KinHin Yürüyüş Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

yuruyus meditasyonu

KinHin meditasyonu olarak da bilinen ve özellikle pandemi döneminde ülkemizde de giderek yaygınlaşan yürüyüş meditasyonunun nasıl yapılacağını birçok insan merak etmektedir. Eğer siz de yürüyüş meditasyonunun size uygun olduğunu düşünüyorsanız; “KinHin meditasyonu nasıl yapılır, kaç dakika yürünmelidir ve duruş nasıl olmalıdır?” gibi soruları yanıtladığımız bu yazımız tam size göre.

Başlamadan önce Meditasyon Teknikleri rehberimize göz atarak diğer meditasyon teknikleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.

KinHin Meditasyonu Nedir?

  • KinHin kelime anlamı olarak “ileri ve geri yapılan kısa yürüyüşler” demektir. Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi kısa bir alan içinde yapılan meditasyonlara verilen bir isimdir.
  • Genellikle Zen Budizm’inde yaygın olan bir tekniktir ve uzun meditasyonların arasında yapılan kısa yürüyüşler şeklinde gerçekleştirilir.
  • Ancak bu meditasyon tekniği zamanla belirli değişimlere uğramış ve kendi başına bir yöntem olarak karşımıza çıkmıştır.

meditasyon yürüyüş

  • Asıl amacı ise “anı yaşamak”tır. Sizin de bildiğiniz gibi günlük yaşamın koşuşturmasında anı yaşamak yerine, gün içinde yapacaklarımızı, cevaplanmamış e-postalarımızı ya da yürürken varacağımız yeri düşünmekle o kadar meşgulüzdür ki anın kendisine odaklanmakta zorluk çekeriz. Yürüyüş meditasyonu ise kısa yürüyüşler aracılığıyla anı yaşamayı yeniden öğrenmek için eşsiz bir yöntemdir.

KinHin Yürüyüş Meditasyonu Ne İşe Yarar?

KinHin meditasyonu, neredeyse diğer tüm meditasyon türlerinin faydalarını da barındırmanın yanı sıra öne çıkan faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Yalnızca 10 dk’lık bir yürüyüş rutini ile dahi adımlarınıza ve içinde bulunduğunuz ana odaklanmayı öğrenebilir ve bu pratiği hayatın diğer alanlarına da uygulayabilirsiniz.
  • Özellikle doğa içinde ve çıplak ayakla yapıldığında kortizon seviyesinin düşmesini ve stresin azalmasını sağlar.
  • Yapay ışık yerine güneş ışığı ya da güneş ışığını taklit eden lambalar eşliğinde yapılırsa, sabahları kortizon seviyesinin düşmesine ve stresin azalmasına yardımcı olur. Akşamları ise uyku-uyanıklık dengesini sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını sağlar ve uyku sorunlarınızı çözer.
  • Kan basıncı, tansiyon ve kalp atış hızının düşmesine de yardımcıdır.
  • Özellikle sabah saatlerinde yapılan dingin bir KinHin meditasyonu, gün boyu zinde ve huzurlu hissetmenize yardımcı olur.
  • Adımlarınıza odaklanmakla başlayacağınız yürüyüş meditasyonu tekniği zamanla ana odaklanmaya dönüşür ve odaklanma-dikkat sorunlarınızın önüne geçer.

kinhin yürüyüş meditasyonu

KinHin Yürüyüş Meditasyonu Nasıl Yapılır?

KinHin yürüyüş meditasyonu yapmak birçok meditasyona kıyasla çok daha kolaydır; çünkü tek yapmanız gereken çok uzun olmayan bir mesafede kısa yürüyüşler yapmaktır. Genellikle başlangıç için 10 dk yeterlidir ve yalnızca ellerinizin konumu, ortam ve adım atma şekli gibi küçük ayrıntılara dikkat etmeniz yeterlidir. 

KinHin Yürüyüş Meditasyonu Nerede Yapılmalıdır?

