Pomodoro Tekniği Nedir ve Nasıl Uygulanır?

pomodoro tekniği

Etkili çalışma tekniklerinin belki de en ünlüsü pomodoro tekniğidir. Bu nedenle, duymayanımız yoktur bu zaman yönetimi tekniğini. Peki, pomodoro tekniği nasıl uygulanır ve nereden gelmiştir? Gelin bu tekniğin ayrıntılarına birlikte göz atalım ve başlamak için ihtiyacımız olanları görelim.

Pomodoro Tekniği Ne Demektir?

1980’li yıllarda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu teknik aslında kısa çalışma ve mola seansları temeline dayanır. Hem çalışma hem de dinlenme süreleri ilk bakışta o kadar kolay gözükür ki birçok insan bu tekniği uygulamadan ne kadar etkili olduğunu anlamakta zorlanabilir.

Halbuki Frencesco Cirillo, zaman yönetiminde önemli olanın süre değil, kalite olduğunu söyler ve pomodoro tekniğini de bu temele dayandırır; yani ne kadar çalıştığınız değil ne kadar verimli çalıştığınız önemlidir ve pomodoro tekniği verimliliğinizi arttırmayı hedefler.

Pomodoro Tekniği Kaç Dakika Sürer?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu teknikte neyin kaç dakika olması gerektiği çok kritiktir:

  • Pomodoro tekniğinde çalışma süresi 25 dakikadır.
  • Dinlenme süresi ise yalnızca 5 dakika.
  • Her bir 30 dakikalık seansın sonunda ise bir pomodoro tamamlanmış sayılır.

Günümüzde bu süreyi hesaplamak için birçok uygulama ve pomodoro sayacı bulunsa da eskiden pomodoro süresini takip edebilmek için görseldeki domates benzeri nesneler kullanılmaktaymış.

pomodoro

Pomodoro Tekniğinde Ne Zaman Mola Verilir?

Evet, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5 dakikalık kısa molalar veririz ama bunlar aslında 1 pomodoro olarak adlandırılan seanslara dahildir.

Daha uzun molalar da vermemiz gerekir ve bu kişinin kendini nasıl hissettiğine bağlı olarak her 3-4 pomodoroda bir olarak belirlenmiştir; yani yaklaşık her 2 saatte bir, yarım saatlik uzun molalar verilmesi gerekir.

Ancak şimdiden belirtmek isteriz ki bu yarım saatlik süre yorgunluğunuza göre arttırılabilir olsa da öncesindeki 5 dk’lık kısa molaları maalesef uzatmamanız gerekir; çünkü kısa molalarımız aslında konsantrasyon sorunu yaşamamamız için 5 dakikadır.

Pomodoro Nasıl Yapılır?

Eğer verimliliğinizi arttırmak için pomodoro tekniği uygulamaya karar verdiyseniz; tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmek:

  1. Uyaranlardan arınmalıyız.

Öncelikle bir pomodoro süresince yani 25 dakika boyunca başka şeylerle ilgilenmemiz yasak olacak. Bu nedenle, telefonlarımızın bildirimlerini ve sesini kapatmalı, mümkünse sessiz ve yalnız kalabileceğimiz bir ortamda çalışma düzenimizi kurmalıyız.

  1. Bir pomodoro sayacı edinmeliyiz.

Çalışma ortamımızda bir zamanlayıcı mutlaka bulunmalı ki pomodoro’ları kaçırmayalım. Bu tekniğe özel olarak üretilmiş birçok uygulama ve zamanlayıcı bulunsa da biz bildirimlerimizi de bu süre boyunca bloke edecek, akıllı bir cihazı tercih edilmesini tavsiye ederiz.

  1. Zamanlayıcı 25 dakikaya ayarlamalıyız.

Evet, çalışma zamanımız geldi bile. Bu 25 dakika boyunca tek yapmamız gereken işimize odaklanmak ve çalışmak. Zaten uyaranlardan arındığımız için bu kısa süre boyunca dikkat sorunları yaşamayacağız. Ayrıca pomodoro tekniği bizim için ideal süreleri, bir insanın ortalama odaklanma becerisini göz önüne alarak yapmış.

pomodoro sure

  1. 25 dakika sonunda, 5 dakikalık kısa bir mola vermeliyiz.

Hemen uyaralım; bu 5 dakikalık kısa sürede telefonu açmak, bildirimleri kontrol etmek yok. Asıl amacımız, su içmek, tuvalete gitmek gibi temel ihtiyaçlarımızı gidermek ki sonrasında bu ihtiyaçlar nedeniyle dikkatimiz dağılmasın.

  1. Eğer ihtiyaçlarımızı da giderdiysek devam!

Kaldığımız yerden bir 25 dakikalık pomodoro çalışma tekniği daha uygulayabiliriz. Odaklanma sorunları yaşamadığımız sürece bu adımları tekrar etmemiz yeterli.

Yalnızca bu basit adımları takip ederek, pomodoro tekniği ile etkili ve verimli çalışmamız mümkün. Bu teknikten sonra işlerin ne kadar kısa sürdüğüne ve günlerin ne kadar uzun olduğuna şaşıracağız.

Uyarı: Eğer dikkat dağınıklığı sorunları yaşıyorsanız, pomodoro tekniğinden de verim alamamanız mümkün; öncesinde dikkat bozukluğu konusunda yardım almanız gerekebilir. Neler yapabileceğinizi görmek için Dikkat Dağınıklığı Belirtileri ve Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!