Yenidoğan bebeklerin ilk ayları, ebeveynleri için karışık gelebilir. Bebekler günde yaklaşık 16 ile 20 saat arası uyur, beslenme için sık sık uyanırlar. Bu döngüye ilk zamanlar uyum sağlamak zor olabilir. Bebeğin uyku ve beslenme döngüsünün; aile bireylerinin günlük yaşamlarına uyumlu halde olmasına uyku rutini denir.

Bebeklerde Uyku Rutini Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde uyku rutini 1 aylık olduktan sonra başlar. Bebeğinizin günlük rutininde saat aralıklarına dikkat etmeniz gerekir. Kaçta uyudu, kaçta uyandı, kaç kere uyandı, kaçta emzirdim, ne kadar süre uyanık kaldı, uykuya dalma süresi ne kadardı gibi sorular size uyku rutini öncesi birçok ipucu verecektir. Bebekler de yetişkinler gibi alışkanlıkları ile gününü geçirir. Uyku konusunda da bu benzerlik geçerlidir.

Bebeklerde Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku rutini bebeğinizin günlük aktivitelerine göre adım adım oluşturulur. Bebeğinizi emzirirken uyuyorsa, bebeğin odasında değil salonda veya uykunun olmayacağı bir yerde emzirmeye başlayın. Sonrasında bebeğiniz emzirirken uyuyakaldığında hafifçe uyandırıp kucakta sallayarak uyutmaya çalışın. Bebeklerin uykuya geçerken kucağınızda olmak istemesi çok doğaldır. Bu bebeğinizde bir sıkıntı olduğunu değil aksine sizin kucağınızda kendini uykuya dalacak kadar güvende hissettiğindendir. Kucağınızda uyuduğunda yavaş yavaş kolunuzun altına yastık alarak yastıkta uyutmaya çalışın. Yastıklı uyumaya başladığı zaman yastıkla birlikte yatağa geçirmeye başlayın. Bu geçişte dikkat etmeniz gereken bebeğin nerde uyuduğunu bilmesi gerektiğidir. Kucağınızdaki yastıkta uyuyan bebek yatakta uyandığında nerede uyudum, nerede uyandım şeklinde panik yaşayabilir. Bu paniğin önüne geçebilmek için yastıktan yatağa geçirirken hafif uyandırarak yatakta uyuduğunu bebeğe hissettirmelidir.

Bebeğin gündüz uykusu ile gece uykusu arasında farklarının olması da bu rutini destekler. Örneğin; gündüz uyaranların çok olması bebeğin daha sık aralıklarla uyanması ve uyanıklık süresinin geceye kıyasla daha uzun sürmesi olasıdır. Bebeğinizin uyku rutinini oluştururken uyku öncesi aktivitelerde azalmaya gidebilirsiniz. Televizyon vb. dış seslerde uyumaya alışması bebek için sağlıklı değildir. Zamanla gürültüde uyuyabilmesini sağlar ama sağlıklı derin uykusunu almasını engelleyebilir. Bunun yerine bebeğinize uyku öncesi biraz masaj yaparak yorabilir, ılık bir banyo yaptırarak uykuya hazırlayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak kundaklama yöntemi ile istemsizce kendisini uyandırmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz gürültü sağlayan oyuncak edinerek bebeğinizin anne karnındaki güven ortamını taklit edebilirsiniz. Bir süre sonra bebeğiniz banyo ve masajdan sonra uykunun başlayacağını öğrenmiş olur. Beyaz gürültü ve kundak ile de sakinleşerek uykuya geçişi kolaylaşır. Eğer rutini bozarsanız tekrardan başa dönerek her aşamayı en az ikişer hafta yapmanız gerekebilir.

Bu şekilde uyku rutini oluşturmak günün geri kalanında da düzen sağlamanızı çok kolaylaştıracaktır. Elbette bebeğiniz büyüdükçe bu rutin değişecektir. Bebeklerin uyku süreleri azalmaya başlayacaktır. Çocuğunuzun aylık gelişimine günlük durumuna göre rutinde esneklik gerekebilir. Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre rutini yeniden düzenleyebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerin uyku rutini ne zaman oluşur?

Bebeklerin uyku rutini 1. aydan itibaren şekillenir; ancak beyaz gürültü sesleri ile desteklenen uyku rutini bu süreci hızlandırabilir.

Bebeklerde uyku rutini nasıl oluşturulur?

Bebeklerde uyku rutini oluşturmak adım adım gerçekleştirilen bir uyku eğitimi ile mümkündür.

Sylwia Regulska Güney