KinHin meditasyonunu dilerseniz geniş bir odada dilerseniz ise dışarıda yapabilirsiniz; yani bir ortam kısıtlaması yoktur. Yalnızca her iki durum için de aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz.

Dışarıda: Kesinlikle kalabalıktan uzak ve mümkünse doğa içinde bir yer seçmelisiniz. Rotanız içinde adım atmanıza engel olacak ya da dikkatinizi dağıtacak unsurlar olabildiği kadar az olmalıdır. Kesinlikle bir varış noktası belirlememelisiniz ve belli bir süre yürüyüp geri dönmeli, yani volta atar gibi ileri geri yürümelisiniz; çünkü yukarıda da açıkladığımız gibi amaç varış noktasına değil, adımlara yoğunlaşmak.

Evde: Eğer evde yürüyecekseniz, genişçe bir odada saat yönünde yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz; saat yönünde yürümeniz kan akışınız için önemlidir. Ancak, eğer evde yürüyüş yapacaksınız güneş ışığından mahrum kalabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için güneş ışığını taklit eden lambalardan kullanabilir ya da meditasyon cihazlarından edinebilirsiniz.

KinHin Yürüyüş Meditasyonunda El Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Yürüyüş meditasyonu yaparken iki farklı el pozisyonu seçeneğiniz vardır; elleri arkada bağlamak ya da yumruk yapmak:

  • Eller arkada bağlı: Bu teknik için sağ elinizin bileğini, sol eliniz ile vücudunuzun arkasından kavramanız gerekmektedir. Ancak, sağ eliniz serbest olmalı ve yanlış bilinenin aksine yumruk yapılmamalıdır. 

kinhin meditasyonu

  • Eller yumruk: Bu teknikte eller vücudun iki yanında yumruk şeklinde bulunur; ancak yumruk yaparken her iki elinizin de baş parmağını yumruğun içine saklamalı ya da uçları vücudunuza bakacak şekilde dışarıda bırakmalısınız. Alışık olduğumuz yumruk yapma şekli olan, baş parmağın yumruğun dışında işaret parmağına yapışık olma durumundan yürüyüş meditasyonunuzda kaçınmalısınız.

Her iki meditasyon pozisyonunun amacı da aslında, yürüyüş esnasında ilginizin vücudunuzun yanında salınan ellerinize ve kollarınıza kaymamasıdır; çünkü asıl odaklanmanız gereken adımlarınız.

KinHin Yürüyüş Meditasyonunda Adımlar Nasıl Olmalıdır?

Yürüyüş meditasyonu yaparken ilk zamanlarınızda ve tecrübeli günlerinizde farklı adım teknikleri uygulamanız gerekir:

  • Başlangıç için: Yürüyüş meditasyonunuza ilk başladığınızda olabildiği kadar yavaş adımlar atmalı ve her bir adımınızı içinizde tekrarlamalısınız; “Şimdi ayağımı kaldırıyorum, dizimi büküyorum, ayağımı yere koyuyorum.” gibi telkinlerde bulunmalısınız. Adımlarınızın her anının farkında olmak ve dikkat etmek hem kafanızı boşaltmanızı kolaylaştıracak hem de odaklanmanızı arttıracaktır.
  • Deneyim kazanıldığında: Deneyim kazandığınızda zaten adımlarınıza odaklanmak sizin için çok daha kolay olacaktır. Bu aşamadan sonra adımlarınızın hızını dilediğiniz gibi belirleyebilir ve içinizden tekrarlamanız gerekmez. Böylece artık rahatlatıcı bir meditasyon müziği eşliğinde de yürüyebilirsiniz. Yalnızca yürüyüş hızınıza dikkat etmeniz ve bakışlarınızı adımlarınızın 1-2 metre önünde tutmanız yeterlidir.

Eğer yazımızı sonuna kadar okuduysanız, artık KinHin yürüyüş meditasyonuna başlamak için gerekli olan tüm bilgilere sahipsiniz. Bu meditasyon tekniği hakkında sormak istedikleriniz ya da aklınıza takılanlar varsa aşağıda yorum olarak sorabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?