Meditasyon açık havada, özellikle de günün ilk saatlerinde yapıldığında güneş ışınlarının iyileştirici gücünden faydalanmanızı sağlar. Günün ilk ışınları kortizol hormonunu azaltarak, gün boyu stres seviyenizin daha az olmasını sağlar.
Meditasyon Hangi Saatlerde Yapılmalıdır?
Meditasyonun günün hangi saatinde faydalı olduğu bu yolculuğa yeni çıkan birçok insan için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Öncelikle size Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Rehberi‘mizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. “Meditasyon hangi saatlerde yapılır?” sorusunu ise aşağıda birlikte inceleyelim ve sabah meditasyonu ya da akşam meditasyonunun faydalarına ayrı ayrı bakalım.
Meditasyon Süresi Ne Kadar Olmalı?
Öncelikle “Meditasyon ne kadar yapılmalı?” sorusuna bir cevap bulalım: Meditasyonun süresi tamamen sizin günlük düzeninize göre ayarlanmalıdır. Meditasyonun haftada kaç gün yapılacağı da kaç dakika yapılacağı da tamamen sizin kontrolünüzde olmalı; çünkü bu sizin yolculuğunuz.
Vakit ayırmakta zorlandığınız bir düzen ne meditasyon ne spor ne de sağlıklı yaşam için sürdürülebilir değildir.
Meditasyon ve mindfulness uzmanları da meditasyon süresinin ve yoğunluğunun kesinlikle kişinin kendisi tarafından belirlenmesi gerektiğini söyler. Özellikle meditasyona yeni başlıyorsanız günlük 10 dk’lık bir rutin bile mükemmel bir adımdır ve zamanla meditasyonun faydalarını gördükçe zamanını arttırabilir ya da günlük rutininizde daha fazla yer verebilirsiniz.
Meditasyon Ne Zaman Yapılır?
Geldik en can alıcı soruya: “Meditasyon Hangi Saatlerde Yapılmalıdır?”. Bir önceki başlıkta da anlatmaya çalıştığımız gibi meditasyon hangi saatlerde yapılır tamamen sizin verebileceğiniz bir cevaptır. Ancak, meditasyonun hangi saatlerde yapıldığı faydalarını değiştirir ve bedeninize yansımaları da farklı olur.
Bu sebeple, sizler için hangi saatte yapılan meditasyonun hangi faydalara sahip olduğunu ayrı ayrı açıkladık; siz bedeninizin ve zihninizin ihtiyaçlarına göre size en uygun meditasyon saatini seçebilirsiniz.
Sabah Meditasyonu Faydaları
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra:
- Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır.
- Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
- Günün ilk ışıklarına yetişmenizi ve sabah güneşinin faydalanmanızı sağlar. Bu faydalardan en önemlisi ise sabah güneşinin kortizon seviyenizi düşürerek stresinizi azaltmanızı sağlamasıdır.
- Kortizon hormonunu azaltmanın yanı sıra sabah meditasyonu, yaşlanmanızı geciktirecek hormonların salgılanmasını hızlandırır.
- Yüksek tansiyonu ve kan basıncını düşürerek gün içinde daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olur.
- Akşam meditasyonuna kıyasla bağışıklık sisteminizi güçlendirme de daha faydalıdır; burada sabahın ilk ışıklarının etkisi tabii ki yadsınamaz.
Eğer meditasyondan beklentileriniz yukarıdakilerle bağdaşıyorsa “Meditasyon ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı sizin için “Sabah” olabilir.
Akşam Meditasyonunun Faydaları
Öncelikle çok sorulan “Yatmadan önce meditasyon yapılır mı?” sorusuna yanıt vermek isteriz. Uzmanlar meditasyonun uykudan hemen önce yapılmasını maalesef önermiyor; çünkü meditasyondaki ana amaçlardan biri zihni uyanık hale getirmek ve farkındalığı arttırmak. Bu nedenle akşam meditasyonundan en az 1 saat sonra uyku haline geçmenizi tavsiye ederiz; tabii uyku meditasyonu yapmıyorsanız.
Ancak “Meditasyon hangi saatlerde yapılır?” sorusunun cevabının “Hayır” olduğu sonucunu çıkartmamız lazım; çünkü akşam yapılan meditasyonun da faydaları saymakla bitmez:
- Bedeni gevşetir ve daha rahat bir uykuya dalmaya yardımcı olur.
- Uyku uyanıklık dengemizi sağlayan melatonin hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlar.
- Akşam meditasyonu gün içinde yaşadığınız stresten ve kaygılardan zihninizi arındırmanıza yardımcı olur.
- Zihnin düşünce trafiği de akşam meditasyonu ile azaltılabilir ve düşüncelerinizi kontrol etmekte daha etkili olursunuz.
- Ayrıca akşamları yapılan bir mindfulness pratiği, gün içinde yaşadığınız duyguları, kaygıları ve tecrübeleri farkındalıkla gözlemlemenize ve kucaklamanıza yardımcı olur.
Dilerseniz Mindfulness Nedir ve Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.
Uyku Öncesi Meditasyon Yapmanın Faydaları
“Meditasyon hangi saatlerde yapılır?” sorusuna doğru bir cevap olmasa da yatmadan önce de meditasyon yapabilirsiniz. Özellikle, uyku öncesinde zihninize kötü anılar, eski pişmanlıklar ya da gün içinde yaşadığınız kötü durumlar hücum ediyorsa, yatmadan önce uyku meditasyonu yapmayı mutlaka denemelisiniz.
- Uyku öncesi meditasyon yapmak zihninizi rahatlatmanıza ve kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olur.
- Bedeniniz ve zihniniz rahatlamış olarak yatağa girmeniz uyku kalitenizi de arttırır.
- Uyumadan önce yapılan meditasyon ayrıca gün içinde yaşanılan stres ve kaygılarla baş etmenizi kolaylaştırır.
- Uyku öncesi meditasyonu sayesinde farkındalığınızı da arttırabilirsiniz.
- Yatmadan önce meditasyon yapmasanız dahi Meditasyon Nefes Teknikleri‘ni kısa bir süre uygulayabilirsiniz; bu küçük pratik sayesinde uyku düzeninizi ve kalitenizi arttırabilirsiniz.
En başta da belirttiğimiz gibi meditasyon yolculuğu size özeldir ve “Meditasyon Hangi Saatlerde Yapılır?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Ancak farklı meditasyon saatlerinin faydalarına göz atarak en çok ihtiyacınız olanı ve size en uygun olduğunu düşündüğünüzü seçebilirsiniz.
Meditasyon yolculuğunun en büyük adımı yola çıkmaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Meditasyon hangi saatte yapılmalıdır?
Meditasyon saati tamamen sizin günlük planınıza uymalıdır; çünkü meditasyon yolculuğunuzda asıl olan süreci takip etmek ve meditasyonu bir rutin haline getirebilmektir. Ancak tabii ki sabah ve akşam meditasyonları farklı amaçlara hizmet eder.
Yatmadan önce meditasyon yapılır mı?
Meditasyonu yatmadan hemen önce yapmanızı tavsiye etmeyiz; çünkü meditasyondaki amaç farkındalığı ve beden bilincini de arttırmaktır ve meditasyon sonrasında zihninizin açık olduğu saatler hem aldığınız faydayı arttırır hem de süreci analiz etmenizi kolaylaştırır.