Hamilelikte Kanama Nedenleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gebelikte kanama

Öncelikle belirtmek isteriz ki gebelik serüveniniz boyunca dönem dönem kanamalar yaşamanız normaldir. Ancak, bu kanamaların nedenlerini ve ne yapmanız gerektiğini bilmek çok önemlidir. Böylece, hamileliğin ilk 3 ayında kanama olursa ne yapmanız gerektiğiyle hamileliğin son aylarında kanama olursa ne yapmanız gerektiğini ayırt edebilir ve hızlıca önlemlerinizi alabilirsiniz.

Hamilelikte Kanama Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte başlıca kanama nedenleri;

  • Bebeğin rahim içine yerleşmeye çalışması
  • Yerleşme kanaması
  • Kaybolan ikiz sendromu
  • Plasentanın erken ayrılması
  • Miyom
  • Dış gebelik
  • Vasa previa
  • Plasenta previa
  • Rahim ağzı enfeksiyon ya da yaralarıdır.

Bu nedenlerden hangisinin hamilelik kanamasına neden olduğunu anlamanız için ise kaç aylık hamile olduğunuz çok önemlidir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama Neden Olur?

3 aylık hamilelikte kanama olması çok sık rastlanan bir durumdur ve ilk 3 ayda düşük riski daha yüksek olduğu için anne adaylarını endişelendirmektedir. Peki, hamileliğin ilk 3 ayında kanama nedenleri nelermiş gelin birlikte bakalım.

  • Yerleşme kanaması

Kısaca açıklamak gerekirse, yerleşme kanaması bebeğin anne rahmine yerleşirken dokulara zarar vermesi ile oluşan kanamadır. Regl kanaması ile karıştırılsa da daha açık renkli (pembeye yakın) olur. Yerleşme kanaması son derece normaldir ve korkulması gereken bir hamilelik kanaması değildir.

hamilelikte kanama

  • Dış gebelik

Döllenmiş yumurtanın rahmin iç yüzeyine yerleşerek orada gelişmesi ve bebeğin büyümesi gerekir. Ancak, dış gebelikte yumurta uterusun dış boşluğuna (rahmin dış yüzeyine) yerleşmeye çalışır. Bu durumda da hamilelikte kanama, ishal, idrar sonrası şiddetli ağrı ve karnın tek tarafında kramplar yaşanır.

  • Miyom

Miyomlar doğurganlık döneminde rahimde ortaya çıkan genellikle iyi huylu dokulardır. (Kansere dönüşme riski genelde azdır.) Ancak bu dokular hamilelik esnasında büyümeye başlayabilirler ve bu nedenle de hamilelikte kanama ve düşüğe neden olabilirler.

  • Kaybolan ikiz sendromu

İlk 3 aylık hamileliklerde kanamaya neden olan durumlardan biri olan kaybolan ikiz sendromu, ikiz bebeklerin birinin rahimde kaybedilmesini ifade eder. Bebeklerden daha sağlıklı olan ve anne rahmine tutunabilen bebek hayatta kalırken, diğeri kaybedilir. Bu durumun yaşanma ihtimali ikiz bebeklerde %20, üçüzlerde ise %40 civarındadır. Bebeğin kaybı sırasında hafif bir kanama ve ağrı olmaso beklenir.

Eğer kaybolan ikiz sendromu gebeliğin ilk 3 ayında olursa ne anneye ne de bebeğe bir zarar gelmez. Ancak gebeliğin 23. haftası gibi geç bir dönemde gerçekleşirse müdahale gerekir.

  • Rahim ağzı enfeksiyonu ya da yaraları

Hamielikte kanama nedenlerinden biri de rahim ağzındaki anormal durumlardır. Genellikle enfeksiyon ya da yaralardan kaynaklanan bu kanamalar, kötüye işaret değildir ve endişelenmenizi gerektirmez; tabii ki kanama lekelenme şeklinde, kısa süreli ve hafif olduğu sürece.

  • Düşük

Gebeliğin ilk 3 ayında kanama oluyorsa akla gelen ilk ihtimal düşüktür; çünkü düşüklerin %80'i gebeliğin ilk 3 ayında olur. Düşük riskini annenin yaşı, gebelik sayısı, genetik ve dış faktörler gibi birçok değişken belirlediği için önceden kestirilmesi zor olabilir.

Bu nedenle, uzun süreli ya da yoğun bir hamilelik kanaması yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

hamilelikte dusuk kanamasi

İlk 3 Aylık Hamilelikte Kanamalar Tehlikeli Midir?

 Yukarıda da açıkladığımız gibi hamileliğin ilk 3 ayında kanama yaşanması oldukça yaygın ve normal bir durumdur.

Ancak 3 aylık gebelikte kanamaların tehlikeli olmasını aşağıdaki işaretler belli eder:

  • Fazla ve parçalı kanama
  • Sürekli ya da tekrarlayan kanama
  • Kanamaya eşlik eden ağrı

Eğer yukarıdaki 3 belirtiden biri sizde de varsa, tehlikeli bir hamilelik kanaması yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumlarda önlem almak adına hızlıca doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Hamileliğin Son Dönemlerinde Kanama Nedenleri

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanama yaşanması durumunda her zaman doktora başvurulmalıdır. Her kanama tehlike olmamakla birlikte kanamanın aşağıdaki nedenlerden birinden kaynaklanma ihtimali her zaman vardır ve en doğrusu doktorunuza başvurmaktır.

  • Plasentanın erken ayrılması (Ablasyo plasenta)

Plasentanın rahim duvarından ayrılmasını ifade eden bu durum, hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olur ve genellikle bu kanamaya bir ağrı eşlik eder. Ablasyo plasenta, bebeğe oksijen gitmemesine neden olacağı için acil müdahale gerektirir.

