37 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
Hamileliğinizin 37. haftasına ulaşmanızla birlikte her an doğuma hazırlıklı olmanız gerekmektedir; ancak bu süreçte bebeğinizin gelişimindeki ve kendi vücudunuzdaki değişiklikleri de takip etmeniz çok önemlidir. Peki, 37 haftalık gebelikte bebeğinizin boyu ve kilosunun ne kadar olması gerektiğini ya da vücudunuzda nasıl gelişimlerin olduğunu, doğum belirtilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Budizzz ailesi olarak, gebeliğinizin 37. haftasıyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirmeye çalıştık.
37 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamilelikte hafta- ay hesaplama, normalde kullandığımız yöntemlerden biraz farklılık gösterdiği için birçok ebeveyn açısından zor bir konu olmaktadır; ama Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek hem gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu öğrenebilir hem de bebeğinizin gelişimini yakından takip edebilirsiniz.
- 37 haftalık gebelik 259 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 8 ay 19 günlük hamile kabul edilirsiniz.
- haftada, hamileliğinizin 9. ayının içinde bulunursunuz ve doğuma kalan süre ise yaklaşık 3 haftadır.
- 37. haftadan itibaren doğuma 3 haftanız kalmasına rağmen, doğumun başlamasını her an beklemeniz ve kendinizi gözlemlemeniz gerekmektedir.
Daha düzenli bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.
37 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu
37 Haftalık Bebek Gelişimi |
|
Ortalama Boy |
48 cm |
Ortalama Kilo |
3 kg |
Sizinle paylaştığımız veriler, 37 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuş olup bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir; çünkü hamilelikte de bebeğin boyu ve kilosunu, genetik faktör, annenin alışkanlıkları gibi birçok farklı faktör belirlemektedir.
- Hamileliğin 37. haftasında bebeğin büyüklüğü, yaklaşık olarak küçük bir karpuz boyutundadır.
- Bebeğinizin değerleri yukarıda tablodan farklı dâhi olsa, doktorunuz gelişim eğrisinde bir sorun saptamadığı sürece endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
37 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Bu fotoğraflarla bebeğinizin ultrason görüntülerini karşılaştırdığınızda, birçok farklılık olduğunun farkındayız; çünkü özellikle hamileliğin son haftalarında, bebeklerin görüntülerinde ciddi farklılık olması doğaldır. Ancak bu görüntüleri bebeğiniz hakkında bir referans olarak alabilirsiniz.
- 37 haftalık bebek ultrasonunda, bebeğin yüz hatları, ağzının burnunun şekli vb. çok daha net şekilde gözükmektedir.
- Bebeğiniz tıpkı yenidoğan bir bebek gibi uyuyup uyanmakta, parmağını emmekte ve hatta gülmektedir.
- Bu hafta muhtemelen bebeğinizi baş aşağı dönmüş bulacaksınız ve bebeğinizin doğuma hazırlandığına şahit olacaksınız.
- Eğer bebeğiniz hâlâ baş aşağı dönmediyse, bir hafta daha vakti vardır; ancak doktorunuz bebeğinizin duruşunun değiştirilmesi için size tekrar bir randevu verebilir. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yoktur; çünkü baş aşağı dönmeyen inatçı minikler de doğuma kadar doğru pozisyonu alabilmekte ve kolay bir doğum yaşayabilmektedir.
37 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
- 37 haftada bebeğinizin tüm organları ve sistemleri, doğuma kadar erişmesi gereken yeterliliğe ulaşmıştır ve doğum riski yoktur.
- 37. haftasında doğan bebeğiniz, yenidoğan bir bebeğin yapabildiği tüm hareketleri yapabilmenin yanı sıra kendi boşaltım, sindirim ve solunum sistemini kullanmaya da hazırdır.
- Artık bebeğinizin doğuma kadar yapması gereken tek şey baş aşağı dönmesi ve uygun doğum pozisyonunu almasıdır.
- Bebeğiniz, doğum pozisyonu alana kadar cilt altında ve organ çevresinde yağ depolamaya da devam edecektir.
37 Haftalık Gebelikte Anne
37. haftayla birlikte bebeğiniz anne karnındaki gelişimini tamamladı; ancak sizin vücudunuzdaki değişimler ve semptomlar bitmek bilmiyor. Bebeğinizi kucağınıza almaya sayılı günler kalan bu dönemde, vücudunuzda olması beklenen tüm değişiklikleri ve yaşayacağınız semptomları bir araya getirmeye çalıştık ki siz de yenidoğan bebek gelişimi, doğum çantası hazırlığı gibi ayrıntıları halletmeye yeterli zaman ayırabilin.
Hamileliğin 37. Haftasında Anne Vücudu
- Bu dönemde bebeğiniz baş aşağı döneceği ve kasıklara ineceği için solunum sisteminiz ve mideniz üzerindeki baskı azalacaktır.
- Nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi semptomlarda da azalma olacaktır.
- Bebeğinizin kasık bölgesine inmesinin kötü yanı ise pelvik kaslarınızda ve idrar kesesinizde baskının artmasıdır.
- İdrar kesesinde artan baskı nedeniyle sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilir ya da gülerken ve öksürürken idrarınızı kaçırabilirsiniz. Kegel egzersizleri ile bu şikayetleriniz biraz azalabilir; ancak günlük sıvı tüketiminizi azaltmak bir çözüm değildir ve bebeğinizin sağlığı olumsuz etkilenebilir.
- Pelvik kaslarınızdaki baskı nedeniyle, ağrılarınızda artış olması ve hareketlerinizin kısıtlanması da gayet olağandır ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
- Hamileliğinizin 37. haftasında doğum belirtilerini dikkatlice gözlemlemeniz ve acil durumlarda doktorunuza başvurmanız ise çok önemlidir.
- Bu haftadan itibaren ay ay bebek gelişimi, emzirme ve yenidoğan bebek uyku pozisyonları gibi konularda araştırma yapmanız hem doğuma kalan günlerin daha çabuk ve stressiz geçmesini sağlayabilir hem de bebeğiniz dünyaya geldiğinde bakımına hazırlıklı olabilirsiniz.
Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Anne karnındaki 37 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?
Gebelikte 37. haftada bebeğin boyu yaklaşık 48 cm’e ulaşmıştır ve orta boy bir karpuz büyüklüğündedir.
Hamilelikte 37. haftadan itibaren doğuma kaç hafta kalır?
3 ya da 4 hafta sonra doğum gerçekleşecek.
37 haftalık bebeğin hâlâ baş aşağı dönmemesi normal midir?
Evet, 38. H-haftaya kadar baş aşağı dönmeyebilir; hatta bazı bebekler daha geç bile baş aşağı dönebilir.
Gebelikte kasık ağrısının artması normal midir?
Doğuma yalaştıkça bebeğinizin kasıklarınıza daha fazla baskı yapması ve ağrıya sebep olması normaldir.