için bazı tavsiyeler hazırladık.

  1. Uyku öncesi bebeğinizin karnı tok, gazı çıkartılmış ve altının temiz olduğundan emin olun.
  2. Bebeğinizin çok yorgun olmamasına özen gösterin, bebekler de yetişkinlerde olduğu gibi çok yorgun olduklarında uykuya dalmakta zorluk yaşayabilirler.
  3. Uyku saatleri konusunda hassas olmaya çalışın. Her gün aynı saatlerde uyuyup uyanması bebeğin uyku rutini için önemlidir. Bebeğiniz, rutin sayesinde belli bir süre sonra uyku saati geldiğinde kendiliğinden sakinleşmeye başlayacaktır.
  4. Gece & gündüz farkını anlayabilmesi için gündüz onunla daha fazla oynayıp, dış dünyada olan olağan sesleri duymasını sağlayın. (televizyon, telefon, sohbet sesleri vb.) Bebeğiniz gündüz ne kadar çok uyarana maruz kalıp gece olduğunda bu uyaranların olmadığını fark ettikçe, gece gündüz ayrımını kavramaya başlar.
  5. Emziren annelerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz fakat kahve, çay, çikolata gibi hayatımızın içinde olan besinlerin bebeğimizin uykusunu nasıl etkileyebileceğini hiç düşünmemiş olabiliriz. Bu besinlerin içerisinde bulunan kafein maddesi, sizi uyardığı gibi bebeğinizi de uyararak uykuya geçişini zorlaştırabilir.
  6. Bebeğinizin uyuduğu ortam, bebeğinizin uyku süresini ve kalitesini etkiler. Odanın önceden havalandırılmış olması, uygun sıcaklık seviyesinde olması ve loş bir ışıkla aydınlatılması sağlıklı uyku alması için önemlidir.
  7. Bebeğinizi ilk günden itibaren yatağında yatırmaya özen gösterin ve uyku alanında bebeğinizi uyaracak herhangi bir oyuncak olmamasına dikkat edin.
  8. Bebeğinize uykusunda ve uyandığı zamanlarda kendini güvende hissetmesine yardımcı olacak, anne karnı hissi veren beyaz gürültü özelliklerine sahip bir uyku arkadaşı
  9. Bebeğinizin mutluluk hormonu salgılamasına yardımcı olmak için bebek masajı uygulayabilir bebeğinizin uykuya hazırlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
  10. Uyku öncesi ılık banyo yaptırıp ve temiz pijamalar giydirerek bebeğinizin rahatlamasına ve uykuya kolay geçmesini sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan bebekler neden uyumaz?

Yendioğan bebekler dış dünyaya alışana kadar (yaklaşık 3 ay), anne karnı ambiyansını özlerler ve huzursuzlanıp uyumayabilirler.

Bebeğim uyumuyor, ne yapabilirim?

Bebeğinizi uyutmak için zorlamamak, karnının tok olduğundan emin olmak ve beyaz gürültü sesleri dinletmek, uyumasını kolaylaştırabilir.

Bebeklerin uyku düzeni nasıl oturtulur?

Bebeklerin olumlu uyku alışkanlıkları edinmesi için uyku eğitimi en doğru yoldur.

Bebeklerin uyumama nedenleri nelerdir?

Bebekler diş çıkarma dönemi, ilk 3 ay ya da ayrılık korkusu nedeni ile uyku sorunu yaşayabilirler.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

  • Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

  • Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

  • Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?