Trataka Mum Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

mum meditasyonu

Ülkemizde ‘mum meditasyonu’ ya da ‘mum alevi meditasyonu’ gibi adlarla da anılan trataka meditasyonu giderek popülerleşmekte ve değişik tedaviler için de kullanılmaktadır.

Peki, trataka meditasyonunun temeli nedir, nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir? Eğer trataka meditasyonuna başlamayı düşünüyorsanız tüm sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Meditasyon Teknikleri yazımızı okuyarak diğer türler hakkında da ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Trataka Mum Meditasyonu’nun Temeli Nedir?

Trataka meditasyonu 1960’lı yıllarda Swami Satyananda Saraswati tarafından kabul edilen ve yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip olan bir meditasyon tekniğidir. Diğer meditasyon teknikleri öncesinde zihni boşaltmak için kısa süreli olarak yapılabilse de kendi başına bir yöntem olarak da uygulanabilir.

Trataka yani mum meditasyonunun amacı zihnin gereksiz yüklerinden kurtulmak, ruhen ve zihnen boşalmak, odaklanmayı artırmak ve dingin bir zihne sahip olabilmektir.

trataka meditasyonu nasil

Toplam 3 aşamadan oluşan bu meditasyon tekniği kolay olmanın yanı sıra birçok faydaya da sahiptir. Ancak trataka meditasyonu üzerine yapılan çalışmalar çok kısıtlı olduğu için faydaları bu tekniği uygulayan bireylerin deneyimleri yoluyla bilinebilmektedir.

Trataka Mum Meditasyonu’nun Faydaları

Diğer basit meditasyon türlerinin sahip olduğu faydaların birçoğuna sahip olan trataka genellikle aşağıdaki yararları ile öne çıkmaktadır:

  • Özellikle odaklanma ve dikkat dağınıklığı sorunları için eşsiz bir çözümdür.
  • Görselleştirme, zihinde canlandırma gibi teknikleri geliştirmeye yardımcı olur ve bu nedenle, meditasyona yeni başlayanlar için eğiticidir.
  • Aynı zamanda zihnini boşaltmakta ve düşüncelerini kontrol etmekte zorlanan meditasyoncular için de tavsiye edilir ve öğreticidir.
  • Göz hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. (Ancak özellikle mum ile yapılan trataka meditasyonları için şüpheli bir bilgidir.)
  • Kraniyal sinirler ve beyin üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. 

Trataka Mum Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Oldukça basit bir yöntem olan ve yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen trataka meditasyonu 3 aşamadan oluşmaktadır.

Ancak meditasyona yeni başladıysanız, Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Nasıl Yapılır? yazımıza göz atarak, temel teknikler hakkında bilgi edinmenizi ve bu aşamaları o bilgilerin ışığında tekrarlamanızı tavsiye ederiz.

Trataka Meditasyonu 1. Aşama: Dışsal Bakış

  • Bu aşamada yapmanız gereken tek şey bir nesneye uzun süreli bakmak ve yalnızca ona odaklanmaktır. 
  • Yaygın olarak kullanılan nesneler mum, beyaz zemin üzerindeki siyah bir nokta, akmakta olan ince bir su ve iğnedir.
  • Ancak, eğer mum gibi aydınlatıcı bir nesne kullanmayacaksanız, loş bir odada olmalı ve odanın ışık kaynağını arkanıza almalısınız. 
  • Yaklaşık 2 dakika aralıksız olarak nesneye baktıktan sonra gözlerinizin yorulması hatta yaşlanması oldukça doğaldır. Bu durumda gözleriniz dinlenene kadar kısa süreli olarak gözlerinizi dinlendirebilir ve sonra yeniden odaklanmaya devam edebilirsiniz.

mum meditasyonu nasil yapilir

Trataka Meditasyonu 2. Aşama: İçsel Bakış

  • Bu aşamada, gözlerinizi kapatmalı ve ilk aşamada seyrettiğiniz nesneyi zihninizde canlandırmaya çalışmalısınız. 
  • Bakış açınızı görsel dünyanızdaki orta bir noktaya odaklayabilir ve olabildiği kadar uzun süre görüntüyü canlı tutmaya çalışabilirsiniz.
  • İlk zamanlarda, görüntüyü gözünüzde canlandırmakta zorlanabilir ve gözlerinizi açarak nesneye yeniden bakma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Merak etmeyin, zamanla bu süre de çok uzayacak; hatta trataka meditasyonunda ilerledikçe 1. aşamayı atlayarak yalnızca hayali bir nesne üzerinden de meditasyona yapabilmeye başlayacaksınız.

Trataka Meditasyonu 3. Aşama: Uzay Bakışı

  • Bu aşama ‘boşluk bakışı’ olarak da bilinir.
  • Gözlerinizi açmanız ve bir önceki aşamada zihninizde canlandırdığınız nesneyi şimdi de boşluğa bakarak canlandırmanız ve seyretmeniz gerekmektedir. 
  • 3. aşamanın uzunluğu tamamen size bağlı olmakla birlikte, zihni boşaltana ve bedensel rahatlamayı hissedene kadar devam edilmesi tavsiye edilir. 

Eğer yazımızı sonuna kadar okuduysanız, trataka meditasyonuna başlamak için bilmeniz gereken tüm ayrıntılara artık hakimsiniz demektir. Eğer kafanızda başka sorular da varsa yorumlara yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!