Doğum Çatlakları Nasıl Geçer?

doğum çatlakları nasıl geçer

Daha önce hayatında hiç cilt sorunu yaşamamış insanların bile hamilelikte başına gelen doğum çatlakları, birçok insan tarafından önlenemez ya da tedavi edilemez bir sorun olarak görülmektedir. Ancak bu yaygın inanışın aksine, uygulayabileceğiniz birkaç küçük yöntem ile hem çatlak oluşumunu engelleyebilir hem de var olan doğum çatlaklarınız beyazlamadan önce küçülmelerini sağlayabilirsiniz. Peki, çatlaklar neden oluşur ve hamilelikte çatlakları engellemek için neler yapılabilir? Öncelikle belirtmek isteriz ki hamilelikte çatlak oluşumu çok doğal bir durumdur ve siz her halinizle güzelsiniz; ancak yine de çatlaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız, doğum çatlakları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlaklar Neden Olur?

Hamilelik döneminde, genellikle kol içleri, kalça, bel, göğüs ve bacak içlerinde meydana gelen kırmızı ve mor renkteki çatlakların başlıca oluşma nedenleri şöyle açıklanabilir:

  • İnsan cildi oldukça esnek olmasına rağmen hamilelikteki hızlı kilo alımı ve ödem, dermis tabakasının aşırı gerilmesine sebep olmaktadır.
  • Göğüslerde ise süt birikmesi ile oluşan ani büyüme aynı gerilmeye neden olmaktadır.
  • Bu sebeple, cilt alt dokusunda yırtılmalar meydana gelmekte ve bu yırtılmalar cilt yüzeyinde kendini kırmızı/mor çizgiler şeklinde kendini göstermektedir.
  • Bir diğer yaygın neden ise hamilelik döneminde gerçekleşen ani hormonal değişimlerdir. Bu sebeple, kilo alımını ve ödemi kontrol altına alsanız dâhi çatlak sorunu yaşamamak için önlem almanız gerekebilir.

Hamilelik Çatlakları En Çok Kimlerde Görülür?

Hamilelik çatlakları hemen hemen herkeste olmasına rağmen, aşağıda sıralanan risk gruplarında oluşma ihtimali ve çatlak görünürlüğü daha fazladır.

  • Beyaz tenli insanlar

Araştırmalar göstermektedir ki Asyalılarda hamilelik ya da başka nedenle çatlak oluşma ihtimali siyahilere kıyasla %90 oranında daha fazladır.

  • Genetik açıdan yatkın olanlar

Özellikle ergenlik döneminde ya da önceki hamileliklerinde çatlak sorunu yaşayan kadınlar, hamilelik sürecinde çatlak sorunu yaşamaya daha yatkındır.

  • Az sıvı tüketen kadınlar

Hamilelik çatlaklarını önlemenin en önemli kurallarından biri yeterli sıvı tüketmektir; bu sayede, cilt de nemli kalır ve çatlak oluşumu azalır.

  • Hamilelikte hızlı kilo alan ya da sağlıksız beslenen kadınlar

Gebelikte ideal kilo alımı ortalama 9-12 kilo olarak bilinmektedir ve bu kiloların büyük kısmı hamileliğin son aylarında alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu ideal kilosunun altında ise, 16 kiloya kadar alım da normal karşılanmaktadır.

  • Hamile kalma kilosu, ideal kilosunun üstünde olanlar

doğum çatlakları

Hamilelik Çatlaklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Daha önce hiç çatlak sorunu yaşamamış olsanız ya da düzenli spor yapıyor olsanız dahi hamilelik sırasında çatlaklarınız olabilir. Bu ihtimali en aza indirmek için, aşağıda sıralanan önlemleri alabilir ve hamilelik döneminizi olabildiği kadar az çatlakla atlatabilirsiniz.

  • Bol bol su için. Hamilelik döneminde içilmesi gereken su miktarı ortalama 2.5-3 litre olarak belirlenmiştir. Ancak kendiniz için ideal olan rakamı bulmak için, mevcut kilonuzu 32 ile çarpmanız da yeterlidir. İdeal su tüketiminizi sağladığınız sürece cildinizi nemli tutabilir ve cildinizin esnekliğini arttırarak, çatlakları önleyebilirsiniz.
  • Cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Cildinizin nemini korumak için en iyi yöntem, yeterli su tüketimidir. Ancak nemlendirici kremler de bu konuda yardımcınız olabilir. Özellikle duştan sonra tüm cildinizi nemlendirmek, cilt kuruluklarının ve esneklik sorununun önüne geçmek için önemlidir. Ancak 20 haftadan itibaren kullanabileceğiniz bu kremleri seçerken, doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Hamilelikte kilo artışınıza dikkat edin. Hamilelikte almanız gereken ortalama kilo 9-12 olarak belirlenmiştir ve bu kiloların büyük kısmı, 26. haftadan sonra alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu, ideal kilosunun altındaysa 16 kiloya kadar artış da normal karşılanmaktadır. Eğer hamilelikte hızlı bir kilo artışı yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçebilir ve beslenme listesi talep edebilirsiniz. (Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek, her hafta almanız gereken kiloyu ve vücudunuzda gerçekleşecek değişikleri de takip edebilirsiniz.)
  • Düzenli spor yapın. Hamilelikte yapılan düzenli egzersiz, çatlak oluşumunu önlemenin yanı sıra vajinal deformasyonların önüne geçmek ve doğumu kolaylaştırmak için de oldukça faydalıdır. Düzenli kısa yürüyüşler, yoga ya da hamile pilatesi yapmanız dahi yeterli olacaktır.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz, dermis tabakasının esnekliğini arttırarak çatlakları önlemenin yanı sıra kilo artışınızı kontrol altında tutmanızı ve süt üretiminizi arttırmanızı da sağlar.
  • Kafein ve asitli içecek tüketiminizi azaltın. Asitli ürünleri hiç içmemek ve kafein miktarını kontrol altında tutmak, birçok cilt sorununu önler ve hamilelikteki ödem sorununu da azaltır.
  • Düzenli masaj ile kan dolaşımınızı hızlandırın. Özellikle çatlak oluşumu gözlemlediğiniz bölgelerinize, E vitamini yönünden zengin olan yağlar yardımıyla masaj yapabilir ya da duş sırasında fırça ile kan dolaşımını arttırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Sağlık Bakanlığı e-Kütüphanesi Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme

Hamilelik Sonrası Çatlakları Tedavi Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Eğer hamileliğiniz sonrasında çatlaklarınız henüz beyaz/sedefimsi görüntüye bürünmemiş ve kırmızı/mor renkte ise, bazı basit yöntemlerle yüzeyle tedavi sağlayabilir ve çatlakların küçülmesini sağlayabilirsiniz. Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider? yazımıza göz atarak, hamilelik sonrasında karın bölgesindeki deformasyonları önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntemleri de öğrenebilirsiniz.

  • Su tüketiminizi arttırın. Hamilelikte olduğu kadar hamilelik sonrasında da çatlaklar mücadele etmek için yeterli miktarda sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
  • Nemlendirici ve çatlak giderici kremlerden yardım alın. Hamilelik esnasında bu kremleri kullanmak için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir; ancak doğum sonrasında bu kremlerden rahatlıkla yardım alabilirsiniz. Sanılanın aksine, E vitamini ve gliserin açısından zengin olan bu ürünler cildinizi besleyerek çatlaklarınızın küçülmesini ve rahatsız olduğunuz görüntünün azalmasını sağlayabilir.
  • Doğal yağlardan yardım alın. Anne adayları, hamilelik esnasında bu yağlardan yardım almayı da tercih etmesine rağmen, biz hamilelik sırasında değil sonrasında kullanmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu yağlardan herhangi birine göstereceğiniz alerjik reaksiyon gebeliğinizde sorunlara neden olabilir. Ancak doğum sonrasında, zeytinyağı, kakao yağı, hindistan cevizi yağı ya da badem yağı kullanabilir ve çatlaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
  • Kan dolaşımınızı hızlandırın. Kan dolaşımını hızlandırmak, birçok cilt sorununda olduğu gibi hamilelik çatlaklarının tedavisinde de oldukça faydalıdır. Kan dolaşımınızı hızlandırmak için soğuk duş alabilir, duş sırasında vücudunuzu daireler çizerek fırçalayabilir ya da cildinize düzenli masaj yapabilirsiniz.
  • Düzenli spor yapmaya devam edin. Doğum sonrası koşturma nedeniyle spor yapmak birçok anneye hayal gibi görünse de 6. haftadan itibaren hafif yürüyüşler yapmaya başlayabilirsiniz. Pilates, yoga ya da vücut ağırlığı egzersizleri için ise 3. aya kadar beklemeniz tavsiye edilmektedir.

Bu yöntemler sayesinde, çatlaklarınızı olabildiği kadar azaltabilir ve rahatsız olduğunuz görüntüyü azaltabilirsiniz. Ancak, çatlaklar derinin altında oluştuğu için tamamen tedavi edilmesi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bel ve kalçadaki çatlaklar tedavi edilebilir mi?

Evet. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile yüzeysel bir tedavi sağlanabilir ve çatlaklar küçülebilir. Ancak çatlaklar derinin altında oluştuğu için, tam anlamıyla tedavi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Hamilelikte neden çatlak oluşur?

Hamilelik çatlaklarının en belirgin nedeni, ani hormonal değişimler ve kilo ya da ödem nedeniyle cildin gerilerek dermis tabakasının zarar görmesidir.

Hamilelik çatlakları nasıl geçer?

Hamilelik boyunca ve sonrasında yeterli su alımına dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve kan dolaşımını hızlandırmak, hamilelik çatlaklarını önlemenin ve tedavi etmenin başlıca yöntemleridir.

Çatlak kremleri işe yarar mı?

E vitamini ve gliserin açısından zengin olan çatlak kremleri, cildin beslenmesini ve çatlak görünümünün azalmasını sağlar. Ancak, çatlaklar cildin altında oluştuğu için tam anlamıyla tedavi ancak doktor müdahalesi ile mümkündür.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik