Sessiz Düşük/ Kimyasal Gebelik Nedir?

kimyasal gebelik nedir

Sessiz düşük olarak da bilinen kimyasal gebelik, birçok kadının başına gelen bir düşük olayıdır. Peki, gebeliklerin yaklaşık %70’inin sona ermesine neden olan bu durumun sebepleri nelerdir? Kimyasal gebeliğin ya da sessiz düşüğün belirtileri nelerdir? Kimyasal gebelikte hamilelik belirtileri görülür mü? Bebek sahibi olmayı planlayan hemen her kadının merak ettiği kimyasal gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

Kimyasal Gebelik Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?

Kimyasal gebelik hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan bir düşük çeşididir. Sessiz düşük olarak da bilinen bu durumda, birçok anne adayı hamile kaldığını bile fark etmeden düşük yapmaktadır. Peki, kimyasal gebelik nasıl olur?

  • Cinsel birliktelik doğru zamanda gerçekleşmesine ve yumurta sperm tarafından döllenmesine rağmen, embriyo rahme tutunamayabilir.
  • Hamileliğin ilk haftalarında rahme tutunamayan yumurta, regl kanamasına benzer bir kanama yolu ile dışarı atılır.
  • Bu kanama adet kanaması ile karıştırılır ya da bazen gerçekten regl dönemine denk gelir ve birçok anne hamile kaldığını anlamaya dahi fırsat bulamadan düşük yapar.
  • Her ne kadar bir düşük türü olduğu için kulağa korkutucu gelse de kimyasal gebelik aslında bir doğal seçilim yöntemidir.
  • Bu yolla güçsüz olan ve rahme tutunmakta başarılı olamayan yumurta vücuttan atılır ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacak olan yumurtalarınız üretilmeye devam eder.

Kimyasal Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?

  • Kromozomlardaki anomali kimyasal gebeliğe sebep olabilir. Örneğin, yumurta ya da spermde olması gerekenden fazla kromozom olması halinde, kimyasal gebelik gerçekleşebilir.
  • Döllenen yumurtadaki herhangi bir sağlık sorunu da sessiz düşüğe neden olabilir. Bu sayede, sağlıksız yumurta vücuttan atılır ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacak olan sağlıklı yumurtalara yer açılmış olur.
  • Rahim duvarında kist vb. oluşumlar bulunması da değerlendirilmesi gereken bir başka nedendir çünkü bu tarz oluşumlar embriyonun rahim duvarına tutunmasına engel olur ve rahme tutunamayan yumurta vücuttan atılır.
  • Hamile kalma yaşının yüksek olması da kimyasal gebelik nedenidir.
  • Annenin diyabet ya da troit gibi bir endokrin hastalığına sahip olması da bir diğer nedendir.
  • Ayrıca, anne ya da babada bulunan genetik hastalıklar ve annedeki pıhtılaşma sorunları da kimyasal gebelik nedenleri listesinin başında gelir.

Yukarıda saydığımız nedenlerden bazıları önceden fark edilebilir ve önlem alınabilir durumlardır. Bu sebeple, kimyasal gebelik riskini en aza indirmek için hamile kalma kararı aldığınızda doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ederiz.

kimyasal gebelik nedir

Kimyasal Gebelik Ne Zaman Sona Erer?

Öncelikle belirtmek isteriz ki normal düşük hamileliğin 20. haftasından önce gerçekleşirken, sessiz düşük olarak da bilinen kimyasal gebelik 5. haftadan (yumurta rahim duvarına tutunmadan) önce herhangi bir zamanda gerçekleşir.

  • Kimyasal gebelik kanaması yaklaşık olarak 4 gün sürer. Regl ile karıştırılma sebebi de budur.
  • Sessiz düşüğün gerçekleştiği ortalama 4 günden sonra, beta HCG hormonu normal seviyeye döner.
  • Kimyasal gebeliği sona erdiren kanama sonrasında yumurta tamamen dışarı atıldığı için, kimyasal gebelikte kürtaja gerek yoktur.

