23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
Hamilelik serüveninizin yarısını geride bıraktığınız 23 haftalık gebelik sürecinde sizi neler bekliyor? "23 haftalık gebelikte neler olur?","23 haftaık bebek anne karnında neler yapabilir?" gibi bir sorunuz var, biliyoruz; hadi gelin birlikte cevaplayalım. Bebeğinizin anne karnındaki serüvenine kısa bir bakış için Anne Karnında Bebek Gelişimi yazımıza da göz atabilirsiniz.
23 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamilelikte hafta-ay hesabı yapmak ve devamlı takip için Otomatik Hamilelik Hesaplayıcımızı da kullanabilirsiniz.
- 23 haftalık gebelik 5 ay 11 günlük olarak kabul edilir; çünkü 161 gün üzerinden değerlendirilir.
- Ayrıca 2. trimesterın sonlarına yaklaştığınızın da habercisidir.
23 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boy ve Kilosu
Hamileliğin 23. haftasıyla birlikte bebeğiniz neredeyse yenidoğan bir bebek gibi görünmeye başladı bile; boy ve kilosu ise:
23 Haftalık Bebek | |
Ortalama Boy | 28-29 cm |
Ortalama Kilo | 0,50 kg |
- 23 haftalık bebeğin büyüklüğü ise yaklaşık olarak olgun bir mango kadardır.
23 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin görüntüsü bu ultrasondaki gibi değilse endişelenmenize gerek yok; çünkü özellikle bu aylarda bebeğin çok hareketli olması 23 haftalık utrasonda farklı görüntülere neden olur:
- Bebeğiniz bu haftalarda o kadar hareketli onu ultrasonda değişik biçimlerde bulmanız ve şaşırmanız oldukça doğal!
- 23 haftalık gebelik ultrasonunda bebeğinizi gülümserken ya da dil çıkarırken bile bulabilirsiniz.
- Bebeğinizin görüntüsü size hâlâ çok zayıf geliyor olabilir; ama endişelenmeyin, bebeğinizin kilo artışı birkaç hafta içinde gözle görülür hale gelecek.
- Hamileliğin 23. haftasında bebeğin anne karnındaki duruşu ise hâlâ aynıdır; yani bacaklarını karnına çekmiş pozisyonda.
Gebeliğin 23. Haftasında Bebek Gelişimi
- Bebeğinizin akciğer gelişimi son hızda devam ediyor ve bu sayede bebeğiniz, 24. haftadan itibaren anne karnı dışında da nefes alabilecek ve hayatta kalabilecek.
- Şu an ise amniyon sıvısı yutarak nefes alışveriş egzersizlerine devam ediyor.
- Siz bebeğinizin göz kapaklarını önümüzdeki 3-4 hafta daha kapalı göreceksiniz; ancak hamileliğinizin 23. haftasında bebeğinizin gözleri sürekli hareket halindedir.
- Ayrıca, bebeğiniz sizi duyabilir; bu nedenle, aile üyelerinin onunla konuşması ve ilk tanışmalarını yapmasının tam zamanı!
- Hamileliğin 23. haftasında bebeğinizin tat alma duyusu da gelişmektedir. Bu nedenle, ultrasonda da elini ağzında görmeniz oldukça muhtemel.
- Karnınızdaki minik tekmeleri hissetmeniz ya da bebeğinizi göbek kordonu ile oynarken bulmanız da normal.
- Bebeğinizin bu haftalardaki hareketliliği sizi şaşırtıyor olabilir; ancak siz hareket ettikçe duyduğu beyaz gürültü sesleri ile sakinleşip kolayca uykuya dalacak.
- Kısacası, 23 haftalık gebelikte bebekteki en büyük değişim akciğerlerde görülse de duyu organlarında da gelişmeler hızla devam eder ve bebeğin tırnakları, saçları uzar.
23 Haftalık Gebelikte Anne
- Gebeliğin 23. haftasında annenin alması gereken kilo miktarı yaklaşık olarak 5-7 kilo arasında değişir. Ancak, hamile kalma kilosu nedeniyle bu rakam daha aşağı ya da daha yukarı olabilir.
Eğer kilo artışınız konusunda endişeleriniz varsa Hamilelik Diyeti hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Hamieliğin 23. haftasından itibaren göbeğinizdeki büyüme ve yuvarlaklaşma da gözle görülür hale gelir.
- Rahim göbek deliği uzaklığınız ise 4 cm olmak üzere.
- 23 haftalık gebelikte ideal rahim tepe noktası yüksekliği ise 23 cm'dir. Rahminiz yükseldikçe kaburga kemiklerinize baskı yapacaktır ve bu nedenle, bu günlerde sırt, göğüs ve kasık ağrılarına hazırlıklı olmanızda fayda var.
- 23 haftalık gebelikte sizi bekleyen bir diğer değişiklik de maalesef bağırsaklarınızda olabilir. Bu günlerde artacak olan progesteron hormonunun böyle bir etkisi var. Bu nedenler, hamilelikte kabızlık sorunu bu haftadan itibaren sizin de kapınızı çalabilir.
23 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilecekler
Karnınızın da belirginleşmeye başlamasıyla birlikte vücudunuzun farklı bölgelerinde hassasiyet ve ağrı yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe rahminizde büyüyecek ve hem organlarınıza hem de dokularınıza baskı yapacak. Bu sebeple özellikle bel, sırt ve göğüs bölgelerinizde sıkışma hissi olabilir. Ağrılarla baş etmek için sütyen kullanmayabilir, rahat hamilelik kıyafetleri tercih edebilir ve gün içinde dinlenmeye ayırdığınız süreyi uzatabilirsiniz.
Baskı nedeniyle idrar kaçırma sorununuz da artabilir; ancak çözümü oldukça basit: Hamilelikte Kegel Egzersizleri
Ayrıca, gebeliğin 23. haftasından sonra belli vitamin ve mineral eksiklikleri yaşama ihtimaliniz de var. Bu nedenle, herhangi bir belirti görmeden önce doktorunuza başvurmanızda fayda var. Zaten gebeliğin 23. haftası civarlarında bir randevunuz olması gerek; eğer yoksa en kısa zamanda doktorunuzla iletişime geçmenizi ve gerekli testleri yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Bir sonraki hafta sizi neler beklediğini görmek için 24 Haftalık Gebelikte Neler Olur? yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı incelemenizi de tavsiye ederiz.