Rehberli Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

rehberli meditasyon

Özellikle yeni başlayanlar için bulunmaz bir nimet olan rehberli meditasyon, meditasyon yapacak kişinin belirli sesler, konuşmalar ya da rehberlik yöntemi ile yönlendirilmesine verilen isimdir. Peki, rehberli meditasyon nasıl yapılır, faydaları nelerdir ve kimlere uygundur? Eğer meditasyon yolculuğunuza yeni başlayanlardansanız, rehberle meditasyon yapıp yapmayacağınıza karar vermeden önce "Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Nasıl Yapılır?" yazımıza göz atmanızı ve yolculuğunuzun ilk adımlarını kendiniz atmanızı tavsiye ederiz.

Rehberli Meditasyon Nedir?

Rehberli meditasyon basitçe meditasyon sürecinin bir manevi rehber ya da guru tarafından yönetilmesine verilen isimdir. Ancak, çağımızın teknoloji dünyasında herhangi bir rehberle çalışmadan, yalnızca rehberlik eden meditasyon uygulamaları ya da listeleri aracılığıyla da bu pratik yapılmaktadır.

Hem özel merkezlerde hem de evde yardım alarak uygulayabileceğiniz bu meditasyon pratiği için tek yapmanız gereken size verilen talimatları izlemek olduğu için, oldukça basittir.

rehberli meditasyon egitimi

Ancak, henüz düşüncelerinizi yönetmekte yeteri kadar ehli değilseniz, talimatları izlemekte zorlanabilirsiniz. Bu durumda ilk pratiklerinizi kendiniz yapmanız ve sonra rehber eşliğinde devam etmeniz gerekebilir.

Rehberli Meditasyonu Kimler Tercih Etmelidir?

Bu meditasyon çeşidi özellikle henüz meditasyon yolculuğunun başında olan ve rotasını çizmekte yardıma ihtiyacı olan insanlar tarafından tercih edilir ve kişinin meditasyon yöntemleri arasında geçiş yapmasını da kolaylaştırır. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki meditasyona yeni başlayan insanlar için çok faydalıdır.

Öte yandan, meditasyonda deneyimli olan insanlar da mevcut pratiklerini geliştirmek ve hedeflerine ulaşmakta yaşadıkları zorlukları aşmak için bu meditasyon türünü tercih edebilirler.

istanbulda rehberli meditasyon

Yıllardır meditasyon yapıyor dahi olsanız, her zaman duygu durumunuzu ve düşüncelerinizi kontrol etmekte zorlandığınız zamanlar olabilir. Bu kısa süreçlerin, zihinsel ve bedensel iyiliğiniz için edinmiş olduğunuz alışkanlığa zarar vermemesi ve hedeflerinizden uzaklaşmanıza neden olmaması için bir rehberden yardım almanız her zaman olumlu bir adım olacaktır. 

Rehberli Meditasyon Nasıl Yapılır, Kaynaklar Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi rehberli meditasyon için tek yapmanız gereken rehberinizin size sunduğu talimatları takip etmek ve süreci kontrol altına almayı öğrenmektir. Peki, Türkiye’de rehberli meditasyon nerelerde yapılabilir ve kaynaklar nelerdir?

Türkiye’de rehber yönlendirmesiyle meditasyon yapabileceğiniz birçok kuruluş bulunmaktadır; bu kurumlarda bir manevi lider eşliğinde grup dersleri alabileceğiniz gibi özel gurular ve rehberlerle de çalışabilirsiniz. Ancak, günümüzün teknoloji olanakları sayesinde, bir merkeze ihtiyaç duymadan evde de rehber eşliğinde meditasyon yapabilirsiniz. İşte rehberli meditasyon için başvurabileceğiniz başlıca kaynaklar;

  • Çevrimiçi müzik platformları: Çevrimiçi müzik platformlarına üye olmanız durumunda birçok meditasyon rehberine ulaşabilirsiniz. Türkiye’de rehberli meditasyon rehberliği konusunda kaynaklarını kullanabileceğiniz platformların başında Spotify ve Youtube gelmektedir. Ancak, biz meditasyon yaparken telefon, tablet gibi cihazlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz; yine de tabii ki tercih sizin. 
  • Meditasyon Uygulamaları: Meditasyon yolculuğunuzda size rehberlik etmek için hazırlanmış birçok uygulama da bir tık uzağınızdadır. Birçok farklı meditasyon yöntemine yönelik hazırlanmış olan bu uygulamalar ise maalesef kapsamlı değildir. Size uygun olan yöntemi ve pratikleri bildiğiniz sürece tabii ki sorun yaşamazsınız; ama yolun henüz başındaysanız, amacınıza ya da kişisel özelliklerinize uygun olmayan yöntemlerle uğraşmak zorunda kalabilir ve heves kaybı yaşayabilirsiniz.
  • Video web siteleri: Çevrimiçi rehberlik için size en çok fayda sağlayacak olan şüphesiz ki video tabanlı rehberli meditasyon web siteleridir. Bu siteler uzmanlar tarafından hazırlanmış olup, birçok farklı program ve kendini tanıma testleri sunar; ancak maalesef Türkçe rehberli meditasyon kaynakları biraz sınırlı olabilir. 

Bu genel kaynakların yanı sıra bir merkezde rehberlik hizmeti alabilir ya da meditasyon cihazları yardımıyla evde meditasyon yapabilirsiniz. 

rehberli meditasyon nasil yapilir

Rehberli Meditasyonun Faydaları

Bir rehber eşliğinde yapılan meditasyonun başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Hafıza ve odak çalışmaları konusunda maksimum fayda için rehberli meditasyonu tercih edebilirsiniz.
  • Meditasyon alışkanlığı oturtmak isteyenler için rutin oluşturmada yardımcıdır.
  • Meditasyon teknikleri arasında geçiş yapmak istiyorsanız, rehberli meditasyon sayesinde çok daha esnek hareket edebilirsiniz.
  • Rehabilitasyon esnasında daha dengeli olabilir ve stabil bir ruh haline daha kolay ulaşabilirsiniz.
  • Birçok hastalığın tedavisinde başvurulan meditasyon yöntemi de rehberli meditasyondur. AIDS, kanser gibi bağışıklık sistemi güçlendirmesi gerektiren hastalıklarda rehberli meditasyonun bireyin genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlenmektedir.
  • Bu faydalar dışında bağışıklık sistemini güçlendirme, stres azaltma vb. tüm meditasyon faydaları, bu meditasyon tekniği için de geçerlidir. 

Rehberli meditasyon hakkında temel bilgileri sizin için derlemeye çalıştık. Eğer aklınızda başka sorular da varsa yorum olarak sorabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!
  • Sınav Stresi ve Sınav Stresiyle Baş Etme Yolları