Tai Chi Meditasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

tai chi nasil yapılır

Tai Chi kavramı günümüzde gölge boksu olarak da bilinen savaş sanatı ile bilinse de aslında 5000 yıllık geçmişe sahip bir meditasyon tekniğidir. Peki, Tai Chi meditasyonu nedir, nasıl yapılır ve yapılırken nelere dikkat etmek gerekmektedir? Eğer siz de Tai Chi yapmaya karar verdiyseniz, başlamadan önce bilmeniz gerekenlerin hepsi bu yazıda!

Meditasyon Teknikleri” yazımıza göz atarak, diğer meditasyon türleri hakkında da bilgi edinebilir ve yaşam tarzınıza en uygun olanı bulabilirsiniz.

Tai Chi Meditasyonu Nedir?

Tai kelimesi ‘büyük’, Chi kelimesi ise ‘içsel güç, hayat enerjisi’ anlamına gelmektedir. Tai Chi kavramı ise Çincede büyük yaşam enerjisi olarak da bilinen eski bir meditasyon kültürünü işaret eder.

Tai Chi Taoist felsefeye dayanan bir meditasyon tekniği olmakla beraber yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahiptir. Özellikle Taoist-Budist rahipler tarafından kullanılan bu teknik nefes, enerji ve zihin dengesini sağlamak amacıyla uygulanır.

tai-chi-rehberi

Tai Chi felsefesinin işaret ettiği savaş, bildiğimiz savaştan farklı olarak insan vücudundaki enerji savaşını ifade etmektedir; yani bir iç savaş halidir. Bireyin içindeki uyumsuzlukların, olumsuzlukların ve negatif enerjinin dengelenmesinin bu teknikle mümkün olduğu inancına dayanır. 

Eski Çin kültüründe beden ve ruhun ayrılmaz bir bütün olduğuna ve herhangi birindeki sorunun diğerini de olumsuz etkilediğine ve dengenin bozulduğuna inanılırdı. ‘Yaşam enerjisi’ anlamına gelen ve içsel bir enerjiyi ifade eden chi akışında meydana gelen herhangi bir sorunun bedensel sağlığı da olumsuz etkilediği ve sağlık sorunlarına neden olduğuna inanılırdı. Bu sebeple Tai Chi meditasyonu bir meditasyon ve savaş felsefesi olmanın yanı sıra geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir tekniktir.

Tai Chi’nin Faydaları Nelerdir?

Tai Chi meditasyonu, diğer meditasyon türlerinin neredeyse tüm faydalarına sahip olmakla beraber aşağıdaki yararları ile öne çıkmaktadır:

  • Asıl amacı zaten vücuttaki enerji akışının dengesini sağlamak olan Tai Chi, sağlık üzerinde azımsanamayacak etkilere sahiptir.
  • Felsefesinin temelinde olan diyafram nefesi ve enerji odaklanması sayesinde zihnin rahatlamasını ve dinginleşmeyi sağlar. Özellikle sabah saatlerinde yapılan Tai Chi meditasyonu gün boyu dinginlik sağlar.
  • Romatizma ve kireçlenme tedavisini destekler.
  • Yaşlanmayı geciktirme amacıyla orta yaş ve üzeri için kullanılabileceği gibi, çocukların odaklanma ve dikkat eksikliğinin giderilmesini de sağlar.

tai chi nerede

Tai Chi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Tai Chai yaparken nefesin karnın alt orta kısmında yoğunlaştırılması en önemli husustur; çünkü bu hareketli meditasyon sırasında birey ihtiyaç duyduğu enerji ve gücü bu bölgeden yoğunlaşan enerji akışından sağlamalıdır. 
  • Doğru nefes almak da Tai Chi meditasyonunun olmazsa olmazlarındandır ve diyafram nefesi almaya özen gösterilmelidir. (Meditasyonda Nefes Teknikleri yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.)
  • Tai Chi için bir ortam kısıtlaması bulunmamasına rağmen, eğer kapalı alanda yapılacaksa odanın mutlaka iyice havalandırılması gerekmektedir.
  • İster evde yapın ister dışarıda ayakların çıplak olması da bir diğer olmazsa olmazdır.
  • Vücudun nefes yoluyla rahatlatılmasının ardından bacaklar omuz genişliğinde açılmalı ve baş dik olacak şekilde bakışlar daima karşıya dikilmiş olmalıdır.

Eğer yazımızı sonuna kadar okuduysanız, Tai Chi meditasyonuna başlamadan önce bilmeniz gereken tüm ayrıntılara hakimsiniz demektir. Eğer Tai Chi meditasyonu hakkında daha fazla sorunuz varsa yorumlarda bize sorabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!