Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ve bağırsak sorunları sıkça karşılaşılan durumlardır. Ancak, bebekler konuşarak kendilerini ifade edemedikleri için sıkça gözden kaçar. Peki, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Gelin birlikte inceleyelim.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Öncelikle idrar yolu enfeksiyonunu nasıl olur, inceleyelim;
- İdrar yolu enfeksiyonunun en büyük nedeni, makat bakterilerinin idrar torbası ya da böbreklere girmesidir.
- Kız bebeklerde idrar yolu daha kısa olduğu için kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu daha çok görülür.
- Ayrıca, 5 yaş altı çocuk ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun yaygın nedenlerinden biri de idrar yolu ya da böbrek anomalisidir.
İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan YANLIŞ bakım alışkanlıkları ise şunlardır:
- Bebek bezinin yetersiz sıklıkta değiştirilmesi
- Kız bebeklerin poposunun arkadan öne doğru silinmesi
- Bebek bezi değiştirilirken sabun içeren mendiller kullanılması
- Bebeklerde yetersiz su tüketimi
- Yanlış iç çamaşırı ya da bez kullanımı (Dilerseniz Bebek Bezi Nasıl Seçilmeli? yazımıza da göz atabilirsiniz.)
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için bu alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
- Çiş yaparken ağlama
- Çişini tutma
- Kötü kokulu ve koyu renkli çiş
- İdrarda kan bulunması
- Sık idrara çıkma ama çişini az yapma
- Sebepsiz ağlama krizleri
- İştahsızlık
- Persentil eğrisinde gerileme
- Dengesiz uyku saatleri, idrar yolu enfeksiyonun en yaygın belirtileridir.
Bu belirtileri 2 yaşından küçük bebeklerde gözlemlemek, tuvalet eğitimi olmadığı için zor olabilir. Bu nedenle, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna özel olarak üretilen bebek bezlerinden kullanılabilir. Bu bezler, bebek çişini yaptığında idrar yolu enfeksiyonuna sahip olup olmadığını test eder. Eğer bebekte idrar yolu enfeksiyonu varsa, renk göstergesi değişir ve böylece, bebekte idrar yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır sorununu çözer.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Öncelikle bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının anlaşılması için bebekten örnek alınır ve kültür tahlili yapılır. Kültür tahlili sonuçlarına göre, doktor hangi antibiyotiğin kullanılacağına karar verir. Genelikle, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi 2 hafta sürer. Bebekte böbrek anomalisi olma ihtimaline karşı böbrek ultrasonu da istenebilir.
UYARI: Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilse de bu antibiyotik doktor tarafından belirlenmelidir; çünkü hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği bakteriye göre değişebilir. Yani her ilaç her idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmez. Bu nedenle, bebeğe kültür tahlili yapılması önemlidir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Doktorunuz verdiği idrar yolu enfeksiyonu antibiyotiğine ek olarak aşağıdaki uygulamaları da deneyebilirsiniz. Ancak belirtmek isteriz ki 'İdar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?' sorusunun en doğru cevabı 'bağışıklık güçlendiriciler'dir.
- Öncelikle, bez ve cinsel organ temizleğine dikkat edilmelidir. (Aşağıda sıralanan önerilerimizi uygulayabilirsiniz.)
- Bağışıklık güçlendirici kullanıabilir. (Doktor kontrolünde)
- Eğer bebek ek gıdaya geçtiyse, C ve D vitamini yönünden zengin gıdalar ile beslenmesi önemlidir.
- 6-9 ay bebek beslenme tablosunun vazgeçilmezlerinden olan yoğurt da bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Eğer bebeğinizde herhangi bir idrar yolu ya da böbrek anomalisi yoksa, aşağıdaki yöntemleri deneyerek bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu önlenebilir:
- Bebeğin bezi dolmasını ve sertleşmesini beklemeden değiştirilmelidir.
- Bebek bezi seçimi doğru yapılmalıdır. Bazı bebek bezlerinde, çiş doğru dağıtılmadığı için tek noktada toplanır ve enfeksiyona zemin hazırlar. Bu bezler yerine çişi eşit dağıtan bezler tercih edilmelidir.
- Bebeklerin cinsel organ temizliğinde asla sabunlu mendiller tercih edilmemelidir.
- Ayrıca, banyo esnasında da bebeğin sabunlu su bulunan küvette oturmaması gerekir. Bu durumda da sabun bebeğin idrar yolları faunasını bozabilir.
- Kız bebeklerin makat temizliği arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru yapılmalıdır. Böylece, makat bakterilerinin idrar yollarına taşınması engellenir.
- 6. aydan itibaren bebeğe su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Aksi halde, yetersiz su tüketimi bebeğin hem böbreklerine zarar verebilir hem de idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar.
- Bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Bu nedenle, doktor kontrolleri aksatılmamalı ve vitamin eksikliği olup olmadığı düzenli takip edilmelidir.
- Ev yapımı bebek yoğurtları, bebeğin idrar yolu sağlığı için önemlidir. Beslenme tablosundan eksik edilmemelidir.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri takip edildiği ve idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bu yöntemler uygulandığı sürece içiniz rahat edebilir. Eğer bebeğinizin böbrek ultrasonunda bir sorun yoksa bu kadarı yeterli olacaktır. Unutulmamalıdır ki bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu her ne kadar anlaşılması zor bir durum olsa da uzun vadede birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle, bu konuda billgili olmak ve doğru alışkanlık edinmek önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde koyu renk çiş neden olur?
Bebeğin çişinin koyu renkli ve kokulu olmasının en yaygın nedeni, idrar yolu enfeksiyonudur.
Bebekler neden çişini az yapar?
Bebeğin çişini tutması ya da sık sık ama azcık çiş yapmasının en yaygın nedeni idrar yolları enfeksiyonudur. Doktora başvurulmalı ve idrar örneği verilmelidir.
Bebek neden çiş yaparken ağlar?
Bebeğin çişini yaparken ağlamasının en büyük nedeni idrar yolu enfeksiyonu olmasıdır. Özellikle bezlenen bebeklerde anlamak zor olsa da bebek çişini yaparken canı acıyor olabilir ve antibiyotik tedavisi için doktora başvurulmalıdır.