Toprağa Basmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

toprağa basmanın faydaları

Hepimiz toprağa çıplak ayakla basmanın elektriği aldığını duymuşuzdur. Peki, toprağın elektriği alması ne demektir ve toprağa basmak sağlığımızı nasıl etkiler? Uyku problemlerine de bire bir olan toprağın ve toprağa basmanın faydalarını gelin birlikte inceleyelim.

Çıplak Ayakla Toprağa Basmanın Faydaları

  • Vücutta biriken elektiriği alır.
  • Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Çıplak ayakla toprağa basmak, kortizol seviyesini düşürerek stresi azaltır.
  • Uykusuzluk tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Toprağa basmanın faydalarına değindik. “Neden toprağa basmak gerekir?” sorusunu tüm bu maddeleri açıklayarak cevap bulabiliriz.

  1. Toprağa Basmak Vücudun Elektriğini Alır.

Toprakta bol miktarda eksi yüklü iyon bulunur. Toprağa çıplak ayakla bastığımızda ise toprak vücudumuzda biriken elektirği nötralize etmenin yanı sıra, dünya ile aynı potansiyel enerji ile yüklenmemizi sağlar. Kısaca açıklamak gerekirse yalıtım malzemesi görevi görür ve vücudumuzdaki elektriği absorbe ederek yayar. Ayrıca, yüklendiği eksi yüklü iyonlar da bedenimize geçer.

Bu nedenle hem toprağa basmak hem de toprakla ya da bahçe işleriyle ilgilenmek sakinleşmemize ve stresle daha kolay baş etmemize yardımcı olur.

 çıplak ayak toprağa basmak

  1. Toprağa Basmak Kalp Krizi Riskini Azaltır.

Toprak içerdiği mineraller ve eksi yüklü iyonlar sayesinde, vücudumuzda birikine toksinleri de çekerek nötralize eder. Özellikle doğum kontrol hapı gibi bolca toksin yüklü ürünler kullanan bireylerin her gün belirli aralıklarla toprağa basması önerilir. Biriken toksinlerimizden arınmamızı sağlayan bu yöntem sayesinde, kalbimiz ve diğer iç organlarımız üzerindeki baskı da azalır.

Ayrıca, çıplak ayakla toprağa basmak kan akışımızı hızlandırdığı için kalp-damar tıkanıklığı olan bireylerin dolaşım sistemi sağlığını da olumlu etkiler ve kalp krizi riskini azaltır.

  1. Çıplak Ayakla Toprağa Basmak Stresi Azaltır.

Toprağın elektiriği absorbe etme özelliği kortizol seviyemizi de olumlu etkiler ve düşmesini sağlar. Stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonunu düşürmenin bir diğer yolu da düzenli meditasyon ve yoga yapmaktır. Bu nedenle, stres ya da kaygı sorunları ile mücadelemizde doğal bir ortamda çıplak ayak meditasyon/yoga yapmak çok etkili olacaktır.

Dilerseniz Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Rehberi yazımıza da göz atabilirsiniz.

  1. Toprağa Basmak Uykusuzluğa İyi Gelir.

Uykusuzluk, günümüz insanının çok büyük bir sorunudur ve kronik uykusuzluk ile mücadele eden kişi sayısı her geçen gün artmaktadır; tabii uykusuzluk sorununu çözmeye yönelik araştırmalar da.

 

Araştırma konularından biri olan topraklama/ toprağa basma ve uyku arasındaki ilişki hakkındaki çalışmalara göre:

  • Toprağa çıplak ayakla basan deneklerin daha kolay uykuya daldıkları gözlemlenmştir.
  • Ayrıca, yeterli uykularını aldıklarında uyanma sorunları da daha az yaşamışlardır.
  • Bir diğer araştırmaya göre ise kronik ağrıları olan ve bu nedenle uyku sorunları yaşayan insanlar, topraklama sonrası gece ağrılarının azaldığını ve uykularının daha az bölündüğünü belirtmiştir.

Konu hakkındaki birçok farklı araştırmaya göre, her gün toprağa basmak vücudun gevşeyerek uyku durumuna geçişini kolaylaştırmaktadır.

Çıplak Ayakla Toprağa Ne Kadar Basmak Gerekir?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişse de;

  • Günlük ortalama 20-30 dakika toprağa basmak, toprağın vücuda faydalarından yararlanmak için yeterlidir.
  • Eğer toprağa basma imkanı yoksa ve topraklama işlemi yapılacaksa ise, geceleri uyku şiltelerinde uyumak gerekir; çünkü toprağa doğrudan basmaya kıyasla daha az etkili bir yöntemdir.
  • Eğer toprağa basmak yerine toprak işleriyle uğraşmak istiyorsanız ise gerekli süreyi iki katına çıkarmanız gerekir; çünkü vücudun elektiriği ayaklardan boşaltması çok daha hızlıyken ellerimiz için aynısı geçerli değidlir.

Toprağa Basmak Radyasyonu Alır Mı?

Bu soru, özellikle radyoterapi gören insanlar tarafından sıkça merak edilir. Ancak, bu söylenti maalesef gerçeği yansıtmamaktadır; aksine toprakta da radyasyon bulunur ve vücutta biriken radyasyonu azaltmak için kurşun gibi çok daha yoğun maddelere ihtiyaç vardır. Radyasyonun vücudumuzda birikerek neden olduğu kümülatif etkiler ise tıbbi tedaviler ile çözülebilir ve topraklama, bitkisel ilaçlar gibi yöntemler maalesef yetersiz kalır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çıplak ayak yürümenin vücuda faydaları nelerdir?

Toprağa çıplak ayakla basmak, vücudun elektirik yükünün boşalmasını ve kortizol hormonunun azalmasını sağlar. Bu nedenle de uykusuzluk sorunlarını azaltır, stres seviyesini düşürür, kalp krizi riskini azaltır ve kronik ağrılara iyi gelir.

Toprağa basmak ağrılara iyi gelir mi?

Evet! Vücudumuzdaki ağrıları arttıran nedenlerden biri de vücudumuzda biriken toksin ve iyonların vücudumuzdaki yükü arttırmasıdır. Toprak ise bu etkileri nötralize eder ve kronik ağrıların hafiflemesini sağlar.

Evet! Vücudumuzdaki ağrıları arttıran nedenlerden biri de vücudumuzda biriken toksin ve iyonların vücudumuzdaki yükü arttırmasıdır. Toprak ise bu etkileri nötralize eder ve kronik ağrıların hafiflemesini sağlar.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!