38 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
38 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamilelikte hafta- ay hesabının alışık olduğumuzdan biraz daha farklı yapıldığı için, kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyoruz. Eğer siz de hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu takip etmekte zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizden yardım alabilir ve aynı zamanda, bebeğinizin gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi de edinebilirsiniz.
- 38 haftalık hamilelik, 266 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 8 ay 26 günlük hamile kabul edilirsiniz.
- 38. haftayla birlikte, 9. ayınızı tamamlamanıza yalnızca 4 gününüz kaldı.
- Doğumunuza kalan süre ise yaklaşık olarak 2 haftadır; tabii ki normal doğum yapacak iseniz ve doktorunuzla bir doğum tarihi kararlaştırmadıysanız.
Daha kolay ve düzenli bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.
38 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu
38 Haftalık Bebek Gelişimi |
|
Ortalama Boy |
49.5 cm |
Ortalama Kilo |
3.2 kg |
Tablodaki verilerin bebeğinizin boy ve kilo değerleri ile aynı olmaması sizi endişelendirmesin; çünkü bu değerler, 38 haftalık bebeklerin boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuş olup yalnızca fikir vermek içindir.
- Doktorunuzla sık sık randevunuzun olduğu bu günlerde, kontrollerinizi aksatmazsanız doktorunuz hem bebeğinizin gelişim eğrisini hem de amniyon sıvısının miktarını takip ederek, sorun olup olmadığını kontrol edecektir.
- 38 haftalık bebeğinizin büyüklüğü ise yaklaşık olarak orta boy bir karpuz kadardır.
38 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Bebeğinizin ultrason görüntülerinin, internette karşılaştığınız fotoğraflardan ya da başka annelerinkinden farklı olması gayet doğaldır; çünkü bebeğinizin anne karnındaki davranışları ve duruşu kendine özeldir.
- Bebeğinizin ultrason görüntüsünün, bu fotoğraflardan farklı olmasının bir diğer sebebinin de bebeğinizin yüz hatlarının tamamen oturmuş olması olduğunu fark etmişsinizdir.
- Bu haftaki ultrason görüntüsünde de bebeğinizin yenidoğan bir bebek gibi uyuyup uyandığını, hıçkırdığını ve parmağını emdiğini gözlemleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin gözlemlediğiniz bütün hareketleri, doğumdan sonra nefes almasını ya da beslenmesini kolaylaştırmak içindir.
- haftasında bebeğinizin baş aşağı dönmüş olması ve doğuma hazırlanmak için kasıklara inmeye başlamış olması gerekmektedir.
- Eğer ultrason görüntünüzde bebeğiniz hâlâ baş aşağı dönmemişse endişelenmeyin. Doktorunuz bebeğinize gerekli müdahaleleri yapmak için yeni bir randevu oluşturacak ve doğumu en kolay şekilde gerçekleştirmeye çalışacaktır.
38 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
- 38. haftasında bebeğinizin gözleri, burnu, dudakları vb. şekil itibariyle son halini almıştır.
- Ayrıca 38 haftalık bebeğinizin bütün vücut sistemleri ve organları, hamilelik sonuna kadar ulaşması gereken gelişim düzeyine de erişmiştir.
- Artık bebeğiniz doğuma kadar, cilt altında ve organlarının çevresinde yağ depolamaya devam ederek ve doğum pozisyonunu alarak vakit geçirecek.
- Eğer bebeğiniz 38. haftasında doğarsa, endişelenmeniz gereken hiçbir konu olmadığını söyleyebiliriz; çünkü bebeğiniz desteksiz hayatta kalacak tüm becerilere sahip. Ayrıca bebeklerin normal doğum süreleri 38 ilâ 41 haftaları arasında kabul edilmektedir.
- Doğumun 41. haftada dâhi başlamamış olması, sezaryen ya da suni sancı gibi müdahalelerle doğumu gerektirebilir; çünkü amniyon sıvısının miktarındaki azalma, 42 haftalık bebeğin anne karnında kalmasını riskli hale getirmektedir.
- 38. haftada bebeğinizin beyninde daha iyi uyumasına yardımcı olacak bağlantılar kurulmaya devam ediyor; bu hafta doğum yaparsanız, bebeğinizin uyku sorunları yaşaması ve dış dünya seslerine alışamayarak huzursuzluk etmesi ihtimali biraz daha yüksek olacaktır.
- Yenidoğan bebeğinizin kendini anne karnındaki kadar huzurlu hissetmesi ve sakinleşerek rahat bir uykuya dalabilmesi için beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı edinerek, hastanede hazır bekletebilirsiniz.
38 Haftalık Gebelikte Anne
Gebeliğinizin 38. haftasında her ne kadar ağrılarınız ve semptomlarınız artmış olsa da hayatınızın en tatlı telaşı içinde olduğunuzun farkındayız. Bebeğinizi kucağınıza almanıza sayılı günler kalan bu haftada, yenidoğan bebek hazırlıkları yapmaya devam ediyor dâhi olsanız, bedeninizi gözlemlemeye devam etmenizi ve doğum belirtilerinizi yakından takip etmenizi öneririz.
Hamileliğin 38. Haftasında Anne Vücudu
- Eğer hamileliğinizin bu dönemine kadar yalancı kasılmalar (Braxton Hicks) yaşamadıysanız, 38. haftadan itibaren yaşamanız çok yüksek ihtimaldir ve emin olun çok sağlıklıdır.
- Braxton Hicks kasılmaları, vücudunuzun ve rahminizdeki kasların doğuma hazırlık alıştırmalarıdır ve bebeğinizin rahimden aşağı itilebilmesi için çok önemlidir. Ancak bu kasılmaları, doğum sancılarından ayırt edebilmeniz için, daha fazla bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.
- Hamileliğiniz süresince daha önce hissetmediğiniz ama 38. haftada başınıza gelebilecek bir diğer farklılık da bacaklarınızda elektrik çarpmasına benzer bir acıdır ve çok sık olmasa da ara ara tekrarlanır.
- Bacaklarınızdaki elektrik çarpması hissinin sebebi bebeğinizin pelvis içinde yerleşirken ve hareket ederken, rahmin içindeki sinirleri harekete geçiriyor olmasıdır.
- Karın yüzeyinizdeki çatlakların derinleşmesi, bacaklarınızdaki varislerin daha görünür hale gelmesi gibi olumsuzluklar için ise endişelenmeyin; yeterli dinlenme ve masaj ile hepsi hafifleyecektir. Zaten doğum sonrasında tüm sorunlarınız azalacak ve yerini tatlı bir deneyime bırakacak.
Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Anne karnındaki 38 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?
Gebelikte 38. haftada bebeğin boyu yaklaşık 49.5 cm’e ulaşmıştır ve büyük boy bir karpuz büyüklüğündedir.
38 haftalık bebeğin hâlâ baş aşağı dönmemesi normal midir?
Bebekler genelde 38. haftada baş aşağı dönerler; ancak 40. haftaya kadar bekleyen bebekler de istisna değildir.
Bebeğin makat duruş gelmesi ne demektir?
Bebeklerin anne karnında 38. haftaya kadar hâlâ baş aşağı dönmemiş olması durumuna denir ve sanıldığı gibi her zaman sezeryan doğum gerektirmez.