12 Karma Yasası ile Karma Felsefesi Nedir, Nasıl Uygulanır?

karma nedir nasıl yapılır

Son zamanlarda giderek popülerleşen Karma nedir ve Karma felsefesinin kuralları nelerdir, diye merak edenlerdenseniz gelin hep birlikte karma felsefesinin ne olduğunu inceleyelim. Aslında oldukça basit bir felsefeye dayanan Karma’yı öğrendikçe siz de bayılacaksınız.

Karma Ne Demektir?

Karma kelimesi Sanskritçe’de ‘hareket’ anlamına gelmektedir. Buradaki hareketten kasıt ise tıpkı Newton yasalarında olduğu gibi bir etki-tepki durumudur. Nasıl siz bir nesneye kuvvet uyguladığınızda aynı oranda tepki ile karşılıyorsanız, tüm davranışlarınızın sonuçlarının da aynı oranda ve düzlemde bir tepki oluşturacağı inancını ifade eder.

12 karma yasası

Karma Felsefesinin Kökeni

Kökeni de oldukça merak edilen Karma aslında Budizm ve Hinduizm kökenli dinlerde temel bir kavramdır. Özellikle Tibet Budizm’inde oldukça geniş bir yer tutan Karma felsefesi, Anadolu Şamanizmi’nde de karşımıza çıkar. Örneğin, ‘Ne ekersen onu biçersin.’, ‘İyilik yapan iyilik bulur.’ gibi atasözleri aslında karma felsefesinin Anadolu’daki yansımalarıdır.

Karma Felsefesi Nasıl İşler?

Öncelikle ‘Karma nedir, nasıl işler?’ sorusunu anlamak için dünyadaki her hareket ve davranışın bir sonucu olduğunu kavramak gerekir; böylece karmadaki hareket felsefesi çok daha basit olacaktır.

Örneğin, eğer bir kivi tohumu ekerseniz, sonucunda kivi ağacınız olacaktır. Çiçek dikerseniz çiçeğiniz olacaktır. İyilik yaparsanız ise aynı şekilde evrenin bir iyiliği ile karşılaşırsınız. Yani Karma felsefesine göre yaptığınız her hareket aynı oranda bir sonuç/ karşılık da doğurur.

Genel çerçevesi ile kavradığımız Karma felsefesinin şimdi bir de yasalarına bakalım: İşte 5 temel Karma Yasası!

karma nasıl uygulanır

12 Karma Yasası

‘Karma nedir?’i tüm ayrıntılarıyla öğrenmek isteyenler, bu 5 temel Karma yasasına mutlaka göz atmalı.

1. Büyük Karma Yasası

Karma felsefesinin ilk yasası olan bu yasa aslında inanışın özünü ortaya koyan yasadır; yani ‘Ne ekersen, onu biçersin.’ sözünün de kendisidir. Evrenden ve hayattan ne almak istiyorsanız siz de onu yapmalısınız.

Mutluluk, barış ve sevgi dolu bir dünya için iyilik tohumları ekmeye başlamalısınız.

2. Karma Yaratılış Yasası

Bu yasaya göre evrende hiçbir şey yoktan var olamaz; her şey bir bütündür ve ancak birbiriyle etkileşim içinde var olur. Yalnızca maddeler değil olaylar ve duygular, davranışlar da etkileşim içinde oldukları sayesinde meydana gelir.

Örneğin, kötülük aslında evrende olan ve hayatımızı etkilemek zorunda olan bir oldu değildir. Ancak, çevremizde kötülüğün var olmasına izin verirsek kötülük yapar ya da kötülük yaparsak kötülüğe maruz kalırız. Tabii ki iyilik için de aynı durum geçerli.

Bu nedenle, çevrenizi iyiliklerle donatmaya başlarsanız iyilik, barış gibi karşılıklar hayatınızdan eksik olmaz.

karma yasaları nelerdir

3. Karma Alçak Gönüllük Yasası

Bu yasayı kavrayabilmek için öncelikle ‘Mindfullness/ Farkındalık Nedir?‘ konusuna da göz atmanızı tavsiye ederiz. Ancak, kısaca alçak gönüllük yasası, ön yargı ve düşmanca tavırlardan uzak durmayı ve nefretten öte farkındalığa odaklanmayı temsil eder.

Karşımızdaki bir insanın davranışları bizi rahatsız ediyor olabilir ya da içinden geçtiğimiz bir süreç bizi üzüyor olabilir; ama çözüm bu kişi ya da durumdan nefret etmek midir?

Bu Karma yasasına göre "Hayır."; çünkü nefret ancak bizi içinden geçtiğimiz deneyime uzaklaştırır. Sebepleri anlamaya çalışmak, tarafsızca gözlem yapmak ve gerektiğinde kabullenmek, gerektiğinde değişim için adım atmak ise hem bireysel farkındalığımızı arttırır hem de hayata olan bakışımızı zenginleştirir.

4. Karma Büyüme / Gelişme Yasası

Bu yasa hayatımızı ya da çevremizi değiştirmek için önce kendimizi değiştirmemiz gerektiği inancına dayanır; yani çevrenizde kötülük varsa dahi sizin iyi bir birey olmanızı öğütler ve karşılığında iyiliğin tohumlarının çevrenizde ekilmeye başlayacağını söyler.

Bugün tanımadığınız birine yalnızca gülümseyin ve bırakın değişim başlasın.

karma felsefesi ve yasalari

5. Karma Sorumluluk Yasası

Bu yasaya göre çevremizde olup biten her şey bizim aynamızdır, biz de onların. Bu nedenle iyi ya da kötü olan her olayda, durumda bizim de sorumluluğumuz vardır. Sorumluluğu başkasına atmak, şanssızlıktan bahsetmek ya da başkalarının hatalarından dem vurmak… Maalesef Karma’da bunlara yer yok.

Değişim bizim içimizde, sorumluluk bizde ve değiştirecek güç de.

Karma Nasıl Yapılır?

5 temel yasa ile ‘Karma felsefesi nedir?’ sorusunun yanıtını bulduk. ‘Karma nasıl yapılır?’ sorusunun cevabı ise oldukça basit; bu 5 temel Karma yasasını uygulayarak.

Ancak, Karma felsefesinde değişim bir anda olmaz; çünkü en başta da anlattığımız gibi her şey tohumları ekmekle başlar. Bu nedenle siz de hayatınızda ufak değişiklikler yaparak Karma yapmaya başlayabilir ve ektiğiniz iyilik, huzur, barış tohumlarının büyümesini keyifle izleyebilirsiniz.

Durmayın; iyilik tohumlarınızı ekmeye hemen şimdi başlayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Karma ne demektir?

Felsefe olarak Karma, yaptığımız tüm iyiliklerin ve ektiğimiz barış, huzur, mutluluk tohumlarının yeşereceği ve evrenin de bizi aynı derecede iyilikle ödüllendireceği inancıdır. Yani kısacası ‘İyilik eden iyilik bulur.’ demektir.

Karma nasıl uygulanır?

Karma felsefesinin kendine özel kuralları vardır ve karma yapmak için bu yasaları uygulamak gerekir. Eğer Karma felsefesini hayatınıza eklemek istiyorsanız, yazımızdaki 5 büyük Karma yasasını uygulayarak başlayabilirsiniz.

Karma felsefesi hangi dine aittir?

Karma felsefesi Budizm ve Hinduizm kökenli bir inanç olsa da Anadolu Şamanizmi’nde ve bazı İslam mezheplerinde de farklı isimlerle karşımıza çıkar.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!