3 aylik gebelik kanama

Plasentanın rahim ağzını kapatması olarak bilinen bu durumun farklı çeşitleri vardır. (Linke tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.) Plasentanın rahim ağzını ciddi oranda kapatması halinde kanama da görülebilir ve doktorunuz sezaryene karar verebilir.

  • Servikal değişiklikler

Gebeliğin son haftalarına yaklaştıkça bedeninizdeki değişimler de hız kazanacaktır. Özellikle bebeğin büyümesi nedeniyle duyduğunuz ağrılar ve organlar üzerindeki bası artar; tabii servikal değişiklikler de. Bu nedenle hamilelik kanaması yaşayabilirsiniz. Çok yoğun olmadığı ve kısa süreli olduğu sürece endişe edilecek bir durum değildir.

  • Nişan gelmesi

Hamileliğin son dönemlerinde (özellikle doğuma 3 hafta kala) sümüksü kanlı bir akıntı 'nişan' olarak adlandırılır. Bu kanama çeşidi aslında doğumun yakında gerçekleşeceğini gösterir. Eğer gebeliğinizin zaten son dönemlerindeyseniz endişelenmeniz gerekmez; normaldir. Ancak, eğer henüz doğumunuza çok varsa ve nişan geldi ise erken doğum riskine karşı doktorunuza başvurmalısınız.

  • Vasa previa

Hamileliğin son dönemlerinde yaşanan kanamaların en tehlikelilerinden biri vasa previa'dır. Basitçe bebeğe giden kan damarlarının rahim ağzındaki zarlaran geçmesi olarak açıklanabilir. Doğumun hemen öncesinde (su gelmesi ile) ya da doğum esnasında gerçekleşir ve şiddetli kanamaya neden olur.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Doğum Öncesi Bakım Programı'na göz atarak hamileliğiniz boyunca hafta hafta geçmeniz gereken kontrolleri görebilirsiniz.

Hamileliğin Son Dönemlerinde Kanama Tehlikeli Midir?

Evet. Hamileliğin son dönemlerindeki kanamalar, ilk 3 ay kadar yaygın görülmez. (nişan gelmesi hariç) Bu nedenle, gebelikte bir şeylerin ters gittiğinin habercisi olabilir. Kanamanın boyutuna ve yoğunluğuna bakılmaksızın doktorunuza başvurmanız ve gerekli kontrollerden geçmeniz tavsiye edilir.

hamilelikte neden kanama olur

Hamilelikte Kanama Doğumun Geldiğini Mi Gösterir?

Son dönemlerde gerçekleşen kanamalar hamilelikte bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilir. Bu nedenle doktora başvurulmalı ve kontrolden geçilmelidir.

Ancak hamileliğin son 1 ayında gerçekleşen sümüksü kıvamda kanlı kanama 'nişan' adı verilen kanamadır ve doğumun yaklaştığını gösterir. Nişan gelmesinden yaklaşık 3 hafta sonra doğum beklenir.

Hamilelik Kanaması Ne Kadar Sürer?

Öncelikle belirtmek isteriz ki bu durum kanamanın nedenine göre değişir. Ancak ilk 3 ayda kısa süreli, lekelenme şeklinde, hafif ve ağrısız kanamalar normal kabul edilir. Aksi halde doktorunuza başvurmanız önlem almak için gereklidir.

Ancak, son dönemlerde gerçekleşen hamilelik kanamalarında yoğunluk, uzunluk ya da ağrı olup olmamasına bakılmaksızın acilen doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Hamilelikte Kanama Düşük Belirtisi Midir?

Hamilelikte kanama nedeni her zaman düşük değildir. Ancak düşüğün en büyük belirtisi kanamadır ve bu nedenle gebelikte kanamaları ciddiye almak, hamilelik kanamaları hakkında bilgili olmak önemlidir. 

Eğer;

  • kanamanın rengi koyu kahverengiyse
  • parlak kırmızıysa
  • vajinadan su da geliyorsa
  • eşlik eden karın, sırt ya da bel ağrısı varsa kanamanın nedeni düşük olabilir.

Bu nedenle lekelenme şeklinde olmayan tüm kanamalarda acilen doktorunuza başvurmalısınız.

Dilerseniz Sessiz Düşük yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte kanama ne renk olmalıdır?

Gebelikte tehlikesiz kanamaların rengi genelde lekelenme şeklinde ve açık renklidir. Koyu kahverengi ya da parlak kırmızı kanama ise düşük belirtisi olabilir.

3 aylık hamilelikte kanama normal midir?

Gebeliğin ilk 3 ayında kanama görülmesi yaygın bir durumdur. Yerleşme kanaması, dış gebelik ya da kayıp ikiz sendromu gibi nedenleri olabilir. Kanamanın rengi koyuysa, kanama uzun sürüyorsa ya da aralıklı olarak tekrarlıyorsa doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Doğumdan önce kanama olur mu?

Doğumdan yaklaşık 3 hafta öncesinde sümüksü yapıda kanlı bir akıntı olabilir ve buna 'nişan' denir. Nişan gelmesi doğum habercisidir. Ancak doğumun hemen öncesinde gerçekleşen kanamaların nedeni vasa previa ya da miyomlar olabilir ve hayati risk taşıyabilir.

İkiz bebeğe hamilelikte kanama tehlikeli midir?

İkiz bebek gebeliklerinde kanama nedeni kayıp ikiz sendromu olabilir ve doktor kontrolü gereklidir; çünkü çoğul gebeliklerde düşük riski de daha yüksektir. Ancak kayıp ikiz sendromu eğer ilk 3 ayda gerçekleşiyorsa, hayatta kalan bebeğe ve anneye genelde zarar vermez.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • Doğum Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi - Budizzz

    Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik