Sağlıklı Bir Uyku İçin Hangi Yatak Tipini Seçmelisiniz?

yatak tipleri

Yatak almaya karar verdiniz; ancak, seçeneklerin çokluğu karşısında ne yapacağınızı şaşırdınız, değil mi? Endişelenmeyin, bu yazıda tüm yatak tiplerini avantajları ve dezavantajları ile birlikte sizin için açıkladık. Tabii ki sağlıklı bir uyku için hangi yatak tiplerinin daha uygun olduğunu da!

Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikle belirtmek isteriz ki yatak seçerken en önemli faktör, yatağın size ne kadar uygun olduğudur. Alerjileriniz, uyurken ne kadar hareket ettiğiniz vb. faktörer doğrultusunda yatak seçmeniz gerekir. Böylece, geceleri daha rahat uyursunuz, uykularınız daha az bölünür ve sağlıklı bir uyku için ihtiyacınız olan uyku hijyenini sağlayabilirsiniz.

yatak seçimi nasıl yapılır

O halde yatak tipi seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden bazılarına bir göz atalım:

  • Yaşam tarzı 

Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi, yaşam tarzı yatak seçiminde de önemli bir faktördür. Örneğin; uyurken çok hareket eden biriyseniz, daha sert bir yatak tercih edebilirsiniz. Öte yandan, daha aktif bir yaşam tarzınız varsa, o zaman daha yumuşak bir yatak seçmelisiniz.

  •  Sağlık ve alerji 

Bir diğer önemli faktör de tabii ki genel sağlık durumunuz ve varsa alerjileriniz. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz, anti-mikrobiyal özelliklere sahip olduğu için lateks yatak tercih edebilirsiniz. Böylece alerjileri, mantarları ve bakterileri önleyabilir ve daha sağlıklı bir uyku alanına sahip olabilirsiniz. 

  • Kişisel tercihler

Son olarak, kişisel tercihlerinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Uyurken nasıl hissetmek istediğinizden, yatağı ne sıklıkla temizlemek istediğinize kadar geniş bir çerçevede karar almanız gerekebilir.

Şimdi, bu 3 kriter çerçevesinde yatak tiplerini tek tek değerlendirelim ve artı-eksilerine bakalım. Kriterlerinize ve bütçenize en uygun olan yatağı aldığınızda, daha rahat bir uyku da yanında gelecek!

Yatak Tipleri ve Özellikleri

Piyasada birçok farklı yatak tipi bulunsa da esasında 4 farklı ana çeşit vardır. Bunlar: visko yataklar, visko yataklar, yaylı yataklar ve lateks yataklardır. Diğer çeşitler ise bu 4 ana kategori altında toplanabilir. Bu 4 ana kategori içinden hangi yatak tipinin size daha uygun olduğuna karar verdikten sonra, alt kategorilerinden birini seçebilirsiniz.

Visko Yataklar

Visko yataklar genelde vücudunuza göre şekil alan ve yoğun bir malzeme olan hafızalı köpükten yapılmıştır. Hafızalı köpükler ise hareket aktarımını azaltmaya yardımcı olan basınca yavaş tepki verir ve vücudunuza göre şekil alarak, ergonomik bir uyku deneyimi sunar. Bu nedenle visko yataklar, eklem veya sırt ağrısı çeken insanlar için sıklıkla önerilir.

visko yatak iyi midir

Ancak, söz konusu yatağın kullanım ömrü olduğunda visko yatakların bir eksisi vardır! Eğer fazla kilolarınız varsa ve hafıza köpüklü bir visko yatak kullanıyorsanız, uzun vadede köpükte erimeler olabilir. Özellikle geceleri sıklıkla hareket eden insanlar için yataktaki bu dengesizlik, uykudan uyanma ya da rahat edememe sebebi olabilir. Yani "yeni bir yatak almak ya da sağlıksız uyumak" seçenekleri arasında kalabilirsiniz.

Yaylı Yataklar

Yaylı yataklar geçmişten beri çok yaygın kullanıldığı için birçok insana daha kaliteliymiş ya da güvenilirmiş gibi gelebilir. Esasında yaylı yatakların yaygın kullanılma sebebi ise sağlıklı oluşları değil; diğer yatak tiplerine kıyasla uygun fiyatlı oluşlarıdır.

Yaylı yataklar genel olarak yatağın vücudunuza göre şekil alması ve iskeletinizi desteklemesi amaçlanan bobinlerle yapılırlar. Söz konusu ergonomi olduğunda ise tabii ki hafıza köpüklü yataklar kadar başarılı değildirler; yani sırt ağrılarına çare olarak kullanılamazlar. Ancak, özellikle geceleri çok hareket eden biriyseniz ve bu sebeple yorgun uyanmaktan şikayetçiyseniz, yaylı yataklar sorununuzu çözebilir. Çünkü yaylı yapısından dolayı geceleri daha az hareket etmenizi sağlayacaktır.

Lateks Yataklar

Lateks yataklar, fiyat olarak yaylı yataklara kıyasla biraz pahalı olabilir. Ancak, sentetik malzemeden yapıldığı için lateks yatakları temizlemesi daha kolaydır ve anti-bakteriyel & anti-fungal özellikleri sayesinde hijyeni maksimuma çıkartırlar.

Bu nedenle, özellikle astım sorunu olanlar ya da alerjik bünyeli insanlar için lateks yatak çok doğru bir tercihtir.

lateks yatak iyi midir

Hibrit Yataklar

İsminden de anlaşılacağı üzere hibrit yataklar, iki veya daha fazla yatak tipinin birleşiminden oluşur. Bu nedenle, kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak hibrit yatak fiyatlarında ciddi değişimler olabilir. Ancak, iki ya da daha fazla yatağın en iyi özelliklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu için hibrit yataklar, çok daha geniş bir kitleye hitap eder ve uyku sağlığı için doğru bir seçimdir.

Örneğin, uzun süre sırt üstü yatması gereken bir hastayı ya da yaşlıyı düşünelim. Bu insanda uzun süre yatmaya bağlı olarak bel ve sırt ağrıları ortaya çıkacaktır; bu nedenle, hafızalı köpükten yapılma bir visko yatağa ihtiyaç duyabilir. Ancak, uzun süreli olarak sırt üstü yatmak, terlemeye bağlı olarak bakteri oluşumunu da yanında getirir; yani hastanın sağlıklı uyuyabilmesi için lateks yatağa da ihtiyacı vardır. Her iki özelliğe sahip bir yatak bulmak içinse tabii ki hibrit yatak çeşitleri arasından tercih yapması gerekebilir.

 4 ana yatak tipini ve özelliklerini öğrendiğimize göre, sizin için en uygun olan yatak tipine de az çok karar verdiğinizi umuyoruz. Bu aşamadan sonra, tek yapmanız gereken bütçenize göre seçenekleri değerlendirmek ve kaliteli bir uykunun tadını çıkarmak!

Dilerseniz İdeal Uyku Ortamı Nasıl Olmalı? yazımıza da göz atabilirsiniz; çünkü uykunun kalitesini yalnızca yatak değil; ortam ısı-nem oranı gibi faktörler de etkiler.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!