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebelik belirtilerini anlayabilmek için, bazı soruların cevaplarını ve kimyasal gebeliğin seyrini bilmek gerekmektir. Bu sebeple, aşağıdaki soruların cevaplarını bilmeniz kimyasal gebelik yaşayıp yaşamadığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

  • “Kimyasal gebelikte hamilelik testi pozitif çıkar mı?” sorusunun cevabı “Evet”tir; ancak sonrasında yapılan gebelik testinin sonucu negatif çıkar. Bu sebeple, eğer gebelik testiniz pozitif çıktıysa ve sonrasında yaptığınız testlerin sonucu negatifse ya da regl olduysanız, kimyasal gebelik yaşamış olabilirsiniz.
  • “Kimyasal gebelikte beta-HCG hormonu yükselir mi?” Döllenme yaşandığı andan itibaren vücuttaki beta-HCG hormonu yükselmeye başlar ve gebeliğiniz sessiz düşük ile yani kimyasal gebelikle sonuçlanmış olsa dahi döllenme gerçekleşmiştir. Yani sessiz düşük yaşanana kadar beta-HCG değeri yükselir ve düşük sonrasında yeniden normal seviyesine döner. Bu sebeple, eğer beta-HCG hormonunuz yükselmesine rağmen, sonrasında düştüyse kimyasal gebelik yaşamış olabilirsiniz. Sağlıklı giden bir gebeliğin ilk haftalarında beta-HCG değeri hızla artar ve gebelik haftasındaki normal değer aralığında seyreder.

Hamilelikte Beta-HCG Tablomuz'dan değerlerinizi takip edebilirsiniz.

  • “Kimyasal gebelikte kese görülür mü?” Bu sorunun cevabı hayırdır. Kimyasal gebelikte ne kese ne de plasenta görülmez.
  • Kimyasal gebelik belirtilerinden biri de hamile kalındıktan sonra yaşanan vajinal kanamadır. Bu kanama olağan regl döngüsü ya da oturma kanaması ile karıştırılsa da aslında kimyasal gebelikle sonuçlanan bir hamileliğin belirtisidir.
  • Nadir de olsa hafif karın ağrısı ve kramplar da kimyasal gebelik belirtilerindendir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik

“Kimyasal gebelikten ne kadar sonra hamile kalınmalıdır?” sorusu birçok anne adayının merak konusudur. Belirtmek isteriz ki kimyasal gebelik normal yumurtlama sürecinizde herhangi bir değişikliğe sebep olmaz ve yeniden hamile kalmayı olumsuz etkilemez.

  • Kimyasal gebelik yaşandıktan yaklaşık 2 hafta sonra anne adayı yeniden hamile kalmaya hazırdır. Hatta sağlıksız yumurta vücuttan atıldığı için, daha sağlıklı bir hamilelik yaşama ihtimaliniz de daha yüksektir.
  • Ancak, eğer çok kez peş peşe kimyasal gebelik yaşadıysanız yeni bir hamilelik planlamadan önce doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuz kan testi, vajinal tarama vb. kontrollerin ardından size yardımcı olacak ve bir sonraki hamileliğinizin daha sağlıklı seyretmesini sağlayacaktır.

Kimyasal gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda açıklamaya çalıştık. Yazının tamamından da anlaşıldığı üzere, kimyasal gebeliği önlemenin kesin bir yolu olmasa da hamilelik planlamasından önce doktor kontrolünden geçmek ve hamilelik öncesi testlerden geçmek sessiz düşük yaşama ihtimalinizi en aza indirecektir.

Kimyasal gebelikte takip ve tedavi hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kimyasal gebelikte kese görülür mü?

Hayır. Kimyasal gebelikte ne kese ne de plasenta görülmez.

Hamilelik testi pozitif çıkmasına rağmen neden adet görülür?

Adet görmüyor ama üstüne görme ya da sessiz düşük diye de bilinen kimyasal gebelik yaşıyor olabilirsiniz.

Kimyasal gebelikte kürtaj gerekir mi?

Kimyasal gebelikte kanama yoluyla yumurta vücuttan tamamen atılır ve kürtaj gerekmez.

Kimyasal gebeliğin nedenleri nelerdir?

Kimyasal gebelik nedenlerinin başında kromozomal anomaliler, hamilelik yaşının yüksek olması ve rahim duvarında kist benzeri oluşumlar bulunması gelmektedir.

Kimyasal gebelik ne zaman olur?

Kimyasal gebelik hamileliğin 5. haftasından -embriyo rahim duvarına tutunmadan- önce herhangi bir zamanda gerçekleşir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik