Altıncı Hastalık Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
İçerik Tablosu |
Altıncı Hastalık Nedir? |
Altıncı Hastalık Belirtileri |
Altıncı Hastalık Nasıl Bulaşır? |
Altıncı Hastalık Nasıl Tedavi Edilir? |
Sıkça Sorulan Sorular |
Bebeklik dönemi hastalıklarından en çok merak edilenlerden biri de Altıncı Hastalık'tır. Özellikle kreşlerde yayılan bu hastalık, çocuklarda daha kolay atlatılabilse de ağabey ya da abladan kapan bebeklerde (özellikle 6. aydan sonra) sonuçlar çok daha vahim olmaktadır. Peki, nedir bu altıncı hastalık, altıncı hastalık belirtileri; ve nasıl tedavi edilir?
Altıncı Hastalık Nedir?
Solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan biri olan altıncı hastalık aslında, Herpes Virüs Tip 6'nın sebep olduğu virüs kaynaklı bir hastalıktır. Bebeklerin anne sütünden elde ettikleri 6. aydan sonra bebekler için bir tehdit haline gelen b u hastalığa karşı 6 ay-2 yaş arasında dikkat etmek gerekir.
Altıncı Hastalık Belirtileri
Öncelikle eğer çocuğunuz kreşe ya da benzeri bir kuruma başladıysa aşağıdaki belirtileri gözlemlemenizi tavsiye deriz. 2 yaşından büyük çocuklarda bu belirtiler çok hafif seyretse de bebeğe bulaşması halinde oldukça yoğun gözlemlenir:
- Yüksek ateş (39- 39.5 derece)*
Yaklaşık 4 gün boyunca yüksek ateş devam eder.
- Göğüs, sırt ve karın bölgelerinde kırmızı döküntüler*
Bazı döküntülerin çevresinde beyaz yuvarlaklar da oluşabilir; ancak, bu döküntüler kaşıntı ya da yanma hissine neden olmaz ve yaklaşık 3 gün sonra kendiliğinden geçer.
- Titreme
- Vücutta morluk ve ezikler
- İştahsızlık ve huzursuzluk
* Bu belirtiler en yaygın olanlardır ve diğer altıncı hastalık belirtilerine öncülük ederler.
Altıncı Hastalık Nasıl Bulaşır?
Altıncı hastalık çok sık karşılaşılan bir hastalık olsa da özellikle kreş gibi çocukların yoğun olduğu alanlarda çok hızlı bir şekilde salgına dönüşebilir.
- Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için, hapşırma ve öksürme yoluyla bulaşır.
- Altıncı hastalığa yakalanmış bir çocukla aynı kapalı ortamda bulunan çocuk Virüs Tip 6'ya maruz kalır ve hastalığın taşıyıcısı haline gelir.
- Evde diğer çocuk ve bebeklere de hastalık bu şekilde bulaşmaya devam eder.
- Ancak, belirtmek isteriz ki eğer bebek Virüs Tip 6 ya da 7 sebebiyle bir kez hastalandıysa bir kez daha yakalanma riski yoktur.
- Yani altıncı hastalık bedenimizin kalıcı bağışıklık geliştirdiği hastalıklardan biridir.
Altıncı Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle "Altıncı hastalık aşısı var mı?" sorusuna cevap vermek isteriz: Maalesef, altıncı hastalığın ne bir aşısı ne de bir tedavisi bulunmamaktadır.
Altıncı hastalığa yakalanan bebek veya çocuklar için yapılabilecek en doğru şey doktora başvurmak ve aşağıdaki yöntemleri deneyerek bebeğin hastalığı kolay atlatmasına yardımcı olmaktır:
- Öncelikle mutlaka doktorunuza başvurmalı ve tedavi sürecinde yardım istemelisiniz.
- Bebeğinizin havale geçirme riskini azaltmak için ateş düşürme yollarına başvurmalısınız.
- Ancak, asla bebeği sirki ya da alkol ile ovmak gibi yöntemlere başvurmamalısınız.
- Bebeğin ateşini düşürmek için doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüyü kullanabilir ve bebeğinizin bileklerini ıslak bezle silebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için Bebeklerde Ateş Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
- Altıncı hastalık geçiren bebekte ateşe ek olarak ishal de görülebilir. Bu durumdan kaynaklı sıvı kaybını önlemek için bebeğinizi bol bol emzirmeniz gerekir.
- Daha büyük olan ve emmeyen çocuklarda ise bol su vermek ve bazen suya tuz katmak önemlidir.
- Bebeğin serin bir odada (yaklaşık 21 derece) ince kıyafetler ile bol bol dinlenmesi de iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kış aylarında ise kalorifer peteklerinin üzerine ıslak bez koymak ya da nem makinesi kullanmak bebeğinizin altıncı hastalık tedavisine yardımcı olur.
Bebeklerde altıncı hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. Eğer hâlâ aklınızda soru işaretleri varsa yorumlarda sorabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Altıncı hastalık aşısı var mı?
Maalesef altıncı hastalığın aşısı ya da belli bir tedavisi bulunmaz. Ancak, altıncı hastalığı bir kez geçiren çocuklar bağışıklık kazanır ve bir daha bu hastalığa yakalanmaz.
Altıncı hastalık ölümcül müdür?
Bebeklerde altıncı hastalık doğrudan ölüme neden olmaz; ancak, altıncı hastalığın neden olduğu yüksek ateş ve sıvı kaybı ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, bebeğin hastalığı atlatana kadar gözetim altında tutulması çok önemlidir.
2 yaşından büyük çocukta altıncı hastalık olur mu?
Evet. Altıncı hastalık yaş fark etmeksizin daha önce bu hastalığı atlatmamış kişilere bulaşabilir; ancak hastalığı bir kez atlatan insanlar risk altında değildir. Ayrıca 2 yaşından büyük çocuklarda altıncı hastalık tehlikeli değildir.