36 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 36. hafta

Gebelikte 36. hafta ile doğumunuza sayılı günler kala, doğum korkusu, yendioğan bebek bakımı ve doğum çantası hazırlığı gibi nedenlerle kafanızın meşgul olduğunu biliyoruz. Budizzz ailesi olarak, gebelikte 36. haftada bebeğinizin gelişimi, boyu- kilosu ve sizi bekleyen her ayrıntıyı bir araya getirerek size yardımcı olmaya çalıştık. Hamileliğinizin 36. haftası ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilir ve kalan vaktinizi, miniğinizi karşılama hazırlıklarına ayırabilirsiniz.

36 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplama, yaygın metotlara kıyasla biraz daha karışık olduğu için birçok ebeveyn açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu sebeple, Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip etmenizi ve gebelikte hafta- ay hesabına kolaylıkla ulaşmanızı ve bebeğinizin anne karnındaki gelişimini yakından takip etmenizi öneririz.

  • 36 haftalık gebelik 252 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 8 ay 12 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • Hamileliğin 36. haftası 9. ayın içinde olduğunuz anlamına gelir ve doğuma yaklaşık 4 haftanız kalmıştır.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

36 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

36 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

47 cm

Ortalama Kilo

2.7 kg

Tablodaki değerler, 36 haftalık bebeklerin boy ve kilo verilerinin ortalaması alınarak oluşturulmuş olup, bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir ve bebeğinizin değerlerinin farklılığı sizi endişelendirmemelidir.

  • 36 haftalık bebeğin büyüklüğü ise bir bağ kara lahana ya da büyük bir yeşillik kadardır.
  • Organları ve vücut sistemleri gelişen bebeğiniz, anne karnındaki son günlerini yağ depolayarak ve dolayısıyla kilo alarak geçirmeye devam ediyor.
  • Bebeğinizin aldığı kiloların bir kısmı da kemiklerinin sertleşmesinden kaynaklanıyor.
  • Bebeğinizin değerleri ortalama boy ve kilonun altındaysa, düzenli doktor kontrollerinizi aksatmadığınız sürece endişelenmenize gerek yoktur; çünkü doktorunuz amniyon sıvısının yanı sıra bebeğinizin gelişim eğrisinin de takibini yapmaktadır.

36 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

36 haftalık bebek ultrason

Bebeğinizin ultrason görüntüsün, diğer annelerinkinden ve internette karşılaştığınız fotoğraflardan farklı olması gayet doğaldır; çünkü özellikle hamileliğin son dönemlerinde, bebeklerin anne karnındaki duruşu farklılık gösterebilmektedir.

  • 36 haftalık ultrason görüntünüzde bebeğinizi çok daha tombul ve yuvarlak yüzlü bir bebek olarak göreceksiniz.
  • Bebeğiniz şu an muhtemelen parmaklarını emiyor, ayaklarına uzanmaya çalışıyor ya da hıçkırıyordur; kısacası yenidoğan bir bebeğin hal ve hareketlerini yapıyordur.
  • Bu haftaki ultrason görüntünüzde, bebeğinizi baş aşağı dönmüş ve hatta yüzü ters dönük görmeniz mümkündür. Bebeğinizin yüzünün ters olması sizi endişelendirmemelidir; çünkü bu duruş sezaryen doğumu dâhi kolaylaştırmaktadır.
  • 36 haftalık bebeğiniz henüz baş aşağı dönmediyse ve doğum pozisyonu almadıysa bile, 38. haftaya kadar vakti olduğunu ve bebeklerin %95’inin doğuma kadar pozisyonlarını ayarladığını belirtmek isteriz. Bebeğiniz şimdilik kendini en rahat hissettiği pozisyonda kalmaya devam ediyor olabilir.

36 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bebeğinizin akciğerleri dahil bütün organları ve vücut sistemleri çalışmaya hazır duruma geldi.
  • Plasentadan beslendiği için, henüz hiç ihtiyacı olmasa da sindirim sistemi de çalışmaya hazır ve kolostrumu içer içmez harekete geçecek ve gelişimi için gerekli olan küçük dokunuşlar da başlayacak.
  • Boşaltım sisteminde de mekonyum adı verilen ilk kaka oluşmaya başladı ve bebeğinizin doğumdan sonra yapması için bekliyor. Eğer mekonyum boşaltımı doğumdan önce yapılırsa belli komplikasyonlara sebep olabileceği için doktorunuz tarafından kontrol edilmektedir.
  • Eğer bu hafta amniyon sıvının gelirse ve koyu renkliyse, bebeğiniz mekonyumu anne karnındayken boşaltmış olabilir ve doktorunuz doğuma başlatma kararı alabilir.
  • Bebeğinizin akciğerlerindeki sürfaktan üretiminin de devam etmesine rağmen, akciğerleri yardımsız nefes alabilecek kadar gelişmiş durumda. Eğer bebeğiniz 36 haftalık doğarsa, yardımsız ya da çok az bir destek ile rahatlıkla nefes alabilir.
  • 36 haftalık bebeğinizin hareketlerindeki azalma sizi endişelendirebilir; ancak merak etmeyin, doğuma yaklaştıkça bebeğiniz deri altında ve organ çevresinde daha çok yağ depolamakta ve yaşadığı hacim artışı nedeniyle de anne karnındaki alanı giderek daralmaktadır. Artık yalnızca dönecek kadar yeri kaldı ve uyuyup uyanmaya, kilo alarak doğumuna kalan günleri saymaya devam ediyor.
  • Eğer bebeğiniz baş aşağı döndüyse, kafası da sivrileşmeye başlamış demektir. Doğum esnasında bebeğiniz rahim kanalından geçerken başı daha da sivrileşecektir; şimdiden söyleyelim ki bebeğinizi kucağınıza aldığınızda şaşırmayın. Bu değişimin sebebi bebeğinizin kafatasının henüz sertleşmemiş ve tam olarak kaynamamış olmasıdır ve bu esneklik bebeğinizin doğumunu kolaylaştırır. Doğumu izleyen birkaç gün içerisinde bebeğinizin kafa şekli normale dönecek ve kafatasının sertleşmesi ise 1.5 yaşına kadar sürecektir.
  • Bebeğinizin anne karnındaki rutinleri de çoktan oturdu; artık belli bir düzen içinde uyuyup uyanmakta ya da hareket etmektedir. Ancak doğumla birlikte bebeğiniz anne karnında kendine eşlik eden beyaz gürültüden mahrum kalacağı için, tüm bu düzenin bozulması ve bebeğinizin dış dünyaya alışamayarak huysuzlanması, uyku sorunları yaşaması normaldir.
  • Yenidoğan bebeğinizin bu huzursuzluğu yaşamaması için beyaz gürültü sensörlü uyku oyuncağı edinebilir ve anne karnı ambiyansını, doğumdan sonra da hissetmesini ve huzur bulmasını sağlayabilirsiniz.

36 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin ilk dönemlerini sorunsuz geçirmiş olsanız da olmasanız da doğuma sayılı günlerin kaldığı bu dönemde kendinize daha fazla dikkat etmeniz ve doğum belirtilerinizi gözlemlemeniz gerekmektedir. Son haftalarda vücudunuzda olacak değişimleri bilmeniz ve takip etmeniz her zamankinden daha önemlidir.

Hamileliğin 36. Haftasında Anne Vücudu

  • 36. haftayla birlikte rahminiz maksimum yüksekliğine ulaşmıştır.
  • Size bir müjdemiz daha var! Bebeğinizin doğum pozisyonunu almaya başlamasıyla birlikte, karnınız da aşağı inecek ve midenizle göğüs kafesinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Bu sayede, nefes darlığı, göğüs sıkışması gibi şikayetlerinizde ciddi bir azalma olacaktır.
  • Bebeğinizin doğum pozisyonu almaya başlaması ve karnınızın aşağıya inmesinin dezavantajı ise kesinlikle, idrar sayınızdaki artış olacaktır. Rahminiz tarafından daha fazla sıkıştırılan idrar torbası ve pelvik kaslar nedeniyle hem sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz hem de idrarınızı kaçırabilirsiniz.
  • Eğer bebeğinizin doğum pozisyonu almış olması, bacaklarınız ve kasıklarınızdaki baskıyı çok arttırırsa, fiziksel aktivitelerinizi kısıtlamayı ve ılık duşlar alarak, dinlenmeyi deneyebilirsiniz.
  • Hamilelikte cinsellik her ne kadar sürdürülebilir olsa da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. 36. haftanızdaki cinsel birlikteliğinizde, hafif kahverengi bir akıntı yaşamanız normaldir. Ancak akıntınızın kan gibi gözükmesi ya da ağrıya sebep olması halinde, acilen doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
  • 36. haftada memeleriniz sütle dolmuştur ve bebeğiniz doğana kadar emziremeyeceğiniz için ağrıya neden olabilir. Ancak kesinlikle memenizi rahatlatmak için sütünüzü sağmayı denememelisiniz; çünkü şu an göğüslerinizi rahatsız eden süt kolostrum adı verilen ve antikor deposu olan çok değerli bir sıvıdır.
  • 36. haftanızda vücudunuzu takip etmeniz ve doğum belirtilerinin iki ya da daha fazlasını aynı anda yaşarsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
  • Takip etmeniz gereken doğum belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz;
    1. Yalancı kasılmalarda artış (Braxton Hicks hakkında daha fazla bilgi edinmeniz, kasılmaları ayırt etmenizi kolaylaştırabilir.)
    2. Giderek sıklaşan düzenli sancılar (her 10- 15 dakikada bir)
    3. Pozisyon değiştirdiğinizde artan kasılmalar
    4. Kasıklardaki şiddetli ağrı
    5. Serviks yumuşaması sonrası gelen kan (Nişan gelmesi)
    6. Amniyon sıvısının gelmeye başlaması

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 36 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 36. haftada bebeğin boyu yaklaşık 47 cm’e ulaşmıştır ve büyük bir kara lahana büyüklüğündedir.

Hamilelikte ne zamandan itibaren doğum belirtileri takip edilmelidir?

Doğum belirtilerini ve Braxton Hicks kasılmalarını takip etmek için 36. hafta ideal bir zamandır.

Gebeliğin 36. haftasında bebeğin hâlâ baş aşağı dönmemesi normal midir?

Evet, yaklaşık 38. haftaya kadar baş aşağı dönmeyebilir.

Gebeliğin 36. haftasında erken doğum riskli midir?

Gebeliğin 35. haftasından itibaren, erken doğum çok daha az tehlikelidir; çünkü bebek anne karnı dışında da nefes alabilmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.