Yeni Anne ve Babalara 10 Bebek Bakım Önerisi

Yeni Anne ve Babalara 10 Bebek Bakım Önerisi - Budizzz

Bebeklerin ilk 1 ayı yenidoğan dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde yeni anne babalar bebeğin beslenmesi, alt değişimi, banyosu, uykusu gibi birçok konuda alışma sürecine girer.

Bu konularda yaşadığınız acemilik hissini azaltmak ve bebeğinizin ihtiyaçlarını daha rahat anlayabilmeniz için temel pratik bilgilerden oluşan bir rehber hazırladık.

1. Yenidoğan Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebekler günün çoğunu yaklaşık 12-18 saatini uyuyarak geçirirler. İlk zamanlarda bebek uykusundan sık sık emmek için uyanır. Bebeği gece-gündüz düzenine alıştırmak için bebeklerin uyku düzenini anlamak çok önemlidir. Yenidoğan bebeklerin uyku düzenini 2-3 saatlik uyku ve yaklaşık 1 saat aralığında kısa bir uyanıklık arası oluşturur. Detaylı bilgiye bebeklerde uyku rutini yazımızdan ulaşabilirsiniz.

2. Yenidoğan Bebeğin Emzirme Sıklığı ve Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Her bebeğin emme sıklığı ve düzeni kendi içinde farklılık gösterebilir. Yenidoğan bebeğin günlük emme sayısı 10-12 arasındadır.  Bebeğin emzirilmesinde önemli olan bebeğin her meme istemesinde meme ihtiyacını karşılayabilmektir. Emmeye başlayan bebek yaklaşık 5-10 dakika sonra anne sütündeki yağ açısından zengin kısma ulaşabilir. Bu yüzden ilk zamanlar emzirme süreleri 15-20 dakika kadar uzayabilir.

3. Yenidoğan Bebeğin Altı Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Bez değiştirme durumları idrar ile kaka yaptığı zamanlar farklı olabilir. Bebeğiniz idrarını yaptığında uzun süre olmasa da belli bir süre bezini değiştirmeyebilirsiniz. Fakat kaka yaptığı zaman altını gecikmeden değiştirmek gerekir. İlk aylarda bebeğin ortalama günde 7-12 arası bez değiştirmesi olağan kabul edilir.

4. Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yaptırılmalıdır?  

Bebeğinizin göbek kordonu düşene kadar sünger ile temizlemeniz tavsiye edilir. Göbek bağı düşmeden önce yıkanması enfeksiyon kapma riskini arttırdığı için, kordon düştükten sonra yıkanması önerilir. Yenidoğan bebeğinizi ilk 6 aylık süre boyunca bebek küvetinde yıkamanız size kolaylık sağlayacaktır.

Banyo öncesi, oda sıcaklığı ve suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir. Banyo suyunun sıcaklığını dirseğiniz ile ölçebilirsiniz. İlk aylarda haftada 1 veya 2 kez yıkanması tavsiye edilir. Yıkanmadığı günlerde gerekli görürseniz yüz, eller, bel altı ve koltuk altı bölgelerini temizleyebilirsiniz.

5. Yenidoğan Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Giydirilmesi ve çıkarılması kolay giysiler önerilir. Pamuklu olması ve alerjen madde içermemesi önemlidir. İnce kumaşlı giysilerden birkaç kat giydirmek tek bir kalın giysi giydirmekten daha kullanışlı olur. Giysilere iğne, takı, boncuk aksesuar gibi malzemeler takmaktan kaçınılmalıdır.

 

6. Yenidoğan Bebeği Kundaklarken Neye Dikkat Etmeliyiz?

Bebeğinizi kundaklamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bebeğiniz için uygun olan kundaklama yöntemini doktorunuzdan öğrenmelisiniz. Kundaklama esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kundağın çok sıkı olmamasıdır. Yanlış kundaklama yöntemleri bebeklerde kalça çıkıklarına ve daha birçok soruna sebep olabilmektedir.

7. Yenidoğan Bebeğin Gelişimini Nasıl Takip Etmeliyiz?

İlk yıl bebeklerin gelişimi çok hızlı olur. Bu hızlı gelişim döneminde bebeğinizin rutin kontrollerini ve aşılarını yaptırarak bebeğinizin gelişimini takipte kalabilir, gelişiminde gerekli önlemleri bu sayede kolaylıkla alabilirsiniz.

8. Yenidoğan Bebeği Nasıl Tutmalıyız?

Bebeği kolunuzda taşımak için, başını kolunuzun iç kısmına dirsek tarafına gelecek şekilde yerleştirerek kollarını ve bacaklarını diğer kolunuz ile sarmalayarak tutabilirsiniz.

9. Yenidoğan Bebeğin Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bebeğin derisi çok hassastır ve temiz tutulmasına ihtiyaç duyulur. Kaynatılmış ve ılıtılmış su ve pamuk yardımı ile yenidoğan bebeğin cildini temizleyip iyice kurutarak bakımını yapabilirsiniz.

10. Yenidoğan Bebek Ziyaretine Gelenlerde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Salgın gribal hastalıkların sık görüldüğünü dönemlerde bebeğinizi bu enfeksiyonlardan korumak önemlidir. Bebek görmeye gelen misafirlerin ziyaretlerini kısa tutmalarını ve mümkün olduğunca bebeğe az temas kurmalarını sağlamaya özen göstermelisiniz. Misafirler gittikten sonra da evi iyice havalandırmalısınız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan bebekler günde kaç saat uyur?

Yenidoğan bebekler günde 12 ilâ 18 saat arasında uyurlar ve uyku aralarında kısa uyanıklık zamanlarında da beslenirler.

Yenidoğan bebek kaç saatte bir emzirilir?

Yenidoğan bebekler,1 -2 saat ara ile beslenmelidir.

Bebeklere ilk banyo ne zaman yaptırılmalıdır?

Doktorunuz aksini söylemediği takdirde, göbek bağı düştükten sonra bebeğinize ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik